Moskva s EU-om dogovara prelazak na plaćanje u eurima što vjerojatno neće postići do kraja 2019

euri
3 komentara

Rusija i Europska unija vjerojatno neće doći do sporazuma o plaćanju u eurima do kraja 2019. godine, izjavio je Andrey Kelin, direktor Odjela za europsku suradnju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Ne mislim da je to vjerojatno. Stvar je u tome da su u samoj Europskoj uniji gotovo sva plaćanja u dolarima, posebno na velikim projektima, uključujući one u naftnoj i plinskoj industriji”, kazao je Kelin na pitanje bi li Sporazum o prelasku na plaćanje u eurima mogao bi biti potpisan s Europskom unijom do kraja 2019. godine.

Mjere korištenja nacionalnih valuta trebale bi smanjiti određene rizike za poduzetnike u Rusiji i Europskoj uniji, te potaknuti bilateralnu trgovinu.

Rusija i Bruxelles raspravljaju o korištenju nacionalnih valuta, umjesto američkog dolara, za bilateralne trgovinske sporazume. Ruski ministar financija Anton Siluanov sastao se 13. lipnja s Marosom Sefcovićem, potpredsjednikom Europske komisije za energetsku uniju. Na sastanku se raspravljalo o stvaranju radne skupine koja bi olakšala taj proces.

Početkom lipnja ruski ministar gospodarstva, Maxim Oreshkin, izjavio je kako u globalnom gospodarstvu američki dolar postupno gubi svoj udio na tržištu, budući da velike sile poput Kine i Turske povećavaju svoj udio u euru.

DolarEuroPlaćanje u eurima
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Europa nije slobodna, činjenična istiina ! Pravo je pitanje, zaslužuje li ta stara kurba na koljenima ikakvu slobodu? Da je zloupotrijebi u Iraku, Siriji, Afganistanu, Libiji…. nastavi slobodno širom kugle zemaljske
Što uraditi sa takvim degerikom nego ga čvrsto držati na lancu, kontrolirajuči svaki trzaj repa?
Dozvoliti joj nova klanja možda ?

Sir Oliver
4 godine prije

super komentar koji id..t dade minus

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI