Amazon Web Services isključuje naloge i servere povezane sa NSO Grupom

Amazon Web Services
3 komentara

Ovo je slijedilo publikaciju koalicije medija i aktivističkih organizacija koja otkriva da je špijunski softver izraelske kompanije Pegasus korišten za nadzor najmanje 50.000 novinara i vladinih zvaničnika.

Amazon Web Services (AWS) blokirao je cloud naloge i isključio svu infrastrukturu koja pripada NSO Grupi, izvijestio je Vice u ponedjeljak, pozivajući se na izjavu kompanije.

Gore pomenuta publikacija bila je posvećena istrazi NSO malware softvera i telefonskih brojeva koji mogu biti na meti državnih klijenata NSO.

Prema istrazi sedamnaest medija iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i drugih zemalja, softver NSO Grupe Pegasus korišten je za hakovanje pametnih telefona koji su pripadali aktivistima za ljudska prava i advokatima, novinarima, poslovnim rukovodiocima, pa čak i dvjema ženama koje su bile bliske novinaru Jamalu Khashoggiju, na kojeg je izvršen atentat u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

„Kada smo saznali za ovu aktivnost, brzo smo preduzeli korake da ugasimo relevantnu infrastrukturu i naloge“, citiran je u izvještaju portparol AWS.

Forenzički izvještaj Amnesty International objavljen u nedjelju rekao je da je softver NSO Grupe pronađen pomoću AWS CloudFront infrastrukture, mreže za isporuku sadržaja, “za isporuku ranijih faza njihovih napada” na ciljane mobilne uređaje tokom forenzičkog pregleda koji je rezultirao izvještajima.

Navodno je infrastruktura Cloud Front korištena za razmještanje zlonamjernog softvera NSO protiv ciljeva, uključujući i telefon francuskog advokata za ljudska prava. Prelazak na Cloud Front takođe štiti NSO od istražitelja i drugih strana koji pokušavaju da pregledaju infrastrukturu kompanije.

„Korištenje cloud usluga štiti NSO Grupu od nekih tehnika internet skeniranja“, dodaje se u Amnesty izvještaju.

Prethodno je Amazon navodno ćutao o tome da NSO koristi njegovu infrastrukturu. Tehnički gigant navodno nije odgovorio na medijske tvrdnje i zahtjeve u vezi sa izvještajima da je NSO koristio Amazon infrastrukturu za distribuciju malwera u maju 2020. godine.

Prema Amnesty analizi, NSO takođe koristi usluge kompanija uključujući Digital Ocean, OVH i Linode.

U nedjelju je istražna organizacija Forbbiden Stories, zajedno sa više medija, objavila niz izvještaja zasnovanih djelimično na objavljivanju više od 50.000 telefonskih brojeva koji su, kako se izvještava, izabrani za mogući nadzor od strane klijenata NSO.

Kasnije u nedjelju, britanski Guardian objavio je kompilaciju javnih izjava NSO i nacionalnih vlada u vezi sa projektom malwera Pegasus.

“NSO ne upravlja sistemima koje prodaje provjerenim vladinim kupcima i nema pristup podacima ciljeva svojih kupaca. NSO ne upravlja svojom tehnologijom, ne prikuplja, niti posjeduje, niti ima bilo kakav pristup podacima svojih kupaca“, navodi se u saopštenju. „Zbog ugovornih i nacionalnih razloga bezbjednosti, NSO ne može da potvrdi ili porekne identitet naših državnih kupaca, kao ni identitet kupaca kod kojih smo isključili sisteme.“

Prema otkrićima medija i aktivističkih grupa, špijunski softver, koji omogućava napadačima da čitaju sve na telefonu mete, uključujući i šifrovane poruke, slike i GPS podatke o lokaciji, takođe može da aktivira mikrofone i kamere, efektivno pretvarajući telefone u mobilne prisluškivače kojih korisnici nisu svjesni.

Nakon instalacije, malware se praktično ne može pratiti, zaražava telefone pomoću napada nultim klikom, koji ne zahtjeva korisnikov unos da bi instalirao i započeo prikupljanje podataka. Međutim, Amnesty International tvrdi da špijunski softver ostavlja neke tragove preko kojih se može otkriti neovlašteno korištenje telefona.

Amazon Web ServicesNSO Groupprogram Pegaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Sva elektronska krespodencija se snima i obrađuje, svi razgovori se snimaju, svi sms-ovi i sav chat se snima i to još u centralama, sav email promet se snima i pregledava. danas je najsigurniji način komunikacije preko najobičnijeg pisma.

Čudan lik
2 godine prije

Ovo što ste napisali u članku je čista neistina, novinarska patka!
Svi mi znamo da nas se NE prisluškuje zato što političari NIKADA ne bi koristili agencije i njihove satelite u svrhu špijuniranja građana! Najveću vjeru, da nas se ne prisluškuje, polažem upravo u države i velike korporacije, koje se svakodnevno i požrtvovno bore za našu korist. Zar vi ne vidite koliko je političarima stalo do naše dobrobiti? Zar vi ne vidite koliko se političari bore protiv Rusa i Putina kako bi nam priskrbili sigurnost i blagostanje?
Istina, postoje neke organizacije, poput desničara, teoretičara zavjera i Rusa koji nas možda i špijuniraju ali sam siguran da će to političari brzo rješiti! Sada, kada smo se rješili Trumpa stvari mogu ići samo nabolje, zar ne?

Max
2 godine prije

Kao da Amazon ne špijunira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI