Članovi AUKUS-a razmatraju sigurnosni sporazum s Japanom

AUKUS
4 komentara

SAD, UK i Australija angažiraju obrambene partnere “istomišljenika” kako bi osigurali “stabilnost” u Indo-Pacifiku

Japan bi se uskoro mogao pridružiti SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji u sigurnosnom partnerstvu AUKUS kako bi se olakšao prijenos vojne tehnologije u područjima uključujući kibernetičko ratovanje, umjetnu inteligenciju, kvantnu tehnologiju, podmorske bespilotne letjelice i hipersonične sposobnosti.

AUKUS je osnovan 2021. između SAD-a, UK-a i Australije. Prema ‘Stupu 1’ pakta, Washington i London obvezali su se pomoći Canberri da dobije podmornice na nuklearni pogon. Međutim, “Stup 2” je širi sporazum o dijeljenju tehnologije koji bi potencijalno uključivao druge zemlje.

“Prepoznajući snagu Japana i njegova bliska bilateralna obrambena partnerstva sa sve tri zemlje, razmatramo suradnju s Japanom na projektima naprednih sposobnosti AUKUS Stup II”, rekli su saveznici u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak.

Međutim, australski premijer Anthony Albanese tvrdio je da će formalno AUKUS ostati trostrani pakt, bez službenog članstva koje se nudi Japanu.

“Ono što se predlaže je pogledati Stup II AUKUS-a i pogledati, projekt po projekt, hoće li biti angažmana, a Japan je prirodni kandidat da se to dogodi”, rekao je Albanese u utorak.

Japanski premijer Fumio Kishida navodno će razgovarati o opsegu uloge Tokija u paktu tijekom svog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom ovog tjedna.

Partneri AUKUS-a tvrde da blok nije formalni vojni savez i da je isključivo usredotočen na razmjenu tehnologije. U posljednjoj izjavi ponovno su tvrdili da je njihov cilj “osigurati stabilnu, mirnu i prosperitetnu indo-pacifičku regiju”.

U međuvremenu, Kina je osudila projekt kao pokušaj izgradnje “azijsko-pacifičke verzije NATO-a”, upozoravajući da bi to moglo pokrenuti “utrku u naoružanju” u regiji.

Prema nedavnom izvješću lista Politico, AUKUS bi se mogao proširiti do kraja godine kako bi uključio ne samo Japan, već i Kanadu. Indija, Novi Zeland i Južna Koreja također su istaknute kao potencijalni članovi.

Bijela kuća navodno pokušava ubrzati članstvo Kanade i Japana, prema diplomatu, a Biden se “jako zalaže da se neke stvari o drugom stupu AUKUS-a završe sada, prije američkih izbora”.

S obzirom na izbore koji iduće godine dolaze u UK i Australiju, London i Canberra također podržavaju brzo širenje koje planira Washington. Dužnosnik britanskog ministarstva obrane rekao je za Politico da “postoji poticaj da se stup 2 završi prije nego kasnije.”

AukusaustralijaJapanSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Odzvonilo japanskom ustavnom pacifizmu.

Untilgo
1 mjesec prije

Novi NATO Pact

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Madžarska se UPRAVO POVUKLA iz Treaty on Conventional Armed Forces in Europe GLEDE NEUČEŠĆA Rusije u ugovoru 💥 ! Budući su sve EU member States u tomu to praktično znači i distanciranje Madžarske ne samo od EU već i od NATO !!! Time je Madžarska trasirala sebe ka — neutralnosti i to BAŠ SADA – SA PUNO RAZLOGA 💥 !

BlueZg
1 mjesec prije

Njih nekoliko pajaca stoji a iza njih sve zasračkano od aviona! Jel itko to vidio?! 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI