Kako registrovati preduzeće u Crnoj Gori

Rizik, čovjek na grafikonu, skače sa prepreke na prepreku.
0
0

Registracija preduzeća odnosno firme u Crnoj Gori obavlja se jednostavno za jedan dan i ne košta više od 80 eura. Neophodno prisustvo osnivača i direktora firme.

Ukoliko razmišljate o tome da pokrenete biznis u Crnoj Gori, početni korak – registracija preduzeća odnosno firme, više je nego jednostavan. Koštaće vas maksimalno 80 eura i oduzeti vam jedan dan. Pri tom, važno je napomenuti da stranci imaju ista prava i obaveze prilikom registracije firme i njenog poslovanja, kao i državljani Crne Gore.

Za registraciju preduzeća u vidu društva sa ograničenom odgovornošću u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore neophodno je da budu prisutni osnivač i direktor firme sa ličnim ispravama. Naravno, osnivač i direktor može da bude ista osoba. Ukoliko je riječ o strancima, potrebno je da sa sobom imaju pasoš. Ako je osnivač pravno lice, potrebno je priložiti i dokaz o registraciji firme osnivača, izvod iz registra ne stariji od tri mjeseca, kao i statut osnivača. Takođe neophodno je da u Crnoj Gori imate adresu sjedišta društva, ili sjedišta dijela stranog društva.

 Troškovi prilikom osnivanja preduzeća

Osnivački ulog preduzeća može da bude samo jedan euro, međutim, to nije jedini trošak prilikom registracije nove kompanije. Najviše novca otići će za razne takse koje se plaćaju državi prilikom pribavljanja dokumenata koja se moraju dostaviti Centralnom registru privrednih subjekata.

Uplata za registraciju kod Poreske uprave koštaće vas 10 eura, uplata na račun „Službenog lista Crne Gore“ 12 eura, ovjera odluke o osnivanju preduzeća u sudu ili kod notara od sedam do deset eura, a izvod iz Centralne depozitarne agencije pet eura. Ukoliko je direktor stranac potrebno je ovjeriti i pasoš, što iznosi dodatnih pet eura. Pečat firme koštaće vas između 25 i 35 eura, a otvaranje računa u banci još dodatnih pet eura.

Svi potrebni obrasci za dokumenta mogu se naći na zvaničnom sajtu Privredne komore Crne Gore, kao i na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata. Nakon što se popune i ovjere, obrasci se predaju na šalteru Centralnog registra gdje se dobija potvrda sa brojem rješenja pomoću kojeg se već nakon nedjelju dana može podići potvrda o registraciji.

Minimalni troškovi održavanja biznisa

I dok je registracija preduzeća u Crnoj Gori veoma jednostavna i srazmjerno jeftina, u slučaju njegovog održavanja nije baš tako. Kada registrujete preduzeće zakonski se obavezujete da ćete državi svakog mjeseca plaćati bar porez i doprinos za jednog zaposlenog (direktora), bez obzira na to da li obavljate neku privrednu aktivnost i ostvarujete prihod ili je preduzeće u stanju mirovanja, a vi ne prihodujete baš ništa. Minimalani iznos bruto plate koja se mora uplatiti na račun u banci iznosi 360 eura.

Od toga za porez i doprinos zaposlenog ide 130 eura, što za ukupno 12 mjeseci iznosi 1560 eura. Tu su, zatim, i troškovi za knjigovodstvo na koje treba računati bez obzira na to da li preduzeće obavlja neku djelatnost ili ne. Knjigovođe svoje usluge naplaćuju od 100 do 200 eura mjesečno, u zavisnosti od toga koliki je obim posla koji treba da urade, odnosno od toga kolika je veličina preduzeća.U slučaju da je preduzeće aktivno u toku jedne godine trošak njegovog održavanje ne može biti manji od nekoliko desetina hiljada eura, imajući u vidu neophodnost dobijanja dozvole za rad poslovne jedinice, troškove zakupa i opremanja poslovnog prostora, troškove režija, plaćanje naknada i taksi, nabavku robe i sredstava za rad, kao i troškove promocije.

biznisdoprinosiosnivanje firmeporeziRegistracija preduzećastrancitroškovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI