Francuska i Njemačka predlažu 500 milijardi eura kao pomoć Evropi za oporavak od Covid-19

Francuska i Njemačka - Merkel i Macron

Francuska i Nemačka dogovorile su se o uspostavljanju zajedničkog evropskog fonda za oporavak u iznosu od 500 milijardi eura koji će se dodijeliti kao grant privrednim sektorima i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom Covid-19.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su zajedničku inicijativu koja ima za cilj da pomogne Evropskoj uniji da se oporavi od pustošenja koje je nova pandemija koronavirusa nanijela njenoj ekonomiji. Plan uključuje izdvajanje ogromne sume u specijalizovani fond za oporavak u okviru sljedećeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF) – sedmogodišnjeg programa koji reguliše godišnje budžete EU.

Fond “će se koristiti ciljano za suočavanje sa izazovima pandemije i njenim posljedicama”, kaže se u izjavi koju su Berlin i Pariz posebno objavili. Tokom zajedničke konferencije za štampu sa Merkel, Macron je takođe rekao da će novac biti dodijeljen u vidu grantova, a ne kredita. Međutim, kancelarka je tvrdila da će novac trebati da se nadoknadi „kroz nekoliko budućih evropskih budžeta“.

Inicijativa je odmah dobila podršku šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je rekla da “se s pravom stavlja naglasak na potrebu pronalaženja rješenja s evropskim budžetom u svojoj srži.”

Ako ga podrže druge članice EU, on bi ogromnih 1.000 puta ojačao postojeći fond solidarnosti EU, sa iznosom od 500 miliona eura, namijenjenim za rješavanje velikih katastrofa. Takođe se čini da to predstavlja izlaz iz zastoja u razgovorima između dviju evropskih zemalja o zajedničkom mehanizmu za pomoć oko koronavirusa.

Pitanje je u posljednje vrijeme postalo glavni izvor nesuglasica u tom bloku, otkad su najugroženije države članice, uključujući Italiju i Španiju, pozvale na izdavanje zajedničkih euroobveznica. Ideju je podržao Pariz, ali suočili su se sa oštrim protivljenjem Berlina i Amsterdama, pošto su najbogatije evropske države izrazito oklijevale da podijele dug sa onima koji su najteže pogođeni pandemijom.

Sada plan moraju da podrže i ostale članice EU. MFF bi trebao jednoglasno odobriti Savjet EU, koji se sastoji od ministara koji predstavljaju države članice i dobijaju saglasnost parlamenta EU.

Razgovori o MFF-u za period 2021.-2027., Koji treba da uključi fond za oporavak, zastali su u februaru, pošto su evropske nacije zatvorile granice i uvele karantinske mjere u pokušaju da zaustave širenje virusa. Da li će Berlin i Pariz uspjeti da ubijede fiskalno konzervativne države poput Holandije da podrže inicijativu još uvijek je otvoreno pitanje.

25
Ostavite komentar

avatar
10000
 
16 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
25 Komentatori
xyxalexalexpukiBrave new world Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ana
Gost
Ana

Predlazu da europski narodi “pomognu” samima sebi, ali vise gangsterima koji su im na ledjima zadnjih 40 godina.

Svakako, jedan lijepi mjehur, bas kao od sapunice, svog tog tiskanog novca,, bez pokrica, bez logike, i bummmm, i vrag najcrnji ce se kloniti ovog kontinenta!

Bosanac
Gost
Bosanac

Smijesno je kad kazu ‘drzave’, a tamo 20 ljudi o svemu odlucuje iza scene 🙂

Borik
Gost
Borik

Oni djele novac sami sebi, tj, onima koji će im te novce vratiti kad odu sa vlasti.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Kupiće za te pare po masku svakom stanovniku unije.

Samo Malo
Gost
Samo Malo

Bolje bi bilo da kupe vazelina. Da narod EU lakše podnese.

tihobl
Gost
tihobl

Pa nece te pare razdijeliti svakom po evro, vec samo sacici odabranih. Zar nisi cuo da su najbogatiji u poslednja dva mjeseca uvecali bogatstvo za 10%.

vinko
Gost
vinko

ovdje ce biti i te kako kradje

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Tih 500 milijarda eura se (zasad) misli vratiti preko Europskog proračuna koji se puni članarinama zemalja članica te carinama. Naoko izgleda kao solidarnost, ali vidjet ćemo sutra hoće li se raditi o solidarnosti koja će se izraziti kroz povećani postotak BDP kao EU članarine ili kako drugačije. Recimo, onoliko koliko je netko novca dobio, toliko ga mora i vratiti kroz dugoročne uplate u EU proračun, s tim da to ne povećava ukupnu zaduženost pojedine države.
Ako je tih 500 milijarda eura dovoljno, tim bolje. Zasad se ne vidi hoće li se cijela konstrukcija srušiti uslijed vala bankrota ili će financijska injekcija biti dovoljna za povratak na staro. Ostaje i pitanje – želi li se EU vratiti na staro ili želi novo normalno?
Kud god se okreneš, oko tebe likovi s maskama, a zvizdan upekao pa ti budi novonormalan!?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Nas predsjednik ,premijer i ministri ce bez problema zamraciti tu pomoc…,umalo zaboravih i gradonacelnik ce pokupit koju mrvicu

Hašo
Gost
Hašo

Francuzi i Njemci pomažu jedino ako vide korist . Britance bolje ni ne spominjat. Lista je preduga za kratki komentar.

Perun
Gost
Perun

Zvuci besramno i totalitaristicki…Morbidno i verbalno divljacko orgijanje beznacajnih igraca na svjetskoj politickoj sceni ……,,Francuska i Njemačka predlažu 500 milijardi eura kao pomoć Evropi za oporavak od Covid-19”…
.P.S Unuk (citaj Macron) i baba ( citaj Angela Merkel)….evo jedna pjesma za ovo dvoje nerazdvojnih debila ….
….Kamiondzije ….
Dva vozaca malo jaca
sede iza upravljaca
na krivini, u brzini
sa elanom za volanom
vozi
Kamion sestoton
juri kao avion
opa, kao avion
U kolima bez menjaca
s’ prozorima bez brisaca
vozili se u duetu
po ovome belom svetu
vozi
Dva sofera proletera
a uzbrdo svaki tera
putevima, drumovima
bregovima, dolovima
vozi

Brave new world
Gost
Brave new world

Yugosi, boljševici i razno razni mrzitelji Hrvatske skrgucu zubima. Prema njihovoj računici EU se već trebala raspasti u krvavom građanskom ratu.
Inače danas je obljetnica referenduma iz 1991 pod vodstvom velikog FRANJE TUĐMANA I HDZ-A kad je hrvatski narod odlučio napustiti bravarovu JUGoslaviju, a godinu prije je IZDAJNIČKI SDP sa Račanom na čelu predao oružje teritorijalne obrane zločinačkoj JNA i time omogućio velikosrpski zulum po Hrvatskoj.
Čisto da se zna…

Ico
Gost
Ico

Bravac

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Neka mu je dlaka s lava !

vinko
Gost
vinko

Brave new world
Jesi li vec pijan?
Kakve ima veze Hrvatska, Rusija, Amerika, EU ili Kuba u jednom kosu.
Zar jos ne mozes shvatiti da ima Hrvata koji vidu svoj interes u EU a ima ih i koji ne vidu…i ostavi na miru Hrvatsku, hrvatsku povjest i hrvatske velikane.

Brave new world
Gost
Brave new world

Vinko,
što ti nije jasno i što ti imaš samnom?

Niko bitan
Gost
Niko bitan

Ne mogu da citam tekst. Predlazu 500 milijardi po kojoj kamati?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Budite oprezni u izjavama !

Ipak se radi o ”državnicima”
koji su mnogo ”zadužili” stanovništvo .

alex
Gost
alex

Negativnoj…😂

C&A
Gost
C&A

Skup neki virusić.

Dawor
Gost
Dawor

……i meni malo,i meni malo….!!!!!!

tiami
Gost
tiami

Mogu se kladiti da je kreditna bacva sa slike – bez dna..

puki
Gost
puki

ne predlazu to “Francuska i Njemačka”, vec lihvarskakabala, preko svoja 2 igraca…
Jedan je Rotschildov isprdak, a drugi je potajna khazarka

duznicko ropstvo za sve

alex
Gost
alex

Tu lovu će pidmiriti porezni obveznici. U konačnici oni koji nešto pošteno rade, proizvode i zarađuju.
Dakle, tašto, do vraga, ne? Političari se lako rasipaju tuđom lovom, u vlastitom interesu. A EU uhljebistan je super izum. Nema se tko protiv njih buniti, jer nikoga ne predstavljaju, pa nikome nisu ni odgovorni. Ne postoji EU nacija,koja bi izašla na ulice i izvikivala utaludne parole, stog udri brigu na veselje.

xyx
Gost
xyx

Odmah panika na portalu.Pa to je ovo ,ono,pa sim te tam te..naravno da dugovi lijepe države za vjerovnike.Veliki dugovi ih puno lijepe.Stisnu ih do balčaka.Tako se sad sljubljuju Francuska i Njemačka.Na njih će sve ostale države EU.Svima treba lova.Oštampana?Nevažeća?A ti je ne uzmi,ako možeš…Naravno da je smisao jačanje veza EU i hod ka centralističkijoj varijanti…
Istovremeno u Srbiji na RTS-u ,u svim emisijama ,EU je već mrtva.Na aparatima je i čeka se novo mišanje karata.Poništenje Titovih granica republika je želja,nada..Boka kotorska konačno ruska ..Tlapnja do tlapnje.Zavaravanje vlastitog naroda da mu otrežnjenje nakon pijanstva bude teže.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik