Amerika će pregledati nova pravila za Huawei, na sastanku u veljači

Huawei
1 komentar

Trumpova administracija planira se sastati ovog mjeseca kako bi razgovarali o daljnjem suzbijanju izvoza tehnologije u Kinu i njenoj vodećoj telekomunikacijskoj kompaniji Huaweiu, rekla su dva izvora, u nastojanju da riješe razlike unutar vlade oko mogućeg zataškavanja.

Sastanak, koji je trenutačno zakazan za 28. veljače, okupit će visoke dužnosnike kako bi razgovarali o povlačenju pravila američkog ministarstva trgovine koja su bila usmjerena na daljnje smanjivanje stranih pošiljki Huawei Technologies, rekao je izvor.

Na sastanku se očekuje sudjelovanje tajnika Ministarstva trgovine, Wilbura Rossa, ministra obrane Marka Espera i državnog tajnika Mikea Pompea, a cilj je pronaći najbolji pristup kineskoj kompaniji koja je na crnoj listi, te širem ratu s Kinom zbog tehnološkog dominacija.

Neki američki tvorci politike favoriziraju bliske trgovinske veze s Pekingom, dok drugi vide Kinu i Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, kao ozbiljne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

“Administracija mora odlučiti kako uskladiti svoju retoriku o Kini s politikama za uskraćivanje ključne tehnologije i industrije”, rekao je Tim Morrison, bivši visoki direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće pod predsjednikom Donalda Trumpa, koji zagovara stroža pravila.

“Previše alata nije predano predsjedniku jer se cijela uprava još nije borila. To se mora završiti “, dodao je.

Američke tvrtke tvrde da bi mjere koje su donesene naštetile američkom poslovanju usmjeravajući kupce prema stranim konkurentima, a pritom radeći malo na sprečavanju Huaweija.

Agencije nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom.

Odjel za trgovinu u svibnju je Huawei stavio na crnu listu trgovine, navodeći kao razlog prijetnju nacionalnoj sigurnosti. To je omogućilo američkoj vladi da ograniči prodaju robe američke proizvodnje kompaniji i malog broja predmeta izrađenih u inozemstvu koji sadrže američku tehnologiju.

Prema trenutačnim propisima, ključni strani opskrbni lanci ostaju izvan dosega američkih vlasti, što je povećalo pritisak na širenje ovlasti Sjedinjenih Država kako bi se blokiralo više pošiljaka za Huawei.

No, nacrt pravila Ministarstva trgovine za proširivanje ovlasti za blokiranje više pošiljaka Huaweiju , izazvalo je protivljenje Pentagona prošlog mjeseca, zbog zabrinutosti da će štetiti američkim interesima. Ministarstvo financija također se povuklo protiv te mjere, rekli su izvori.

Sastanak dolazi usred produbljivanja tehnološkog rata između Sjedinjenih Država i Kine. Trumpova administracija pokušava zadržati osjetljive tehnologije koje bi se mogle upotrijebiti na štetu američkih interesa izvan dosega Pekinga, kršenjem izvoza i ograničavanjem kineskih ulaganja u ključne američke sektore.

Reuters je u prosincu izvijestio da je Ministarstvo trgovine dorađivalo pravila ograničavanja izvoza tehnologije za protivnike, dok je Ministarstvo financija donijelo nova pravila kako bi pojačala nadzor stranih ulaganja u Sjedinjenim Državama.

HuaweiTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

… što će samo ubrzati kinesku high-tech industriju…koji će nabavljati što im treba iz EU,dok neproizvedu sami,pa će preplaviti tržište jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima,kako je to učinio Huawei.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI