fbpx

Crkva Engleske rješava se ExxonMobil akcija

Crkva Engleske rjesava se ExxonMobil akcija

Odbor za penzije Crkve Engleske prodao je ove nedjelje sve svoje ExxonMobil akcije, jer američki gigant nije dostigao ciljeve za smanjenje emisije Scope 3.

Odbor za penzije Crkve Engleske, koji upravlja imovinom više od 3,62 milijarde dolara (2,8 milijardi funti), jedan je od akcionara kompanije Exxon koji je neprekidno pozivao naftnog giganta da izvještava o emisijama i otvara put ka smanjenju emisija u svom poslovanju i proizvodima koje prodaje kupcima.

„Exxon nije uspio da ispuni kriterijume indeksa koji sadrže najnoviju procjenu Inicijative za tranzicioni put (TPI), i kao rezultat toga odbor se dezinvestira iz Exxona“, rekao je portparol odbora za Bloomberg.

Iako su evropske naftne kompanije počele da prijavljuju takozvane emisije Scope 3 i obavezale se da će ih smanjiti tokom narednih decenija, Exxon to nije učinio, izazivajući kritike svojih investitora, uključujući crkvene komesare za Englesku i BlackRock.

Na primjer, BlackRock se založio za veću klimatsku akciju i transparentnost u Exxonu i Chevronu, nakon što je najveći svjetski menadžer imovine ranije ove godine rekao da će održivost postaviti u središte svog investicionog pristupa.

„Kao što smo razgovarali tokom najnovijih razgovora sa Exxon Mobil Corporation (Exxon), i dalje vidimo prazninu u otkrivanju i djelovanju kompanije u vezi sa nekoliko komponenti njenog upravljanja klimatskim rizikom“, rekao je BlackRock u obrazloženju za suprotno glasanje u odnosu na preporuke Exxon odbora na sastanku akcionara ove godine.

Poslije sastanka Exxona, Edward Mason, šef odgovornog ulaganja za crkvene komesare za Englesku, rekao je:

„Exxon treba da se pridruži svojim kolegama i utvrdi strategiju za prelazak na neto nultu emisiju. Investitori neće tolerisati odbor koji nije sposoban da vodi kurs u skladu sa ciljevima Pariškog sporazuma.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crodaemon1
Gost
crodaemon1
6 mjeseci prije

Co2 je opasniji i od corone 😋

Crkveno pravo
Gost
Crkveno pravo
6 mjeseci prije

Ne bi smela crkva da ima kapitalisticke tvrtke … zasto suti Vatikan

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Naravno da odvratno leglo sodomije i svakakvih drugih perverzija kao što je tzv anglikanska crkva podržava i prevaru zvanu globalno zatopljenje. Heretička organizacija nastala ne zbog nekakvih teoloških i nekih drugih opravdanih neslaganja s Katoličkom crkvom nego isključivo sa svrhom da bi se jedan čovjek – kralj Henrik VIII mogao riješiti jedne žene koja mu je dosadila da bi mogao oženiti drugu. Ta i takva heretička organizacija odmah se naravno slizala s državom i zajedno s engleskom državom i krunom krenula u krvavi obračun s katolicima, a ustvari sa svima koji se nisu slagali s terorom razvratnog i rasipnog Henrika… Pročitaj više »

Korupcija ...
Gost
Korupcija ...
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

siva ekonomija, crkvokratija, lazi, crkvonizacija, divlji kapitalizam

RoPe
Gost
RoPe
6 mjeseci prije

Sto nije Black Rock americka kompanija, a Ameri nisu potpisnici Pariskog sporazuma o klimi?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  RoPe

Jeste američka. Ali probaj pogoditi koje su nacionalnosti odnosno vjere njihovi osnivači – CEO Laurence D. Fink i predsjednik Robert S. Kapito..

Nije bitno ko
Gost
Nije bitno ko
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Nemoral, rasizam i korupcija u crkvi

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

SAD su se povukle iz “Pariskog Sporazuma” i jedna su od rijetkih drzava koja nije potpisnik niti podrzava “Green New Deal”. Prosjecni amerikanac ce vjerovatno honorirati Trumpu ova dva poteza na izborima 3.11. Vecini je promaklo da kompanije poznate pod umjetnickim imenom “Sedam Sestrica” ubrzano zatvaraju ogranke sirom svijeta i otpustaju personal u desetinama tisuca te istovremeno kupuju dionice(vlasnicka prava) u kompanijama koje se bave proizvodnjom energije iz ” obnovljivih izvora” te high tech sistemima nadzora.Exon Mobile pametno balansira sve dok pobjednik izbora u americi ne bude poznat i onda ce se priklonit pobjedniku ,crkva do tada tu moze jedino… Pročitaj više »

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Akose dobro sjećam, već više godina to nisu “Sedam Sestrica” nego “4 jahača apokalipse”… Gazde su i im dalje isti: najveći hazarski lihvari i ugledne protestantske kraljevske obitelji…

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Jaki su to Božji sluge koji misle na naftu i novac.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Plakate odstampat pa nalijepit ispred svih objekata gdje se ljudi idu molit bogu , al uzet sav saldo svih tih vjerskih organizacija koje postoje pa nakachit da vjernici vide ko im je posrednik izmedju njih i ‘onog gore’.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik