fbpx

SAD optužile kineskog istraživača, koji je identifikovan kao službenik PLA, za prevaru sa vizom

Prevara sa vizom u SAD

Kineski istraživač i oficir Narodne oslobodilačke armije (PLA) uhapšen je u nedelju na Međunarodnom aerodromu Los Angeles (LAX), nakon što su američki agenti otkrili da je pojedinac „namjerno davao lažne izjave o svojoj vojnoj službi u svojoj prijavi za vizu“.

Kineski državljanin Xin Wang, koji je u SAD ušao 26. marta 2019, putem višestruke ulazne ne-imigrantske vize J1, optužen je za krivično djelo prevare sa vizama, navodi se u nedavno objavljenoj krivičnoj prijavi podnesenoj u ponedeljak pred Okružnim sudom SAD za sjeverni okrug Kalifornije.

Sud je iznio detalje da je Wang dobio vizu 17. decembra 2018. godine, nakon što je podnio zahtjev koji sadrži lažne izjave o njegovom vojnom služenju u PLA.

Prema njegovoj prijavi za vizu J1, koja se izdaje pojedincima koji učestvuju u programima razmjene posjetilaca na osnovu rada i studiranja, Wang je naveo da je zaposlen na Univerzitetu Vojnog Vazduhoplovstva i dolazi u SAD zbog provođenja istraživanja na Univerzitetu Kalifornije, San Francisko (UCSF).

Takođe je naveo da je prethodno služio kao „vanredni profesor medicine u kineskoj vojsci“ od 1. septembra 2002. do 1. septembra 2016., navodi se u podnesku.

Uprkos tome što je kineski državljanin bio u Sjedinjenim Državama više od godinu dana, vlasti nisu saznale za neistine u vezi sa Wang-ovom aplikacijom sve dok nije pokušao da napusti SAD i ode u Tianjin, Kina, 7. juna 2020. godine.

Američki agenti za carinsku i graničnu zaštitu na LAX obavili su razgovor sa kineskim državljaninom, koji je otkrio da je „trenutno tehničar nivoa 9 u okviru PLA, da je dobio stipendiju od Kineskog savjeta za stipendije i primao stipendiju od PLA dok je studirao u SAD, prema objavljenom dokumentu.”

Specijalni agent FBI Patrick Fogerty tvrdio je da je, pokušavajući da poveća šanse za dobijanje vize J1, prilikom prijave “namjerno davao lažne izjave o svojoj vojnoj službi”.

Los Angeles Times je objavio da se u sudskom saopštenju navodi i da je Wang-u, osoblje PLA naložilo “da posmatra raspored laboratorija UCSF i donese informacije o tome kako to kopirati u Kini.”

Wang treba da se vrati na sud na saslušanje u petak.

Ako bude osuđen za prevaru sa vizama, kineski državljanin suočava se sa maksimalno 10 godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 250.000 dolara.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Sorošev aktivist.

BALKAN MAFIA
Gost
BALKAN MAFIA
4 mjeseci prije

… i balkanska mafija krijumcari sa dokumentima … za Talijanski pasos platis 50.000 a za njemacki vise od 150.000

xda
Gost
xda
4 mjeseci prije

amerika udara temelje ponasanja svijuh zemalja, ovo ce postati standardna praksa srom svijeta, stim kad se uhapsi neki anglosakson onda ce anglosaksi cviliti s izjavom da indijanci nesmu suditi kaubojima. narancastome su odbrojeni dani, ukrao je izbore 2016, dobio je tri miliona glasova manje od vjestice clinton, kazu da je narancasti dobar da nije zapoceo nuklearni rat, pa zadnji je bio kauboj truman koji je bacao atomske na japan i toliko ih je napravio dobrim ljudima da su najvjerniji kaubojski satelit, sto tako nisu rusi napravili s poljacima

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

xda
Trumana su doveli da potpiše papire za bacanje atomskih bombi, jer nitko drugi to nije htio učiniti.
Slučajni predsjednik ko Milanče.

xda
Gost
xda
4 mjeseci prije

kad ce japi skinuti spomenik trumanovim mudima koji imaju onaj surealisticki izgled na dvije pecurke. nikada. tako se radi s divljacima. divljak ti je pod nogama ili za vratom, to je jedini nacin pacificiranja divljaka. nece dugo ni narancasti.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

xda
“… nece dugo ni narancasti.”
On uopće nje bitan, bitna je zarada. Zato volim Buša mlađeg, budala povijesnih razmjera, ali izvrstan za zaradu.

xda
Gost
xda
4 mjeseci prije

novaca se moze napraviti na kineskim kompanijama, to investitori znaju, ti ne znas, mislis da znas, ne, ti ne znas. jd.com je dobio 180 puta ponuda prije listiranja 18-naestog
nitko nece to zaustaviti a buduci da mislis da nisi glup, mogu ti reci, novac je kao voda uvijek nadje put.

Kinderklaumafia
Gost
Kinderklaumafia
4 mjeseci prije

A u europi ima Kinder klau mafiju koja ukrade dete u njemacki ga donese na Balkan a onda od njemacke ambasade dobi pasos koji se plati po crnoj ceni

fićo
Gost
fićo
4 mjeseci prije

Dupli standardi.U svetu gde državni službenici lažu čim zinu ti ne smeš da lažeš za vizu ili neki svoj interes!Ako su saznali da ih je nešto slagao,mogu da mu ponište vizu,ali ne da ga hapse.

ukrali su vize i pasoše
Gost
ukrali su vize i pasoše
4 mjeseci prije
Splitexpres
Gost
Splitexpres
4 mjeseci prije

Da je pristao na suradnju bilo bi i viza,ovako pod bravu?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x