Curenje informacija iz Pentagona sugerira da su ruski hakeri napali kanadski plinovod

Haker
1 komentar

U dokumentima se ne navodi koji je plinovod napadnut, a kanadski operateri nisu potvrdili nikakve značajne incidente hakiranja

Hakerska skupina povezana s ruskom vladom navodno je tvrdila da je probila mreže kanadskog plinovoda, prema nedavnom članku New York Timesa. Pozivajući se na dokumente Pentagona koji su procurili, list tvrdi da su povjerljivi dokumenti sadržavali razmjenu između neodređenih časnika ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) i kibernetičke kriminalne skupine pod nazivom ‘Zarya’. U svojoj komunikaciji s FSB-om, hakeri su navodno podijelili snimke zaslona u veljači, koje su pokazale da hakerska skupina ima sposobnost povećanja tlaka ventila, onemogućavanja alarma i hitnog isključivanja neodređene plinske distribucijske postaje u Kanadi.

Prema dokumentima, službenici FSB-a su predvidjeli da bi “uspješna operacija izazvala eksploziju na plinskoj distribucijskoj stanici” i “pratili su kanadska izvješća u potrazi za naznakama eksplozije”.

New York Times izvješćuje da nije mogao neovisno provjeriti nijednu od ovih obavještajnih informacija, dok je kanadska ustanova za sigurnost komunikacija, koja je odgovorna za kanadsko prikupljanje inozemnih obavještajnih podataka i kibernetičku sigurnost, odbila komentirati bilo kakve konkretne incidente. Kanadski CBC News i Canadian Press također nisu mogli provjeriti tvrdnje, ali su dva operatera cjevovoda, TC Energy i Enbridge, izjavila da njihova infrastruktura nije bila ugrožena nikakvim pokušajima hakiranja.

Bijela kuća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Odjel za domovinsku sigurnost odbili su komentirati tvrdnje o naftovodu, dok je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u ponedjeljak sugerirao da su neki od dokumenata u tranši koja je procurila “prerađeni”. Skupina osjetljivih dokumenata pojavila se na internetu krajem veljače i početkom ožujka na chat platformi Discord, no prva izvješća o curenju pojavila su se tek prošlog tjedna.

Zapadni mediji izvijestili su da je Bidenova administracija trenutno u “kriznom stanju” i da je Pentagon pokrenuo internu istragu o curenju, za koje kaže da predstavlja “vrlo ozbiljan rizik” za Washington.

Brojni dužnosnici, međutim, uključujući one iz zemalja saveznika SAD-a, doveli su u sumnju autentičnost curenja, ukazujući na niz nedosljednosti i činjeničnih netočnosti. Ukrajina, koja se često spominje u novinama, čak je sugerirala da je curenje informacija ruski trik kako bi se poremetila planirana proljetna protuofenziva Kijeva.

kanadaPlinovodSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ha, ha, kakvo “curenje” informacija . I ja sam sebi odgrizao uho, ali Pentagon i CIA to još nisu objavili. Možda će kasnije .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI