Iran, Rusija i Turska zajedno ulažu u sektore nafte i plina

Naftna polja u Iranu
5 komentara

Rusija, Iran i Turska su potpisali sporazum o zajedničkim ulaganjima u razvojne projekte nafte i plina. Vijest je potvrdila agencija Shana, povezana s iranskim Ministarstvom nafte.

Sporazum je potpisan 8. kolovoza u Moskvi između iranske investicijske tvrtke Ghadir, ruskog Zarubežnefta i turske tvrtke Unit International.

Podsjetimo da su ne tako davno, krajem 2015. godine, analitičari predviđali skoru propast Rusije, jer će zbog plinovoda, kojeg su, navodno, zajedno trebali graditi Turska i Katar, ruski dobavljači izgubiti monopol na izvoz energenata u Europu. Osim što Rusija nema monopol, iako izvozi ogromne količine plina i nafte u EU, predviđanje se pokazalo potpuno pogrešnim.

Kako piše Shana, ugovor potpisan u Moskvi je prvi tripartitni ugovor o partnerstvu i ulaganjima između iranskih i stranih tvrtki, prema kojima će stranke osnovati konzorcij za zajednička ulaganja i financiranje projekata u Iranu i svijetu.

Sporazumom je predviđeno da Ghadir postane lider konzorcija, dok druge tvrtke mogu biti dioničari u ulaganjima i zajednički financirati projekte. Iranska agencija navodi ”kako su se tri strane također složile da će provoditi sve tehničke i ekonomske aktivnosti vezane za provedbu projekata u razvoju sektora nafte i plina kroz stvaranje partnerskih timova tehničkih službenika i ekonomskih analitičara”.

Ghadir ima sporazum o suradnji s Nacionalnom iranskom naftnom kompanijom (NIOC) za istraživanje naftnih polja Darquin, Sepehr i Jufair i plinskog polja Kish u zemlji i jedna je od najboljih iranskih tvrtki za istraživanje i proizvodnju energenata.

Zarubežneft je nedavno postao jedna od vodećih svjetskih međunarodnih tvrtki kojoj je iranski NIOC odobrio sudjelovanje u razvoju iranskih naftnih i plinskih polja. Tvrtka je u državnom vlasništvu i bavi se istraživanjem, razvojem i bušenjem nafte i plina, unutar i izvan Rusije. Proteklih godina je sudjelovala u projektima nafte i plina s velikim tvrtkama kao što su američki ExxonMobil, francuski Total i norveški Statoil.

Turski Unit International je privatna tvrtka koja radi u području proizvodnje energenata i električne energije u Turskoj, Iranu i europskim zemljama. U ožujku je tvrtka SK Engineering & Construction iz Južne Koreje s turskom kompanijom potpisala sporazum za izgradnju i rad pet plinskih elektrana u Iranu s ulaganjem 4,2 milijarde dolara.

Kao je lako primijetiti, velike azijske zemlje sve više jačaju ekonomske veze i okreću leđa suludoj američkoj politici sankcija, kojom Washington želi kazniti sve zemlje koje smatra ”neprijateljima vlastitih interesa”. Među njima su Rusija, Iran, Sjeverna Koreja, Venezuela, uskoro i Kina, kao i Kuba koja embargo trpi desetljećima.

Iran je sada kao zemlja u velikom razvoju i nudi velike poslovne mogućnosti svima onima koji nisu impresionirani američkim i izraelskim prijetnjama. Teheran je spreman na suradnju sa svim kompanijama i subjektima koji žele potpisati ugovore s kompanijama bilo kojeg sektora u zemlji.

Osim toga, sporazum Rusije, Irana i Turske je nova ekonomska osovina koja nastaje duž kineskog ”Novog Puta svile”, koji od Kine, preko središnje Azije i Irana dolazi do Turske. Uspostava suradnje podrazumijeva ogroman razvoj u narednim godinama i komercijalnu razmjenu energenata, roba i usluga, što će teško zaustaviti zastarjele ”zabrane” američkih kongresmena.

I za kraj, ne treba podcijeniti ulogu sporazuma između tri zemlje n rat u Siriji. Ankari, Teheranu i Moskvi za realizaciju bilo kojeg važnijeg projekta, koji bi se kasnije mogao spojiti na Južni plinski koridor i ići dalje prema Europi, trebaju mir i stabilnost u Siriji. Za pretpostaviti je da će sve tri zemlje povećati napore u zaustavljanju rata u Siriji i eliminaciju skupina koje su od sve tri strane proglašene terorističkima, a to su u prvom redu ISIL i Al-Nusra Front.

Europske zemlje će morati izabrati hoće li biti dio ovih velikih projekata ili će odluke donositi vodeći se interesima i u ime vjernosti moćnog saveznika s one strane Atlantika.

Za sada je prvi znak da se po ovom pitanju nešto mijenja i u EU odluka austrijske kompanije OMV da, bez obzira na američke sankcije, uplati 200 milijuna eura u projekt plinovoda ”Sjeverni tok 2”, čiju izgradnju novi američki zakon želi spriječiti pod svaku cijenu.

Usprkos sankcijama austrijski OMV uložio 200 milijuna eura u ”Sjeverni tok 2”

GhadirNaftaulaganjaUnit InternationalZarubežneft
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hash
6 godine prije

Nastaviti i uspjeti sa odvajanjem Turske od NATO i USrAnih i biće bolje cijelom svijetu.

Svjatislav 989
6 godine prije

A rusili Ruski avion jenkisti sa Turcima da do ovog scenarija nikad ne dodje.Ocito je sultanu doslo iz d.. u glavu pa je u zadni sekund iskocio iz voza koji ide u provaliju i sad je u sigurnijem i komfortnijem. Ali ce mu zato konduktijer opaliti zescu kartu sto nije na salteru uzeo kao i svi drugi ljudi. Pa nek se vozika i razmisla hoce li se roditi ili nece Kurdistan. U svakom slucaju bolje i ovakva voznja nego neka nova iznenadjenja jenkija ubacivajucu klipove u kotace, tuskajuci Rus-Tur jedne protiv drugih.
A mozda konduktijer Putin ocita i lekciju putniku bez karte i istegli mu usi radi reda.
A mi da odahnemo koji smo se prepali nekog rata izmedju komsija kojeg su zelili jenki.
I brzopletosti konuktijera Putina da ne nepravi glupost radi jednog aviona ruseci drugi..

bobrock
6 godine prije

Ništa ljepše nego pročitati ovakav članak u nedjeljnom poslijepodne! Pitam se kako se osjeća Ivo Banac nakon svega? Sigurno kao zadnja američka dronfulja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI