Ako Covida-19 nema i to nije ništa, onda svi budimo švedski liberali, sad i odmah

Koronavirus svijet
210 komentara

U odgovoru na pandemiju koronavirusa, kao što se pretpostavljalo, Europa neće imati jasan i zajednički stav. Međutim, to je manje važno u ovoj priči, jer tog stava nikada nije ni bilo. Ono što je zanimljivo u priči o koronavirusu su ljudi. Isti oni koji su ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije, koji zagovaraju jaku i učinkovitu državu, koja će čvrstom rukom odgovoriti na krizne situacije, koji preziru individualizam i hedonizam i tvrde da su za zajedništvo, tradiciju i prihvaćanje autoriteta važniji od individualnih prava, posebno prava odabranih, često privilegiranih manjina pod krinkom „pozitivne diskriminacije“.

Razlog? Ničim potvrđena tvrdnja da su restriktivne mjere koje je provela Kina, koje su uvele Italija, Iran, Venezuela, Španjolska, SAD, ovisno o saveznim državama, kasnije i Velika Britanija, sada i Rusija, Sirija i Švicarska, gdje je odjednom eksplodirala pandemija, „društveni eksperiment na globalnoj razini“.

U slučaju Kine se radilo o brzom i neposrednom odgovoru, koji u Wuhanu i pokrajini Hubei nije mogao dozvoliti odgađanja i javne rasprave. No, to za Kineze nije tema za raspravu. To je zemlja s narodom s potpuno drugačijim mentalnim sklopom, koji ima razvijenu kolektivnu svijet o društvenoj odgovornosti i nije dovodio u pitanje odluke Centralnog komiteta Komunističke partije i predsjednika Xi Jinpinga. Rezultat? Epdemija je suzbijena u dva mjeseca i zemlja se vraća u normalu. Novi slučajevi zaraze su mahom Kinezi koji se vraćaju iz inozemstva.

U Europi odjednom imamo teoriju o „društvenom eksperimentu na globalnoj razini“, a kad je već tako, svi su u krivu, od Xi Jinpinga do Putina, od ajatolaha Hamenija do Trumpa, od šeika Hassana Nasrallaha do talijanskog premijera Contea, uključujući Assada, kancelarku Merkel, francuskog predsjednika Macrona, vođu Venezuele Madura i trenutno najcjenjeniji model u suzbijanju  pandemije kojeg provodi vlada južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, ali na temelju kineskih uspjeha i početnih grešaka.

Ne, mnogi naši, po potrebi, „borci protiv otrovne liberalne ideologije“, odjednom vjeruju kako ovo nije nikakva bolest i da je Covid-19 tek nešto jači od prehlade, da mrtvih ima koliko bi ih bilo i bez strogih mjera i ograničenja, a sve je ovo veliki „društveni ekperiment“ i treba slušati ultraliberalne vlade Švedske i Nizozemske.

Logika? Nema je. Tvrdnja da su se sve spomenute vođe, kao i one koje nedostaju na popisu, udružile da nas sve podvrgnu „društvenom ekperimentu“ je jednako vjerodostojna kao i teorije Davida Ickea o „zavjeri ljudi reptila“ u uspostavi novog svjetskog poretka.

Ovaj „Kopernikanski obrat“ u pojedinaca je vrijedan pokazatelj da Europljani nikada neće i ne mogu biti Kinezi, što je i normalno, ali je jednako žalostan znak da u vrijeme kada najveći fokus pažnje treba usmjeriti da očuvamo i poboljšamo naš zdravstveni sustav i da ne završimo kao Amerikanci koji će za liječenje dizati kredite, od 9000 do čak 35 000 dolara, ovisno o težini slučaja, čak i na ovom portalu se neki bave tlapnjama o „društvenom eksperimentu“.

Ovo je trenutak, govorim za Hrvatsku,  da se hitno otvori pitanje blokade računa bolnica u Kninu, Vinkovcima i Dubrovniku i da se osigura da nam liječnici i medicinske sestre ne bježe u inozemstvo, jer ćemo se naći u situaciji da ne da nećemo moći dati odgovor na buduće koronaviruse, a bit će ih, već naš sustav neće moći pružiti ni najosnovnije usluge.

Ovo lukavo preusmjeravanje pozornosti na „globalnu zavjeru o društvenom eksperimentu“ je potpuno odvratilo ljude od stvarnih problema. Da, problem su individualne slobode, vladavina prava, sloboda i demokracija, nadležnost ovog ili onog ministarstva u ovakvim situacijama i što kaže Ustav Republike Hrvatske, a nisu problem liječnici i medicinske sestre koji ili bježe ili su potplaćeni i situacije u kojima naš sustav, koji je još uvijek zadržao nešto od onog mrskog komunističkog javnog zdravstva, još uvijek uspijeva izdržati sav teret ove situacije, čak i s oskudnim sredstvima s kojima raspolaže.

I dok mnoge zemlje gledaju na „mrske režime“ ili korejski model kako bi uspostavile postave ili resetirale učinkovitu strategiju obuzdavanja za slučaj da zaraza koronavirusa uzme maha, uzor onima koji ne mogu vidjeti gay parade, javne kuće, ilegalnu imigraciju, slobodno uživanje narkotika, čak i „pedofilsku stranku“, ili točnije „Stranku za susjedsku ljubav, slobodu i različitost“, kao što je slučaj u Nizozemskoj, su o upravo ekstravagantne lijevo-liberalne stranke i vlade Nizozemske i Švedske.

Zapravo, Nizozemska je i donijela neke mjere, a kada je 15. ožujka najavljeno zatvaranje do 6. travnja škola, vrtića, sportskih objekata, sauna, kafića i restorana, Nizozemci su stvarali duge redove, ali ne za maske ili toaletni papir, nego za kupovinu marihuane prije zatvaranja „coffee shopova“. Predivan prizor nacije koju čeka „svijetla budućnost“.

Za ljubitelje Švedske, podsjetimo da temeljni zakon iz 1974. godine omogućuje vladi da daje „apsolutnu autonomiju“ nacionalnim tijelima koja se bave zdravljem građana, stoga ona trebaju intervenirati u borbi protiv epidemije ili pandemije, a liberali u Stockholmu smatraju da su mjere svih drugih u svijetu, demokratskih vlada i „totalitarnih režima“ nerazumne i nepotrebne, čak i u Italiji gdje je Covid-19 do sada u prilično kratko vrijeme odnio preko 9000 života. Ti Talijani su za nizozemske i švedske liberale vjerojatno bili „beskorisni starci“ ili teški bolesnici koji gutaju proračunski novac, a ionako će za godinu ili dvije umrijeti ili od tog raka protiv kojeg se bore ili srčanog udara, jer su teški kardiopati.

To su oni koji su dokazani da su bili zaraženi i nema sahranjenih bez autopsije, ali pustimo statistike. Trenutno u Švedskoj ima 3069 potvrđenih zaraza i 105 smrtna slučaja.

Zanimljivo, sveučilišta, mjesta koja su se nekoć smatrala Olimpom kojem nije svatko mogao prići, zatvorena su, ali su otvoreni kafići, restorani i diskoteke. Tipično za liberale. Prvo individualne, slobode, potrošnja i zabava, a za znanje ima vremena. Ako i ne diplomira nitko, pokupit će diplomce sa zagrebačkog, beogradskog, sarajevskog ili nekog drugog sveučilišta. Gdje je problem?

I u stilu libertarijanske logike, koju je na trenutak pokazao čak i Trump, ali se brzo povukao, moraju raditi i tvornice i sve vrste ureda, javni ili privatni, Sve ostaje otvoreno. Kao i škole koje pohađa švedsko potomstvo koje nije napunilo šesnaest godina. I to unatoč činjenici da je njihova draga Greta Thunberg navodno bila zaražena akutnim respiratornim sindromom zbog Sarsa-CoV-2.

Vlakovi i javni prijevoz i dalje su prepuni, unatoč prijetnji potencijalno smrtonosnog virusa, a jedina preporuka koju je izrazio epidemiolog Nils Anders Tegnell jest „pogodovanje  pametnom radu, gdje god je to moguće“. Nije važno hoćete li uvečer uzeti metro i popiti pivo u pivnici u centru, rame uz rame s kolegama i prijateljima. Samo vi obradite brdo materijala kod kuće, a kasnije idite gdje hoćete.

To je odgovor moderne i demokratske Švedske na izvanredna stanja. Zemlja koju šampioni demokracije svako malo uzimaju kao primjer zbog njezine ultradjelotvorne „welfare“ države i solidarnosti, sada se s nesmotrenošću pretvara u potencijalno smrtonosni izazov, suprotstavljajući se Covidu-19 s modelom kojeg neki nazivaju “mekim”, a drugi ga definiraju kao put u „masovni pomor“.

Zašto se ova zdravstvena oklada može izgubiti?

„Ovaj izbor objašnjavaju povijesni, ustavni i politički kulturološki razlozi, ali je on upitan”, kaže povjesničar Lars Träghard, citirani od švedskih medija, koji ne mogu učiniti ništa drugo nego podsjećati na razboritost stanovništvo i da se samo mora ponašati odgovorno, bez ikakvih zakona i propisa.

Prema Träghardu, velikom stručnjaku za švedski ustav, izbor vlade uglavnom je motiviran apsolutnom autonomijom koju ustav daje Nacionalnoj zdravstvenoj upravi, što je u potpunom kontrastu s Danskom, Norveškom i Finskom. Usput, Finska je proglasila opću karantenu za regiju Uusimaa s glavnim gradom Helsinkijem.

Skupina epidemiologa koja se očito ne slaže s opuštenim stavom gore spomenutog čelnika Nacionalne zdravstvene uprave Andersa Tregnella, pozvala je vladu da primijeni “drastične i neposredne” mjere kako bi zaustavila rizik od širenja virusa. Ali žalba, objavljena u listu Svenska Dagbladet , glavnim nacionalnim novinama, nije ni najmanje dotakla Tregnella, koji nije povukao svoje korake, već je umjesto toga ponovio kako vjeruje da bi “drastične odluke bile beskorisne” i preferira usredotočiti sve na razum građana, jer mu to ustav dopušta.

Tregnell sigurno neće potvrditi svoju privrženost hipotezi o imunitetu krda, kojeg u praksi želi primijeniti Nizozemska, ali ako izgubi okladu to će platiti ljudskim životima. Tisuću, tri tisuće ili skoro deset tisuća, koliko ima mrtvih u Italiji, zar igra ikakvu ulogu? Te su se smrti mogle izbjeći, ili barem veći dio njih, a Kina i Južna Koreja su dokaz da je tako.

I zbog toga su oružane snage Švedske na vlastitu inicijativu, u bazama koji su raštrkane na poluotoku, počele dizati bolnice za prvu pomoć.

I za kraj, ako želite švedski model, sjetite se da se on ne može uzeti selektivno, jer je on rezultat općeg kursa švedskih „lijevih-liberala“. Ovaj termin koristim samo kako bi ostatak bio razumljiviji, iako su izvorna ljevica i klasični liberali kao politički tabori ulje i voda, nespojivi jedni s drugima, što sam više puta pokušao pojasniti, možda uzalud. Želite da nema „društvenog eksperimenta“, uzmimo švedski model. Gdje je problem? Ali onda uzmimo i sve duge politike takvih vlada jer jedno bez drugog ne ide. Dakle, ili su u pravu Xi Jinping i Moon Jae-in, ili  su u pravu švedski liberali, a potonji vjerojatno dobro znaju da virus uopće nije ubojit i možda čak imaju informacije da je sve ovo „društveni eksperiment“.

Južna Koreja je također uspjela

S moje strane, osobno, puni komplimenti Kini, koja u početku ništa nije znala o virusu, a sada i Južnoj Koreji, koja je jedna od samo dvije zemlje s velikim epidemijama koja je uspjela izravnati krivulju širenja zaraze. Istina, to je postigla bez drakonskih ograničenja kao Kina, ali uz veliku kolektivnu svijest o društvenoj odgovornosti svih stanovnika zemlje.

Seul je djelovao brzo i nije gubio vrijeme na rasprave o potencijalnom postotku smrtnosti Covida-19. Za Južnu Koreju je to bio neorijatelj kojeg treba suzbiti.

Samo tjedan dana nakon što je potkraj siječnja dijagnosticiran prvi slučaj zaraze u zemlji, vladini dužnosnici sastali su se s predstavnicima nekoliko medicinskih kompanija i zatražili da odmah počnu razvijati testove za koronavirus za masovnu proizvodnju. Dva tjedna kasnije, iako je Koreja imala samo dvoznamenkasti broj zaraženih, svakoga dana isporučivalo se na tisuće testova. Zemlja ih sada proizvodi 100 000 na dan.

Također, odmah su uvedene izvanredne mjere u Daeguu, gradu od 2,5 milijuna ljudi gdje se zaraza brzo proširila preko mjesne crkve.

“Južna Koreja mogla je to provesti bez ograničavanja kretanja ljudi jer je prilično rano otkrila glavni izvor infekcije, crkvenu zajednicu. Da smo kasnije saznali, stvari su mogle biti daleko ozbiljnije”, rekao je Ki Mo-ran, epidemiolog koji savjetuje vladu u vezi odgovora na koronavirus.

Južnokorejci, suprotno od Europljana i Amerikanaca, bili su pripremljeni na to da se epidemiju koronavirusa tretira kao izvanredno stanje jer su imali iskustva s epidemijom MERS. Vjeruje se da je inkubacijsko razdoblje novog koronavirusa pet dana, nakon čega često slijedi razdoblje blagih simptoma koji se mogu zamijeniti za prehladu, a tada se virus jako lako prenosi na druge ljude.

Zbog toga izbijanje zaraze postaje očito tek nakon tjedan ili dva. Čini se da je zaražena tek šačica ljudi, a zapravo ih mogu biti stotine. Ako su ih zaražene stotine, mogu ih zapravo biti tisuće.

“Tradicionalne mjere, poput karantene i izolacije, zbog takvih karakteristika virusa nisu učinkovite”, kazao je zamjenik južnokorejskog ministra zdravlja Kim Gang-lip, ali je zato Južna Koreja testirala daleko više ljudi na koronavirus nego bilo koja druga zemlja na svijetu, što joj je omogućilo da se izolira i liječi puno ljudi odmah neposredno nakon što su se zarazili.

Kina to nije mogla učiniti, iako ni tamo nisu uvedene tako stroge mjere, osim u provinciji Hubei, ali provinciji s 58 milijuna ljudi.

Zdravstveni dužnosnici u Južnoj Koreji i sada prikupljaju podatke o kretanju pacijenta, koristeći se snimkama sigurnosnih kamera, podacima o transakcijama kreditnim karticama, čak GPS podacima njihovih automobila i mobitela.

“Provodili smo epidemiološka istraživanja poput policijskih detektiva. Kasnije smo revidirali zakone kako bi sigurnost društva u vrijeme kriza izazvanih zaraznim bolestima imala prioritet nad zaštitom privatnosti”, rekao je dr. Ki, koji je za kraj podsjetio na ono štop nedostaje Europljanima, a to je suradnja građana.

“Takvo povjerenje javnosti rezultiralo je jako visokom razinom građanske svijesti i dragovoljne suradnje koja jača kolektivne napore”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lee Tae-ho novinarima.

I ovdje se opet vraćamo na početak. Sami si postavite pitanje jesu li nakratko važnija vaša prava ili zajednica, kolektiv, narod, nacija, nazovite to kako hoćete? Najveći izazov je vrijeme. Na ovo pitanje odmah treba dati odgovor. Svatko za sebe i reći: „Da, ja vjerujem da je sve ovo jedna velika prijevara i društveni eksperiment i hoću ovdje „Švedsku“, čak i ako to znači „sve švedsko“, sa svim liberalnim zakonima i meni  nerazumljivim stvarima“, ili :„Virus je tu, nisam stručan, ili stručna, da govorim o potencijalnoj smrtnosti, ali vjerujem da su Xi, Moon, Putin, Trump, Hamnei, Merkel, Erdogan, Macron, Conte, Assad, Maduro i drugi u pravu i da će sve proći brzo i u najboljem redu ako dam svoj doprinos zajedničkoj borbi“.

BabićkinaKoronavirusmjereŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
210 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
3 godine prije

Gospodine Boze jel ovo Babic preso na stranu tame il je logicno hakovan

Hattori Hanzo
3 godine prije

Gospodin Babic je okrenuo ploču na drugu stranu.Ovo je jadno.

Abe 04 RemiLou
3 godine prije

Treba vremena da se ovo procesuira, nije do kraja prenešena misao u riječi. Negdje na pola teksta kaže: “I za kraj..” (?)

Hoćete me sad obrisat i blokirat ako izrazim sumnju da je ovo translate kompilacija? Prvi želim da nije i da nećete.

Usput, ako mislite da je normalno da cijelo društvo stoji doma, sačekajte 2 tjedna.

Krotko pozdravljam i svako dobro!

Alex
3 godine prije

Za svaku kataklizmu treba adekvatan odgovor. Ako gori jedna livada sa dva stabla,nećete poslati tri Canadaira da gase požar…ako padne pljusak,nećete radit nasipe…ako vas napadnu dva piratska čamca,nećete poslat bojni brod… Upravo takva reakcija je na COVID 19 u Hrvatskoj…suluda…ekonomija je pred kolapsom,djeca će izgubit školsku godinu,a ljudi će umirati od straha…Već su svi zluđeni i sumanuti od neizvjesnosti.

Dejan
3 godine prije

Gosn Babiću možeš se ti podsmevati Dejvidu Ajku sa njegovim pričama o zaveri ljudi-reptila ali je to kratkog daha. Neko vidi široko, neko ne vidi dalje od svog nosa. Svi imamo svoju percepciju i posmatramo stvari kroz naše filtere. Bitna je cela slika. SAMO CELA SLIKA DONOSI ISTINU! U toj celoj slici mi ne možemo zaobići metafiziku. A u tom svetu postoje anorganska bića koja su na mnogo višem nivou od nas, i pozitivnog i negativnog usmerenja, da tako kažem, odnosno OPD i OPS. U odnosu na njih mi smo kao mravi, ne vidimo ništa osim nekog malog dela puta ispred nas a oni imaju ogromnu moć da manipulišu nama. I koliko je mudro podsmevati se takvim bićima? To može samo čovek u svoj svojoj aroganciji i zaslepljenosti. Što se tiče ser Dejvid Ajka, njegove prognoze su počele da se ostvaruju. Da više ljudi obraća pažnju na teze koje Ajk… Čitaj više »

Marko 75
3 godine prije

Bjelorusija isto nema nikakvih ograničenja za svoje građane.Ograničenja imaju samo stranci u Bjelorusiji.

crodaemon
3 godine prije

Doša email s novim uputama 🙂

Zen
3 godine prije

Evo par info iz Nizozemske. Ovaj vikend policija kažnjava sva auta koja se zateknu u prirodi. Trazi se da se svi drze rastojanja od 1.5 metra gdje god se nalazili. Poziv je da se ostane kuci ovaj vikend iako evo ja sam sada bio u Jysk i centar je pun ljudi. Trgovine sve rade i pune su robe, ne fali ni brasna niti je ikad falilo. Jedino gdje je falilo robe je u supermarketima u centru grada i na područjima gdje se okuplja veliki broj ljudi ali takvih lokacija je u gradu 4,5. Sve osim kafica i restorana i sportskih objekata ne radi do 6.4. ali ce se to sigurno produziti jer kako pratim broj “zrtava” raste iz dana u dan rapidno. Mnogi nasi ljudi koji su radili u ugostiteljstvu i turizmu su dobili otkaze, tako i moj par prijatelja. Ja imam sreću da radim u industriji voća i povrća… Čitaj više »

Trondhjemite
3 godine prije

Na stranu virus i mogući “društveni eksperiment, jedan i drugi tabor. Druga stvar me ubola u oko! „Da, ja vjerujem da je sve ovo jedna velika prijevara i društveni eksperiment i hoću ovdje „Švedsku“, čak i ako to znači „sve švedsko“, sa svim liberalnim zakonima i meni nerazumljivim stvarima“ Zašto je nužno prihvatiti cijeli “liberalni” sustav Švedske ako smo zadovoljni s jednom njihovom stavkom? Npr. Ako nam se sviđa socijalna politika jedne države, znači li to da moramo preuzeti cijeli njihov sustav? Ako želimo obrazovni sustav kao što ima SAD, znači li to da moramo preuzeti cijelu politiku SAD-a, i njihov zdrastveni sustav i drugo?? Netko se sada slaže sa švedskim načinom borbe protiv Covida i ističe tu državu iz toga razloga, a netko ističe Kineze ili Ruse. To ne znači da žele komunističku partiju na vlasti ili homoseksualne brakove. Možda neki okorjeli liberali ne žele švedski način borbe??? Takvo… Čitaj više »

Zvrk
3 godine prije

Nešto mislim, brojne afričke države su poznate kao rasadnici virusa. Primjerice, postoje neke gdje dobar dio žiteljstva živi s HIV-om. I ne vidim nekakve masovne karantene istih zemalja niti se iste pretjerano izbjegavaju. Tako da one nekako ipak žive s tim i ne pati pretjerano ostatak svijeta od toga.

Nik
3 godine prije

Do sada nisam tija komentirat ostale članke jer bi se samo raspisa bezveze..u svakom slučaju svaka čast za ovi članak jer su mi komentatori od prošlih članaka bili blago rečeno za povraćati…Nebi da će ljudi umrit šta će ostat doma 3 tjedna..čujem neko spominje psihičke probleme , majko mila ako nemos izdrzat doma uz svoju familiju onda ti ne triba dijagnoza da ćeš imati psihičkih problema. Sve u svemu ja nisam završio medicinski fakultet niti se školovao za doktora bome kod nas vidim sve doktori ode isto kao i trenera kada komentiraju utakmicu svi sve znaju…sada možete udrit po meni ali ja se držim da struci treba vjerovati a ode su neki pobrkali struku sa politikom i napokon da i ja doživim da političari slušaju struku..Meni osobno karantena ne smeta pridržavamo se uputa svaki dan šetam psa 5 6 km napokon u lidlu mi za vrat ne pušu babe za… Čitaj više »

Hogar strasni
3 godine prije

Radite kao svedjani. Socijalna distanca, osobna higjena, kihati u lakat s unutarnje strane nadlaktice ne u ruku pa se rukovati okolo ili jos gore okupati ljude oko sebe kihanjem. Aerosol vasih kapljica sline siri virus u prostorijama!!!!
Razum ne ludilo. Ludilo puno opasnije od malog virusa jace gripe. Upozoriti kronicne i starije bolesnike. To je to. Svako dobro i srecu svima zelimo sa sjevera daleke Skandinavije. Zivot se mora zivjeti, strah je predsmrtno stanje.

hiber
3 godine prije

Ostao sam bez komentara. Il je korona stigla u Logično, il je došla pošiljka iz Nizozemske. Ne vjerujem samo da je uplata u juanima, osim ako drug Babić nije fasovao u Centralnom komitetu. Južnokorejska reakcija je za svaku čast, kao i Honkoška i Tajvanska. Ali njihova je reakcija pravovremena samo zbog toga što nisu vjerovali Centralnom komitetu na riječ, nego su se zatvorili prema Kinezima. I Putin je na vrijeme zatvorio prema Kinezima, ali su ga sad iznenadili talijansko-austrijski skijaši. Možda se,drug Bao, alternativno, upisao u HDZ jer je ona o “lijevo-liberalnoj” iz njihovog vokabulara. A sada o činjenicama. Europa i USA su sada u pandemiji upravo zato što su VJEROVALI Centralnom komitetu i njihovim smiješnim statistikama. Hong Kong, Koreja i Tajvan nisu. To je jedina razlika.

farree
3 godine prije

Virus je došao kući Moj zaključak je sljedeći: Kada god je svjetska Ekonomija dosezala svoj maksimum (iz čistog razloga jer je neprestani eksponencijalni rast na jednom ograničenom planetu nije moguć), vodili su se ratovi, koji su predstavljali “reset sistema”. Kako jedan globalni rat danas nije moguć, jer bi i Elita koja je za to platila visoku cijenu, onda se pribjegava ratovima poput pandemije koji imaju istu unčikovitost, kao i pravi ratovi (uništavanje kompletnih (hyperproduktivnih) ekonomija i društava) sa nadom da će se na zgarištima koja preostanu stvoriti mogućnost za još jedan mandat Kapitala (oni moćni i bogati će naći načine da spasu barem dijelove svog bogatstva). Corona je neka vrsta (realne) simulacije rata. Neka vrsta matrice u koju se svi dragovoljno predaju. Diktatura bez tenkova i vojske, ali itekako osjetna Dali b svi mogli biti Švedska? Zašto ne. Ovo me podsjeća na diskusiju 2008 u kojoj je bilo “Ako banke… Čitaj više »

Armagedon
3 godine prije

Ako neko promini misljenje za 360 znaci da je nesto utijecalo na to , u vise mavrata je to ucijene , prijetnje familiji itd Jeli vi mislite da ce da ce SILE ZLA stati po strani i pustiti da se otkriju njihovi podli postupci opasni za cijeli svijet. Najprije ce pokusati doznat izvor otpora i ko je u njemu a kad dobije informacije koje im trebaju bit ce to i zatvoreno …. i obracun sa doticnim . Ima dovoljno spiuna na svakom portalu tako da imto nije uopce problem . Organizirajte se , pripremite se za prezivjavanje jer kad nestane hrane nastat ce KAOS . Ne zerim siriti ni paniku ni strah vec govorim sto je logicno . Ako niko ne radi , odakle ce se dobivati osnovna srestva za zivit , Iz Eu ? Zar vam Italija nije cisti primijer . Ne ocekivajte niciju pomoc jer Cijeli svijet ne… Čitaj više »

istrazuj
3 godine prije

Eh…. g Babic kaze: “…. Logika? Nema je. ….” Prosto nevjerovatno! Ajde malo da se pozovemo na logiku ? Svi mi… . SVI smo gledali konzervu=brod krzuer sa bogatim Japancima, Kinezina, NIamcima i posadom prije koji mjesec! Brod konzerva – bio je zarobljen uz japansku(korejsku) obalu. Totalni karantin!!! … Evo na Cio-pediji malo detalja (premda uvijek sa cio-pedijom biti izuzetno oprezan)… https://en.wikipedia.org/wiki/Diamond_Princess_(ship)#cite_ref-22 Dakle na brodu sveukupno bilo = 3711. “Pozitivno” na korona virus (dakle “zarazenih”) = 712 Umrlo =10 (SVI umrli u njihovim 70tim ili cak 80tim! NITI JEDNA JEDINA obdukcvija nije napravljena na tih 10 umrlih starih ljudi – tako da NIKO sa sigurnoscu ne moze reci da li su umrli od korone ili od tuge…) … Na 3711 ljudi, 10 umrlih —> cini 0.269469146% od ukupnog broja putnika!!!!! ili 2.69 promila!!!! (prakticno MANJE od 3 covjeka na 1000 ljudi!) … Ja stvarno ne vidim – GDJE g. Babic… Čitaj više »

asdfgh
3 godine prije

Evo malo poduži interview sa glavnim korejskim stručnjakom za COVID-19 Kim Woo Ju-om. Traje 35 min. ali isplati se pogledati.
https://youtu.be/gAk7aX5hksU

xxx
3 godine prije

bolje biti u redu za marihuanu nego u redu za srac papir,e to je predivan prizor nacije koju ceka usrana buducnost

Zagor
3 godine prije

Babićev “Kopernikanski obrat”!!!!!!

neznanje
3 godine prije

Duboko poštovanje poradi ovog teksta gospodine Babiću.

Balkanac
3 godine prije

Zivim U NL i slažem se da skoro svaka država radi nešto na svoju ruku sto misle da je najbolje za njih. Sto se Nizozemaca tiče,da rizik je sto rade,ali 75% je umrlo dosad kod svojih domova a ne u bolnicama radi drugih bolesti sto su imali.I nadam se da će škole početi opet 6 aprila,ali analize roditelja koji su ozdravili od virusa koji imaju djecu najvjerovatnije će kasniti .I da,imam dijete radije bi je pustio sutra u školu nego da se čeka na vakcinu(koja će biti ko zna kakva) da dobije imunitet,jer biće ovakvih virusa puno više nego sto svi mi mislimo. A sad Babiću o ovome; “Predivan prizor nacije koju čeka „svijetla budućnost“. Mi smo u NL poslije finansijske krize krenuli na štednju.Bilo je 2-3 godine zajebano,ali poslije je krenulo na bolje.Od 16/03 sam kod kuće I vlada do 01/06 plaća 90% moje plate a ostatak poslodavac.Opcija je… Čitaj više »

Hmmm da
3 godine prije

Veliko hvala gospodine Babiću. I inače vas nisam posebno preferirao s obzirom da ne možete reći što želite ispod petstotinjak rečenica. Od danas ni nemam potrebe više.

Mercury
3 godine prije

“Isti oni koji su ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije”

Kada se postavi loša premisa, onda ju je nemoguće braniti. Zato je gospodinu Babiću cijela ideja pala u vodu. Ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije se bore protiv njihove diktature. Ista ova karantena je diktatura. To je poveznica, a ne Vaša dječja logika “Švedska voli LGTBQWE sranja, Švedska nema karantenu, oni koji ne žele karantenu vole LGTBQWE sranja.”.

nomen est omen
3 godine prije

Crno bijeli svijet. Ako je netko u nečem loš, onda je u svemu loš, a ako netko u jednoj stvari postupa ispravno, onda ga se ni u čemu ne smje dovoditi u pitanje. To što su se u istoj ekipi našli svi od Tokija do Milvokija osim Nizozemske i Švedske ne govori ništa o opasnosti od korone. O opasnosti od korone mogu govoriti samo jasne statistike, a njih nema! Zašto su Švedska i Nizozemska krenule vlastitim putem, može imati uporište u sasvim drugim promišljanjima koja nemaju veze sa crno-bijelim svijetom lijevih i desnih. Druga stvar, hedonizam i individualizam su dva sasvim različita koncepta. Biti protiv prekomjernog hedonizma koji nam nameću lijevo-liberalne vlade, ne znači da moraš biti i protiv individualizma. Lijevo-liberalna ideologija danas pokušava sve odozgo regulirati, a to nema nikakve veze sa slobodama i individualizmom. Sasvim suprotno, i oni vode čvrstom rukom, samo na globalnoj razini i sa suprotnim… Čitaj više »

Herz
3 godine prije

Laki Topalović, I want you, I need you.

X60
3 godine prije

Hej, hej, pa ne možeš ponuditi samo dvije krajnosti. Ne postoje samo dva modela, dva načina.
Ne znači da odobravam u potpunosti niti Švedski ali niti Srpski modalitet.
Koji je vama qurac kad vidite samo dvije krajnje opcije.

hiber
3 godine prije

Kad sve ovo sa pandemijom prođe, Kineze će da oderu od batina. Zato ovaj opravdački stav. Moraju da odriješe kesu, jer im se loše piše. Svijet se dugo raspravljao o monopolima nafte i plina, a to se sada pokazalo pogrešnim. U međuvremenu je Kina uvela monopol na robovski rad i kada je pukla epidemija kod njih, u svijetu je počelo da nestaje roba i primarnih sirovina. Naravno, pouka je da se Centralnom komitetu oduzme monopol na robovski rad. To se može postići na dva načina. Prvi je da se razvlasti Centralni komitet jer nije ispoštovao ugovorne obveze, ali sudeći po ovom članku Centralni komitet će nas uvjeravati u razne bajke, pa će to, za sada, sporo ići. Drugi način je naravno da se robovski rad uvede i u drugim državama. To će naravno pospješiti ekonomski cunami koji je pred nama. Naravno, ukidanjem svjetskog monopola Centalnog komiteta na robovski rad i… Čitaj više »

Red Do
3 godine prije

Cekaj, malo…
Koji smo mi, a koji su oni?
Jesmo li napustili fazu fasizma? :/

Stock
3 godine prije

Babicu… Babicu…
Pa evo što ce tebe optuziti da lazes, ali povlacis i ovaj portal za sobom.
Citiram Babica:
“I zbog toga su oružane snage Švedske na vlastitu inicijativu, u bazama koji su raštrkane na poluotoku, počele dizati bolnice za prvu pomoć”
Ovo kazu najtiraznije Švedske novine…
Citiram:
“Skälet är att Socialstyrelsen har uppdraget att prioritera var resurserna behövs bäst, de har begärt att det ska upprättas i Älvsjö. Naturligtvis har vi bifallit den hemställan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.”
Prevedi Babicu, guglom ako ne znas jezik i izvini se citaocima i portalu.
Širiš fake news!

mislim
3 godine prije

baš dobro što imamo švedsku i nizozemsku vladu to jest bar jednu hrabru tako da na kraju budemo mogli usporediti.i vjerujem da su one u pravu.
ali isto tako da sam ja premijer nebih imao hrabrosti da ne uvedm sve te kineske i korejske mjere.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
3 godine prije

Dejvid Ajk priča teorije urote, e moj Babiću jesu te programirali ko windovse. Slijep si pored očiju.

xxx
3 godine prije
Armagedon
3 godine prije

Meni se cini kad ovo prode , ako prode , a trebalo bi , da ce se Kinezi za sigurno osvetit za napade na njih. takoder mislim da su to i niski udarci pogotovo kad je ovaka situacija , gdije bi cijeli svijet trebao biti zajedno u rijesvanju problema . ali posto to nie slucaj , nego i dalje se podmecu klipovi i sa extrimnom sebicnoscu , puca se jedan drugom u leda (naprimjer :pomoc za Italiju koja se presrece i krade) jos vise me uvjerava da su ovo sve namisteno radi kontrole i moci od neljudi koji kontroliraju svijet. isto sam uvijeren da s ovim virusom se zeli ubiti vise muha od jednom . 1. Zaustaviti Kinu koja ekonomski galopira , ako to ne uspije ide se na rat s njom u slijedece tri godine. vijerojatno i manje , E sad a ko Kina to osijeti a virujem da… Čitaj više »

Tursunov
3 godine prije

Gosp. Babicu hvala na clanku. svaka cast!

Trpimir
3 godine prije

Trpimirkuhta @logic

ANTINWO.HR
3 godine prije

Gosp.Babić nemojte još i vi tako.Pa Šveđani su psihopatska bolesna nacija i od njih ništa pametno

CAN
3 godine prije

https://thefreedomarticles.com/new-war-on-bioterror-everyone-suspected-carrier/
Nije zlato sve što sja…i u svakom kukolju ima žita…
Now, in the new war on bioterror, everyone is a potential suspect. Since viruses are so microscopically tiny, there’s no way to know if anyone is a carrier or not without being tested (and even then, the PCR test has some serious flaws). People not showing of signs of sickness could still be asymptomatic carriers. Do you see where this is going? What is to stop the government from making you a (public health) enemy and stripping your rights based on the assertion that you are a carrier? The psychological operation in play here is that they want you to submit to quarantine, accept less freedom and roll up your arm sleeve to get a mandatory vaccination with embedded Bill Gates digital ID2020 chips – all to play your part in the new war on bioterror.

petar777
3 godine prije

…duhovni naučnik i ezoterni kršćanin Rudolf Steiner iznosi kao rezultat jednog od mnogih istraživanja da je recimo kuga nastala zato što je tadašnja Europa bila duboko prožeta velikim strahom od Mongola,navodeći da je ta bolest doslovno materijalizirani strah …za skeptike -100 godina prije pojave kravljeg ludila u jednom predavanju reče “ako govedo hranimo mesom ono će poludjeti”-takve stvari nisu izrečene iz transa ili gledanjem u kristalnu kuglu već svesnim Ja uronjavanem u suptilne međuodnose duhovnog i fizičkog…tako slutim da ovo sijanje straha i nesigurnosti vrlo pomaže inkorporaciji zla-ali ako i manji broj ljudi odluči sačuvati zdrav duh i dušu oni su već sada lagano poraženi jer kako se širi bolest tako se širi i zdravlje (odraženost-suprotno od zaraženosti kako duhovno tako i fizički) meditacija-Steiner: meni pomaže,eto… pa ako pomogne još nekom još bolje trebamo izlučiti iz duše sve strahove i užase koji nam mogu doći iz budućnosti trebamo postići vedrinu… Čitaj više »

... ili hrvatski sveceniki
3 godine prije

24sata.hr/news/mobilna-euharistija-svecenik-i-ministranti-kruzili-po-jarunu-683842

Zagor
3 godine prije
CAN
3 godine prije

Što milse ameri o svojoj vladi… a ne na lokalnom ” indexu i jutarnjem…alternative ima svugdje samo što i “Webmaster” neće dozvoliti rasplet mreže,ni po cijenu 123456789123…”beznačajnih” života…. When the USG declares war on something, it never goes well. The war on cancer didn’t stop cancer and the war on drugs just put more people (many of whom were either non-violent criminals or needed mental health help) behind bars. The USG may not use the exact phrase “war on bioterror” but it appears as if we have now stepped into a new world. Just like the Patriot Act was prepared well in advance and hurriedly rushed into law, is there a new bioterror act (which has secretly been prepared far in advance) about to sprung upon us with draconian new regulations? Is the mass population both in the West and around the world going to be taken in by the… Čitaj više »

Son of Alerik
3 godine prije

Hehe, liberali žive normalno, ne slamaju svoju ekonomiju i imaju najmanje zaraženih i najmanje umrlih. A diktature i one koje bi to htjele biti, e tamo se umire masovno. Čak i u korona virusu se pokazuje da su liberali pametniji. A vi zagovarajte uvođenja diktatura do mile volje.

Armagedon
3 godine prije

Evo zacina za kraj , za uspijeh nas dijeli jedan “mali” rat POČELO JE! BRITANSKI EKS-PREMIJER: SVETU JE ZBOG PANDEMIJE I EKONOMSKE KRIZE POTREBNA JEDNA SVETSKA VLADA Bivši britanski premijer Gordon Braun predložio je da se uspostavi „svetska vlada“. 2008-me i 2009-te on je bio na čelu britanske vlade, kada je svet prolazio kroz svetsku finansijsku krizu. Londonski The Guardian ovako je svojim čitaocima predstavio teze i logiku eks-premijera: „Gordon Braun je pozvao svetske lidere da formiraju privremenu formu globale vlade radi savladavanja medicinske i ekonomske krize koje je izazvala pandemija COVID-19. Bivši premijer-laburista je uveren da postoji potreba da se stvori ciljna grupa u koju bi bili uključeni svetski lideri, medicinski eksperti i šefovi međnarodnih organizacija. A da ta grupa treba da ima izvršna ovlašćenja za preduzimanje i koordinaciju potrebnih mera“. Ovo bi se moglo ignorisati kao samoreklamerstvo zaboravljenog britanskog političara da nekima koji su nesumnjivo moćni nije otrebno… Čitaj više »

Jole Prvi
3 godine prije

Babić je ovaj puta fulao !!

Niks
3 godine prije

Babiću pratim te dugo i većinom si u pravu, I da smatram da su Šveđani sada s ovim u pravu i da živio bih prije u Švedskoj nego U Kini. Kao i većina ovamo komentatora iako ćemo poduprijeti Kinu kad mislimo da je u pravu. (ti možda u Kini, što je ok). Znači ti meni želiš reći da ako je Švedska u jednom u pravu trebam sve uzet njihovo, ako moj susjed preko puta je vrhunski majstor za aute ali je gay. TREBAM li i ja postati gay ako preporučim ga nekom za popravak ili odvezem auto kod njega. TO je tvoja logika!??? Nisam ovo očekivao…

Pero
3 godine prije

Nekako vise vjerujem Srecku Sladoljevu i slicnima od bilo koje nase i svjetske komunjare ili novinara.

Bill
3 godine prije

Babic je fulao: 1. Ocito misljenje bazira na krivim i napuhanim statistikama 2. Mozda je podvinuo rep u navali propagande utemeljene na krivim statistikama 3. Ne raspravlja o cinjenicama vec politici, slicno kao sto se dogodilo sa Gretenizmom 4. Zanemaruje se da je jos uvijek ucinak propagande debelo veci nego virusa 5. Zaborvlja “que bono” 6. U orijentaciji zeli biti protiv Svedske i slicnih, to je primarno, sekundaran je sadrzaj problema 7. Ne komentira sve vec receno vezano uz cinjenicu da je broj umrlih od korone samo ubrzao smrti ljud koji su vec bili u kriticnom stanju zbog drugih zdravstvenih problema, vezano za tocku 1 – pogledajte statistike smrtnosti u njemackoj koja jos uvijek nije testirala cijelu populaciju 8 . U ovom slucaju ne vjeruje u zavjeru, u slucaju Rusije svi su u zavjeri protiv Putina 9. Moguce da trolla, malo vjerojatno 10. Moguce da mu je netko pokucao na… Čitaj više »

Maca
3 godine prije

Kognitivna kompleksnost je karakterizirana sposobnostima da se sagledaju cinjenice sa vise strana bez obzira sto se nekada ne slazemo sa oredjenim stavovima ili razmisljanjima, netko je dao dobar primjer sa susjedom automehanicarem koji je gay. U takvoj situaciji ne znaci da i ja moram biti pro gay da bi ostavio susjedu auto na popravak. S druge strane ako ostavim auto na popravak ne znaci da podrzavam gay politiku. S trece strane ako ne podrzavam gay politiku ne znaci da imam nesto protiv prava tih ljudi vec samo protiv nacenle politike. Iz mojeg iskustva, na balkanu generalno nedostaje kognitivne kompleksnosti jer se ljudi svrstavaju u tabore sto je zapravo glavni cilj vlastodrzaca. U vecini slucajeva, rasprave o bilo kojoj vrucoj temi sa kolegama koji zive na balkanu uvijek su savrsile u modusu da necije misljenje mora pobijediti a nikada u modusu “let’s agree that we disagree”, i nikada u modusu u… Čitaj više »

Jovo
3 godine prije

Trenutnu situaciju vidim kao eliminacijski ispit inteligencije protiv gluposti. Jako puno ljudi ce pasti ovaj ispit koji ce definirati tijek njihovih zivota u buducnosti. U ekstremnim situacijama kao ova, kontrasti dolaze do izrazaja i nekada po prvi puta vidite s kim imate posla. Sto je najgore, ovaj ispit nije samo filtriranje pojedinaca vec generalni ispit cijele populacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI