Nemate pitku vodu? – Pijte Coca-Colu!

coca cola
42 komentara

U mnogim dijelovima svijeta nema infrastrukture za isporuke pitke vode stanovništvu, a flaširana voda je ponekad skuplja od zaslađenih bezalkoholnih napitaka.

Gdje god da pogledate u siromašnijim zemljama, bezalkoholna pića poput Coca-Cole ili Pepsi Cole često nisu mnogo skuplja od vode. Istovremeno u tim zemljama je pitku vodu moguće kupiti samo u bočicama ili limenkama, jer ona iz vodovoda, ako uopće postoji, uglavnom nije za piće i služi samo za kuhanje ili pranje.

Marketinška industrija je među stanovništvom, koje često nije ni pismeno, odigrala jednostavnu igru. To je bilo moguće jer vlasti i religijske vođe u tim zemljama ne trebaju obrazovane građane. Šareni svijet marketinga na televiziji i posvuda, gdje god da se okreneš, uspijeva uvjeriti ljude u sve što im se prikazuje. Tko ih može kriviti? Neobrazovani su i siromašni zbog vlastitih korumpiranih elita.

Bez obzira nalazimo li se u Meksiku, na Filipinima ili u Africi, odakle potječe ova fotografija ulične “trgovine” pićima, Coca-Cola, Pepsi i ostali napici se smatraju nečim “posebnim” ili jednostavno su lakše dostupni od pitke vode. Ako imate samo nekoliko kovanica u džepu i stojite ispred jedne od brojnih malih trgovina koje još uvijek dominiraju uličnom scenom u siromašnijim zemljama, vjerojatno ćete imati i više novca za Coca-Colu nego za bocu vode, čak i ako bezalkoholna pića, suprotno onome što se prikazuje, jedva da uspijevaju utažiti žeđ.

Rezultati ove kobne prakse su pothranjenost, problemi s bubrezima, dijabetes i pretilost, što je nakon istraživanja u Meksiku nedavno objavio i The New York Times. U tim područjima multinacionalne korporacije podzemne vode koriste za proizvodnju ovakvih napitaka, a ljudima u blizini tih crpilišta i tvornica ostaju bez pitke vode.

S druge strane se godišnja milijarde dolara slijevaju na račune matičnih tvrtki, a čelnici i menadžeri lokalnih izvršnih odbora dobivaju basnoslovne nagrade za “uspješan rad”.

Naravno, njima nije u interesu da se izgradi funkcionalan i koristan sustav vodoopskrbe, jer bi pitka voda za sve smanjila njihovu dobit. Zato, dok nema vode, pit će se Coca-Cola.

coca colakatastrofauragan
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

A gdje postoji dovoljno pitke vode, treba je privatizirati ili barem zagaditi, čemu svjedočimo.

Zorule
5 godine prije

Ne znam zasto mi na pamet pada ova scena iz filma idiocracy
https://youtu.be/lUTZmSyDErg

eu kolonija
5 godine prije

interesantno. litra vode skuplja od litre vode+šećera tj. coca cole. vrlo, vrlo interesantno da bi se mogli I znanstveni radovi pisati na ovu temu. po ovome ispada šećer jeftiniji od vode

Raptor
5 godine prije

Drugi po velicini bazen pitke vode u svijetu se nalazi u Afghanistanu i naravno, ekskluzivno pravo na monopol, koristenje i prodaju koristi gore imenovana tvrtka. Taj napaceni narod sa zivotnim vijekom od 43 godine rijetko da konzumira ispravnu vodu. Bolesti nezamislive danasnjem vremenu zbog prljave vode i parazita u istoj… Ali tu je voda kenley, njihovo prirodno bogatstvo koja je rezervirana samo za “bogate”, pametnom dosta.

Tupko Glupko
5 godine prije

U nekim arapskim zemljama i prije arapskog proljeća bilo je gotovo nemoguće kupiti Coca Colu, sa Pepsijem je bila nešto bolja situacija. Znaju i oni tko stoji iza ovih brendova.

benty20
5 godine prije

Coca colu kupim samo kad mi dijete dobije proljev i kombiniram je sa slanim štapićima. Stari narodni lijek protiv proljeva i djelotvoran! O štetnim utjecajima tog pića ne treba dodatno govoriti.

Danas u banci moram potpisati nekakvu izjavu da nisam u politici, a kad sam službenika upitao zašto me traže takve stvari rekao mi je da je to nekakva mjera vezano za suzbijanje financiranja – TERORIZMA!!! Ja sam mu odgovorio da se protiv toga borim na način da ne kupujem Coca colu…

marshal
5 godine prije

21. vijek – kapitalizam nam je religija, novac je nas bog, stadioni, diskoteke, kafane su crkve, dzamije i sinagoge, a coca cola nam je sveta voda…

Son of Alerik
5 godine prije

Coca cola je bila i u Hrvatskoj, punila je vodu pod nazivom Bistra. A onda su skroz odustali od proizvodnje u HR i prebacili je u Mađarsku. Jamnica i Agrokor su im ipak bili prejaki konkurenti. Tko zna kako će se stvari odvijati dalje, možda Coca cola kupi Jamnicu.Za svaku izvađenu litru vode iz podzemnih vodotokova ili izvora, proizvođači piva, sokova, vode plaćaju koncesijske naknade državi. A onda država distribuira i tako prikupljen novac na svoje troškove, čak i one socijalne. Te koncesijske naknade nisu visoke, ali su očito najveće koje smo kao država znali pogoditi. Voda u Hrvatskoj je zdravstveno ispravna i pitka na cijelom području. Mada onu u Slavoniji i Istri baš i ne bih pio. Uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje, podzemni vodotokovi i vodocrpilišta preuzimaju svoje doze upotrijebljenih herbicida i pesticida. Coca cola je poput drugih kompanija. Ima proizvode koje prodaje. Čak ima i colu zaslađenu steviom, prirodnim… Čitaj više »

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije
Zadranin
5 godine prije

Smeće od Cole pijem samo kad nema ništa drugo za piti (bezalkoholno i alkoholno!).

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Ne morate biti pametni pa da skontate nesto sto je veoma zabrinjavajuce kod nas,a nije coca cola.. Uđite u bilo koji supermarket ili prodavnicu i pogledajte cijenu salame. Ako je u mesnici prosjecna cijena junetine 10 KM.kako je moguce da je ta salama 1 kg 4 KM?? Ako je kg pileceg filea u prosjeku 7 KM,kako je moguce da ta salama kosta 3 KM? Gdje je struja,plate radnicima,nafta i prevoz robe do potrosaca i plus tako jeftin prouzvod? To je dokaz kakav sve škart jedemo uvozeći stare zalihe mesa iz drugih drzava. Rad sa mesom mi je profesija i znam ovu materiju u dusu. Uvozimo meso iz Holandije,Brazila,Poljske ( daju nam ga skoro dzabe,jer obnavljaju svoje rezerve svjezom robom u slucaju rata,vandrednih prilika i td i td…Ljudi,jedemo meso staro i po par desetina godina koje je bilo duboko zaleđeno.Naše domaće fabrike kupuju meso po cijeni od 1 KM po kg… Čitaj više »

Piretis
5 godine prije

Ako su na svaku kutiju cigareta mogli staviti opominjuću sliku i tekst isto bi trebali napraviti i na boce Cola (i sličnih) pića. Pa tko voli…

Fatih
5 godine prije

NAPRAVIO SAM:SOK OD KUPINA,JABUKE,DRIJENA,ZOVE,MAJCINE DUSICE, NANE-MENTE….CEKAM SIPAK.BOSNA ZEMLJA PONOSA!!!

Miki
5 godine prije

Kokakolu pijte samo ako ste se uneredili opakom kolicinom mesa na zaru. Tada pomaze. Mozete je slobodno natociti i djeci za koju niste sigurni da su vasa. Klincima do kojih vam je stalo ipak napravite limunadu.
U prilici, kupite za rezervu i koju litru onih imitacija Kokakole. To je odlicno obrambeno oruzje protiv dosadnih susjeda. Neprekidno ih nutkajte tim kemijskim otpadom i kada jadnici kroz zube ispiju taj buckuris i naprave grimasu, upitajte ih, hineci iznenadjenje, jesu li vam sto zamjerili i veselo skoknite po novu bocu.

Vlastimir
5 godine prije

Koka kola je veoma štetna po zdravlje i treba je izbegavati.Naučnici su otkrili da je kiselost uzrok pojave raka.Koka kola je blaga fosforna kiselina čiji je Ph – 2,4.Ja sam lično merio Ph- vrednost na poslu.Voda je neutralna,ima Ph 7.Što se Ph vrednost pomera prema 1 to je kiselost veća.Treba jesti i piti hranu koja je bazna,tj, ima Ph vreddnost veću od 7.

DAWOR
5 godine prije

NE,HVALA……OD GOVNA — COLE DOBIJEM OSIP……

Muhamed
5 godine prije

Klasicne reklame za Coca Colu i Pepsi jadni ste..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI