Cijene nafte premašile sve prognoze – Prvi put dosegle razinu iz 2014.

Cijena nafte na tržištu
6 komentara

Cijena barela nafte tipa Brent za isporuke u lipnju  juče je dosegla najveću razinu od 2014 i iznosila je na londonskoj burzi 71,64 dolara po barelu.

Cijena lake WTI nafte na burzi u New Yorku je na 66,10 dolara po barelu.

Zlato je i dalje cijeni, jer u pozadini povećanih geopolitičkih napetosti raste potražnja za zaštitnim vrijednostima.

Vrijednost ugovora za lipanjske isporuke zlata je povećana za 9,60 dolara ili 0,71% i unca sada vrijedi 1355,50.

Sve se povezuje sa Sjedinjenim Državama i mogućnost zračnih napada na snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, nakon navodnog kemijskog napada u Siriji tijekom vikenda.

Kao što smo izvijestili, Donald Trump na svojoj Twitter stranici, prilično nediplomatski, upozorio da se Rusija treba pripremiti za lansiranje američkih projektila na Siriju.

“Rusija obećava da će obarati sve projektile ispaljene na Siriju. Rusijo, pripremi se, jer projektili će stići,… dobri, novi i pametni. Ne trebate biti partneri sa životinjama koje guše svoj narod i uživaju u tome”, napisao je Trump.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, ali bilo koji znak sukoba u regiji uvijek izaziva zabrinutost zbog mogućeg prekida protoka nafte na cijelom Bliskom istoku, gdje su neki od najvećih svjetskih proizvođača.

Osim toga, postoje strahovi da SAD mogu ponovo uvesti sankcije protiv Irana.

U međuvremenu, priopćio je u utorak “American Petroleum Institute” (API), američke zalihe sirove nafte su od 6. travnja povećane za 1,8 milijuna barela i sada ukupno iznose 429,1 milijuna barela.

Američko ministarstvo energetike je u utorak priopćilo kako očekuje da će proizvodnja nafte u zemlji 2019. rasti više nego što se ranije očekivalo, uglavnom zbog povećanja proizvodnje nafte iz škriljca.

American Petroleum InstituteBarelberzabliski istokBurzaNaftaNYSE
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Nekom rat nekom brat… Vazda bilo…

eu kolonija
6 godine prije

dakle, američkim tajkunima odgovara ova situacija jer povećanjem cijena nafte raste proizvodnja nafte iz skriljaca. rusima, kao velikim izvoznicima nafte, također odgovara ova situacija mada su amerikanci prvi započeli. ono što mene interesira jeste pitanje kakve koristi će imati englezi i francuzi jer su dali podršku amerikancima. izgleda da će ipak i oni plaćati, kao i svi mi ostali koji smo se distancirali od ovoga agresivnog pohoda amerike, ovu naftu:)

Son of Alerik
6 godine prije

Kad raste cijena nafte, rastu prihodi SAD-a, Rusije, Venezuele (njima doduše nešto manje jer nisu sposobni naftu ni izvaditi iz zemlje), Saudijske Arabije, Irana…a onda i sve države omaste brk većim prihodima od PDV-a,trošarina. Porast će i zarada MOLa jer će hrvatsku naftu koju dobija besplatno sad nama prodavati za 70 i nešto dolara po barelu, kao da su je kupili kod Madura.Svi dakle vole rast cijena nafte, osim nas koji je plaćamo.
Tješimo se da nećemo plaćati više jer uvijek ulijemo goriva za sto kuna pa koliko jest da jest. Samo ćemo se manje voziti.

Crodaemon
6 godine prije

Pa i nije poskupila nafta jer je dolar oslabija cca 10% u zadnjih par miseci

Mölltaler
6 godine prije

Mislim da bi uz cijenu nafte u dolarima trebali početi objavljivati i cijenu u yuan-ima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI