Ruska preduzeća bilježe rekordne profite nakon egzodusa zapadnih kompanija

Rusija ekonomija
11 komentara

Ruska preduzeća brzo popunjavaju prazninu koju su ostavile međunarodne kompanije i imaju koristi otuđivanjem imovine zapadnih firmi koje odlaze po sniženim cijenama, izvijestio je Bloomberg ranije ove sedmice.

Američki gigant brze hrane McDonald’s, grupa za pakovanje Ball i proizvođač hemikalija Henkel samo su neke od kompanija koje su napustile Rusiju zbog intenzivnog međunarodnog pritiska sankcija i vlastitih investitora nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Zapadne kompanije prodale su preduzeća u Rusiji u vrijednosti od najmanje 21 milijardu dolara u 2022. i prvoj polovini ove godine, prema procjeni novinske i istraživačke agencije AK&M.

Nova ruska grupa preduzetnika malo je poznata van zemlje i nisu stavljeni na spiskove sankcija SAD ili EU, navodi agencija.

Jedan od primjera je Arnest Group Alekseya Sagala, koja se fokusirala na kozmetiku i potrepštine za domaćinstvo prije nego što je prošlog septembra kupila Ball-ov posao za pakovanje pića u Rusiji za 530 miliona dolara. Grupa je tada stekla 100% udjela u ruskoj imovini druge po veličini pivare na svijetu, Heinekena, za simboličan 1 € u avgustu ove godine.

Aleksandr Govor, čije bogatstvo potiče od poslovanja sa ugljem, preuzeo je McDonald’s u Rusiji nakon što je američki gigant odlučio da napusti tržište. Rebrendirajući lanac u ‘Vkusno i Tochka’, što se otprilike prevodi kao ‘Samo ukusno’, Govor je kupio svih 850 ruskih lokala iz svoje bivše franšize, čineći veliki korak u odnosu na dotadašnje samo 25 restorana.

U junu je rebrendirani lanac brze hrane izvijestio da je nadmašio prvobitni učinak, registrujući više od 500 miliona posjeta u protekloj godini, prema riječima njegovog novog vlasnika.

Neki poznati biznismeni su takođe imali koristi od egzodusa zapadnih firmi. Najbogatiji čovjek Rusije Vladimir Potanin, koji je vlasnik rudarskog giganta Norilsk Nickel, kupio je Rosbanku od francuske bankarske grupe Societe Generale prošle godine. Milijardera su lično sankcionisale SAD i Velika Britanija u decembru 2022.

Odlazak multinacionalnih kompanija imao je za cilj da oslabi rusku privredu, ali prema nekim stručnjacima u stvarnosti je to išlo na ruku novom talasu biznismena, posebno pošto je Moskva isključila lak izlazak zapadnih firmi.

Prema postojećim zakonima koji regulišu procedure prodaje, firme koje napuštaju Rusiju dužne su da prodaju svoju imovinu uz popust od 50%. Takođe treba da dobiju vladinu dozvolu za prodaju i uplate obavezni doprinos u ruski budžet, koji iznosi najmanje 10% od polovine tržišne vrednosti imovine kompanije u zemlji.

Biznismenirusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
3 mjeseci prije

Slabo im ide, vidim. 😂

Treton
3 mjeseci prije

Ne mora se biti zapadna kolonija da bi se zivijelo

Gad
3 mjeseci prije

Vidim, loše im ide. Samo što nisu propali. 😂

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Prema postojećim zakonima koji regulišu procedure prodaje, firme koje napuštaju Rusiju dužne su da prodaju svoju imovinu uz popust od 50%. Takođe treba da dobiju vladinu dozvolu za prodaju i uplate obavezni doprinos u ruski budžet, koji iznosi najmanje 10% od polovine tržišne vrednosti imovine kompanije u zemlji.” Kako jeftino dobiti zapadne firme u pola cijene, i još 5% vrijednosti firme zapadni vlasnici moraju uplatiti u ruski budžet da bi mogli dobiti dozvolu da prodaju preostali dio. Rebrandiraš, domaće sirovine za proizvodnju, prodaja raste, ljudi znaju da jedu/kupuju nešto što nije sa Zapada i da kupnjom istih podupiru vlastitu proizvodnju, proizvodni pogoni rade punim kapacitetom, i riješiš se usput mogućih insekata u hrani, GMO-a i ostalih gadosti. Čekaj, GMO nikada odobren u Rusiji, čak ni za uvoz, a bogami ni insekti nisu odobreni u brašnu i hrani. A zapadne kompanije izgubiše tržište od 150 milijuna ljudi. Zna Putin što radi. Za… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Dobro za njih.

Darko
3 mjeseci prije

Večernji list: EU će u srijedu predložiti 12. paket sankcija protiv Rusije
Pitam se kada će konačno Rusi zasuti Brisel i riješiti nas ove lude krmače Ursule i njezine bande idiota u EK?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI