Racije francuskih banaka zbog utaje poreza

Francuske banke istraga
5 komentara

Zajmodavci su osumnjičeni za pomaganje ulagačima u izbjegavanju plaćanja poreza na dividende

Pariški uredi pet velikih banaka pretraženi su u utorak u sklopu istrage o sumnji na pranje novca i utaju poreza u vezi s isplatama dividendi, izvijestilo je u utorak nekoliko medija.

Riječ je o racijama u uredima Societe Generalea, BNP Paribasa, Exanea i Natixisa, kao i u uredima britanskog bankarskog diva HSBC-a, piše Le Monde koji je prvi objavio vijest. Societe Generale potvrdila je Reutersu pretrage, ali se suzdržala od daljnjih komentara. Ostale četiri banke nisu komentirale izvješća. Francusko nacionalno financijsko tužiteljstvo (PNF) kasnije je potvrdilo izvješća o pretresima u izjavi, dodajući da je istraga povezana s takozvanom strategijom dividende “cum-cum”, planom po kojem banka privremeno prenosi dionice dionica na strani ulagač prije isplate dividende kako bi izbjegao plaćanje poreza na dividendu.

Dividende se ili ne oporezuju ili se porezi vraćaju stranom ulagaču. Dionice se naknadno vraćaju izvornom vlasniku i dvije strane dijele ušteđeni iznos; iznos koji bi bio oporezovan da su vrijednosni papiri ostali izvornom vlasniku.

PNF je rekao da istragu koja je u tijeku, a koja je otvorena još 2021., provodi 16 istražnih sudaca i više od 150 agenata. Prema izvješću Bloomberga, pet banaka se suočava s kolektivnim kaznama u iznosu većem od milijardu eura (1,1 milijardu dolara) u vezi s istragom. Istrage su došle kao još jedan udarac na globalnu bankarsku industriju, koja se još uvijek muči s bankrotom banaka u SAD-u i spašavanjem preuzimanja švicarske Credit Suisse kojeg poduzima konkurentski UBS, uz posredovanje vlade.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 mjeseci prije

Šta gornje znači kada se prevede sa kabalističkog jezika:
Navedene banke su pred bankrotom!

Max
2 mjeseci prije

Otkrio se bankrot.

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Novaca nema odavno. Krediti što se daju samo se na njih upisuju nule i to je to.

tuf
2 mjeseci prije

Kao što rekoh prije par tjedana, svi oni u izvješćima o stress-testovima stvaraju lažnu sliku. Samo gledajte kad se Deutsche Bank ponovo zaljulja. Nepovratno. A u Francuskoj je Paribas ekvivalent.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI