Danska bi mogla da iskoristi mriješćenje bakalara za odlaganje izgradnje ruskog gasovoda do Evrope

Gasovod
15 komentara

Izgradnja posljednjeg dijela naftovoda Sjeverni Tok 2 može se zaustaviti na mjesec ili dva, uprkos dozvoli Danske za rad u njenim teritorijalnim vodama. Najnoviji kamen spoticanja dolazi u obliku bakalara.

Ranije ove nedelje, Danska agencija za energetiku (DEA) saopštila je da operator projekta – Sjeverni Tok 2 AG – može koristiti brodove sa sidrenim pozicioniranjem, proširujući ranija pravila koja su omogućavala upotrebu samo plovila opremljenih dinamičkim sistemom za pozicioniranje. Prema agenciji, usidreni brodovi se mogu koristiti zasebno ili u kombinaciji s brodovima opremljenim dinamičnim sistemom pozicioniranja.

Međutim, radovi se ne mogu nastaviti najmanje četiri nedelje jer lokalna i nacionalna tijela za zaštitu životne sredine mogu da ulože žalbu na odluku energetskog regulatora, rekao je portparol DEA. Žalba se može podnijeti Danskom odboru za energetiku do 3. avgusta.

Mriješćenje bakalara moglo bi stvoriti još jednu prepreku za podmorski cjevovod. Analitičari su ruskim medijima rekli da je period njegovog mrijesta u julu i avgustu, zbog čega su bilo kakvi građevinski radovi na području mriješćenja nelegalni.

Ovo bi takođe moglo da odloži izgradnju posljednjih 160 kilometara Sjevernog toka 2 do septembra.

Radovi na posljednjem dijelu gasovoda u Baltičkom moru obustavljeni su krajem prošle godine. U decembru, švajcarsko-holandska cjevovodna kompanija Allseas povukla se iz projekta, povlačeći svoja plovila iz tog područja zbog američkih prijetnji sankcijama. Poslije toga, ruski energetski gigant Gazprom, koji je razvio projekat, poslao je sopstveno plovilo kako bi dovršio Sjeverni Tok 2. Obilazeći dug put od dalekog istoka Rusije, brod Akademik Čerski je nedavno stigao u njemačku luku Mukran. Dok Washington i dalje razmišlja kako osujetiti Sjeverni Tok 2 i kompanije povezane sa projektom dodatnim sankcijama, Gazprom se i dalje nada da će tok biti lansiran najkasnije 2021. godine.

“Ukratko mogu potvrditi da nastavljamo da radimo na ovom projektu i očekujem da će njegova izgradnja biti završena krajem 2020. ili početkom 2021. godine”, izjavio je prošlog mjeseca šef Gazpromovog odnosa sa investitorima, Anton Demčenko.

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Bakalar ce se morati mrijestiti oko cjevi, jer su danci dali ekolosku dozvolu.
Cisto sumnjam da imaju hrabrosti merkelovoj da pomenu bakalare.

Zadranin
2 godine prije

Što bi sa slobodnom trgovinom? Poštenim tržišnim natjecanjem?

Zapadnokenjsko licemjerje, i nemoralnost. Na što smo spali.

Gamad.

P***!

Eden
2 godine prije

Treba se uzeti u obzir i promjena mjesečevih mijena i to utječe.

baubau
2 godine prije

vjerovali ili ne ali na sjeveru europe su jako osjetljivi na ekologiju tako da ovo moze biti i istinito. Mrijescenje bakalara im je vaznije od toga da Njemacka zaradi vise novaca sa novim plinom. Uostalom, sta su 2 mjeseca za ovakav projekt.

Spartak
2 godine prije

Dobar izgovor zlata vrijedi. Smislit će za svoje EU-vazale usanski trust mozgova još ponešto (na primjer svadbeni ples školjkaša)

Nema dozvole
2 godine prije

Aramco ima kontrolu

tuf
2 godine prije

Onda će u rujnu biti problem planktona. Sve do veljače 2021, kada gay udruge planiraju slučajno baš tamo napraviti pride 2-month party na moru.
Kada to prođe do travnja 2021, e onda ne može jer će sa na spornoj lokaciji baš slučajno naći američki brod za ‘istraživanje morskog eko-sustava’.
Kada se brod makne negdje oko kolovoza 2021, e pa kuda ste krenuli, slijede izbori u Danskoj. Dolazi nova vlada koja obustavlja odluke prethodne vlade i retroaktivno kažnjava sve uključene aktere koji su htjeli oštetiti ‘danske’ interese odobravanjem projekta.
Tako vam se to radi u ‘demokraciji’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI