fbpx

Ulaganja između Kine i SAD-a najniža u posljednjih deset godina

Ulaganja Kine i SAD-a

Novo izvješće Rhodium Grupe pokazuje da su ulaganja između Sjedinjenih Država i Kine u prvoj polovici godine pala na oko 10,9 milijardi dolara, s 26 milijardi, koliko su iznosila 2016. godine, što je bio vrhunac.

Prema istraživanju provedenom s neprofitnim Nacionalnim odborom za američko-kineske odnose, jedna je kupnja činila lavovski udio od 4,7 milijardi dolara, koje su kineske tvrtke izravno uložile u SAD. Tada je tehnološki div Tencent u ožujku platio 3,4 milijarde dolara za manjinski udio u Universal Music Group.

Autori izvještaja primijetili su da je do pada došlo zbog sve restriktivnijih politika koje je Trumpova administracija usvojila prema kineskim ulaganjima, posebno u pogledu tehnološke industrije.

Statistika pokazuje da su izravna ulaganja američkih tvrtki u Kinu pala za 4,1 milijardu dolara i tijekom prvih šest mjeseci ove godine. Američka ulaganja rizičnog kapitala u Kinu također su naglo pala za 1,3 milijarde dolara, uslijed šireg usporavanja tehnoloških poslova te zbog posljedica pandemije.

Unatoč svim dosadašnjim problemima koji su nastali između ove dvije zemlje, američke i kineske tvrtke i dalje su predane međusobnim tržištima.

Prema godišnjem istraživanju, koje je prošloga tjedna objavila Opća gospodarska komora Kine, čak je 90 posto od više od 1.000 kineskih rukovoditelja koji posluju u SAD-u, izjavilo kako očekuju da će njihova ulaganja u SAD ili ostati ista ili da će rasti tijekom sljedeće godine.

Slično tome, samo četiri posto od oko 1.400 američkih tvrtki koje posluju u Kini izjavilo je kako planira bilo koju od tvrtki, preseliti izvan Kine.

Većina američkih tvrtki “u Kini je radi Kine”, rekao je Jake Parker iz američko-kineskog poslovnog vijeća, a citirao ga je South China Morning Post. „Oni su tu kako bi pristupili kineskim domaćim potrošačima. Oni zapravo ne koriste kinesku izvoznu platformu za Sjedinjene Države”.

4.7 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Ukratko
Sve je normalno
I u okviru situacije u svijetu
Bezveze bombasticni naslov
🙂

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

SAD ide u smjeru rata s Kinom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x