Kremlj postavlja rok za ekonomski oporavak Rusije

Mihail Misustin
20 komentara

Potrebno je najmanje šest mjeseci da bi se ublažio uticaj sankcija, kaže premijer.

Ruska ekonomija se trenutno suočava sa najizazovnijom situacijom u posljednje tri decenije, ali Zapad neće uspjeti u svojim pokušajima da izoluje Rusiju, rekao je u četvrtak premijer Mihail Mišustin Državnoj dumi. On je rekao da će Rusiji biti potrebno najmanje šest mjeseci da obnovi svoju ekonomiju od uticaja nezabilježenog talasa zapadnih sankcija.

„Ekonomiji je potrebno vrijeme da se oporavi. Nemoguće je poslije takvog udara oporaviti se za manje od šest mjeseci“, rekao je Mišustin, komentarišući prijedloge poslanika da se u Rusiji stvori pravi i funkcionalan sistem zamjene uvoza.

Premijer je objasnio da Vlada preduzima sve moguće mjere da podrži preduzeća, uspostavi nove proizvodne lance i podstakne zapošljavanje. Kompanije, sa svoje strane, takođe moraju adekvatno da procijene svoje sposobnosti, istakao je on. Situacija je otvorila prostor za nove poslovne mogućnosti, jer bi strane kompanije koje napuštaju Rusiju stvorile prostor za druge.

Štaviše, Moskva ima saveznike i partnere sa kojima će nastaviti da radi, a ima i onih koji žele da tu grade poslove. Vlasti će nastaviti da podržavaju investitore, uključujući i strane, koji planiraju jačanje saradnje sa partnerima iz EAEU (Evroazijske ekonomske unije), rekao je Mišustin.

„Sada je ovo snažan podsticaj da se sagleda i dogovori ili potpuna supstitucija uvoza u našoj zemlji, ili pronalaženje novih lanaca u prijateljskim zemljama. Mi to savršeno razumijemo i čitava naša politika je usmjerena na to“, naglasio je on.

Ekonomijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rusi će puno lakše prebroditi sankcije nego Europljani.

Zapad će si zatvoriti rusko tržište za dugo vremena, na čije upražnjeno mjesto će uletiti nezapadne države, a jednom kada se to desi, jako teško se vratiti.

Već provjeren način kako EU sama sebi puca u nogu – sjetimo se kada je Rusija kao kontra-sankciju 2014. godine zabranila uvoz ribe, mesa, voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU.
I našla te proizvode bez problema na drugim tržištima.

SAD će na kraju, naravno, ostaviti EU na cjedilu.
U kojoj državi svijeta je bilo bolje nakon njihovih vojnih/političkih/ekonomskih upliva?
Sjetimo se Iraka, Libije, Sirije, Afganistana, Jemena, Somalije u ovom stoljeću, odnosno ako odemo malo dalje u prošlost Vijetnama, Kambodže, Libanona.. A to su samo vojna osvajanja.

1 godina prije

Za nekoga ko se, kako pojedini komentatori tvrde, godinama pripremao za ovaj sukob, mišljenja sam da je trebalo samo dan-dva ili Max jedna sedmica da se to odradi.
Najmanje pola godine???
Pa šta su planirali i o čemu li su razmišljali svih ovih godina?
Šta se sve može desiti za pola godine mogu samo nagadjati…
Npr…mogu se desiti nestašice hrane i posljedično glad.
Može se, i već jeste, okrenuti cijeli Svijet ili bar veći dio protiv njih.
Može se još više zagovant i ovaj lokalni rat prestati u malo veći.
Mogu se uvesti ratni zakoni i pod plaštom “biološkog rata” (A pojavom iznenaditisa) početi nabadanja u obe sukobljene strane, kao i u onih par eventualno neutralnih regija.

A možda se eto bar Rusija spasi nakon što sve isplaniraju kako treba…za pola godine.

Snow
1 godina prije

Nema odmora dok traje obnova! Neće bit lako, ali Rusija ima puno jakih karata koje može presložit i odigrat maherski. Propast sigurno neće jer je ruska duša i dalje živa, za razliku od zapada, gdje se izgubila po beskrajnim hladnim hodnicima raznoraznih internata.

tihobl
1 godina prije

Ikea ce otkriti da se najvise zeznula. Kad se budu vracali otkrice da su desetine firmi otvorili njihovi radnici i da rade daleko siri program sa puno sirim izborom nego Ikea.

abc
1 godina prije

Rusija ima sve adute u svojim rukama. Treba samo da se preusmeri na druga svetska tržišta i zapadna tržišta odbaci kao pljesnivu smrdeču krpetinu.

abc
1 godina prije

Da sam ja Putin, sutra bi u Ukrajinu poslao pola miliona najokrutnijih dragovoljaca, koje bi pokupio po islamskim republikama, Sibiru, Čečeniji, Uzbekistanu, itd.
Za svaku donesenu nacističku glavu bi jim plačao u zlatu.

Detektor
1 godina prije

Jednu stvar nitko još uvijek ne naglašava, a postaje sve vidljivja kako ova kriza i sankcije traju. Naime do sada je vladao neki narativ i pogrešno mišljenje da je tzv. “svijet”, odnosno tzv. “međunarodna zajednica” ustvari zapadni svijet. Europa, Amerika, Australija, i eventualno Japan i Južna Koreja na to se mislilo kada se govorilo o “međunarodnoj zajednici” i “svijetu” . Međunatrodna zajednica je podržala ovo ili ono, značilo je ustvari da su SAD i sateliti nešto podržali. “Svijet” je osudio ovo ili ono isto tako. “Svijet” je značilo SAD, EU, anglofonske zemlje, Japan i azijski “tigrovi”. Drugi se nisu računali u “svijet” i “međunarodnu zajednicu”. Nitko ih nije pitao za mišljenje i nitko ih nije doživljavao. Ali sa ovim sankcijama vidimo da i izvan te zašadne “međunarodne zajednice” postoji svijet. Da postoje i drugi narodi i države koji ne plešu na zapadnu glazbu.. Putinu je to očigledno jasno. On savršeno… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Bili su spremni.

Capone
1 godina prije

Zar to rublje nije jače nego što je bilo,sad će kim jong da otvara fabrike u rusiji…to će biti pravi procvat,rublje će biti duplo skuplje

Krunoslav
1 godina prije

Da Kina moze u dogledno vrijeme napraviti dedolarizaciju i udruziti se…to bi bilo kao tisuću nuksa. Ali sumnjam. Poslije ovoga,a najdalje za godinu dana i njih ce zloduh pritisnuti i prisiliti na rdikalne poteze.

Samuraj
1 godina prije

Ljudi Cvjetnica je, nemojte se uvrijediti samo želim ovo napisati – Isuse volim te.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI