Norvežani gomilaju tablete joda nakon poziva američke nuklearne podmornice

americka podmornica
6 komentara

Rastuća potražnja za tabletama joda, podstaknuta nestašicom, zvaničnim preporukama i strahom od nuklearnog curenja stvorila je redove i liste čekanja.

Apoteke u arktičkom gradu Tromsø ostale su bez tableta joda nakon što je prva američka nuklearna podmornica pristala u gradu ranije ove nedelje.

Prema nacionalnom emiteru NRK, narednih dana u cijelom gradu ostao je na prodaju samo jedan paket tableta joda.

“Mislim da danas u Tromsøu ne možete naći tablete joda. Nismo bili spremni za tu potražnju”, rekao je generalni direktor apoteke Hans Petter Leer za NRK. “Iznenađen sam reakcijom stanovništva. Postoje ljudi na listi čekanja za kupovinu tableta”.

Potražnja je eksplodirala nakon što je opština Tromsø roditeljima sa djecom u vrtiću i školi poslala informacije da kod kuće trebaju imati tablete joda. Pored toga, sve škole i vrtići moraju da imaju tablete joda u slučaju nesreće. Jod se preporučuje i djeci mlađoj od 18 godina, trudnicama i dojiljama, ali i osobama do 40 godina starosti.

Opština Tromsø je, doduše, imala problema sa ispunjavanjem svog plana nabavke za nepredviđene slučajeve, koji uključuje tablete, i prije prvog poziva.

„Na sastancima za koordinaciju postalo nam je jasno da nismo imali vremena za distribuciju tableta joda“, rekao je savjetnik za hitne slučajeve Leikni Bakke Lie. „Ali onda je poziv stigao malo naglo i malo smo loše prošli“.

Šefica odbora roditelja u školi Tromsdalen, Guro Legreid, tvrdi da su tablete trebale biti distribuirane prije više godina.

“Nesreća se mogla dogoditi odavno i ne mora imati nikakve veze sa nuklearnom podmornicom. Mogla je doći sa drugih mjesta. Dakle, sve je trebalo da bude na svom mjestu ranije”, rekla je.

Glavni ljekar u opštini Tromsø, Trond Brattland, rekao je da je pandemija COVID-19 odložila distribuciju tableta.

Ranije ove nedelje, poziv USS New Mexico, prvi od strane nuklearne podmornice u više od decenije, izazvao je proteste lokalnog stanovništva i opozicionih političara, koji su tvrdili da ova praksa uvlači Norvešku dublje u borbu supersila i povećava rizik da Tromso postajne „meta bombardovanja“.

Ove godine je opsežna analiza oružanih snaga na 80 stranica utvrdila da je nuklearna nesreća malo vjerovatan scenario. Međutim, posljedice, ukoliko se to ipak desi, opisane su kao „smrt, oštećenje zdravlja tokom vremena ili radioaktivna šteta po prirodu i životnu sredinu“.

Tromso civilna luka određena je za dobrodošlicu NATO nuklearnoj podmornici uprkos širokom otporu stanovništva i rizicima po životnu sredinu. Ovo se uglavnom vidi kao još jedan znak eskalacije na sjeveru, gdje su presretanje mlaznih aviona i vojne vježbe postale sve uobičajenija pojava.

norveškapotražnjaTablete joda
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Limar
2 godine prije

mogo bi ja jeftino riješit limariju na toj podmornici, ova izgleda u lošijem stanju od turskih f35.. ionako gledam otić van, a mogu i spavat u toj kanti , kolko sam se laka nadiso šta znači ako malo curka uran

Max
2 godine prije

Skandinavci se uvijek boje nevidljivih podmormica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI