Pad dionica Credit Suissea

Credit Suisse
19 komentara

Najveći pokrovitelj zajmodavca, Saudijska nacionalna banka, odbacila je daljnju pomoć

Dionice posrnule banke Credit Suisse pale su na novu najnižu razinu u povijesti drugi dan za redom, izgubivši gotovo četvrtinu svoje vrijednosti, nakon što je njezin najveći dioničar odbio daljnju financijsku pomoć, izvijestio je Reuters u srijedu.

Saudijska nacionalna banka (SNB), koja je 2023. godine stekla 10% udjela u švicarskom bankarskom divu, rekla je da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć, navodeći regulatorna i zakonska pitanja. “Ne možemo jer bismo išli iznad 10 posto. To je regulatorno pitanje”, rekao je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy, a prenosi agencija.

Prema izvršnim riječima, SNB je zadovoljan planom transformacije Credit Suissea i sugerirao je da banci vjerojatno neće trebati dodatni novac. Najveća saudijska financijska institucija u većinskom vlasništvu vlade kraljevstva, SNB preuzela je 9,9% udjela u glavnom švicarskom bankovnom sektoru kao dio prikupljanja kapitala Credit Suisse i obvezala se uložiti do 1,5 milijardi švicarskih franaka (1,5 milijardi dolara).

Prikupljanje kapitala švicarske banke od 4,2 milijarde dolara bilo je usmjereno na financiranje opsežnog strateškog remonta osmišljenog za poboljšanje učinka njezinog sektora investicijskog bankarstva i rješavanje širokog raspona rizika i propusta u usklađenosti.

U utorak je Credit Suisse, druga najveća švicarska banka, objavila svoje godišnje izvješće za 2022. u kojem se navodi da je identificirala “materijalne slabosti” u kontrolama nad financijskim izvješćivanjem i odljeve klijenata koji još nisu zaustavljeni.

Zajmodavac se trenutno pokušava oporaviti od niza skandala i gubitaka koji su poljuljali povjerenje investitora i klijenata. Odljevi kupaca u četvrtom tromjesečju ukupno su iznosili preko 110 milijardi švicarskih franaka (120 milijardi USD).

Rukovoditelji velikih banaka u Švicarskoj upozorili su da odluka zemlje da podrži sankcije protiv Rusije povezane s Ukrajinom ima negativan učinak na njihovo poslovanje, izvijestio je u četvrtak Financial Times. Neimenovani bankarski dužnosnici rekli su medijskoj kući da je bogata klijentela iz Kine ozbiljno zabrinuta oko polaganja svog novca u švicarskim bankama, nakon što je Bern odustao od svoje politike neutralnosti zamrzavanjem milijarde ruske imovine kao dio sankcija.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
16 dana prije

Sve napisano, kratko i jasno…početak gubitaka Credit Suissea ozbiljno detektiran u proljeće prošle godine…prije par dana banka navedena po američkim medijima kao slijedeća na redu nakon propasti 3 američke banke…lp

Željko
16 dana prije

Ponavljam, tko je lud držati novac u zapadnim bankama koje su izgubile kredibilitet pljačkom privatne imovine ruskih građana i ruskih kompanija zbog “sankcija”!?
Arapi, zemlje BRICS, afričke zemlje, Južna Amerika, svi su tijekom prošle godine radili velike transfere nazad u nacionalne banke!
Kinezi se oslobađaju zapadnih obveznica i kupuju zlato. Nitko ozbiljan više ne vjeruje zapadnim bankama!

onajnajglu...Dalton
16 dana prije

Posrnuli Credit Suisse priznaje ”materijalne slabosti”…

“Materijalne slabosti koje su identificirane odnose se na neuspjeh u dizajniranju i održavanju učinkovitog procesa procjene rizika za prepoznavanje i analizu rizika značajnih pogrešnih prikazivanja u financijskim izvještajima”

Baba, kako bi to rekli po naški?
Da su u ku*cu…

NeBudiOvca
16 dana prije

Čitajući ovaj članak sjetio sam se jednog komentatora koji je nekad ranije ovdje komentirao sa nadimkom Subaru.
Kad je na jedan sličan članak o Švicarskoj napisao “Švicarska je stvorov trezor koji su varani napravili za cacu”.
Genijalan komentar, bilo da ga uzmeš doslovno, bilo u prenesenom značenju, bilo kao zajebancija, već svatko prema svom stupnju spoznaje.
Po meni medju top 5 na portalu ikad!

tuf
16 dana prije

Svi će oni pomalo osjetiti “rezultate” (čitaj: štetu) dodvoravanja američkim hegemonima.
Ne zaboravimo da je Švicarska prije nešto godina popustila pod američkim pritiskom, dajući povjerljive bankarske informacije o klijentima i transakcijama. Sada, već na prve naznake razmišljanja o konfiskaciji deponiranih ruskih rezervi – čak i unatoč ekspresnom i paničnom uzmaku – klijenti počinju seliti novac u sigurnije kutke svijeta (otud 120 milijardi dolara odljeva iz švicarskih banaka u samo zadnjem kvartalu prošle godine). Uživajte.

mislim
16 dana prije

jbg u prošlom stoljeću, ko stavi lovu u švicarsku bija je siguran da je to jnegova lova, čak su neki postotak plačali tu sigurnost,
nama više toga, povjerenje se istopilo!

Tupko Glupko
16 dana prije

A što su Švicarci očekivali? Odustali od politike neutralnosti, blokirali ruske milijarde.

Bilo bi vrlo zanimljivo doznati podatak koliko su desetina milijardi dolara iz Credit Suisse izvukli ruski štediše nakon početka rata u Ukrajini.
Ako je i bilo kineskog kapitala, i on sad masovno odlazi iz švicarskih banaka.

Tako završava svatko tko slijedi politiku Brisela.

Boaanac
16 dana prije

Voz ka destinaciji “nećete imat ništa, a bit ćete sretni” ubrzava, a ovce i dalje bleje, ništa ne poduzimaju.

Nočni
16 dana prije

12.03. veli pajdo na čelu švajcarske: Švicarski predsjednik: Naše oružje u Ukrajini? Ništa od toga! 15.03. – DIONICE Credit Suissea pale su danas za više od 20%,
16.03. – Pokrenuta akcija spašavanja najveće globalne banke od krize 2008.Slučajnost? Ma sigurno da je! Nema tu ništa za vidjeti idemo dalje!

Max
16 dana prije

Početak planirane financijske krize kojom se želi uništiti gospodarstva.

Prazni džepovi
15 dana prije

Pa zar i ti kćeri švicarska , nek’ te je sram, da te je sram…..

Iva
14 dana prije

Povukla sa SA kao najveći akcionar i eto problema. A na čelu banke čovek koji se nekad budi kao žena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI