Izvršni direktor Oracle donirao je četvrtinu miliona dolara za Super PAC Senatora Grahama, 3 dana prije dogovora sa TikTokom

TikTok
0
0

TikTok je odbacio ponudu drugog američkog tehnološkog giganta, Microsoft, prije nego što je postigao sporazum sa Oracle, za koji se očekuje da će zaštititi kinesku video platformu od zabrane na teritoriji SAD zbog optužbi da predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Izvršni direktor tehnološkog giganta Oracle, Larry Ellison, donirao je pozamašnu sumu od 250.000 dolara za Super PAC “Sigurnost je snaga”, koji podržava ponovni izbor senatora Lindsey Graham, tri dana prije nego što je TikTok najavio da će sklopiti dogovor sa Oracle da bi se izbjegla zabrana u SAD.

Graham, koji trenutno malo zaostaje na biralištima iza svog demokratskog protivnika Jaime Harrisona, prethodno je tvrdio da će on biti odgovoran za spas TikToka od izbacivanja iz SAD ukoliko se postigne dogovor. Naime, podijelio je da je pokušao da lično ubijedi Trumpa da dozvoli TikToku da „napreduje“ pod kontrolom američke kompanije. Nije, međutim, sasvim jasno da li je njegovo učešće uticalo na dogovor između video platforme i tehnološkog giganta.

„Ako TikTok bude spašen, možete mi zahvaliti“, pohvalio se Graham.

Prema podacima Savezne izborne komisije, koju je prvi otkrio Verge, Ellison je dao velikodušnu donaciju 14. septembra, dok je posao između Oracle i vlasnika TikToka, kineske kompanije ByteDance, najavljen 17. septembra.

Super PAC „Većina sigurnosti je snaga“ potrošio je većinu prikupljenog novca do sada na plasiranje oglasa koji podržavaju Grahamovu ponudu za Senat na glasanju 3. novembra – preko 740.000 američkih dolara, prema analizi the Open Secrets Centre.

SAD suzbija TikTok

Vlasnik TikToka Byte Dance bio je primoran da traži partnerstvo sa američkim kompanijama kako bi izbjegao zabranu u SAD nakon što je predsjednik Donald Trump optužio platformu za prenos podataka Amerikanaca kineskoj vladi i da predstavlja rizik nacionalne bezbjednosti zbog navodne sposobnosti da se uplete u predstojeće izbore. Iako je kompanija porekla sve optužbe i podnijela tužbu protiv Bijele kuće zbog pokušaja blokiranja preuzimanja aplikacije u SAD, ipak je pregovarala, prije svega sa Microsoftom i Oracleom, o organizovanju zajedničkog preduzeća za kontrolu poslovanja TikToka na američkom tlu.

Platforma je najavila 17. septembra da će Oracle postati njen tehnološki partner u SAD. Kasnije je najavljeno da će i maloprodajni gigant Walmart takođe učestvovati u poslu, postavši komercijalni partner TikToka. Dogovorom se predlaže stvaranje nove kompanije sa sjedištem u Teksasu koja će voditi operacije platforme. Američki predsjednik Donald Trump objavio je 19. septembra da je “blagoslovio” trilateralni sporazum. Kasnije je dodao da Oracle i Walmart moraju imati potpunu kontrolu nad TikTokom prema sporazumu, ističući da će u suprotnom nastaviti sa zabranom TikToka u SAD.

kinaOracleSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI