Velika Britanija upozorila na šok zbog inflacija u vezi cijena hrane

Velika Britanija porast troskova zivota
25 komentara

Rast cijena hrane bit će veći šok od troškova energije, izjavila je Zaklada Resolution

Rastuće cijene hrane uskoro će nadmašiti troškove energije kao glavni pokretač inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, upozorio je nezavisni trust mozgova u izvješću objavljenom u petak. Hrana čini daleko veći udio u potrošnji tipičnog kućanstva od energije, kaže Zaklada Resolution, čiji je cilj poboljšati životni standard za one s niskim do srednjim prihodima. Budući da će cijene namirnica ostati na visokoj razini, a troškovi energije padati, ovo će ljeto “troškovi hrane nadmašiti račune za energiju u razmjeru šoka koji izazivaju obiteljske financije”, predviđa trust mozgova.

Računi za prehrambene proizvode skočili su za gotovo 20% tijekom prošle godine, pokazuju službeni podaci za ožujak, s ukupnim indeksom potrošačkih cijena na 10,1%. Cijene energije prošle su godine dosegle rekordne razine, ali su od tada značajno pale.

Osim energije, povećanje troškova hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu pripisuje se čimbenicima kao što su poremećaji u opskrbnom lancu uzrokovani sukobom u Ukrajini, trgovinske prepreke povezane s Brexitom, sve veći troškovi rada i loše vrijeme. Ovi i drugi čimbenici znače da bi tvorničke cijene i posljedične maloprodajne cijene za potrošače mogle nastaviti rasti tijekom ljeta, upozorio je trust mozgova. “Daleko je od jasnog da su političke i političke rasprave dostigle razmjere onoga što se događa”, dodaje se u izvješću.

Banka Engleske očekuje da će inflacija “brzo pasti” ove godine kao rezultat povećanja ključne kamatne stope, koja je sada na 4,5%, i pada veleprodajnih cijena energije. Ciljana inflacija regulatora je 2%. Očekuje se da će godišnja stopa inflacije za Veliku Britaniju ove godine biti 6,1%.

hranainflacijatroškoviVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A već sve košta !!!! Food + housing .. Ak ostane koja Funta na koncu mjeseca , Bogu se zahvali !!! Hajd .. U Southern England još kako – tako no na Sjeveru , prema Škotskoj … Čekam samo kada će početi EXODUS !!! DOSLOVCE !!! Niti posla , niti novca .. Porezi – luđački , posla nema a a cijene ????!!!! Još pride forsiraju i izbjeglice na račun domaćih !!!??? Ja im otvoreno sugeriram da apliciraju za izbjeglištvo u Russia , prodaj što imaš ak imaš i — bježi ! Živa glava – najvažnija … Nema tu više života … Izpočetka mi se smijali na moje prijedloge sad dan ne prođe da ne dobijem na svoj Signal nalog – upit , kako , gdje , prijevoz stvari i pokućstva do Russia , smiju li govoriti Engleski 🤣 gdje se može Ruski naučit i slično .. Samo čekam kada će… Čitaj više »

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ovi postoci koje ste naveli su vrlo slični i za Hrvatsku.
Zanimljivo kako cijene energije padaju, a hrane ne.
Što znači da su trgovcima manji troškovi, a isti prihodi – drugim riječima, povećali su trgovačke marže.

Šele
11 mjeseci prije

Banka Engleske, najvažniji dio članka,odavno pišem da Velike Britanije nema,ostali, wels,škotska,Irska,Australija, n Zeland su samo kolonije,

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Jos 10 zemalja napustilo dollar radi Bidenove ratnohuskacke politike sto vodi u zemlji i svijetu. Smatraju dollar ” nepouzdanom valutom ” radi tektonskih promjena na geopolitickoj sahovnici i tenzija sto im Amerikaci izazivaju u regiji. Blok zemalja ASEAN: blok od 10 zemalja koje cine Singapur, Brunej, Kambodza, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipine, Tajland i Vijetnam. – Trideset zemalja se prijavilo da ce koristiti valutu BRICS-a , a 19 zemalja ceka na prijem u clanstvo u BRICS plus. Dobro je rekao onaj Americki bivsi CIA, da ni jedan Putinov jastreb ne radi tako dobro za Putina kao Biden. On je totalno razvalio Ameriku, natjerao zemlju i narodu na koljena i poslao u bankrot. Kakav ocajan i jadan kraj Amerike, svi bjeze od njih kao od kuge, je**te. Pa kako i nece, podvalili su svijetu toga Zelenskoga da ga svijet na silu obozaje, a NITKO GA NA OCI NE MOZE GLADATI, ljudi… Čitaj više »

Kiko
11 mjeseci prije

Prosjećna plaća u UK je cca 3000 funti. Fakultetski obrazovan čovjek prima cca 4500 funti. Cijena odjeće i obuće je niža od ovdašnjih cijena u regiji. Hrana je slične cijene. O kakvom problemu vi pričate. Kako mi preživljavamo. Kolika je plaća u regiji i kolike su cijene?

Kiko
11 mjeseci prije

To kako se živi u UK to bi poželjelo mnogo država iz regije ali im je nedostižno. Pa kad već ne mogu postići takav životni standard onda frustrirani pojedinci pišu gluposti. Cilj takvog pisanja je utješit sebe jer si svjestan da nikad nećeš dostići zapadne standarde. A da stvar bude gora ti autori nikad nisu bili ne samo u UK već u bilo kojoj državi preko granice. Ti eksperti su najbolji.

Max
11 mjeseci prije

To i jest bio cilj.

tatamata
11 mjeseci prije

ovi kiko je novi alijas za hibera? i njemu su puna usta kamile i charlsa , ne dirajte mu u kralja i otadzbinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI