Forbes: “Sjeverni tok 2” više nitko ne može zaustaviti

Solitaire brod gasovod
19 komentara

Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” je započela i u dubokim vodama Finskog zaljeva, što znači da se projekt više ne može zaustaviti, smatra Forbes, te dodaje kako provedbu projekta teoretski može omesti Angela Merkel, ali je malo vjerojatno da će se to dogoditi.

U srijedu poslijepodne je specijalizirani brod “Solitaire” kompanije Allseas počeo polaganje dijela plinovoda “Sjeverni tok 2” u dubokim vodama Finskog zaljeva, što je jasna potvrda da se razvoj projekta ne može zaustaviti, piše Forbes.

U članku se navodi da je u tijeku izgradnja i u njemačkim vodama i  završne točke u blizini Greifswalda, a radi se i u ruskim teritorijalnim vodama.
Svakodnevno oko 420 radnika u more polažu 12 metara duge cijevi, težine 24 tone, koliko ih ima na brodu. Procjenjuje se da se dnevno postavi oko 3 kilometra plinovoda, a posao će biti gotov krajem iduće godine.

Prema autoru, takva brzina izgradnje nije iznenađujuća, jer provedbi projekta postoji politička prijetnja. Naime, čak i u Njemačkoj se sve više političara izjašnjava protiv “Sjeverni tok 2”, a i sama Angela Merkel ponekad posumnja u njegovu isplativost. Osim toga, zemlje istočne Europe i Sjedinjene Države se otvoreno protive izgradnji projekta.

Ipak, Forbes naglašava kako su se do početka izgradnje plinovoda u projekt već uložile milijarde, što znači da nema značajnih pravnih prepreka za sprečavanje izgradnje projekta.

Gazprom podsjeća kako nema potrebe za dobivanjem dozvola za izgradnju od svih zemalja EU i dovoljne su dozvole zemljama kroz koje će proći “Sjeverni tok 2” – Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Za sada su tri zemlje izdale sve potrebne dozvole. Jedina država koja nije pristala na polaganje plinovoda preko svog teritorija, odnosno teritorijalnih voda, bila je

Danska. Međutim, čak i ako Danska ne izda potrebnu dozvolu, Gazprom nema razloga za zabrinutost, jer će tvrtka promijeniti trasu plinovoda.

Danska može odbiti izdati dozvolu za polaganje plinovoda u njenim teritorijalnim vodama, bojeći se ruske dominacije na tržištu energenata. Međutim, ne može zabraniti izgradnju plinovoda u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni u međunarodnim vodama. Dakle, trasa plinovoda se jednostavno može premjestiti u ovu zonu, 370 kilometara od danskih teritorijalnih voda.

Forbes čak napominje da je ovo najlakši način rješavanja problema i najvjerojatnije će plinovod biti pomjeren zapadno od danskog otoka Bornholm, u međunarodne vode koje dijele Dansku i Švedsku. Osim toga, formalna prijava o ovoj trasi je podnesena prošlog mjeseca.

Jedini razlog zabrane izgradnje u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni mogu biti sigurnosna ili logistička pitanja. Međutim, iz političkih razloga Danska se najvjerojatnije neće suprotstaviti polaganju plinovoda na ovom mjestu, zbog straha da će se pojaviti kao nepouzdani partner na moru i za druge partnere u bilo kojem poslu.

Sada i Angela Merkel može prestati mijenjati stavove oko “Sjevernog toka 2”, što je mnogima izgledalo da čini pod pritiskom Sjedinjenih Država i zbog toga je gubila potporu Nijemaca, piše Forbes.

gasovodPlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
5 godine prije

Ništa ja ne vjerujem dok ne krene isporuka plina. Previše njih radi na sprječavanju izgradnje i više bi me začudilo da oni ne uspiju.

čokokolino
5 godine prije

Danci će napravit sranje, zna se na čiju komandu.

eu kolonija
5 godine prije

neznam koliko čovjek mora biti neuk I kratkovid a da se bavi politikom kao što su to poljski političari. kako im narod uopće daje povjerenje na izborima. kako misle konkurirati ionako konkurentnom njemačkom gospodarstvu a kupovati 2, 3 puta skuplji ukapljeni plin iz usa-a.

ps. ako misle da će im amerikanci nadoknađivati gubitke, možda hoće par godina dok im budu potrebni ali poslije toga slijedi pečalba I to u njemačkoj.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Prevelka je to lova u pitanju,a računica je Nijemcima kristalno jasna.Treba im ruskog plina,od kojeg jeftinijeg ne mogu dobit u tim količinama.Tako da kolko god bili pod američkom paskom,prevelki je njihov interes u igri da bi odustali od plinovoda.

Croatia
5 godine prije

Izgleda da će Ukraina konačno odahnit neće više morat transportirat omrazeni ruski plin za Europu a uskoro mozda i Poljska . Oni se okreću puno boljoj varijanti „ Ukapljeni plin USA“ . Pametnom dosta da shvati ko je ovdje lud.

Siniša
5 godine prije

Citam Swedi jos nisu dali dozvolu,ubijedjeni su da nece ni dati!! Nema veze,SAB je i dalje naj bolje auto !!!!

Amistad
5 godine prije

Ukrajinci na aparatima

Lurker
5 godine prije

Nece Merkel docekati kraj iduce godine.

Good Old Rebel
5 godine prije

Ukoliko Rusi i Nijemci pokažu nepokolebljivi interes i čvrstu želju za iskrenom suradnjom i zajedničkom perspektivom, nikakav Hamlet “Rezika” Mey ili “Pentaprizma” ne mogu zaustaviti Ruse i Nijemce. U tome vidim i korist i interes cijele Evrope.

Miki
5 godine prije

Fuj Severni tok 2. Izdaja Putina evropskih slavena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI