”Ako Britanija ponovno prekrši pravila u vezi s ruskim teritorijalnim vodama, Rusija će biti prisiljena na daleko drastičnije mjere,” upozorio je veleposlanik

HMS Defender
28 komentara

Moskovski veleposlanik u Velikoj Britaniji Andrej Kelin upozorio je London da će doći do posljedica u slučaju ponavljanja incidenta, poput onoga koji se dogodio u lipnju kada je britanski brod prešao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

U razgovoru za državnu televiziju BBC, Kelin je pozvao Veliku Britaniju da više ne pokušava ponoviti isti manevar, sugerirajući da Kremlj neće oklijevati narediti odlučne mjere za zaštitu svog suvereniteta. Objasnio je da će ruska mornarica “otežati” ponovni incident.

Dana 23. lipnja, britanski ratni brod HMS Defender namjerno je povrijedio teritorijalne vode Rusije, prešavši tri kilometra (dvije milje) preko granice u blizini rta Fiolent, na Krimskom poluotoku. Dok je Moskva opisala incident kao kršenje Konvencije UN -a o pomorskom pravu iz 1982., London je rekao da je brod mirno prošao ukrajinskim vodama. Nakon incidenta, britanski veleposlanik u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Krim, koji je dio Rusije od 2014. godine, većina svijeta priznaje kao ukrajinsko područje, pa stoga London vjeruje da vode koje okružuju poluotok s pravom kontrolira i Kijev.

“Britanski ratni brod bio je na teritoriju Ruske Federacije bez upozorenja, što se mora učiniti najmanje sat vremena unaprijed. Osim toga, nije poštivao zakone i pravila Rusije, što je bio dužan učiniti prema Pomorskoj konvenciji”, rekao je Kelin.

Veleposlanik je dalje sugerirao da incident nije bio “nevin” prolaz, kako tvrdi britanska vlada, već da je to demonstracija da vode pripadaju Ukrajini, što, prema Kelinu, “uopće nije životna činjenica”.

“Sljedeći put će im biti puno teže”, rekao je.

On je međutim porekao bilo kakvu prijetnju vojnom silom.

Prošlog je mjeseca zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Rusije Mihail Popov izravnije govorio, upozorivši London da će mornarica te zemlje upotrijebiti “najoštrije metode” radi “sprječavanja takvih akcija”.

“Predlažemo da naši protivnici pomnije razmišljaju o planiranju takvih provokacija i razmotre sposobnosti oružanih snaga Rusije”, rekao je.

Agregator Global Firepower sugerira da je ruska vojska druga najjača na svijetu, da je gotovo tri puta snažnija od britanskog ekvivalenta, koji je na osmom mjestu.

rusijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Danas se zna koja je bila swrha tog upada Englezi su htjeli testirati Rusku obranu pa su natrpali brod špijunskon oprenon Ali Rusija swaki njihow brod potopi kad god zeli pa se neće wiše igrati tajnih agenata

Debeli đ uro
2 godine prije

Kaj got,jednu usmeno upozorenje,jedan plotun iznad ili ispred broda,a onda ga pretvoriti u podmornicu bez puno mudrovanja i natezanja pa si neka onda misle i ponovo zajebavaju s Vladekom i ruskom vojskom !!!

Sven
2 godine prije

Naravno da nece biti nikakvog sukoba tipa obracuna kod ok korala. To su vec nebrojeno puta dokazali prilikom takvih manevara. Samo neki ljudi su ostali u proslosti jos u hladnom ratu. I nije ih promjenio ni raspad istocnog bloka ni sveopci kapitalizam koji vlada rusijom jace nego u americi. Dokono ocekuju reakciju rusije koja je izostala vec bezbroj puta. Da su su rusi mislili reagirati onda bi reagirali daleko prije a ne zbog broda koji je uplovio u njihove teritorijalne vode.

dfnviefsivbsefvuaesf
2 godine prije

Hehehe, varani se ko fol svađaju između sebe, koja lakrdija……….

Lool
2 godine prije

Blazha opcija je potopiti gusarima brod a drasticnija je baciti na London pecurke

Petar
2 godine prije

Englezi polazu od toga da oni uvijek dobijaju.
Rusi im nisu potopili brod i pokazali su cijelom svijetu da Englezi mogu nekaznjeno uci u ruske vode a i krsiti medjunarodne zakone.
Da su im Rusi potopili brod bila bi takva galama i izolacija Rusije da bi se Rusija pokajala.
Mislim da je za Rusiju bila bolja prva opcija.

Zapad provocira Rusiju i trazi konflikt a i jaci je.
Rusiju spasava samo to jer je zapad ne moze vojno napasti.
Rusija i zapad, a pogotovo Rusija i Amerika + Britanija su u ratu.

Sad kad je Engleska izasla iz EU ima odresene ruke i pokaziva veci apetit da jace hebe Rusiju zajedno s Amerikom.
Ovo hebanje Rusije jos nije doslo do climax, znaci u porastu je.
Rusija je u defenzivi.

Krle
2 godine prije

Mislim da će razmisliti hoće li krenuti u takvu provokaciju, opet pobjeći podvijena repa i izjavljivati glu.po.sti da niko nije na njih pucao i da su se samo tako predomislili i izašli iz ruskih voda.

Radar
2 godine prije

Ako je brod tipa ovoga na slici, za elektronsko izviđanje, samo jedan dobar ciljani EMP da sva elektronika prestane sa radom i praviš se blesav. Nemaš baš ništa s tim, loša tehnika se kvari, podzemne vode, statika u zraku i nema nikakvog sukoba, dokazati ne mogu ništa. Ako nije, onda je naletio na minu koja se otrgla sa lanca a zaostala iz WW2.
Kako ide ono, lažu turci al lažu i bugari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI