Amnesty International izvještava kako je izraelski štetni program ”Pegaz” korišten za prisluškivanje marokanskog novinara, nakon zakletve o poštovanju ljudskih prava

Amnesty International - Omar Radi
3 komentara

Izraelska kontroverzna NSO grupa ponovno je u centru pažnje, a njen kontroverzni špijunski alat, koji se koristi protiv novinara i aktivista širom svijeta, navodno pomaže špijuniranju još jedne žrtve, nagrađivanog marokanskog izvjestitelja.

Omar Radi, istraživački novinar sa sjedištem u Rabatu, glavnom gradu Maroka, bio je na meti počinitelja koji su tiho izveli “mrežni napad ubrizgavanja”, navodi se u novom izvještaju Amnesty Internationala.

Metoda koja se navodno koristila protiv Radija ne zahtijeva od žrtve da klikne na zlonamjernu internetsku vezu. Nakon zaraze, mobilni uređaj prelazi na internetsku lokaciju, s koje on preuzima zloglasni špijunski softver Pegaz, koji daje potpun pristup kameri telefona, mikrofonu, pozivima, medijskim datotekama i porukama.

Novinarski uređaj napadnut je više puta prošle godine, kako navode forenzički podaci tehničkih stručnjaka iz grupe za zaštitu prava.

Amnesty vjeruje da se vrijeme napada poklopilo s izjavom programera Pegaza iz NSO grupe, koji se javno obvezao pridržavati UN-ovih smjernica o poštivanju ljudskih prava od strane poslovne zajednice.

Obećao je procijeniti “potencijal za štetne posljedice po ljudska prava koji proizlaze iz zlouporabe NSO proizvoda” te se obvezao na ukidanje pristupa klijentima prema njihovom softveru.

„NSO Grupi se očito ne može vjerovati. Dok je poduzimala PR napad kako bi očistila svoj ugled, programski alati te grupe omogućili su nezakonit nadzor Omara Radija, nagrađivanog novinara i aktivista, “izjavila je u vezi s najnovijim otkrićima, Danna Ingleton, zamjenica direktora Amnesty Tech.

Iako NSO tvrdi da je Pegaz namijenjen vladinoj upotrebi, što znači da ga privatni subjekti nisu u mogućnosti nabaviti, brojni novinari i aktivisti navodno su bili mete napada zloglasnog programa.

Prošle godine WhatsApp je potvrdio da je desetak indijskih pravnika, novinara i aktivista za ”građanska prava” među 1.400 korisnika na koje je utjecao softver za špijuniranje. Hakeri su koristili Pegaz za zarazu uređaja zlonamjernim softverom, koji je prerušen u dolazne pozive.

Ranjivost je od tada povećana, ali Facebook, matična kompanija WhatsAppa, podnijela je tužbu protiv izraelske nadzorne tvrtke. NSO negira odgovornost za načine kako je njihov softver primijenjen od strane službi vlada drugih država.

Ovaj put je izraelska grupa u izjavi navela da je “duboko zabrinuta” u vezi s izvještajem kojeg je osmislio Amnesty. “Pregledavamo podatke vezane uz izvještaj i pokrenut ćemo istragu ako uvidimo da ti navodi stoje”, rečeno je u službenom priopćenju NSO-a.

NSO grupaprogram PegazŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
3 godine prije

Glupost.
Snima se svako non stop.
Snimaju svi.
Svakoga mogu da ucijene, i ucjene su njihovo osnovno oružje.
Mislite da ne mogu?
Naravno da mogu.
JEZIVO !!!

Max
3 godine prije

Bave se izraelci takvim prljavštinama ali i ne samo oni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI