fbpx

Cuomo kaže da testovi antitijela za New York pokazuju da je Covid-19 manje kobna nego što se ranije mislilo

Cuomo

Rano testiranje antitijela na koronavirus u 19 njujorških okruga ukazuje da je do 2.7 miliona ljudi moglo biti inficirano samo u državi, što znači da je realna stopa smrti možda mnogo niža, otkrio je guverner Andrew Cuomo.

Rezultati slučajnog uzorka testiranja od 3.000 Njujorčana otkrili su da se oko 13.9 procenata stanovnika države vjerovatno i oporavilo od koronavirusa, izjavio je Cuomo na konferenciji za novinare u četvrtak.

Dok je guverner upozoravao da su rezultati preliminarni i variraju od okruga do države, on je ipak uspio da dovede u pitanje percepciju virusa kao smrtnu prijetnju za Njujorčane. Novi brojevi ukazuju da ova revidirana stopa zaraze, u poređenju sa 15.740 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom širom zemlje, ukazuje na stopu smrtnosti od samo oko 0,5 – mnogo nižu nego što se ranije vjerovalo.

New York je epicentar epidemije koronavirusa u SAD, a bio je najteže pogođen s obzirom na veliku gustinu naseljenosti. Međutim, čak i u gradu, gdje je 21,2 procenta pozitivno testirano na antitijela Covid-19 (1,77 miliona ljudi) tokom ovog ispitivanja, broj žrtava od 15.000 smrtnih slučajeva ukazuje na stopu smrtnosti od 0,8 procenata.

Izvan grada stope su niže – stanovnici Long Islanda testirali su se pozitivno sa stopom od 16,7 procenata, dok je u okrugu Westchester i Rockland pozitivno 11,7 procenata. Ostatak države je pokazao mnogo niže rezultate, sa 3,6 procenata.

Cuomo je priznao da virus ne napada čitavu državu podjednako i progovorio je ranije ove nedelje o ponovnom otvaranju unutrašnjih regija prije nego što se pozabavi gusto naseljenim metropolitskim oblastima. Međutim, nedavno je produžio zatvaranje države do sredine maja i upozorio je da ne dozvoljava bilo kome da se vrati na posao bez širokog testiranja.

Testovi na antitijela sprovedeni su u trgovinama i prodajnim centrima na 40 lokacija u 19 okruga Njujorka i nisu uključivali ležeće pacijente ili one koji su previše bolesni da bi mogli izaći iz svojih domova. Međutim, rezultati podržavaju zaključke istraživača iz Santa Clara, California i Chelsea u Massachusettsu, koji su otkrili sličnu široko rasprostranjenu asimptomatsku i blagu infekciju u populaciji na koju, kako se vjerovalo, virus ne utiče.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Pa su rekli gripica. 80 000 od gripe tjekom jedne sezone, 4-5 mjeseci. 50 000 tjekom 1-1,5 mjesec, sluzbene brojke a oni ispod mostova i njima slični još nisu uračunati a nikad ni neće biti, i sad samo Kinezi lažu. Nije velika razlika. Tocno kak je Trumpić rekel 100-150 000.

Marius
Gost
Marius
4 mjeseci prije

E sad pročitajte opet prvi FB post doktora Sladoljeva s kraja Februara na temu ove lažne pandemije. Sve što je čovek rekao se ispostavlja kao tačno od a-ž.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x