Bloomberg: Rusija ruši rekorde u izvozu pšenice i neće stati

Ruski izvoz pšenice

Bloomberg navodi kako je prošle godine Rusija oborila svjetski rekord u izvozu pšenice star 25 godina. Prema stručnjacima, obujam ruskog izvoza će u idućoj sezoni nastaviti rasti. Rusija bi vrlo lako mogla nadmašiti rekord kojeg su SAD postavile prije četvrt stoljeća.

“Već dugo vremena nijedna zemlja nije isporučila u inozemstvo takve količine pšenice kao i Rusija”, piše Bloomberg.

Prema predviđanjima, žetve će nastaviti rasti, jednako kao i izgledi za izvoz. Prema riječima stručnjaka analitičke tvrtke SovEcon i Instituta za istraživanje poljoprivrednih tržišta “vodeći svjetski izvoznik” će ove sezone inozemstvu isporučiti 36,6 milijuna tona pšenice. Posljednja zemlja koja je isporučila tu količinu su bile SAD prije četvrt stoljeća.

Plodna tla i povećana ulaganja u poljoprivredu su doprinijela snažnom porastu proizvodnje žitarica u Rusiji, tako da je zemlja uspjela preuzeti udio na tržištu najvećih izvoznika, kao što su SAD i Kanada.

Posljednja žetva, nadmašivši sva očekivanja, bila je rezultat povoljnih vremenskih uvjeta u proljeće i ljeto. Kao što navodi Bloomberg, veliki urod i relativno slaba rublja su osigurali konkurentnost ruskog žita, a blaga zima je omogućila da trgovački putovi morem budu otvoreni dulje nego obično.

Prema SovEkonu, nova tržišta će omogućiti Rusiji da vodi evidenciju tempa izvoza pšenice. Jedno takvo tržište je Venezuela, gdje Rusija, od početka isporuke pšenice u zemlju u kolovozu, svaki mjesec šalje brodove.

Kao što je napomenuo Bloomberg, prognoze SovEcona i Instituta za istraživanje poljoprivrednih tržišta premašuju procjene američkog Ministarstva poljoprivrede, prema kojima ruski izvoz neće premašiti količine prethodne sezone od 36 milijuna tona.

“To će i dalje biti najveći rezultat jer je Amerika u sezoni 1992. – 1993. izvezla 36,8 milijuna tona”, piše u Bloomberg.

Ipak, to je daleko manje od američkog izvoza iz sredine ’80-ih, kada su američki izvoznici isporučili 48,2 milijuna tona, iako treba uzeti u obzir činjenicu da je većina isporuka u inozemstvu ovisila o Sovjetskom Savezu.

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte
Rusija sankcije pobijedila jednostavnim receptom – Poljoprivredom i realnim sektorom

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sunseeker
Gost
Sunseeker

Šteta što hrvatska nema polja da hrani svoje ljude pa mora uvoziti pšenicu…

josip
Gost
josip

je bas si u pravu od silne sume nevidimo drvo

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Hrvatska godišnje izvozi žitarica (kukuruza i pšenice) u vrijednosti od 150 milijuna eura, proizvoda na bazi škroba i žitarica u vrijednosti od 129 milijuna eura. U isto vrijeme uvozi proizvoda na bazi žitarica i škroba (uglavnom kruh i peciva) u vrijednosti od 205 milijuna eura. Razloge za to treba tražiti u koncepciji trgovačkih lanaca koji su glavni generatori uvoza uopće, a pogotovu kruha i peciva.

Jaran..
Gost
Jaran..

Mora izvozit kad nema koga hraniti zato sto je svijet otisao napolne..

nonwo
Gost
nonwo

To je zbilja shizofreno…IZVOZITI za 129 miliona i UVOZITI za 205 miliona ISTE STVARI radi koncepcije trgovačkih lanaca…Drugim riječima mogli smo pojesti svojeg kruha i peciva za 129 miliona kad bi trgovački lanci plasirali NAŠ!.
Bem ti kad ti jedenje kruha u državi kroji trgovački lanac…

John
Gost
John

U Uhljebistanu žito ne treba, penzija je taman za kupovat kruh u trgovačkom centru…I to ne crni nego strani…to je ipak planska ekonomija

damir
Gost
damir

Ova ti je dobra.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Je li ovo fake news. Vidi ti Bloomberga. Širi rusku propagandu, gori je od Sputnjika.
Jbt gdje su nestali oni silni ruski hakeri. Imaju kolektivni godišnji, tim bilding u Sibiru, što li……

josip
Gost
josip

Treba Rusima uvesti jos vise sankcija .

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ

poslat će več amer neku štetočinu

Goran
Gost
Goran

Rusi već više od jedne decenije veoma ozbiljno rade na unapređenju poljoprivrede, odavno već ulažu ogroman novac u genetski potencijala, doradne centre, višegodišnje zasade, naučnu bazu…to je proces započet mnogo pre ovih sankcija, ali sankcije su još pomogle da sve to bude uočljivije, a pun efekat tih mera će se videti za neki 4-5 godina. Rusija ne samo da će biti veliki izvoznik žita i ulja, nego će postati i veliki izvoznik mesa, mleka, voća, vina… Jednostavno potencijal naučni, tehnološki, kadrovski i prirodni imaju, dosta ulažu i to je to…

Alen
Gost
Alen

Eto, s jeseni nam je stiglo i prvo zito a nije s proljecem kao sto to neki tvrde, nije Jer, ko drugome jamu kopa ne cini proljece i da vam kazem nikad ga nece cinit nikad A zito nama treba da narod ima ‘ljeba ili ko sto je to divno jedan nas pjesnik rekao Ajd’ zivio sta se zuti na beskrajnom polju a ako te ko bude pit’o s ponosom mu odgovori to je nase zito Jer mi buducnost ne zacrtavamo planovima nego brazdama traktora a ako imas traktor, vrati kombajn A ne ko neki koji imaju i traktor i… Pročitaj više »

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Cijeli zapadni sistem bazira se na predviđanjima i pretpostavkama, a to dođe kao golub na grani!

Goran
Gost
Goran

Konačno da neko ovo kaže makar i u komentarima jednog malog portala, jer već godinama razmišljam o tome, ali nekako nigde nisam naišao na nekoga ko deli moje mišljenje…

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill

lipo sroceno ovo s golubom.

pretpostavljam da je americko ministarstvo previdilo (op.a. ne predvidilo 😉 ‘putinstojku’.

je,je moj zapad….puno spekulacija,a malo speka.

svanit ce valjda i taj dan kad uspjesni spekulant ne bude ima sto jest,pa stracavom neukom seljaku ponudi tone apple,microsoft,unicredit i inih dionica za 2 pome i fetu kruha (sve hand made).

doli spekulacije,zivio spek!

Istina
Gost
Istina

Tekst je vrlo signifikantan jer slijedi porast izvoza RF-a i na drugim prehrambenim poljima, što je rezultat velikih poljoprivrednih ulaganja posljednja dva decenija.
RF je ozbiljna država, a njihovi su prehrambeni inspektori među najboljima u svijetu: u BiH su uspjeli da kroz 10-ak danâ terenski ustanove kako se roba EU-a nastoji preprodati RF-u.
Ljeta prošle god. su ogromni kamioni dolazili u Srbiju i kupovali voće na imanjima prvih proizvođača, tako izbjegavši složene i skupe državne procedure.
Ko je rekao da Muhammed neće brijegu, ako već neće brijeg njemu.
🙂

Ive
Gost
Ive

To je direkatna poslijedica koju su amerikenjci uveli Rusiji. Vise sankcija Rusi ce vise izvoziti.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Krenimo od cinjenice da se u politici ne dogadja nista slucajno, kako one lokalne/drzavne tako do geopolitike na svjetskoj razini. S tom tezom mozemo zakljucit da se, sa uvodjenjem sankcija u biti pogodovalo Rusiji-i to planski. E sad, kakve koristi ljudi iz sjene, imaju od propasti amerike te sa rastom Rusije, ostaje nan za vidit….

nonwo
Gost
nonwo

Ponekad se i oni zaj….u.A osim toga uvijek računaju da imaju posla s budalama(gojimi).Ovaj put su se preračunali..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik