fbpx

Svijet je krenuo ka recesiji prije Covid-19 zaključavanja

Covid-19 - Recesija

“Maršalov plan za pandemiju” potreban je kako bi se ekonomije pravilno oporavile nakon Velike blokade, tvrdi dugogodišnji ekonomista iz britanskog finansijskog okruga. Takođe upozorava da “jednostavno ubacivanje biliona” u finansijski sistem neće donijeti oporavak.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, čak i prije trenutne globalne recesije, stopa rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika je bila umanjena ili je opadala, javna ulaganja su bila u opadanju, a rast investicija po glavi stanovnika na tržištima u nastajanju takođe je bio spor.

Michael Roberts je preko 30 godina radio kao ekonomista u kompanijama za istraživanje ulaganja u Londonu. Objašnjava da su zaključavanja zbog COVID-19 predstavljala „prekretnicu“ za globalnu ekonomiju koja je već bila usmjerena prema recesiji.

Voditelj: Jay Powell, predsjedavajući američke banke Federalnih rezervi, nedavno je rekao da je trenutna ekonomska kriza u potpunosti posljedica COVID-19 i politike zaključavanja, a ne zbog bilo kojih osnovnih problema u ekonomiji.
Kako biste odgovorili na Powellove primjedbe?

Michael Roberts: Baš kao što su to radili tokom globalnog finansijskog pada u periodu 2008-9. godine, monetarne vlasti ne žele da priznaju da trenutna kriza potiče iz opadajućih linija u glavnim ekonomijama. Još prošlog septembra, federalne rezerve su bile prinuđene da ubace milijarde u vanredne likvidnosti kada su se kreditna tržišta srušila. Taj kreditni stisak odrazio se na značajno usporavanje globalnog rasta, uključujući i SAD.

Većina zemalja iskusila je najniže stope rasta realnog BDP-a u 2019. godini od kraja velike recesije 2009. Zaista, poslovna ulaganja su opadala u većini glavnih ekonomija; Japan i dijelovi Evrope su već bili u recesiji ili blizu nje; dok je nekoliko velikih ekonomija u nastajanju, poput Meksika, Turske, Argentine i drugih, bilo u padu. Dakle, svjetska ekonomija je slabila i nije bila u stanju da se izbori sa pandemijom.

Pandemija je bila najvažnija tačka.

Voditelj: Podaci Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske tabele Penna sugeriraju da su SAD i druge velike ekonomije bile usmjerene na recesiju i prije zatvaranja zbog COVID-19.

Michael Roberts: Da, podaci o rastu realnog BDP-a MMF-a za 2019. godinu bili su na najnižem nivou u deset godina. Globalna trgovina je opadala, a proizvodni sektori mnogih velikih ekonomija su se ugovarali. Štaviše, korporativni profit, životna aktivnost korporativnih investicija, prestao je da raste u glavnim ekonomijama, sa profitabilnosti globalno na najnižim nivoima.

Voditelj: Možete li objasniti laiku, dokaze koji podržavaju ovu poziciju i da li se slažete sa tim?

Michael Roberts: Po mom mišljenju, poslovna investicija je ključna za prihode i zaposlenost. A poslovno ulaganje u konačnici zavisi od profitabilnosti te investicije. Ako je profitabilnost mala, pa čak i opada, investicije će patiti i ta se situacija već pojavila 2019. godine prije nego što je virus udario.

Voditelj: Zašto bi bilo važno da li su SAD i globalna ekonomija krenule ka recesiji prije “Velikog zaključavanja”?

Michael Roberts: Razlog zbog kojeg je to važno je taj što ako je svjetska ekonomija već pokazivala znakove velike slabosti i blizine recesije BDP-a, trgovine i investicija, tada će trebati puno više vremena da se izađe iz pada zbog pandemije nego inače. Mnoge kompanije (čak i velike) možda se neće vratiti nakon što se zaključavanja zaključe i „normalno“ poslovanje nastavi.

Poslovi i prihodi biće trajno izgubljeni. Ovaj fenomen se u ekonomiji naziva, histereza, gdje se kratkoročno oštećenje pretvara u dugoročni gubitak. To je sada vjerovatna perspektiva – nešto što je predsjedavajući Fed-a Powell priznao u svom nedavnom govoru.

Voditelj: Šta mislite, kuda idemo ako se trenutne vladine politike ne promjene i zašto?

Michael Roberts: Postoji optimističan razgovor o oporavku u obliku slova V, tj. brzom povratku na prethodni BDP i rast investicija (koji su već slabili kao što sam tvrdio). Ali to pretpostavlja da se zaključavanja brzo završe, da nema dugoročnog oštećenja, nema „drugog talasa“ virusa i da će se vakcina uskoro naći.

Vjerovatnije je da će ekonomije imati oporavak u obliku slova U ili čak I, jer ulijevanje biliona kreditnog novca u finansijski sistem neće donijeti oporavak ako profitabilnost u proizvodnim sektorima ostane niska. Ono što je potrebno jeste ogroman vladin program ulaganja koji je usvojen tokom Drugog svjetskog rata u civilne i zelene projekte za obnovu rasta i zapošljavanja. „Maršalov plan“ za pandemiju.

Voditelj: Kako obične ljude pogađa trenutna kriza?

Michael Roberts: Nekoliko studija pokazuje da radnici koji ostvaruju najnižu platu i na takozvanim poslovima sa niskim kvalifikacijama trpe najveći udarac. Profesionalni radnici mogu raditi od kuće i nisu doživjeli velike gubitke prihoda.

Ostali koji ne mogu ići na posao trpe najveće gubitke i takođe se suočavaju sa mogućnosti da nemaju posao na koji će se vratiti ili će se vratiti tek nakon smanjenja plata i sati.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
puki
Gost
puki
9 mjeseci prije

he, he, stvari postaju sve zanimljivije… prije desetak dana, pisao sam o nekim podatcima iz biografije naše “heroine”, dr. Alemke Markotić. Ti podatci su preuzeti sa službenih portala HAZU-a i klinike Fran Mihaljević, gdje piše njena biografija
Još jednom, ono što mi je odmah najviše upalo u oči iz tih podataka:

“”Dr. Markotić je započela svoju karijeru znanstvenika na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina na međunarodnom projektu istraživanja učinkovitosti ribavirina u liječenju hantavirusnih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), Frederick, Maryland. Bila je stipendist National Academy of Sciences, National Research Council, SAD, za postdoktorska istraživanja imunopatogeneze hantavirusa u USAMRIID-u. Za rezultate ovih istraživanja je dobila Joel Dalrymple Memorial Award (American Society of Virology) i USAMRIID-ov novčić. ”

i ovo:

“…Do sada je bila ili jeste glavni istraživač na deset domaćih i tri inozemna projekta, a između ostalog sada je suvoditelj međunarodnog projekta Telemedicine na temu opasnih infektivnih bolesti u suradnji s Medical Branch, University of Texas, Galveston, Teksas, SAD koji se održava na tri kontinenta (SAD, Europa i Afrika). Bila je ili jeste suradnica na osam domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata…

i kako sam već rekao:
Prema podatcima sa vikipedije na engleskom, USAMRIID (Medicinski institut američke armije za zarazne bolesti) sa sjedištem u mjestu Fort Detrick u saveznoj državi Maryland, je službena organizacija američke armije (dakle državna ustanova) i najvažnija ustanova u SAD-u, za “mjere obrane od biološkog rata”. Dakle, slična ustanova kao i ona kineska u Wuhanu, koja kofol ima isti zadatak mjera zaštite od biološkog oružja. Tu se kaže i, da se u USAMRIID-u “razvijaju i istražuju cjepiva, te načini liječenja i dijagnoza za upotrebu na polju i laboratorijama”. I da USAMRIID usko surađuje sa CDC-om i sa WHO-om, dakle sa glavnim lažovčinama. CDC o kojem je na ovom portalu u raznim člancma bilo dosta riječi je glavna državana ustanova u SAD-u na polju zaraznih bolesti, glavne lažovčine u SAD-u.

prije nekoliko dana, napisao, da mi je slučajno upalo u oči, da se u članku o kronologiji korone, koji je objavljen na nekoliko manjih hrvatskih portala, a prenešen iz talijanskog portala ovdje:
https://disinformazione.it/2020/02/29/coronavirus-cronologia-di-una-dittatura/

, spominje ovo Sveučilište Galveston iz Texasa, (na kojem je također bila alemka), citiram još jednom:

“..U Wuhanu, u Kini se osniva prvi laboratorij maksimalne biološke sigurnosti. U projektu su uz Kinu i Francuska (Lyon, tehnologija i novac) te američki Galveston National laboratory (Univerziteta u Teksasu). Financijer Galvestona je američko Ministarstvo obrane.”

Dakle, ovaj Galveston je imao svoje prstiće u Wuhanu, zajedno sa mafijašom Faucijem, američkim “Vilijem Berošom”, – kako su mu tepali na portalu Jutarnjega i Večernjega.

A sada na portalu Jutarnjega izišao je ovaj najnoviji članak:

kina-sve-agresivnija-sada-su-plasirali-svoju-teoriju-o-porijeklu-koronavirusa-napadaju-nas-a-virus-je-zapravo-prozveden-u-fort-detricku

i u tom članku, kaže se:

“Paralelno s diplomatskim igrama, Peking ispod žita plasira vlastite teorije zavjere po kojima je američka epidemija koronavirusa nastala zapravo autohtono, iz curenja u američkom vojnom laboratoriju Fort Detrick. U članku objavljenom ovoga vikenda u časopisu “Quishi” kineske Komunističke partije navode se dijelovi izvješća koja tvrde da koronavirus nije podrijetlom iz grada Wuhana. Autor posebno analizira situaciju u SAD-u, gdje je od COVID-a 19 dosad umrlo gotovo stotinu tisuća ljudi, te tvrdi da virus koji je u ožujku eksplodirao u Sjedinjenim Državama nije došao iz inozemstva, nego vjerojatno iz laboratorija u Marylandu.

U Fort Detricku zbilja se do lani nalazio Američki istraživački institut za zarazne bolesti, no ugašen je prošloga kolovoza nakon što je otkriveno da ne udovoljava sigurnosnim propisima. New York Times izvijestio je kako nije imao ispravne sustave za dekontaminaciju otpadnih voda. Jedna od ranijih varijacija kineskih teorija zavjere tvrdila je da je američko vojno osoblje iz Fort Detricka zapravo uvezlo koronavirus u Wuhan prošloga listopada, za vrijeme Svjetskih vojnih igara. Sve ove urotničke priče naknadni su odgovor na Trumpovu praoptužbu koju je većina znanstvenika odavno demantirala, a odnosi se na tvrdnju po kojoj je koronavirus u Wuhanu procurio iz Instituta za virusologiju, a ne s tamošnje tržnice…”

Dakle, ovaj “Američki istraživački institut za zarazne bolesti”, o kojem piše članak sa Jutarnjega, je onaj isti,- odnosno USAMRIID , na kojem je boravila Alemka i od kojega je dobila nagradu, neki njihov novčić, kako se kaže u citatu iz njene biografije sa portala HAZU-a. Međutim, institut nije ugašen, kako se to kaže u članku JL-a, već, prema podatcima sa američke vikipedije, privremeno su zatvorena samo 2 laboratorija za biološki stupanj zaštite.

ovo kineske protuoptužbe su taktičke prirode, da bi uzvratili optužbama od strane Trampija. Međutim, sasvim je jasno sada, kada se kockice sve više poslagaju, da su duboka država iz SAD-a i kinesko rukovodstvo zajednički imali prstiće u izazivanju cijele ove stvari oko koronevirusa. Kinezi sada sa ovom protuoptužbom, zapravo, nehotice odaju da su i SAD, odnosno duboka država imali svoje prste.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/kina-sve-agresivnija-sada-su-plasirali-svoju-teoriju-o-porijeklu-koronavirusa-napadaju-nas-a-virus-je-zapravo-prozveden-u-fort-detricku/10326754/

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  puki

Ameri sire jednu teoriju zavjere, kinezi odgovaraju drugom teorijom, a niko se ne usudjuje da pomene engleze, agente MI6. Cim se pojavila epidemija engleski tabloidi su “znali” sa koje je pijace krenula, da je zmija pojela bolesnog sismisa, a onda konzumirana na pijaci i ostale detalje za koje bi trebali mjeseci epidemiolozima da ih utvrde.

Kako se niko ne usudjuje pomenuti engleze? Kako niko ne smije pomenuti bioloski terorizam?
Ameri i kinezi se medjusobno optuzuju, evropljani su izmedju sebe zakrvili, a njih niko ni da pomene. Ista stvar je sa recesijom koja je krenula prosle godine, a uz pomoc korone pretvorice se u depresiju. Niko da kaze da je liberalnom kapitalizmu odzvonilo i da bez novog modela nema izlaza iz ekonomske krize. Svi nesto idu okolo, izbjegavaju da nazovu pojave pravim imenima.

puki
Gost
puki
9 mjeseci prije
puki
Gost
puki
9 mjeseci prije

U svakodnevnim lažima za sijanje i održavanje panike, nekoliko novih:

– toplo vrijeme skoro nikako ne škodi virusu korone– rekli neki američki “stručnjaci”. Iako je prije mjesec dana rečeno,- dolaskom toplih dana i ljeta, virus će skoro potpuno utihnuti, ali naravno po taktici, da se svaka pozitivna vijesta mora demantirati i ugušiti, evo ti sada naručenih “stručnjaka”, koji kažu; ne, ne, toplo vrijeme neće virusu naškoditi skoro nikako

– Kriminalni zločinac Tedros, šef WHO-a, jučer izjavio: ovo je bio najgori dana dosada, u posljednja 24 sata zabilježeno 106.000 novooboljelih…. naravno, oni broje sve takozvane zaražene u “oboljele”, iako svi nezavisni liječnici, a čak i neki iz mainstreama kažu da to nije isto. Kažem “takozvane zaražene”, jer to su oni koji je otkrio bezvrijedni i lopovski PCR test, koji su izmislili Gatesovi plaćenici iz WHO-a, onaj koji i papaji pronađe virus..

– teorija čestica aerosola, je sada najnoviji modni krik, plaćenih lažova Gatesa i kabale… Dakle, oni kažu, da se virus korone lako prenosi između osoba, preko sićušnih čestica (kapljica) aerosola, koje u zatvorenom prostoru, ostaju dugo, dugo u zraku i ne mogu se tek tako uništiti..
Tu teoriju je na njemačkoj TV, odmah lupetala dr. Melanie Brinkmann, “virologinja”. Još jedna plaćena psihopatkinja za širenje laži. Koja je je inače stalno na njemačkoj državnoj TV i daje “stručna mišljenja”. Inače, “avaaz”– poznata Soroseva organizacija, je nedavno objavila apel “stručnjaka” protiv lažnih vijesti o koroni. Dakle, ti “stručnjaci”, koji su podpisali taj apel, su sve plaćeni lažovi., liječnici, koji rade za WHO, Gatesa i farmaceutsku industriju, iz SAD-a, Njemačke, i mnogih drugih država. Oni se dakle zalažu, za to da se spriječi širenje “lažnih vijesti” o koroni (čitaj; svih nezavisnih mišljenja, koje se ne slažu sa lažima koji šire oni i kabalini mediji). Među tim potpisnicima je i ova Melanie Brinkmann, kao i dr. Eckard von Hirschhausen. To je poznati njemački komičar, inače diplomirani liječnik, ali koji se malo ili nikako bavio medicinom, već se bavi komedijom… I sada je taj komičar skinuo svoju masku..kao još jedan koji radi za zvjer. Ustvari, moglo se naslutiti već od ranije, da je plaćeni lobist farmaceutske industrije, jer je već ranije, prije nekoliko godina, žestoko napadao roditelje koji se protive cjepljenju i napadao je sve alterantivne liječnike, koji se bave prirodnim medicinom, homeopatijom itd.. i nazivao ih šarlatanima. Soroseva organizacija “avaaz” je imala svoje prste u arapskom proljeću i za tu svrhu je ustvari i stvorena.

khazarski New York Times objavio je ovo otvoreno pismo, apel ” liječnika i virologa iz cijelog svijeta”, “borbu protiv fake news” o koroni.
Među onim neovisnim medijima na njemačkom jeziku, koji su od strane avaaza žigosani da šire “fake news” o koroni su i portal Russia Today na njemačkom, kao i poznati neovisni mjesečni politički magazin Compact i njegov portal.

https://secure.avaaz.org/campaign/de/health_disinfo_letter/?slideshow

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  puki

puki

Vidi ovo: “Fondacija Bil i Melinda Gejts, preko Instituta Pirbright, u kojem su “glavni akcionari”, stekli su patent na sam Korona virus 20. novembra 2018. Dakle, oni su vlasnici “problema”.”, novosti.rs, neprovjereno

Lockdown
Gost
Lockdown
9 mjeseci prije

Zaključavanja?

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije

To podvrdiva moj davni komentar da je kriza sa naftom namijerno napravijena radi vec postojece krize iza toga dolazi “pandemija ”
Korone , koja je trebala mase da stoce mirno i bez demostracija , di je mocvara pokusala sve ovo iskoristiti , cijepjenje ,velika zarada, cipiranje itd., medutim Tramp je bio vijestiji koji im je poremeti planove i sad se obracunava sa Kabalom koji traje i trajat ce ,

Kina je bila ratno polje,a prosirilo se na Ameriku , na kojem je Tramp do sada pobijedzuje,

Sva Politicka Elita je ovo znala , osin nas , naravno.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Daj jedan dokaz da Trump nije dio Kabale?

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

FED chairman Jerome Powel sere kako je ”kriza u potpunosti posljedica COVID-19 i politike zaključavanja” jerbo je već lani spušta kamatu FED-a i lani u desetome misecu krenija sa repurchase programima sa 50 miljardi dolari dnevno da bi ti iznosi prij korone došli na oko 200 miljardi dolari dnevno šta znači kako se problem likvidnosti banaka od lani do korone povećava i zato je i došla korona kako bi opet porezni obveznici spašavali banke i danas imamo situaciju kako i države i mali poduzetnici i građani od korone trpe gubitke, jedino banke nemaju gubitke, samo su odgodile naplatu kredita.

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije

I evo sad na kraju HRT dnevnika neizostavna vijest kako se ”spašavaju bjeloglavi supovi” na Cresu . . . i sad neka neko kaže nešto protiv spašavanja divljih životinja . . . i dalje ide standardna emocionalna manipulacija ka kad su se nakon vijesti sa slikama terorističkih ili ratnih akcija sa upravo pokupljenim ljudskim mozgom sa asfalta na kraju dnevnika prikazivala spašavanja kućnih ljubimaca . . . 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Mala je razlika izmejdu svjetske ekonomije i kladionice…..uvijek vlasnici dobijaju, obicni eventualno mogu dobit neki manji iznos al dugorocno su uvijek u manjku ….hocu rec prevara klasicna….dok ne pohvatamo glavne prevarante i ne uklonimo ih sa ‘ekonomske scene’ , nece bit napretka za obicne ljude

POVEZANE VIJESTI

Izbornik