Pentagon potvrdio razvoj supersoničnih raketa, koje je Trump nazvao “super-duper”

Najava Super Dupera
32 komentara

U petak je predsjednik Donald Trump objavio da SAD razvija najsuvremeniju supersoničnu raketu za koju je naglasio da bi trebala biti superiornija od onih koje trenutno stvaraju Rusija i Kina. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane, Jonathan Hoffman potvrdio je da Pentagon razvija sofisticiranu supersoničnu raketu, o kojoj je ranije govorio predsjednik Donald Trump. On je u petak je ”tvitnuo” o tome da je u tijeku proces izrade niza supersoničnih raketa “kako bi se suprotstavili našim protivnicima”.

Izjava je uslijedila nakon što je Trump rekao novinarima, ranije tijekom dana, da SAD trenutno radi na onome što je POTUS opisao kao “super-duper raketu”, za koji je tvrdio da je “17 puta brža od onoga što oni trenutno, kada to usporedite s raketom koju mi imamo sada”. Prema njegovim riječima, specifikacije nove rakete trebale bi biti superiornije od onih supersoničnih raketa, koje su trenutno razvile Rusija i Kina.

POTUS je govorio nakon što je internetska stranica, Defense News, citirala izvršnog dužnosnika američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) Willa Ropera, tijekom brifinga za novinare krajem travnja, o tome da je USAF zainteresiran za dobivanje informacija od tvrtki radi pokretanja novog programa prototipa, koji se odnosi na  tehnologiju supersoničnu, krstarećih raketa za blisku budućnost. Pozvao se na međunarodno natjecanje na terenu, za koje je Roper rekao da američka vojska želi biti sigurna kako nikome neće prepustiti vodstvo u poljima ”scamjet” i supersonične tehnologije krstarećih raketa.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Michael White, pomoćnik ravnatelja za supersoničnu energiju u Uredu američkog pomoćnika ministra za istraživanje i inženjering, rekao da Pentagon pokušava prestići Rusiju i Kinu u smislu razvoja supersoničnih oružja.

Ranije je američka administracija zatražila najmanje 3.2 milijarde dolara financiranja programa za razvoj supersoničnog naoružanja u sljedećoj fiskalnoj godini, što je povećanje od gotovo 500 milijuna dolara u odnosu na 2020. godinu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov prošlog je mjeseca naglasio kako Moskva ne može voditi dijalog s Washingtonom o novom ruskom supersoničnom oružju bez temeljite rasprave o supersoničnim projektima SAD-a, kao i o svojim planovima za stvaranje globalnog proturaketnog sustava i za razmještaj oružja u svemiru.

“Ne možemo zanemariti ove američke vojne projekte, jer ih smatramo izrazito destabilizirajućim u pogledu strateške sfere”, istaknuo je Rjabkov.

SADsuper duperSupersonične rakete
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
3 godine prije

Kad ze Musk i Gates prihvate razvoja……

alex
3 godine prije

To će bit nešto uspješno kao F-35, pa će ih na silu prodavat saveznicima. Koliko će milijsrdi $ skurit, bilo bi im isplativije kupit od Rusa, koji prodaju i čitave tvornice za proizvodnju…sve za dobru lovu.
Od kada su američki naci raketaši poumirali, sve su im rakete, manje-više, pušiona u odnosu na ruske. Uključujući i one za let u svemir, za koje i dalje kupuju ruske motore…nakon pol stoljeća i milijardi dolara.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Samo tri riječi … Avangard, Samarat,Cirkon!!!!😲😲

Dejan
3 godine prije

Tramp unapred obećava 17 puta brže rakete od zvuka. I sad treba vremena napraviti ih a da budu potpuno operativne. A znamo kako su amerikanci operativni sa novim tehnologijama – pravi primer je avion F-35 koji se x puta morao doradjivati, popravljati, krpiti, praviti zakrpu na zakrpu. Ali bitan je marketing, da se gromoglasno najavi ono što se želi a kada će to i da li će to postati operativno nije baš od presudne važnosti.

Kkk
3 godine prije

+×÷##

Sparkling
3 godine prije

Volim pročitati o ovakvim stvarima (vrlo intrigantna tehnologija) i na drugim dostupnim mjestima. I sve u svemu, nije problem danas postići velike brzine, nego je problem i zadržati konstantu s takvom brzinom a da struktura vanjskog omotača rakete ostane kompaktna i nepromijenjena (zbog velikih temperatura). I tu je još ugradnja sofisticirane elektronike koja mora izdržati enormna naprezanja. A di je još upravljanje i izbjegavanje kontra mjera. Dakle Rusi su za sada što se tiče strukture materijala dosta odmakli (Kinezi?) što se vidi i po motorima koje isporučuju za svemirske rakete. “izuzetni” su neutješni kao neki klinac kojem tata nije kupio novi I-phone. Na jedan ili drugi način doći će oni do toga ali koliko će im vremena trebati… Naravno novac nikad nije problem. Dok ima stabla i FED može proizvodit ono što najbolje zna.
LP

Holandez
3 godine prije

Trump je politicar ; znaci cim pocne govoriti LAZE ! Masa obecanja su pricice za CNN u svoj ego …..
Za sada ne mogu izumeti ni valjani raketni motor a kamoli slati ljude na Mars ili osnivati kolonije na mesecu !
Americko skolstvo i drustvo po tom pitanju kasne za Evropom i Rusijom .
Raketna tehnika im kasni barem 10 do 20 godina za Ruskom .

Sonja
3 godine prije

Da je rekao 17 puta brza od svijetlosti pa hajde, al od zvuka…? To djeca danas naprave.

Max
3 godine prije

Oni će razvijati takve rakete ali još uvijek znatno zaostaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI