fbpx

Rizik od nove globalne recesije

Ekonomska kriza ekonomski pokazatelji pad

Pet velikih ekonomija je u riziku od recesije i ne treba im puno da skliznu preko ivice.

Ekonomija Velike Britanije je zabilježila pad  u drugom kvartalu, a rast u Italiji se smanjio. Podaci objavljeni u srijedu pokazuju da je Njemačka, četvrta ekonomija po veličini u svijetu, bilježi pad tokom tri poslednja mjeseca.

Meksiko je upravo izbegao recesiju – koja se obično definiše kao dva  uzastopna smanjenja ekonomskih pokazatelja tokom dva tromjesečja – i očekuje se da će njegova ekonomija ove godine ostati na tom nivou. Podaci govore da je Brazil u drugom kvartalu pao u recesiju.

Svaka ekonomija svrstana među prvih 20 najvećih na svijetu uz Singapur i Hong Kong, koji su mali, ali i dalje služe kao važna središta za finansije i trgovinu, takođe pokazuju znakove usporavanja..

Iako je rast ekonomije u svakoj zemlji odraz specifičnog koktela faktora, globalni pad proizvodnje i oštar pad poslovnog poverenja dodatno pogoršavaju ekonomske pokazatelje.

Kineska ekonomija raste najsporijim tempom u gotovo tri decenije, dok zemlja osjeća posledice trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje će u septembru i decembru uvesti nove poreze na kineski izvoz.

“Zajednička karakteristika je slaba globalna pozadina”, rekao je Neil Shearing, glavni ekonomista grupe u Capital Economics.

Međunarodni monetarni fond je prošlog meseca smanjio prognozu za rast u svetu na 3,2%, što je najslabija stopa rasta od 2009. godine. Takođe je smanjila očekivanja za 2020. godinu na 3,5%.

Investitori su sve više zabrinuti. Na tržištu obveznica trepere znakovi upozorenja i više od trećine menadžera koje je anketirala Banka Amerike očekuju globalnu recesiju u narednih 12 meseci.

Ekonomije u riziku

Ekonomska kriza

Nemačka se uveliko oslanja na izvoznike koji prodaju nesrazmernu količinu robe Kini i Sjedinjenim Državama. Pad globalne prodaje automobila takođe je pogodio njemačke proizvođače automobila.

“Današnji izvještaj o BDP-u definitivno označava kraj zlatne decenije za nemačku ekonomiju,” rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomista nemačke podružnice ING.

Iako strahovi od haotičnog Brexita doprinose smanjenju njemačke ekonomije, to pitanje najviše boli u Velikoj Britaniji, gdje se ekonomija smanjuje prvi put od 2012.

Britanska ekonomija bi trebalo da se oporavi u trećem kvartalu kako bi izbjegla trenutnu recesiju. Ali ako premijer Boris Johnson izvuče zemlju iz Evropske unije bez sporazuma o zaštiti trgovine 31. oktobra, recesija je vjerovatno  neizbježna.

U Italiji su za produženo blagostanje krivi slaba produktivnost, visoka nezaposlenost mladih, ogromni dugovi i politička previranja.

U Meksiku su investicije opale, a uslužni sektor u zemlji je pod pritiskom. Brazil, najveća ekonomija u Latinskoj Americi, pati od slabe industrijske proizvodnje i visoke nezaposlenosti. Podaci koji dospevaju u narednim nedeljama potvrdiće da li je i Brazil pao u recesiju.

Olujni oblaci

Rizik od nove globalne recesije 1

Shearing tvrdi da su tamne prognoze preuranjene i neopravdane. Na globalnom nivou, kaže on, potrošnja kompanija na osnovna sredstva i opremu je stabilizovana. Tržište rada je otporno.

“Iako postoje sveobuhvatne slabosti u svetskoj ekonomiji – posebno u proizvodnji, drugi delovi se relativno dobro drže”, rekao je. „Sve je to u skladu sa našim gledištem da globalni rast usporava, a ne da se kolabira.

Ipak on ukazuje i na tri velika rizika.

Prvi je trgovinski rat. Ako Peking i Washington nastave da povećavaju tenzije, poslovno poverenje može propasti. Međunarodni monetarni fond upozorio je da će rast u 2020. godini biti smanjen za pola procenta, ukoliko se trgovinski rati nastavi.

Drugi veliki rizik je da centralne banke ne uspiju reagovati na nova kretanja, što bi izazvalo negativnu reakciju na finansijskim tržištima koja se hrane stvarnom ekonomijom.

Američke federalne rezerve smanjile su prošlog meseca referentnu stopu prvi put posle 11 godina, a Evropska centralna banka nagovestila je da će u septembru osloboditi više stimulacija.

Pritisak raste na Kinu kako bi prvi put nakon četiri godine smanjila njenu reverentnu kamatnu stopu. Ostale centralne banke od Indije do Tajlanda smanjile su svoje referentne stope, a očekuje se još smanjenja.

Konačni rizik je da globalni sektor usluga, koji je podržavao rast, počinje odražavati pad koji se primjećuje u proizvodnji.

CNN Busines

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Po ozbilnijim podacima, osim rasti GDP ili podataka sa berzi, kompletni zapad je več u recesiji….Kad odmislimo, “virtualnu ekonomiju” i pogledamo samo onu realnu, investicije, industrijska proizvodnja, promet usluga i roba, te realnu prodaju onda je jasno, da smo na zapadu kompletno u recesiji….Samo jedan primjer manipulacije, za stoku sitnog zuba….. Stopa zaposlenosti je na primer nešto porasla u USrA, ali je u isto vrijeme pala neto isplata i pale su i radni sati po glavi….. Takve i slične malverzacije rade svi i svugdje, pa treba biti pažljiv, kako se interpretira podatke…..Inače, če biti ova recesija mala maza, prema onome što joj sledi….Pored svih baluna, koje smo imali u 2008, dodali smo i balun, državnih obvjeznica, tako, da je ispuhavanje iz jednog u drugi balun, danas nemoguče….Kamatne stope su skoro na nuli a i QE se stalno radi, tako javno, kao i tajno….. Neoliberalni koncept nema više novih odgovora na trenutno stanje, tako, da če bit neki sasvim novi dogovor globalnog društva nužan…. Breton -Woods, ide na odpad istorije….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ne postoji rizik od ekonomske krize nego je ekonomska kriza sigurna. Pitanje je prij miseci nego godina. Ekonomija se nemože odvojit od politike odnosno geopolitike. Cili svit je trenutno u političkoj i geopolitičkoj krizi. Postoji puno neuralgičnih točaka u svitu u različitim geopolitičkim i političkim pojavnim oblicima. Globalne financije su prenapregnute jer je teret duga sve veći. Sve vodeće zemlje se sa svojim valutama utrkuju koja će više obezvrijedit svoju valutu, smanjit kamatu i nastavit proizvodnju svojih fiat valuta. Velike centralne banke više nemaju municije za rat protiv ekonomskoga usporavanja jer su skoro svu municiju potrošili pokušavajući pokrenit ekonomiju od predhodne krize i ta ekonomija bez stalnoga stimulansa više ne funkcionira.
Financije su u komi, prinosi na obveznice sve manji. 15 tisuća miljardi dolara obveznica na globalnoj razini već ima negativni prinos. Svit ulazi u stanje u kojemu nikad nije bija. Čeka se samo zadnji juriš burzi na vrhove vrhova i zadnji huraaaaa prij pada.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Koliku zaštitu pruža zlato i švicarski franak za pučanstvo ?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Evo Umpy na ozbiljno pitanje ozbiljan odgovor, pa ćemo se posli zajebavat.
Pučanstvo je raznoliko. Najbitnija podjela među pučanima je jesu li zaduženi ili nisu. Onima koji su zaduženi, ovisno o vrsti zaduženja, je primarno likvidirat dug, ne ulazit u novi pa tek onda mislit na zlato.
Onima koji nisu zaduženi, a nemaju love nikako se ne preporučuje zaduženje nego štednja i misečna kupovina zlata u iznosima koje mogu uštedit. Gram zlata čistoće 99,99% je oko 55€.
Za one koji imaju gotovine i druge imovine po meni je najbolje restrukturirat tu imovinu i diverzifikaciju proširit na zlato i srebro sa većim udjelom zlata. To sve napravit u vrijednosti 10 – 20% ukupne vrijednosti kapitala. Sve drugo je spekulacija, a zlato nije imovina za spekulaciju nego sredstvo za očuvanje kupovne moći šta znači kako na zlato nema prinosa, ali zadržava vrijednost odnosno kupovnu moć. Na primjer u starome Rimu za uncu zlata se mogla kupit vrlo kvalitetna toga isto ka šta se danas za uncu zlata more kupit prvoklasni veštit, a da je od staroga Rima do danas popropadalo ko zna koliko fiat valuta.

Šta se švicarskoga franka tiće tu je stvar drugačija. To je također fiat valuta, istina, stabilnija od drugih, ali problem je taj šta je na švicarski franak kamata negativna (kamata SNB je – 0,75%), tako ako ga držiš na banci kako vrime ide sve ga manje imaš. Ako ga držiš zakopanoga ispod smokve opet ko zna koliko će vridit kad mu vrijednost određuje SNB.

Važno je znat kako zlato u odnosu na fiat ili vrijedonosne papire nema rizik druge strane. Bitno je samo dirat ga rukon odnosno da je uvik dostupno, jer ako se nalazi u minisefovima banke triba znat kako banka može bez dodatnih objašnjenja zatvorit svoja vrata i zlato postane nedostupno.
Također triba vodit računa o tome da država u svakome trenutku može prominit zakonsku regulativu i proglasit zlato priko neke količine nelegalnim i sa tim ima pravo konfiskacije. To se dogodilo u Grčkoj prij par godin kad je donesen limit o vrijednosti plemenitih metala koji pučani mogu posjedovat i to je bilo u vrijednosti 12000€, šta je značilo kako je svo zlato priko te vrijednosti donošenjem toga zakona državno.

U svakome slučaju zlato u nekih 10 – 20% vrijednosti ukupnoga kapitala yes i najbolje da niko pojma o tome nema, naročito ne država ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
PUNO FALA !!
Držin zakopano ispod smokve !
Neda mi se okopavat smokve po ovoj vrućini !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Odlično se uklapa u moj stav i predznanje i puno hvala na trudu !
Pozdrav !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
? 😊
Projekt spajanja sitnih novčanica švic.franka traje…povezuju se koncem i svaki pučanin ima odjelce…malo je zapelo jer se konac uvozi iz Kine i zlonamjerni pretpostavljaju da bi Kinezi htjeli da su odjelca od juana…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Odjelca od mulata ili bijelca ?
Pricidnička od Juana Guaida ?

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

recesija je neizbjezna za 70% planete…sav pusti dug netko mora platiti,nece se samo tako otpisat..problem je sto ce bogatima biti otpisan,a sto ce sirotinja postati jos veca sirotinja..cak malo logicno kad razmislis,Trump nije bez veze tu gdje je,on je samo jedan dio kotaca,jos Merkelica kad odradi mandat iako se krene sumnjati u svabsko gospodarstvo,bit ce svega..zato,svi vi sto jos niste uglavili u švabskim zemljama,strpite se jos malo i neidite nigdje,kao sto se losije zivi od poslje njemacke marke naspram eura,sad ce se jos teze zivjeti jer ovaj kapitalisticki balon kada eksplodira,metaforicki receno,bolje ce u BiH biti

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Recession Countdown Begins: UST 2s10s Yield Curve Inverts For First Time In 12 Years | Zero Hedge

https://www.zerohedge.com/news/2019-08-13/recession-alert-ust-2s10s-yield-curve-inverts-first-time-12-years

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Recesija je već tu samo se čeka da neko to službeno objavi. Prodaja automobila u prvih šest mjeseci ove godina pala je na svim velikim svjetskim tržištima (EU, USA, Kina, Indija, Rusija), a možda najbolji pokazatelj je porast cijene zlata koja je narasla za 200-tinjak $ u zadnja tri mjeseca sa tendencijom daljnjeg rasta

juka
Gost
juka
1 godina prije

Moje misljenje. Sa vrijednosti svicarskog franka moze se lako manipulirati isto kao i sa vrijednosti drugih valuta. Mislim da je manipulacija s cijenom zlata moguca ali puno teze nego prije. Ako pogledate cijene danas i prije god. Dana vrijednost zlata i srebra je poskocilo oko25- 30%. Čuvati jaja u vise kosarica.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  juka

Bitno je dnevno zaradit 100 kn
Zlatom necete

bolesnaPolitika
Gost
bolesnaPolitika
1 godina prije

Ne vjerujem u to, oni koji će se sigurno izvuć izvan brže su SAD, Kina i Rusija… jedini koji će potonuti, su oni koji su najgori u svemu osim u protekcionizmu; dakle EU s glavnim krivcem u Njemačkoj. Ispada da je dobro da ne ulažu u HR gotovo ništa iz EU, ruše nam rejtinge, vrijeđaju nas po novinama i slično. Sada to ispada prednost, jer Europi će sigurno biti sve gore i gore, ne konkurira, bavi se tuđim problemima, spašava svijet, politički se trese i tehnološki je zaostala, uz socijalno ludilo od 2015 ima sigurnosne i demografske probleme a nema ideje osim da si puni glavu ljudskopravšakim glupostima, ideologijom duginih boja i licemjernim politikama tobože otvorenih vrata. U EU je najvažnije da dvije tri države iscrpljuju sve ostale po sistemu ” ajmo se dogovoriti da sve ide nama u korist” . Dapače važnije im je razvijati hegemoniju nego zajedničku ekonomiju a solidariziraju se samo kad naprave grube greške čije posljedice bi netko trebao preuzimati. Trenutno Europu recesija ni ne brine, puno tu ima špeka za otopit da bi se uopće poćelo trćat… njih brinu aktivističke djelatnosti a vode ih pokeraške guzice i diletanti koji misle da je svijet njihov. Tako si dopuštaju da na čelo EK stavljaju nečiju ministricu obrane, koja je više nego rasturila vlastitu vojsku, pa sad eto stvara “novu”. Što se HR tiće njezin razvoj se neće tu previše kočiti…osim ako nam ne uvale euro. Onda će se svi njihovi problemi itekako osjećati i ovdje. Ne da ne treba uzimati euro, već bi trebalo i promjeniti depozite … potpuno se odvezivatii od budala, s njima može bit samo problema u budućnosti a nisu nama u HR niti skoni-nitko. Ne iz nekih razloga specijalnih, već jednostavno žele građane drugog reda ispod sebe., mravu za šljakanje , jeftine nekretnine i ljetovanja ( odmore neradnika).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik