Francuska i Njemačka predlažu 500 milijardi eura kao pomoć Evropi za oporavak od Covid-19

Francuska i Njemačka - Merkel i Macron
23 komentara

Francuska i Nemačka dogovorile su se o uspostavljanju zajedničkog evropskog fonda za oporavak u iznosu od 500 milijardi eura koji će se dodijeliti kao grant privrednim sektorima i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom Covid-19.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su zajedničku inicijativu koja ima za cilj da pomogne Evropskoj uniji da se oporavi od pustošenja koje je nova pandemija koronavirusa nanijela njenoj ekonomiji. Plan uključuje izdvajanje ogromne sume u specijalizovani fond za oporavak u okviru sljedećeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF) – sedmogodišnjeg programa koji reguliše godišnje budžete EU.

Fond “će se koristiti ciljano za suočavanje sa izazovima pandemije i njenim posljedicama”, kaže se u izjavi koju su Berlin i Pariz posebno objavili. Tokom zajedničke konferencije za štampu sa Merkel, Macron je takođe rekao da će novac biti dodijeljen u vidu grantova, a ne kredita. Međutim, kancelarka je tvrdila da će novac trebati da se nadoknadi „kroz nekoliko budućih evropskih budžeta“.

Inicijativa je odmah dobila podršku šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je rekla da “se s pravom stavlja naglasak na potrebu pronalaženja rješenja s evropskim budžetom u svojoj srži.”

Ako ga podrže druge članice EU, on bi ogromnih 1.000 puta ojačao postojeći fond solidarnosti EU, sa iznosom od 500 miliona eura, namijenjenim za rješavanje velikih katastrofa. Takođe se čini da to predstavlja izlaz iz zastoja u razgovorima između dviju evropskih zemalja o zajedničkom mehanizmu za pomoć oko koronavirusa.

Pitanje je u posljednje vrijeme postalo glavni izvor nesuglasica u tom bloku, otkad su najugroženije države članice, uključujući Italiju i Španiju, pozvale na izdavanje zajedničkih euroobveznica. Ideju je podržao Pariz, ali suočili su se sa oštrim protivljenjem Berlina i Amsterdama, pošto su najbogatije evropske države izrazito oklijevale da podijele dug sa onima koji su najteže pogođeni pandemijom.

Sada plan moraju da podrže i ostale članice EU. MFF bi trebao jednoglasno odobriti Savjet EU, koji se sastoji od ministara koji predstavljaju države članice i dobijaju saglasnost parlamenta EU.

Razgovori o MFF-u za period 2021.-2027., Koji treba da uključi fond za oporavak, zastali su u februaru, pošto su evropske nacije zatvorile granice i uvele karantinske mjere u pokušaju da zaustave širenje virusa. Da li će Berlin i Pariz uspjeti da ubijede fiskalno konzervativne države poput Holandije da podrže inicijativu još uvijek je otvoreno pitanje.

COVID-19EvropafrancuskanjemačkaPandemija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
3 godine prije

Predlazu da europski narodi “pomognu” samima sebi, ali vise gangsterima koji su im na ledjima zadnjih 40 godina.

Svakako, jedan lijepi mjehur, bas kao od sapunice, svog tog tiskanog novca,, bez pokrica, bez logike, i bummmm, i vrag najcrnji ce se kloniti ovog kontinenta!

Bosanac
3 godine prije

Smijesno je kad kazu ‘drzave’, a tamo 20 ljudi o svemu odlucuje iza scene 🙂

Iza_horizonta
3 godine prije

Kupiće za te pare po masku svakom stanovniku unije.

vinko
3 godine prije

ovdje ce biti i te kako kradje

Son of Alerik
3 godine prije

Tih 500 milijarda eura se (zasad) misli vratiti preko Europskog proračuna koji se puni članarinama zemalja članica te carinama. Naoko izgleda kao solidarnost, ali vidjet ćemo sutra hoće li se raditi o solidarnosti koja će se izraziti kroz povećani postotak BDP kao EU članarine ili kako drugačije. Recimo, onoliko koliko je netko novca dobio, toliko ga mora i vratiti kroz dugoročne uplate u EU proračun, s tim da to ne povećava ukupnu zaduženost pojedine države.
Ako je tih 500 milijarda eura dovoljno, tim bolje. Zasad se ne vidi hoće li se cijela konstrukcija srušiti uslijed vala bankrota ili će financijska injekcija biti dovoljna za povratak na staro. Ostaje i pitanje – želi li se EU vratiti na staro ili želi novo normalno?
Kud god se okreneš, oko tebe likovi s maskama, a zvizdan upekao pa ti budi novonormalan!?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Nas predsjednik ,premijer i ministri ce bez problema zamraciti tu pomoc…,umalo zaboravih i gradonacelnik ce pokupit koju mrvicu

Hašo
3 godine prije

Francuzi i Njemci pomažu jedino ako vide korist . Britance bolje ni ne spominjat. Lista je preduga za kratki komentar.

Perun
3 godine prije

Zvuci besramno i totalitaristicki…Morbidno i verbalno divljacko orgijanje beznacajnih igraca na svjetskoj politickoj sceni ……,,Francuska i Njemačka predlažu 500 milijardi eura kao pomoć Evropi za oporavak od Covid-19”…
.P.S Unuk (citaj Macron) i baba ( citaj Angela Merkel)….evo jedna pjesma za ovo dvoje nerazdvojnih debila ….
….Kamiondzije ….
Dva vozaca malo jaca
sede iza upravljaca
na krivini, u brzini
sa elanom za volanom
vozi
Kamion sestoton
juri kao avion
opa, kao avion
U kolima bez menjaca
s’ prozorima bez brisaca
vozili se u duetu
po ovome belom svetu
vozi
Dva sofera proletera
a uzbrdo svaki tera
putevima, drumovima
bregovima, dolovima
vozi

Brave new world
3 godine prije

Yugosi, boljševici i razno razni mrzitelji Hrvatske skrgucu zubima. Prema njihovoj računici EU se već trebala raspasti u krvavom građanskom ratu.
Inače danas je obljetnica referenduma iz 1991 pod vodstvom velikog FRANJE TUĐMANA I HDZ-A kad je hrvatski narod odlučio napustiti bravarovu JUGoslaviju, a godinu prije je IZDAJNIČKI SDP sa Račanom na čelu predao oružje teritorijalne obrane zločinačkoj JNA i time omogućio velikosrpski zulum po Hrvatskoj.
Čisto da se zna…

Niko bitan
3 godine prije

Ne mogu da citam tekst. Predlazu 500 milijardi po kojoj kamati?

C&A
3 godine prije

Skup neki virusić.

tiami
3 godine prije

Mogu se kladiti da je kreditna bacva sa slike – bez dna..

puki
3 godine prije

ne predlazu to “Francuska i Njemačka”, vec lihvarskakabala, preko svoja 2 igraca…
Jedan je Rotschildov isprdak, a drugi je potajna khazarka

duznicko ropstvo za sve

alex
3 godine prije

Tu lovu će pidmiriti porezni obveznici. U konačnici oni koji nešto pošteno rade, proizvode i zarađuju.
Dakle, tašto, do vraga, ne? Političari se lako rasipaju tuđom lovom, u vlastitom interesu. A EU uhljebistan je super izum. Nema se tko protiv njih buniti, jer nikoga ne predstavljaju, pa nikome nisu ni odgovorni. Ne postoji EU nacija,koja bi izašla na ulice i izvikivala utaludne parole, stog udri brigu na veselje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI