fbpx

Goldman Sachs: Sankcije protiv Rusije miniraju status dolara kao svjetske valute

Goldman Sachs

Iako ovdje postoji više čimbenika, kao što je proboj Kine i prihvaćanje juana kao svjetske rezervne valute, potom trgovinski rat protiv Pekinga, čini se da su sankcije, za koje u američkoj upravi vjeruju da su djelotvorno oružje, daju suprotan učinak. Kratkoročno, svaka zemlja pogođena sankcijama trpi štetu i mora se prilagođavati novim i težim uvjetima poslovanja.

Ali već srednjoročno gubitke trpe SAD, čija valuta nestaje u globalnim transakcijama i deviznim rezervama. Ako je američki dolar ranije bilo neupitno globalno sredstvo plaćanja i financijski instrument za rezerve svih središnjih banaka u svijetu, danas to više nije, a Goldman Sachs tu vidi posljedice aktivnosti Središnje banke Rusije, koju su počele slijediti i druga banke u svijetu.

Agresivna politika Washingtona protiv Moskve mogla bi biti dovoljan razlog nedavnog pada udjela dolara u globalnim rezervama središnjih banaka, izjavio je ekonomist u američkoj multinacionalnoj investicijskoj banci Goldman Sachs.

Ruska središnja banka je od travnja do lipnja prodala američke obveznice u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara. Taj je potez uslijedio nakon što je američko Ministarstvo financija najavilo nove sankcije o ruskim poduzetnicima, tvrtkama i vladinim dužnosnicima, kaže Goldmanov strateg Zach Pandl, navodi Bloomberg.

Početkom travnja je Washington je proširio svoj popis antiruskih sankcija, uključujući u njega sedam ruskih tajkuna, 12 tvrtki i 17 visokih vladinih dužnosnika, Razlog je bio navodno miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prema riječima stratega Goldman Sachsa, za sve aktere globalne devizne strategije i strategije tržišta u nastajanju, američka politika jednostranih povećanja carina i sankcija predstavlja rizik i primjetan je trend odustajanja od dolara, koji još uvijek dominira u globalnim deviznim rezervama.

“U drugom tromjesečju ove godine, Središnja banka Rusije je vjerojatno prodala veliki dio svoje imovine u dolarima, a možda i sve američke obveznice i prenijela ih i je u obveznice denominirane u eurima i juanima” rekao je ekonomist.

“To bi predstavljalo više od polovice pada udjela dolarskih rezervi tijekom tromjesečja”, dodao je Zach Pandl.

Prema najnovijim podacima koje je otkrio Međunarodni monetarni fond, udio američke nacionalne valute u rezervama svih središnjih banaka u svijetu se u drugom tromjesečju smanjio na 62,3 posto, a ostali udjeli su denominirani u eurima, jenu i juanima.

“Riječ je o riziku sankcioniranja. To objašnjava značajan dio zabilježenog pada”, rekao je analitičar.

“Udio američkog dolara u rezervama  središnjih banaka u svijetu bi se mogao dodatno smanjiti, ako i drugi veliki vlasnici rezervi u američkom dolaru s vremenom poduzmu slične korake kao i Središnja banka Rusije”, zaključio je strateg Goldman Sachsa.

Podsjetimo da je Venezuela, koja uz sve nedaće ipak ima BDP od preko 200 milijardi dolara, potpuno napušta američku valutu zbog sankcija i prelazi na euro, juan i druge konvertibilne valute.

Vijest koja je prošla neopaženo je da je i Indija također smanjila udjele dolarskih zapisa i povećava rezerve u zlatu.

“Diversifikacija indijske devizne imovine je nastavljena tijekom cijele godine uz  naglasak na upravljanje rizicima. Zlatni portfelj je također aktiviran”, dodaje se u izvješću Središnje banke Indije od rujna.

Udio američkog duga u rezervama Indije je za mnoge smanjen neprimjetno, sa 157 milijardi dolara u ožujku na 148,9 milijardi dolara u svibnju, ali u  ukupnoj slici pokazuje trend odustajanja od dolara u trenutku kada američko Ministarstvo financija želi plasirati nove obveznice na globalnom tržištu.

Prema statistikama od prije mjesec dana, Rusija je tijekom 2018. godine odbacila 84 posto svojih udjela, dok je udio američkih obveznica tijekom prve polovice tekuće godine u Turskoj pao za 42 posto. Istovremeno, Japan i Kina, najveći nositelji američkih dužničkih obveznica, također su smanjili svoje udjele, iako neznatno, barem za sada.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa je u obraćanju sudionicima na poslovnom forumu Afričke kontinentalne slobodne trgovine u ožujku izjavio kako je vrijeme da se Afrika prestane oslanjati na rezervne valute.

“Moramo se osloboditi ovog kolonijalnog mentaliteta koji zahtijeva da se oslonimo na drugu valutu. Možda za dan ili sat može doći trenutak da stvorimo jednu afričku valutu. Naš fokus ne bi trebale biti naše pojedine zemlje, nego kontinent u cjelini, čime ćemo osloboditi velike mogućnosti i sposobnosti”, rekao je Cyril Ramaphosa, što su misli i ideje Muammara Gaddafija koji je planirao stvoriti “afrički zlatni dinar” i odustati od kolonijalnih valuta.

Ne zaboravimo ni bivšeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, koji je bio svjestan ograničenja koje sa sobom nosi američki dolar kao svjetska valuta.

Govoreći na konferenciji za novinare 4. veljače 1965., Charles de Gaulle je rekao kako je nemoguće da je dolar “nepristrano i međunarodno trgovinsko sredstvo” i da je to zapravo “kreditni instrument rezerviran samo za jednu državu”. Za De Gaullea je dolar, kao svjetska valuta, bio povezan s pojmom “pretjeranih povlastica” za SAD.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

POCETAK KRAJA.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Fatih

Goldman Sachs je počeo gubiti lovu na ruskim sankcijama što znači da novih sankcija neće biti.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit

‘ben te nepismena,
pise se

oldman sucks

🙂 🙂 🙂

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

‘ben me corava

neko mi ukro ‘g’

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Hahaha, kažu oni čija braća su u bretonvudsu instalirali ono čime zlatničovjek siše krv zemljanima…………

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

GS ti je bretonvudsko glasilo u svijetu financija koje svjesno stvara pomutnju..Odradjuje svoj dio plana…

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Sada i masoni ( Goldman Sachs ) priznaju poraz njihove politike uz pomoć vadavine dolara.Nisu više potrebna druga tumačenja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Goldman Sachs priznaje i nešto drugo.
Priznaje da izliječenje ljudi koji pate od neizlječivih bolesti (rak) nije dovoljno profitabilno, za razliku od ”dugotrajnog liječenja”. Izliječenje takvih pacijenata nije ” održiv poslovni model”. I zato poziva investitore da ne ulažu novac u istraživanja tretmana ”genske terapije”, jer su ”jednokratni lijekovi loši za posao u dugoročnom smislu”. Dugoročni tretmani donose daleko veće prihode.
Primjer. Gilead Sciences ( GILD) prodaje tretmane za hepatitis C, koji su postigli stopu od 90% liječenja. Prihod kompanije je 2015. g. bio oko 12,5 milijardi dolara. Od tada stalno opada, a procjene su da će ove godine biti manji za oko 4 milijarde dolara. ”Uspjeh njihove franšize za hepatitis C postepeno je iscrpio raspoloživi bazen pacijanata koji se mogu liječiti”.
A ima još. ”U slučaju infektivnih bolesti kao što je hepatitis C, izliječenje postojećih pacijenata takođe smanjuje
broj nosiltelja koji mogu prenijeti virus novim pacijentima, tako da bazen potencijalnih slučajeva također opada…”
”Kad bazen potencijalnih slučajeva ostaje stabilan (npr. kod raka), potencijal za liječenje predstavlja manji rizik za održivost franšize.”
Goldman Sachs vodi brigu o ulagačima. Da se ne za*ebu oko franšize.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Dobra ti ova Daltone.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Molim vas sve, oprostite mi na off topic, ali je ne mogu da ne progovorim o teškom zdravstvenom stanju jednog i jedinog ono uistinu i zbiljski nezavisnog novinara sa svih ovih prostora, Domagoja Margetića, koji je usljed nekoliko brutalnih fizičkih napada, stalnih prijetnji ubojstvom njegovim i članova njegove obitelji, teško obolio i doslovno mu se bore za život. Vi sa logičnog, ako ste ikakva mainstream “iredenta” i vi komentatori, koji se busate svojim anti-globalizmom i gnušate se banditizma u politici i gospodatstvu, a pola vas su trollovi medijskih kuća i PR agencija, ja računam na onu drugu polovicu, onda mi sigurno nećete zamjeriti na ovom komentaru sa slijepog kolosijeka.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Podrška Margetiću faca od novinara, velika šteta.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

strašno je to što se dešava jadnom čovjeku ne ulazeć u to tko je I što je. ovo što se dešava njemu nebi se smjelo dešavati nikome.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Baš sam danas pomislio da zaslužuje jedan članak na LPu.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

da kopamo bunkere ?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

neće više morati štampati dolare kada se zna koliko je papir skup:)

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Goldman Sachs je clan bande-mafije Deep State . Zato, ne treba gajiti iluzije u bili kakvu dobru nameru tog “gangstera” .

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  rodoljub

I gore…revizija(?) u Vatikanu, prtljanje po dugu Grčke…”rogovi nečastivog”

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

POZLATILE IM SE PROGNOZE

Baba vanga
Gost
Baba vanga
2 godine prije

Nesto nevezano za temu vec je poginuo u saobracajnoj nesreci u Rijadu jedan od ucesnika u ubojstvu novinara u konzulatu S.Arabije u Turskoj,ja mislim slab neki vozac je bio??

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  Baba vanga

Mislim da je avio nesreća.

Baba vanga
Gost
Baba vanga
2 godine prije
Reply to  Zagor

Zagor
Nije stvarno pogunuo u saobracajki ?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

O čemu vi to?Jel o Ruskih 150 milijardi na 22 000 milijardi Američkog duga?Ili o mogučim Američkim unutarnjim previranjima i putu prema devalvaciji dolara i zaoštravanju odnosa s Kinom da se pokupe ostaci koji Kinezima netrebaju….

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije

Da li to znaci da se kroz stanje americkog deficita nece vise bit
moguce hranit ostatak planete kao dosad.
Propascu potraznje amerike za robama
Smanjenjem deficita amerike,
Potonucem dolara kao svjetske valute.
Mogli bi vasu robu pocet izvozit na jupiter

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Sve se to bazdari da se amerika gurne u kakav sukob s ostatkom populacije.. Sve je to jako vidljivo iz ukupnog zivotnog puta dolara koji je jako,jako kratak da bi bio bilo cemu namjenjen osim izazivanju sukoba…
Amerika je tu zrtveno jagnje..

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alen

Možda netko želi istrebljenje bijele rase…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Bitno je da se prroizvodjaci nafte prebace s dolara na nesto drugo , ja preferiram zlato ali bilo sta drugo je opet dovoljno dobro da se rjesi dolara ali i dovoljno opasno da dodje do efekta halid mjesto halida , a ostalo je stvar rutine… Tim stopama su vec krenuli rusija,venecuela i iran i od tud ( to je uzrok ) je nastalo smanjnje dolarskih rezervi u centralnim bankama..Svako sledeca drzava koja predje s dolara na nesto drugo ce dovesti do smanjenja dolarskih rezervi u CB zemalja a samim tim i potraznom za istim… Mislim da je vec to sve vec sada preslo preko tacke s koje nema povratka za dolar ono sto je pitanje to je brzina daljnjeg sunovrata..Ali i to ce ici jako brzo po svemu sudeci…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik