SAD potvrdile da je venezuelanski Petro ipak uspješan projekt

Petro
20 komentara

Je li venezuelanska kriptovaluta Petro opasnost po, uvjetno rečeno, “međunarodni” financijski poredak i instrument za uspješno izbjegavanje američkih sankcija i je li istina da je u inicijalnoj ponudi prodan gotovo cijeli prvi paket od 38,4 milijuna Petra od ukupno 100 milijuna jedinica, od kojih svaka jedinica vrijedi barel nafte iz Pojasa Orinoco, saznalo se danas.

Naime, ranije je bilo skeptika koji su dovodili u pitanje istinitost izjava predsjednika Venezuele Nicolasa Madura o uspjehu ovog projekta, ali ih demantira odluka Washingtona, koji je odlučio uvesti sankcije za ovu kriptovalutu.

Odluka Donalda Trumpa je potvrda da je Petro bio uspješan potez vlade u Caracasu, koja se bori protiv američkog embarga i sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump će poduzeti daljnje mjere protiv Venezuele i onemogućiti financijske transakcije u Sjedinjenim Državama koje uključuju venezuelanski Petro, prenosi portal McClatchy, pozivajući se na izvore upoznate s planovima američke administracije.

Restriktivne mjere protiv Petra bi bile dio novog paketa sankcija protiv Venezuele koje će biti objavljene sljedećeg tjedna.

Međutim, izvori ne pojašnjavaju kako Washington planira ograničiti promet venezuelanske kriptovalute, jer je Caracas objavio da pokreće svoju “verziju Bitcoina” upravo kako bi se zaobišle američke sankcije.

Pretprodaja Petra, kojeg podupire više od 5 milijardi barela nafte, venezuelanska vlada je pokrenula 20. veljače. U siječnju je Washington već upozorio američke građane koji žele ulagati u ovu novu digitalnu valutu da im se može suditi zbog sankcija nametnutih na Caracasu.

Maduro - Venezuela - Petro kriptovaluta

U međuvremenu je prvi potpredsjednik Socijalističke partije Venezuele (PSUV), Diosdado Cabello, rekao kako je cilj “napada” protiv Petra domoći se energetskih resursa Venezuele.

“Velika razlika je u tome što Petro ima opipljivu podršku u nafti. Nitko ne može poreći naftne rezerve koje ima Venezuela, kao ni zlato, dijamante i plin”, rekao je Cabello.

Najnovija odluka Washingtona znači da je kriptovaluta Venezuele pozitivno ocijenjena na međunarodnom tržištu, jer u suprotnom slučaju Trumpova administracija ne bi ni obraćala pažnju “propali projekt”.

Američki senator Bill Nelson je ranije ovog tjedna izrazio zabrinutost Ministarstvu financija da se Maduro koristi “odmetničkom kriptovalutom” kako bi izbjegao američke sankcije.

“Kako ured Odjela za kontrolu strane aktive (OFAC) američkog Ministarstva financija može spriječiti Madura i druge sankcionirane subjekte da izbjegavaju ili narušavaju američke sankcije korištenjem ili stvaranjem kriptovaluta?”, stoji u pismu kojeg je Nelson uputio američkom državnom tajniku za financije Stevenu Mnuchinu.

Senator Marco Rubio i Robert Menendez su izrazili zabrinutost još ranije u siječnju, kada su napomenuli kako bi ove mehanizme mogli koristiti i drugi američki protivnici.

“U kojoj mjeri je djelotvoran odjel koji nadgleda moguće zlouporabe drugih kriptovaluta, ne samo Venezuele, Rusije i Sjeverne Koreje”, pitali su Marco Rubio i Robert Menendez.

kriptovalutaOrinocoPetroPetro kriptovaluta
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Da li je moguće da su došli k svijesti 🙂 ??

Son of Alerik
5 godine prije

Ništa SAD o uspjehu Petra nije priznala. Samo će onemogućiti financijske transakcije koje uključuju Petro. I to je očekivano. Petro nije genijalna dosjetka vozača autobusa Madura, nego kineska operacija s kojom se napada SAD. I to je manje-više jasno. Isporučili su im opremu, vjerojatno su petro kinezi sami i kreirali, otkupili su većinu te kriptovalute i sad mogu samo čekati da valuta sama proba odraditi napad na SAD. Dotle će čekati i na Madurovu naftu. Ili na propast Venezuele pa je izjava prvog potpredsjednika Socijalističke partije Venezuele (PSUV), Diosdada Cabella kako je cilj američkog “napada” protiv Petra domoći se energetskih resursa Venezuele – netočna samo u jednoj riječi. Nije to američki cilj, nego kineski i upravo tomu služi Petro i kineska ‘potpora’ Venezueli.

Koča Popović
5 godine prije

Naprid naši! Zivila slobodna Venezuela!Hasta la victoria siempre!

Sir Oliver
5 godine prije

Prije bi uzeo Petro kojem je podloga nafta nego USA dolar kojem je podloga zrak-napuhani balon koji vrijedi koliko i zrak u njemu.

Potemkin
5 godine prije

Sva sreca pa postoji kuna , jedina valuta na svijetu cije je stampanje skuplje od novcanice koja je odstampana 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI