Kina je pojačala pilot testiranje digitalne valute transakcijama koje prelaze 1,1 milijardu juana

Kina digitalni juan
24 komentara

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da je 3,13 miliona transakcija obrađeno korištenjem državne suverene digitalne valute u okviru niza tekućih pilot programa u većim gradovima poput Shenzena i Xiongana.

Prema zamjeniku guvernera banke Fan Yifei, valuta je korištena za više od 1,1 milijarde juana (162 miliona dolara) transakcija. Piloti će takođe biti vođeni na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, rekao je on.

Pilot programi su postigli „pozitivan napredak“, sa više od 6.700 slučajeva primjene krajem avgusta za transakcije u rasponu od plaćanja računa i prevoza do državnih službi.

“PBOC digitalni juan smatra važnom finansijskom infrastrukturom za budućnost”, rekao je Fan.

E-juan se koristi za više načina plaćanja, uključujući bar kodove, prepoznavanje lica i transakcije “tapni i pomjeraj”, objasnio je on. Više od 113.300 ličnih digitalnih novčanika i oko 8.800 korporativnih digitalnih novčanika otvoreno je u okviru pilot programa.

U maju je PBOC otkrio planove da svoju suverenu digitalnu valutu pripremi na vrijeme za sljedeće Zimske olimpijske igre. Rečeno je da će nova valuta, koja nema zvanični naziv, ali je poznata po svom internom stenografskom DCEP – ili Digital Currency Electronic Payment – dijeliti neke funkcije sa kriptovalutama kao što su Bitcoin i Facebookova Libra. Predviđeno je da valuta mijenja gotovinu u opticaju.

DCEP je uveden u četiri glavna grada: Shenzen, Suzhou, Chengdu i novo područje Xiongan u sjevernoj provinciji Hebei. Vlada je već počela da plaća državnim službenicima u okrugu Xiangceng u Suzhou polovinu subvencija za prevoz u digitalnoj valuti u okviru probe tog grada.

Juankinakineski digitalni novac
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Dobro vidim saradjuju sa Facebookom, obzirom (kako sam shvatio) da je tamo blokiran 🙂

llll
3 godine prije

a di si ti to vidio da je Bitcoin propao?

tihobl
3 godine prije

U Kini nece propasiti. Tamo odavno niko ne nosi novcanik, sve se placa telefonom. Cak i prosjaci imaju bar kod. Papirom placaju samo turisti.

angie
3 godine prije

Na kraju ce samo kriptovalute i postojati, zato Kina ovo i radi…bitcoinkupovinaprodaja je buducnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI