Hoće li Erdogan na kraju morati “izdati” islamiste u Idlibu?

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
12 komentara

Takozvani “Sirijski opservatorij za ljudska prava” (SOHR), kojeg iz Velike Britanije vodi Rami Abdulrahman, danas je priopćio da ja prva islamistička teroristička skupina Failaq Al-Sham počela povlačiti svoje snage i teško naoružanje iz demilitarizirane zone na sjeveroistoku Sirije.

“Skupina Failaq Al-Sham je prva koja je pristala ispuniti zahtjev za napuštanje demilitarizirane tampon zone koju su uspostavile Turska i Rusija kako bi se izbjegla sirijska vojna ofenziva”, priopćio je SOHR.

Ovo je bilo za očekivati, jer skupina Failaq Al-Sham baštini ideologiju Muslimanskog bratstva i usko je povezana s Turskom i ovisi o njenoj pomoći. Zbog ove odluke je već došlo do nesuglasica sa sirijskim ogrankom Al-Qaede, Al-Nusra Frontom.

“Skupina povlači svoje snage i teško naoružanje iz područja južnog Aleppa dublje u pokrajinu Idlib, prema zapadu”, rekao je Rami Abdulrahman.

Demilitarizirana zona, ako se uspije uspostaviti do 15. listopada, kako je dogovoreno u razgovoru između Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana, trebala bi biti  duboka 15 do 20 kilometara i protezala bi se duž linije kontakta između islamističkih i vladinih snaga, a njome bi zajedno patrolirale turske i ruske snage.

Prema tvrdnjama “Sirijskog opservatorija za ljudska prava”, Failaq Al-Sham je navodno je najveća islamistička militantna skupina na sjeverozapadu Sirije. Ranije brojala oko 4000 boraca, ali se povećala priljevom poraženim militanata koji su “zelenim autobusima” stigli iz drugih dijelova Sirije.

Idlib
FOTO – Situacija u Idlibu prema turskim izvorima

U međuvremenu turski obavještajci pokušavaju nagovoriti zapovjednike ostalih skupina da učine isto, ali s vrlo malo uspjeha.

Prema takozvanim oporbenim izvorima, časnici turske obavještajne službe MIT su se sastali sa zapovjednicima svih terorističkih skupina u Idlibu kako bi ih obavijestili o pojedinostima sporazuma i načinima njegove provedbe. Sam sporazum je dostupan na internetu i mnogu su ga tumačili kako im je odgovaralo.

Podaci o dubini povlačenja pokazuju da se demilitarizirana zona najvećim dijelom uspostavlja na području kojeg trenutno kontroliraju islamističke skupine, što je primijetila frakcija Jaish Al-Izzah u sjevernoj Hami. Zapovjednici ove skupine su prvo pozdravili dogovor Turske i Rusije, ali kada su vidjeli kartu,  demilitarizirane zone, odbacili su plan jer nije ravnomjerno podijeljena na prvoj crti, nego je potpuno unutar “njihovog” područja.

Iz tih 20 kilometara su teroristi morali povući sva teška vojna vozila, poput tenkova, višecijevnih raketnih bacača, topništva i drugo, a sirijska vojska bi zadržava svoje trenutne položaje.

Militanti bi izgubili i svoje položaje na sjeveru Latakije, Jisr Al-Shughuru, ravnici Al-Ghaab, uključujući planinu Shashabo, gradove Kafr Nabudah i Hbit sve do sjeverne periferije Khan Shaykuna i Tamane i predgrađa Marrat Al-Numana, Saraqiba, te južnih i zapadnih sela koja drže u jugozapadnom dijelu pokrajine Aleppo.

Tvrdolinijaške terorističke skupine kao što su Al-Nusra Front, Tanzim Hurras Ad-Din i Islamska stranka Turkestana bit će potpuno evakuirane iz demilitarizirane zone, sa svim svojim oružjem i vojnom opremom. Naravno, oni su do sada odlučno obili ovaj plan i nema naznaka njihova povlačenja.

Turska Sirija grupe odane turskoj u Idlibu
FOTO – Skupine na čiju odanost može računati Ankara ukupno broje oko 25 000 boraca, uključujući sjeverni Aleppo

Nakon provedbe ovog dijela plana bi militanti morali otvoriti prolaz na autocestama Aleppo-Hama i Aleppo-Latakija, koje bi bile pod zajedničkim nadzorom Rusije i Turske.

U međuvremenu je grupa Jaish Al-Izzah, koja je dio takozvane “Slobodne sirijske vojske”, službeno odbila sporazum i obećala da će spriječiti ulazak ruske i turske vojske na teritorij na sjeveru Hame, priopćivši da će područje demilitarizirane zona ostati pod njihovom kontrolom.

Dogovor Putina i Erdogana sadrži i dio koji predviđa da će skupine koje odbiju provedbu plana biti uništene u vojnoj akciji turske vojske i islamističkih milicija odanih Ankari.

Mediji su izvijestili da će to zajedno odraditi turska i ruska vojska, ali bi se ruska pomoć, ako je bude, svela na zračne udare na položaje i jedinice terorističkih frakcija u Idlibu koje se bore protiv Turske.

Terorističke frakcije, koje drže 60% teritorija Idliba, izdale su sljedeće priopćenje: “Sporazum iz Sočija znači i završetak i sahranu Revolucije Shama. Rusko-turski sporazum u Sočiju bio je samo završetak i kruna katastrofalnog procesa iz Astane i drugih procesa koji su povezani s Revolucijom Shama. Ovim se želi sahraniti revolucija i sveti rat naroda kroz rješenja koja trikovima smanjuju područja eskalacije, a zapravo dovode do izolacije područja i uklanjanja svetog rata i revolucije i podijele područja utjecaja između okupacijskih sila. Politička je stvarnost da će novi ustav napisati okupatorske sile i njihove marionete, do izbora koji će zemlju vratiti Al-Baath režimu i legalizirati okupaciju.”

Podsjetimo, od danas Erdogan ima dva tjedna da riješi ovu nerješivu situaciju, nakon čega će, prema sporazumu, morati ili napasti terorističke frakcije koje nisu ispunile odredbe njegova plana ili im dati podršku u borbi protiv sirijske vojske i saveznika. Potonja opcija je malo vjerojatna, jer nijedna okupacijska sila u Sirije nije otvoreno, rame uz rame,  ratovala uz sirijsku Al-Qaedu protiv vladinih snaga, bez obzira na svu pomoć koju su pružili teroristima.

Al-Nusra FrontFailaq Al-ShamISILIslamska državaIslamska stranka TurkestanaKalifatMIT turskaSOHRTanzim Hurras Ad-Din
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Neće ostati bez zemlje. Na glasanju u UNHCR-u evropa ih je podržala. Vrijeme je da im otvori vrata i da evropa uživa u vatrometu kad joj se majstorije tvoraca vatrometa toliko sviđaju!

alan ford
5 godine prije

ono sto oduvijek govorim, a neki ovdje to ne zele vidjeti: Erdo je cionisticki igrac, nikda se on nije promjenio, vuk dlaku mijenja, ali…
pa gdje je taj navodni ekonomski rat SAD-a protiv Turske? sve gluma. tresla se brda, rodio se mis.
evo jucer Erdo bio u Njemackoj, gdje su ga docekali sa najvisim pocastima… iako je on tamo u govoru u predsjednickoj palaci opet napao Njemacku, ali Steinmeier i Merkel kao ponizne pudlice. Zasto? zato stop je dubok drzava naredila Merkelici da ga mora primti

Mister ?
5 godine prije

Diktator kao i mnogi.

Stephen
5 godine prije

Egija nitko nemože prisiliti na ništa on će s vremenom shvatiti da je najbolja opcija imati dobrog susjeda, te da se mani igara bez granica koje koriste zna se kome.

Riddick
5 godine prije

Na kraju ce politicka situacija u Idlibu toliko da se zamrsi da ce po starom Bliskoistocnom obicaju da neko uzme pusku i da sve to resi po “kratkom postupku” tu ce morati Erdo da zamoli Ruse na ispomoc i polako deo po deo idliba prelazice u ruke drzave.
https://vimeo.com/288944961

Sarajevo
5 godine prije

Faylaq Al-Sham važi za “logističku skupinu”, dakle to je u principu jedna teroristička brigada koja je više zadužena za promet dobara nego za osvajanje teritorija. Ja to vidim kao neki vid sankcija od strane Turske i više će se manifestovati kroz nedostatak odredjenih derivata. nego kao neki deficit budala u rovovima. Inače, uvjetno rečeno linija razgraničenja izmedju slobodnog i okupiranog teritorija se ne bi trebala značajno pomjerati u nadlazećem periodu. Pljačkaši ostaju bez posla i okrecu se ka unutrašnosti. Rasut ce se mnogo tih nekih FSA grupica, ovo je dobar deal koji su RF i Iran napravili s Turskom. FSA ne čine profesionalni vojnici, nego dobrovoljci koji nisu trenirani za odbranu, nego izricito za napad. Takodjer se tu dosta različitih škola tumačenja Islama sudara. Većini čitatelja će vjerojatno zvučati smiješno, ali treba da prođu oba Bajrama da bi osjetile razlike, a zbog arogantnog i konzumerskog tumačenja vjere potrebna je samo… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

15.10.2018 Biti će jako zanimljiv dan u Siriji

Majk Majers
5 godine prije

Uc ce njemu sirijci u drzavu, ka sta je Hezbollah usao u Izrael kad im je vojnike istiralo iz Libanona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI