Rusija sve više odustaje od američkog dolara kao valute za plaćanje

Dolar
62 komentara

Udio ruskog izvoza preračunat u američkim dolarima pao je ispod 50 %. Pad, zabilježen u četvrtom tromjesečju 2020. godine, odražava moskovsku politiku smanjivanja oslanjanja ruskog gospodarstva na američku valutu.

Značajan dio nezabilježenog pada upotrebe američke valute zabilježen je u trgovini s Kinom, prema podacima koje je u ponedjeljak otkrila ruska središnja banka. Više od tri četvrtine trgovinskog prometa između zemalja sada se obavlja u eurima. Udio eura u ukupnom izvozu Rusije skočio je više od 10 postotnih bodova na 36 %, pokazuju podaci.

Posljednjih godina Rusija i Kina smanjile su dolarske transakcije u trgovini u korist poravnanja u nacionalnim valutama. U siječnju je rusko veleposlanstvo u Kini izvijestilo da su Moskva i Peking uspjeli povećati udio u nacionalnim valutama na 25 % tijekom prethodnih devet mjeseci, u odnosu na skromna dva posto zabilježena 2014. godine.

Rusija je također posljednjih godina znatno smanjila svoj američki dug i investirala u zlato i euro.

Prema podacima koje je u ožujku objavila američka riznica, Rusija posjeduje američke državne vrijednosne papire u vrijednosti od samo 6,145 milijardi dolara. Istodobno, udio ruskih međunarodnih rezervi koje se nalaze u SAD-u, srušio se na manje od 10 % s oko 30 % 2014. godine, nakon što je Washington počeo uvoditi sankcije Moskvi.

Više sljedova ekonomskih kazni koje su uslijedile, s prijetnjama većim sankcijama, prisilile su Rusiju na potragu za novim načinima zaštite svog gospodarstva. Jedan od načina kako je to zemlja postigla jest smanjivanjem oslanjanja na američku valutu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nemok
1 godina prije

kinezi su mudriji, oni se nisu dedolaizirali i žive bolje nego Rusi.

harpun
1 godina prije

Ruse samo spasava sto imaju atomsku inace bi propali ko grcka koja je nema hahah…

1 godina prije

Mda. Ali Rusi su “dali” gomile zlata Englezima… EJ, zlata, i to 99.9999999999999 čistoće.
Sve je to ista ekipa – ne znam kako ali ima ovde ko će to da objasni :))))))))))))))))))))))))))

Zvrk
1 godina prije

Ma koga oni peglaju, mi logičari smo ipak viša razina svijesti!
Nas ti hohštapleri neće više nikad prevesti žedne preko vode. Da alternativa…

rjgnbierntvngwretgnw
1 godina prije

Hahaha, a nije izašla uz wašingtonskog sporazuma, ovo je dobar humor………….

TiranKonstant
1 godina prije

Neznan koliko ima upotrebljivača mozga ali ova vjest se ponavlja svake godine deset puta tokom zadnjih deset godina. Rusija ce prestat upotrebljavat dolar kad se rotschildi skroz prebace na rublju

Banovina
1 godina prije

….Rusija kopa zlato i ono se nađe na tržištu. Ako trenutačno nema kupca država otkupi to zlato da bi rudnici došli do neophodnih novaca za nastavak kopanja……….

Najgluplji post
Kad se to dogodilo da zlato nije imalo kupaca?
Ako rusko zlato nema kupaca onda nema ni iz drugih zemalja.
I sto se dogodi s kanadskim rudnicima kad nema kupaca?
Otkad Rusija kopa zlato?
Zar ti rudnici nisu u rukama akcionara?

Kažun
1 godina prije

“Nekoliko dana nakon što je predsjednik Putin upozorio Zapad na “oštar” i “asimetričan” odgovor ako prijeđe rusku ‘crvenu liniju’ u vezi s pozicioniranjem snaga NATO-a i nedavno obnovljenim zastojem u Ukrajini, Europski parlament u Bruxellesu predložio je novu rezoluciju o odvajanju Rusije od sustav plaćanja SWIFT. Dana srijede, 28. travnja, naslovit će se: “Rezolucija Europskog parlamenta o Rusiji, slučaj Alekseja Navaljnog, vojna pojava na ukrajinskoj granici i ruski napadi u Češkoj.” Preko 50 zastupnika u Europskom parlamentu citiralo je “agresiju i kontinuiranu destabilizaciju Ukrajine, neprijateljsko ponašanje prema i izravne napade na države članice i društva EU”. Dalje se čini “preventivnom” i prijetećom mjerom u slučaju bilo kojeg budućeg scenarija izgradnje velikih ruskih trupa na Krimu i duž ukrajinske granice kakav se dogodio tijekom posljednjih mjesec dana. Unatoč tome što je Kremlj prošlog tjedna naredio povlačenje trupa nakon završetka crnomorskih vojnih vježbi, EU očito nastoji drastično pojačati “trošak” automatski nametnut Rusiji… Čitaj više »

Oliver
1 godina prije

Par rusofoba trolaju i samo nalazu mane Rusiji. ………..Rusija ne drzi A-bombe na tudjem teritoriju.
Amerika drzi.
A kako je to postigla?
Strahom i prijetnjom.
Amerika je rasturala Libiju, Irak, Siriju, bacala napalm na Vijetnamce i A-bombe na Japan i pravila planove odmah poslije rata da spali Rusiju / SSSR s atomskim bombama, bacila u siromastvo Kubu i Venezuelu, raspisiva nagrade za ubojstvo drzavnika, spijunira cijeli svijet i boji se da da se Rusija digne iz siromastva.

Trigger
1 godina prije

Sjećam se kad je portal krenuo
Bilo je intersantno čitati i članak i komentare.

Više nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI