Poljoprivrednici blokiraju autoceste u Francuskoj

Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj
6 komentara

Akcija francuskih poljoprivrednih radnika uslijedila je nakon sličnih prosvjeda u Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj

Poljoprivrednici su u ponedjeljak traktorima i kamionima blokirali ceste u nekoliko dijelova Francuske, nastavljajući prosvjede koje su započeli prošli tjedan, javljaju lokalni mediji.

Poljoprivredni radnici bacali su kamenje i šljunak kako bi izlaze s autoceste učinili nedostupnima u blizini grada Perpignana na jugozapadu zemlje. Zatvorene su i ceste koje vode do nuklearne elektrane Golfech sjeverno od Toulousea. Operater elektrane rekao je da je nastavila proizvoditi električnu energiju unatoč akcijama prosvjednika.

Poljoprivrednici su rekli da su pokrenuli prosvjed zbog visokih poreza na gorivo za traktore, jeftinog uvoza, pritiska trgovaca na cijene, nestašice vode i pretjerane birokracije na nacionalnoj i EU razini.

Akcija francuskih poljoprivrednika uslijedila je nakon sličnih demonstracija njihovih njemačkih, nizozemskih, poljskih i rumunjskih kolega. Njemačka je bila svjedokom najvećih prosvjeda, koji su osudili ne samo propise EU-a, već i odluku Berlina da smanji subvencije za dizel u iznosu od 480 milijuna eura  za ovaj sektor. Vlada je najavila taj potez nedugo nakon što je rekla da će se njemačka potpora Ukrajini udvostručiti na 8 milijardi eura 2024. Poljoprivrednici od prosinca blokiraju ceste u glavnom gradu i drugdje diljem zemlje, što je do sada uvjerilo Berlin da napravi rezove subvencije postupne.

Francuska vlada već mjesecima obećava uvođenje zakona koji bi podržao poljoprivrednike. Međutim, u nedjelju je rečeno da će zakon biti odgođen za najmanje nekoliko tjedana jer ga je potrebno dodatno poboljšati.

Novi francuski premijer Gabriel Attal i Arnaud Rousseau, čelnik najvećeg francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA, održali su sastanak u ponedjeljak kako bi razgovarali o situaciji.

“Rekli smo mu [Attalu] da nećemo pristajati na riječi”, rekao je Rousseau novinarima nakon razgovora. “Rekli smo [mu] da, kako bi izgradio samopouzdanje, mora izaći na teren. Obavezao se da će se sljedećih dana sastati s poljoprivrednicima na terenu.”

U odvojenom intervjuu za radio France Inter, šef FNSEA-e obećao je da farmeri neće prestati prosvjedovati dok ne postignu svoje ciljeve. “Tijekom cijelog tjedna i koliko god bude potrebno, bit će organiziran određeni broj akcija”, naglasio je Rousseau.

Politico je prošlog tjedna izvijestio, pozivajući se na neimenovanog ministra francuske vlade, da je predsjednik Emmanuel Macron bio “potresen” prosvjedima u ruralnim područjima. Prema izvješću, francuski čelnik zabrinut je da bi desničarski Nacionalni skup Marine Le Pen mogao iskoristiti krizu za krađu glasova njegovoj Renesansnoj stranci na izborima za Europski parlament u lipnju.

francuskapoljoprivredniciProsvjed
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Samo naprijed.

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Bravo!
Solidarnost je neophodna da bi se oduprli globalnom zlu.
Podrska svakoj vrsti otpora protiv Velikog reseta i transhumanizma.

Motorola
2 mjeseci prije

Bolje imati jednog radnog seljaka nego sto političara.

xyz
2 mjeseci prije

EU je več dugo američka kolonialna uprava, jer ispunjava sve uslove američke okupacije. A to su namješteni političari vazali, potpuni nadzor nad bankama, potpuni nadzor nad vojskom i policijom, potpuni nadzor hrane i ljekova, potpuni nadzor gospodarstva. Ima tu još mnogo toga, što EU čini američkom kolonijom.

Noname
2 mjeseci prije

Europska unija je “pakleni sustav” koji mora biti brzo uništen prije nego što uništi Europu, rekao je čelnik francuskog pokreta Patriot Florian Philippot.Političar je na svojoj stranici na X ( bivši Twitter; društvena mreža je blokirana u Ruskoj Federaciji) komentirao prijedlog stručnjaka da se u EU uvede “porez na ugljik na poljoprivredno podrijetlo”. Usred “poljoprivredne pobune”, poljoprivrednicima bi se to “svidjelo”, primijetio je ironično.
Philippot je rekao da EU kao sustav nastoji uništiti nacionalnu poljoprivredu u Francuskoj. “Brzo uništimo EU prije nego što ona uništi nas”.

tihobl
2 mjeseci prije

Sram ih bilo istresaju stajnjak prd vrata opstine umjesto da doniraju traktore Zelenskom za vucu topova, a kamione za prevoz municije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI