fbpx

Rusija odustaje od ravne stope poreza nakon gotovo dvije decenije, vraća se na progresivni sistem

Putin - Rusija

Rusija planira uvesti progresivni poreski režim, šireći poresku granicu na 15% za one koji zarađuju preko pet miliona rubalja godišnje, izjavio je predsjednik Vladimir Putin. Novac će se koristiti za liječenje teško bolesne djece.

U televizijskom obraćanju u utorak, Putin je objasnio da će povećanje poreza donijeti približno 60 milijardi rubalja godišnje, pri čemu će oni sa najvećim prihodima u Rusiji plaćati dodatni porez od dva posto na njihov prihod. Stopa za sve ostale Ruse ostaće nepromijenjena i iznosiće 13 procenata.

On je rekao da će se povećanje poreza koristiti za liječenje djece sa ozbiljnim bolestima, uklanjajući potrebu da roditelji potraže pomoć od dobrotvornih organizacija ili prikupljaju pomoć.

Ruska stopa poreza na dohodak određena je po fiksnoj stopi od 13 procenata 2001. godine, a uvođenje posebnog poreskog okvira, koji bi trebalo da počne 2021. godine, biće prva značajna promjena poreske stope u skoro dvadeset godina.

Uz izmjene poreza na dohodak, predsjednik je najavio i druga prilagođavanja poreza, uključujući smanjenje poreza za IT kompanije sa 20 na 3 procenta. To bi učinilo Rusiju konkurentnom zemljama poput Indije i Irske, koje su trenutno dvije najatraktivnije lokacije za IT sektor. Takođe je predložio uvođenje pojednostavljenog poreskog zakona za ruske poreske rezidente, koji takođe posjeduju imovinu u inostranstvu.

Prema Putinovim riječima, nove poreske promjene su trajne i neće biti samo privremeno rješenje za rješavanje ekonomskih gubitaka zbog Covid-19.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

To je sve OK ali je tim lovatorima ipak trebao uvesti malo veću stopu poreza.

Siniša
Gost
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Recimo na navedenu svotu je preko 1000 dolara +, sada zamisli 2% + na milionske zarade i koliko takvih u Rusiji ima….mislim da nije malo.

Revolt
Gost
Revolt
9 mjeseci prije

Od 2000 godine, iz Rusije je svake godine ‘odljevalo’ okolo 27mlrd $, ove godine odljev kapitala če biti u vrijednosti 55mlrd $ , preračunano u rublje to iznosi 3800mlrd rublja.Ako to podjelimo sa 60mlrd rublja (koliko iznosi ‘velikodušni’ godišnji doprinos ne-progresivnih 2% uveličanja poreza), dešava se da 63 puta više para ide vanka ove godine na omraženi zapad, nego bi ih moglo ostati doma.
To su mrvice I mali poklončiči raji, pošto je u toku glasanje za novu konstituciju, a glavni cilj tog glasanja je da vožd dobije neograničeni mandat – za skupljanje još više imovine za sebe I svoje prebogate drugove.

Mujaga
Gost
Mujaga
9 mjeseci prije
Reply to  Revolt

Putin podrzava Muslimane i Allah je uz njega.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Revolt

Revolt

Molim izvor podataka…?

Revolt
Gost
Revolt
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Za Luciju:
na 1’55”
https://www.youtube.com/watch?v=3PKvYLWTeVw

Sberbank je sa 45% u vlasti JP Morgan grupe (na6’10”) , za svaku galonu nafte iz Gazproma Rusija zarađuje 20$, a Amerika 30$ -kada je cjena nafte bila 70$ po barelu (na 21’13”)

https://www.youtube.com/watch?v=h1iYjOun8EU

Sav profit putinskih oligarha odlazi na offshore, dok jadnih 13% ostaje matuški Rusiji, a mali čelavko je odlučio da če lica koja zarade 5mln/godinu rubalja i više, po novom plačati 2% više, baš PROGRESIVNO.
Svako ,ko misli da je putin jedini sposoban da u nedogled caruje Rusiji je istinski rusofob…
kroz 20 godina on još uvjek podiže Rusiju sa
koljena ali sada hrabro iz bunkera.

jydicfdsbf8zsdzf9zsdzfzdszf
Gost
jydicfdsbf8zsdzf9zsdzfzdszf
9 mjeseci prije

Pa sto nisi Nosferatu odmah čim si došao na vlast oporezovao svoje varane koji drže sve u Rusiji nego sada se uvlaćiš rusima na ove jeftine fore………..

Glas razuma
Gost
Glas razuma
9 mjeseci prije

Drugim rijecima , krece 19.perestrojka i 199.petoljetka.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=HdvyaQ__OBk&feature=emb_title

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije

Kako god, Putin legenda će opet biti izabran.

Bolje on, nego netko od ruskih “medvjeda/sokolova”.

P***!

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Nadodao si “legenda”.
Zar si propustio da je za većinu ovdašnjih komentatora postao izdajnik i poslušnik kabale?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik