Znanstvenici otkrili novi oblik zlata koji bi se mogao naći u Zemljinu centru

zlato

Skupina znanstvenika iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore i Carnegie Institution for Science uspjela je otkriti dva potpuno nova oblika molekularne strukture zlata, proučavajući ponašanje plemenitog metala u teškim uvjetima.

Očekuje se da će novootkrivene sorte plemenitog metala ozbiljno utjecati na mnoge eksperimente, koji koriste zlato kao standard kalibracije zbog ranije uočene stabilnosti njegove strukture.

Pomoću moćnog lasera, znanstvenici su brzo zagrijali komad zlata ekstremnim temperaturama, podvrgavajući ga brzom kompresijom s razinom tlaka koji je dostigao 322 gigapaskale, slične onima u Zemljinoj jezgri. Istraživači su napravili zapanjujuća otkrića kad su pomoću X-zraka pratili promjene u metalnoj strukturi.

Pokazalo se da se, kada je zlato izloženo brzoj kompresiji i zagrijavanju, ponaša drugačije, mijenjajući svoju kubičnu (fcc) strukturu usmjerenu na lice u kubičnu strukturu centriranu u tijelu ( bcc). Kad su se razine tlaka približile 330 gigapaskala, pronađenih u Zemljinu središtu, zlato se pretvorilo u tekućinu.

Ova dva nova oblika su u suprotnosti s uobičajenim uvjerenjem da zlato održava svoju strukturu pod oštrim pritiskom, što je našlo svoju upotrebu u raznim eksperimentima pod pritiskom koji su koristili zlato kao standard.

Rezultati eksperimenta pokazali su da metal održava stabilnost u svojoj molekularnoj strukturi samo pod postupnim porastom tlaka i pri normalnoj temperaturi.

11
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
AcrobatAbesamo takoDragootpisani Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

jos kad bi se napokon dogovorili sto je u sredistu planete…Ili kad bi ustanovili oblik planete…
Nevjerujete?
Poznati astrofizicar N. Tyson tvrdi da je oblika kruske, mene ucili u skoli kugla-elipsa, a po novome otkad sve vise video clipova koji nemogu pronaci zakrivljenosti tvrde da je krumpir!? Da pojasnim, tamo gdje nema zakrivljenosti je ravnija, a tamo gdje nisu mjerili je zakrivljenija pa su dobili oblik krumpira…
Slag na kraju, je dala Nasa s slikama na kojima je savrsen krug…

Abe
Gost
Abe

Interesantno. Ali provjerite možda vaš prevod. Odnosno:
“…mijenjajući svoju kubičnu (fcc) strukturu usmjerenu na lice u kubičnu strukturu centriranu u tijelu ( bcc)” – sta ovo znaci?

Acrobat
Gost
Acrobat

Ovo znači: površinski centriranu kubnu rešetku (svi atomi su smješteni na površinama kubne rešetke) mijenja u prostorno centriranu kubnu rešetku (kod koje je uz atome na površinama k. r., jedan atom u centru kubne rešetke).

Hmmm da
Gost
Hmmm da

“Kad su se razine tlaka približile 330 gigapaskala, pronađenih u Zemljinu središtu…” – može informacija tko ih je pronašao, kada i na koji način? Hvala!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Sad ce ti globusari napisat da je to za tebe prekomplicirano da shvatis a da oni ponavljaju ono sto vec svaka ptica na grani zna, neda im se!
Ti si kriv jer nemas osnovnu skolu itd. itd…bla bla bla Pricekajmo…

Mate
Gost
Mate

?!?

Pero
Gost
Pero

Boze lazljivih majmuna.
Najdublja rupa koja je iskopana u zemlju cca 13km,
oni kao znaju sta ima u centru??😂😂😂😂
Ljudi im jos umiru od gripe.😂😂😂

otpisani
Member
otpisani

“otkriti dva potpuno nova oblika molekularne strukture zlata, …”
Ako se radi o čistom (elementarnom) zlatu onda je njegova struktura elementarna (atomska) a kada bi zlato bilo u kemijskom spoju više atoma ili sa nekim drugim elementom, onda bi to bila molekularna struktura.

“Pokazalo se da se, kada je zlato izloženo brzoj kompresiji i zagrijavanju, ponaša drugačije, mijenjajući svoju kubičnu (fcc) strukturu usmjerenu na lice u kubičnu strukturu centriranu u tijelu ( bcc). Kad su se razine tlaka približile 330 gigapaskala, pronađenih u Zemljinu središtu, zlato se pretvorilo u tekućinu.”…. nije mi jasno što je tu posebno, i zagrijavanje i tlak podižu temperaturu pa kada temp zlatu prijeđe 1064 stupnja cel, ono prelazi u tekućinu… e, sad, ako se kod ekstremnih temperatura i tlakova počinju stvarati spojevi više atoma zlata (kao npr. kod kisika O2 u O3) onda se može govoriti o promjeni iz elementarne u molekularnu strukturu ?… i daljnje je pitanje, da li onda te molekuke ostaju postojane i pri vraćanju u stanje normalne ambijentalne temperature i tlaka na površini Zemlje ??

Drago
Gost
Drago

Koji loš prijevod

samo tako
Gost
samo tako

Nestrpljivo očekujem zaron znanstvenika u središte Zemlje 😆

Abe
Gost
Abe

Nakon svemirske utrke evo utrke u podrum zemlje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik