Prvi ruski tranzitni teret putuje kroz Iran u Saudijsku Arabiju

Ruski trazitni vlak teret
21 komentar

Vlak putuje ključnom trgovačkom rutom sjever-jug, prema Iranskim željeznicama.

Tranzitni vlak iz Rusije koji je vukao 36 kontejnera prošao je iranskim prometnim koridorom do Saudijske Arabije tijekom vikenda, objavio je u nedjelju, prema medijskim izvješćima, šef Iranskih željeznica Miad Salehi.

Salehi je rekao da je to prvi put da je tranzitni teret iz Rusije putovao preko iranske željezničke granice Incheh Borun u blizini Turkmenistana. Otpremljen je u lučki grad Bandar Abbas u Hormuškom tjesnacu i odatle će morem biti prebačen u lučki grad Saudijske Arabije Jeddah, objasnio je dužnosnik.

Iranski tajnik Vrhovnog vijeća slobodnih ekonomskih zona Hojatollah Abdolmaleki ranije je rekao za RIA Novosti da je jedan od novih prometnih koridora unutar šireg Međunarodnog prometnog koridora sjever-jug (INSTC), koji prolazi kroz iranski teritorij, počeo s radom. Prema njegovim riječima, novi koridor povezuje Rusiju i arapske zemlje željeznicom kroz Iran i morem kroz Perzijski zaljev.

INSTC, koji se reklamirao kao alternativa Sueskom kanalu, planirani je 7200 km (4473 milje) višemodalni tranzitni sustav koji će povezivati brodske, željezničke i cestovne rute za prijevoz tereta između Rusije, Irana, Azerbajdžana i Indije, i središnje Azije.

Izgradnja INSTC-a započela je ranih 2000-ih, ali njegov daljnji razvoj dobio je novi zamah u svjetlu zapadnih sankcija, koje su prisilile Rusiju da svoje trgovinske tokove prebaci iz Europe u Aziju i Bliski istok.

Ukupan protok tereta duž INSTC-a iznosio je 14,5 milijuna tona u 2022. godini, a projekcija za ovu godinu je 17,6 milijuna tona, prema ruskom Ministarstvu prometa.

Rusija je opetovano sugerirala da bi INSTC mogao postati zamjena za Sueski kanal – 193 km (119 milja) vodeni put u Egiptu koji povezuje Sredozemno more s Crvenim morem. Svaki dan kroz njega prolazi oko 12% globalne trgovine.

Moskva nastoji osigurati međusobnu povezanost kroz INSTC i pokrenuti redovne teretne brodske linije, rekao je predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca. Očekuje se da će se količina robe isporučene preko INSTC-a gotovo utrostručiti tijekom sljedećih sedam godina, a ruski je čelnik predložio uspostavu logističkog čvorišta za koridor na afričkoj obali.

iranrusijasaudijska arabijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 mjeseci prije

Što nisu pruge različite širine?

hiber
3 mjeseci prije

Rusija je trenutno zeljeznički potpuno zakrcena. Nestašice goriva izbijaju po cijeloj zemlji. Sve nastaje kao jos jedna briljantna ideja ” okretanja na Istok”. Rusija se od Petra Velikoga pokušava orjentitati na zapadna tržista a “briljantnim idejama” sada se odjednom orijentira na istok. Jasno je da se radi o očajničkom potezu kao posljedica kraha SVO “Kijeva za tri dana”.

Dawor
3 mjeseci prije

Slaba utjeha …. Rusija je ionako na putu raspada ….bojim se i Iran !!!
😭😭😭😢😢😢

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

U tekstu stoji nešto što se lako da previdjeti 😉 a to je —->>>> TURKMENISTAN ! Zemlja o kojoj se vrlo malo zna a nije baš malena 😉 a koja je umnogome ZATVORENIJA ⚠️ čak u usporedbi i sa jednom Sjevernom Korejom ⚠️ a gdje je regime JOŠ RIGIDNIJI no onaj , Sjeverno Korejski a imaju jedino dobrih veza sa … Turskom ! Sa Russia – od svih , bivših , Sovietskih republika oni imaju , najlošijih veza i Rusima je gotovo , nemoguće ući u tu … Državu ( obiteljski feud ) … Samo velim 😊 …..🍸

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

Nena
3 mjeseci prije

Još kad bi ti verovao u to što blebećeš..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI