fbpx

Ako Covida-19 nema i to nije ništa, onda svi budimo švedski liberali, sad i odmah

Koronavirus svijet

U odgovoru na pandemiju koronavirusa, kao što se pretpostavljalo, Europa neće imati jasan i zajednički stav. Međutim, to je manje važno u ovoj priči, jer tog stava nikada nije ni bilo. Ono što je zanimljivo u priči o koronavirusu su ljudi. Isti oni koji su ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije, koji zagovaraju jaku i učinkovitu državu, koja će čvrstom rukom odgovoriti na krizne situacije, koji preziru individualizam i hedonizam i tvrde da su za zajedništvo, tradiciju i prihvaćanje autoriteta važniji od individualnih prava, posebno prava odabranih, često privilegiranih manjina pod krinkom „pozitivne diskriminacije“.

Razlog? Ničim potvrđena tvrdnja da su restriktivne mjere koje je provela Kina, koje su uvele Italija, Iran, Venezuela, Španjolska, SAD, ovisno o saveznim državama, kasnije i Velika Britanija, sada i Rusija, Sirija i Švicarska, gdje je odjednom eksplodirala pandemija, „društveni eksperiment na globalnoj razini“.

U slučaju Kine se radilo o brzom i neposrednom odgovoru, koji u Wuhanu i pokrajini Hubei nije mogao dozvoliti odgađanja i javne rasprave. No, to za Kineze nije tema za raspravu. To je zemlja s narodom s potpuno drugačijim mentalnim sklopom, koji ima razvijenu kolektivnu svijet o društvenoj odgovornosti i nije dovodio u pitanje odluke Centralnog komiteta Komunističke partije i predsjednika Xi Jinpinga. Rezultat? Epdemija je suzbijena u dva mjeseca i zemlja se vraća u normalu. Novi slučajevi zaraze su mahom Kinezi koji se vraćaju iz inozemstva.

U Europi odjednom imamo teoriju o „društvenom eksperimentu na globalnoj razini“, a kad je već tako, svi su u krivu, od Xi Jinpinga do Putina, od ajatolaha Hamenija do Trumpa, od šeika Hassana Nasrallaha do talijanskog premijera Contea, uključujući Assada, kancelarku Merkel, francuskog predsjednika Macrona, vođu Venezuele Madura i trenutno najcjenjeniji model u suzbijanju  pandemije kojeg provodi vlada južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, ali na temelju kineskih uspjeha i početnih grešaka.

Ne, mnogi naši, po potrebi, „borci protiv otrovne liberalne ideologije“, odjednom vjeruju kako ovo nije nikakva bolest i da je Covid-19 tek nešto jači od prehlade, da mrtvih ima koliko bi ih bilo i bez strogih mjera i ograničenja, a sve je ovo veliki „društveni ekperiment“ i treba slušati ultraliberalne vlade Švedske i Nizozemske.

Logika? Nema je. Tvrdnja da su se sve spomenute vođe, kao i one koje nedostaju na popisu, udružile da nas sve podvrgnu „društvenom ekperimentu“ je jednako vjerodostojna kao i teorije Davida Ickea o „zavjeri ljudi reptila“ u uspostavi novog svjetskog poretka.

Ovaj „Kopernikanski obrat“ u pojedinaca je vrijedan pokazatelj da Europljani nikada neće i ne mogu biti Kinezi, što je i normalno, ali je jednako žalostan znak da u vrijeme kada najveći fokus pažnje treba usmjeriti da očuvamo i poboljšamo naš zdravstveni sustav i da ne završimo kao Amerikanci koji će za liječenje dizati kredite, od 9000 do čak 35 000 dolara, ovisno o težini slučaja, čak i na ovom portalu se neki bave tlapnjama o „društvenom eksperimentu“.

Ovo je trenutak, govorim za Hrvatsku,  da se hitno otvori pitanje blokade računa bolnica u Kninu, Vinkovcima i Dubrovniku i da se osigura da nam liječnici i medicinske sestre ne bježe u inozemstvo, jer ćemo se naći u situaciji da ne da nećemo moći dati odgovor na buduće koronaviruse, a bit će ih, već naš sustav neće moći pružiti ni najosnovnije usluge.

Ovo lukavo preusmjeravanje pozornosti na „globalnu zavjeru o društvenom eksperimentu“ je potpuno odvratilo ljude od stvarnih problema. Da, problem su individualne slobode, vladavina prava, sloboda i demokracija, nadležnost ovog ili onog ministarstva u ovakvim situacijama i što kaže Ustav Republike Hrvatske, a nisu problem liječnici i medicinske sestre koji ili bježe ili su potplaćeni i situacije u kojima naš sustav, koji je još uvijek zadržao nešto od onog mrskog komunističkog javnog zdravstva, još uvijek uspijeva izdržati sav teret ove situacije, čak i s oskudnim sredstvima s kojima raspolaže.

I dok mnoge zemlje gledaju na „mrske režime“ ili korejski model kako bi uspostavile postave ili resetirale učinkovitu strategiju obuzdavanja za slučaj da zaraza koronavirusa uzme maha, uzor onima koji ne mogu vidjeti gay parade, javne kuće, ilegalnu imigraciju, slobodno uživanje narkotika, čak i „pedofilsku stranku“, ili točnije „Stranku za susjedsku ljubav, slobodu i različitost“, kao što je slučaj u Nizozemskoj, su o upravo ekstravagantne lijevo-liberalne stranke i vlade Nizozemske i Švedske.

Zapravo, Nizozemska je i donijela neke mjere, a kada je 15. ožujka najavljeno zatvaranje do 6. travnja škola, vrtića, sportskih objekata, sauna, kafića i restorana, Nizozemci su stvarali duge redove, ali ne za maske ili toaletni papir, nego za kupovinu marihuane prije zatvaranja „coffee shopova“. Predivan prizor nacije koju čeka „svijetla budućnost“.

Za ljubitelje Švedske, podsjetimo da temeljni zakon iz 1974. godine omogućuje vladi da daje „apsolutnu autonomiju“ nacionalnim tijelima koja se bave zdravljem građana, stoga ona trebaju intervenirati u borbi protiv epidemije ili pandemije, a liberali u Stockholmu smatraju da su mjere svih drugih u svijetu, demokratskih vlada i „totalitarnih režima“ nerazumne i nepotrebne, čak i u Italiji gdje je Covid-19 do sada u prilično kratko vrijeme odnio preko 9000 života. Ti Talijani su za nizozemske i švedske liberale vjerojatno bili „beskorisni starci“ ili teški bolesnici koji gutaju proračunski novac, a ionako će za godinu ili dvije umrijeti ili od tog raka protiv kojeg se bore ili srčanog udara, jer su teški kardiopati.

To su oni koji su dokazani da su bili zaraženi i nema sahranjenih bez autopsije, ali pustimo statistike. Trenutno u Švedskoj ima 3069 potvrđenih zaraza i 105 smrtna slučaja.

Zanimljivo, sveučilišta, mjesta koja su se nekoć smatrala Olimpom kojem nije svatko mogao prići, zatvorena su, ali su otvoreni kafići, restorani i diskoteke. Tipično za liberale. Prvo individualne, slobode, potrošnja i zabava, a za znanje ima vremena. Ako i ne diplomira nitko, pokupit će diplomce sa zagrebačkog, beogradskog, sarajevskog ili nekog drugog sveučilišta. Gdje je problem?

I u stilu libertarijanske logike, koju je na trenutak pokazao čak i Trump, ali se brzo povukao, moraju raditi i tvornice i sve vrste ureda, javni ili privatni, Sve ostaje otvoreno. Kao i škole koje pohađa švedsko potomstvo koje nije napunilo šesnaest godina. I to unatoč činjenici da je njihova draga Greta Thunberg navodno bila zaražena akutnim respiratornim sindromom zbog Sarsa-CoV-2.

Vlakovi i javni prijevoz i dalje su prepuni, unatoč prijetnji potencijalno smrtonosnog virusa, a jedina preporuka koju je izrazio epidemiolog Nils Anders Tegnell jest „pogodovanje  pametnom radu, gdje god je to moguće“. Nije važno hoćete li uvečer uzeti metro i popiti pivo u pivnici u centru, rame uz rame s kolegama i prijateljima. Samo vi obradite brdo materijala kod kuće, a kasnije idite gdje hoćete.

To je odgovor moderne i demokratske Švedske na izvanredna stanja. Zemlja koju šampioni demokracije svako malo uzimaju kao primjer zbog njezine ultradjelotvorne „welfare“ države i solidarnosti, sada se s nesmotrenošću pretvara u potencijalno smrtonosni izazov, suprotstavljajući se Covidu-19 s modelom kojeg neki nazivaju “mekim”, a drugi ga definiraju kao put u „masovni pomor“.

Zašto se ova zdravstvena oklada može izgubiti?

„Ovaj izbor objašnjavaju povijesni, ustavni i politički kulturološki razlozi, ali je on upitan”, kaže povjesničar Lars Träghard, citirani od švedskih medija, koji ne mogu učiniti ništa drugo nego podsjećati na razboritost stanovništvo i da se samo mora ponašati odgovorno, bez ikakvih zakona i propisa.

Prema Träghardu, velikom stručnjaku za švedski ustav, izbor vlade uglavnom je motiviran apsolutnom autonomijom koju ustav daje Nacionalnoj zdravstvenoj upravi, što je u potpunom kontrastu s Danskom, Norveškom i Finskom. Usput, Finska je proglasila opću karantenu za regiju Uusimaa s glavnim gradom Helsinkijem.

Skupina epidemiologa koja se očito ne slaže s opuštenim stavom gore spomenutog čelnika Nacionalne zdravstvene uprave Andersa Tregnella, pozvala je vladu da primijeni “drastične i neposredne” mjere kako bi zaustavila rizik od širenja virusa. Ali žalba, objavljena u listu Svenska Dagbladet , glavnim nacionalnim novinama, nije ni najmanje dotakla Tregnella, koji nije povukao svoje korake, već je umjesto toga ponovio kako vjeruje da bi “drastične odluke bile beskorisne” i preferira usredotočiti sve na razum građana, jer mu to ustav dopušta.

Tregnell sigurno neće potvrditi svoju privrženost hipotezi o imunitetu krda, kojeg u praksi želi primijeniti Nizozemska, ali ako izgubi okladu to će platiti ljudskim životima. Tisuću, tri tisuće ili skoro deset tisuća, koliko ima mrtvih u Italiji, zar igra ikakvu ulogu? Te su se smrti mogle izbjeći, ili barem veći dio njih, a Kina i Južna Koreja su dokaz da je tako.

I zbog toga su oružane snage Švedske na vlastitu inicijativu, u bazama koji su raštrkane na poluotoku, počele dizati bolnice za prvu pomoć.

I za kraj, ako želite švedski model, sjetite se da se on ne može uzeti selektivno, jer je on rezultat općeg kursa švedskih „lijevih-liberala“. Ovaj termin koristim samo kako bi ostatak bio razumljiviji, iako su izvorna ljevica i klasični liberali kao politički tabori ulje i voda, nespojivi jedni s drugima, što sam više puta pokušao pojasniti, možda uzalud. Želite da nema „društvenog eksperimenta“, uzmimo švedski model. Gdje je problem? Ali onda uzmimo i sve duge politike takvih vlada jer jedno bez drugog ne ide. Dakle, ili su u pravu Xi Jinping i Moon Jae-in, ili  su u pravu švedski liberali, a potonji vjerojatno dobro znaju da virus uopće nije ubojit i možda čak imaju informacije da je sve ovo „društveni eksperiment“.

Južna Koreja je također uspjela

S moje strane, osobno, puni komplimenti Kini, koja u početku ništa nije znala o virusu, a sada i Južnoj Koreji, koja je jedna od samo dvije zemlje s velikim epidemijama koja je uspjela izravnati krivulju širenja zaraze. Istina, to je postigla bez drakonskih ograničenja kao Kina, ali uz veliku kolektivnu svijest o društvenoj odgovornosti svih stanovnika zemlje.

Seul je djelovao brzo i nije gubio vrijeme na rasprave o potencijalnom postotku smrtnosti Covida-19. Za Južnu Koreju je to bio neorijatelj kojeg treba suzbiti.

Samo tjedan dana nakon što je potkraj siječnja dijagnosticiran prvi slučaj zaraze u zemlji, vladini dužnosnici sastali su se s predstavnicima nekoliko medicinskih kompanija i zatražili da odmah počnu razvijati testove za koronavirus za masovnu proizvodnju. Dva tjedna kasnije, iako je Koreja imala samo dvoznamenkasti broj zaraženih, svakoga dana isporučivalo se na tisuće testova. Zemlja ih sada proizvodi 100 000 na dan.

Također, odmah su uvedene izvanredne mjere u Daeguu, gradu od 2,5 milijuna ljudi gdje se zaraza brzo proširila preko mjesne crkve.

“Južna Koreja mogla je to provesti bez ograničavanja kretanja ljudi jer je prilično rano otkrila glavni izvor infekcije, crkvenu zajednicu. Da smo kasnije saznali, stvari su mogle biti daleko ozbiljnije”, rekao je Ki Mo-ran, epidemiolog koji savjetuje vladu u vezi odgovora na koronavirus.

Južnokorejci, suprotno od Europljana i Amerikanaca, bili su pripremljeni na to da se epidemiju koronavirusa tretira kao izvanredno stanje jer su imali iskustva s epidemijom MERS. Vjeruje se da je inkubacijsko razdoblje novog koronavirusa pet dana, nakon čega često slijedi razdoblje blagih simptoma koji se mogu zamijeniti za prehladu, a tada se virus jako lako prenosi na druge ljude.

Zbog toga izbijanje zaraze postaje očito tek nakon tjedan ili dva. Čini se da je zaražena tek šačica ljudi, a zapravo ih mogu biti stotine. Ako su ih zaražene stotine, mogu ih zapravo biti tisuće.

“Tradicionalne mjere, poput karantene i izolacije, zbog takvih karakteristika virusa nisu učinkovite”, kazao je zamjenik južnokorejskog ministra zdravlja Kim Gang-lip, ali je zato Južna Koreja testirala daleko više ljudi na koronavirus nego bilo koja druga zemlja na svijetu, što joj je omogućilo da se izolira i liječi puno ljudi odmah neposredno nakon što su se zarazili.

Kina to nije mogla učiniti, iako ni tamo nisu uvedene tako stroge mjere, osim u provinciji Hubei, ali provinciji s 58 milijuna ljudi.

Zdravstveni dužnosnici u Južnoj Koreji i sada prikupljaju podatke o kretanju pacijenta, koristeći se snimkama sigurnosnih kamera, podacima o transakcijama kreditnim karticama, čak GPS podacima njihovih automobila i mobitela.

“Provodili smo epidemiološka istraživanja poput policijskih detektiva. Kasnije smo revidirali zakone kako bi sigurnost društva u vrijeme kriza izazvanih zaraznim bolestima imala prioritet nad zaštitom privatnosti”, rekao je dr. Ki, koji je za kraj podsjetio na ono štop nedostaje Europljanima, a to je suradnja građana.

“Takvo povjerenje javnosti rezultiralo je jako visokom razinom građanske svijesti i dragovoljne suradnje koja jača kolektivne napore”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lee Tae-ho novinarima.

I ovdje se opet vraćamo na početak. Sami si postavite pitanje jesu li nakratko važnija vaša prava ili zajednica, kolektiv, narod, nacija, nazovite to kako hoćete? Najveći izazov je vrijeme. Na ovo pitanje odmah treba dati odgovor. Svatko za sebe i reći: „Da, ja vjerujem da je sve ovo jedna velika prijevara i društveni eksperiment i hoću ovdje „Švedsku“, čak i ako to znači „sve švedsko“, sa svim liberalnim zakonima i meni  nerazumljivim stvarima“, ili :„Virus je tu, nisam stručan, ili stručna, da govorim o potencijalnoj smrtnosti, ali vjerujem da su Xi, Moon, Putin, Trump, Hamnei, Merkel, Erdogan, Macron, Conte, Assad, Maduro i drugi u pravu i da će sve proći brzo i u najboljem redu ako dam svoj doprinos zajedničkoj borbi“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
210 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Gospodine Boze jel ovo Babic preso na stranu tame il je logicno hakovan

Leo
Gost
Leo
1 godina prije
Reply to  Jole

“S moje strane, osobno, puni komplimenti Kini, koja u početku ništa nije znala o virusu”
da bi ga na kraju proizvela deset do dvadeset puta ubojitijeg, jako vrijedan narod.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Jole

Pa na idlibu se je ” opredjelio ” !

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Jole

Nebojša postao kao ja, ljevičar i liberal, još da postane atlantist i to je win – win pozicija!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko
😃
Zadivljujuće. I sve to odjednom…😃

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Lucija

Još na sve to , željo je i novi emir kusturica 😃😃😃👍👍 , pa ovaj vikend je za pamćenje 😂😂😂

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Jole

Jole
Čovjek ne pripada ni jednom timu. Misli svojom glavom, ima svoj stav i ne plaši se iskazati ga, Ovo nije vrijeme za navijaće.Ostavi navijačko laprdanje za bolja vremena.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Jole

Babić novi Marjanović sa Advansa što napisa napis Putinofilija.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

I meni je to prvo palo na pamet.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Mucke

Pazi Babić, a i ja, je i pobjegao od tamo zbog te ciofilije.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Jole

Prvo je bila tama, a onda iz nje nasta svjetlost 🙂

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Jole

@Jole
Zemlja stoji sunce se okreće,para vrti di burgija neće…

Slaven
Gost
Slaven
1 godina prije
Reply to  Jole

Jos prije karantene mislim si vidi ove nase blente jos ce dobro napravit ne uvode karantenu…i za dva dana uvedu…jer cijela EU uvela, kako bi to izgledali da mi ne 🤔

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Gospodin Babic je okrenuo ploču na drugu stranu.Ovo je jadno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

Popušio koronu 100s 😂😂😂😂

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Alen

Bez filtera !

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

Svako ima pravo na zablude iz mladosti.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

Do juče sam umela čitati, ali čitajući sad vaše komentare kako je Babić promenio stranu počinjem da se pitam. Ko od nas nije razumeo tekst. Vi ili ja? Jeste li pročitali išta osim naslova, ili sam ja poludela?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Helena

Ovde su se nekad okupljali isključivo ljudi koji su čitali šta se piše. Dođete na jedan portal koji ima šta da vam ponudi i izurnišete ga svojom površnošću, trolovanjem, botovanjem, tralalanjem… Lupajte minuse koliko god želite, fakat je da polovina vas ovde nije otišla dalje od naslova, ali se udara po tastaturi. I to nije problem, ali vam vaša lenjost i površnost ne daje za pravo da optužujete nekog proizvoljno i to tako patetično i dramatično. A očigledno ne umete ni da priznate grešku, ni da se izvinite čoveku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Helena

Zezamo se malo helena , opusti se .

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, iz književnosti sam uvek blistala. Znam da čitam na sve načine. Ti se zezaš, neki se ne zezaju. I nije mi danas dan tolerancije. 350 dana u godini sam tolerantna, danas nisam. Eto.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije
Reply to  Helena

Helena jesi li ti procitala dalje od naslova?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

Da, ja sam pročitala, a ti nisi i ovo je poslednji tvoj komentar koji sam čitala.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
1 godina prije
Reply to  Helena

Da priznamo grešku? O čemu Vi to? Misliti sopstvenom glavom je pogrešno? Ogromna većina nas (ljudi na planeti zemlji) nažalost nema sposobnost samostalnog donošenja zaključaka, zbog prirodom danih ograničenja i nedostatka obrazovanja. Tako da gutamo sve što se (lepo upakovano) servira. Ako od sutra svi počnu da se drogiraju i da trče goli po ulici, jer su rekli da to tako treba, ne znači da ću im se i ja priključiti. A Vi i g. Babić? Ne znam!

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
1 godina prije

Mada kad bolje razmislim. Ako su baš svi goli……..

viktor
Gost
viktor
1 godina prije
Reply to  Helena

U pavu si.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Helena

Helena, nije Babic promenijo stranu ali kao javna licnost zeli biti drustveno odgovran, naravn zato sto ne zna u sta ce se ovo pretvoriti. Medjutim gospodine Babicu ovo je nesumnjivi drustveni inzenjering a vecina svetskih vladara ne zeli preuzeti rizik na sebe i hteo ne hteo mora prihvatiti nametnutu mantru. Svedska i Holandija me neinteresuju ali pomno pratim Lukasenka i Bjelorusiju ako istraje dovoljno ce biti i ta jedna drzava da se namenuti inzenjering kada se ovo smiri razoblici i razotkrije. Jos jedna stvar i Vi koji niste u sluzbi ovog inzenjeringa vec ste jedan zabrinut covek kao i svako normalan, kada se za nekoliko meseci po zavrsetku ovog ludila a koje ce proizvesti neverovatne tragicne posledice po ceo svet, kazem i Vi i ovi koji su izvrsioci drugu pricu cete pricati. Ovaj virus koji je ocigledno u krakom roku rasprostranjeniji na sirem sveskom podrucju od neki drugih je pokazao samo ogoljeno ljudsku nehumanost i pohlepu, evo zasto. Zdravstveni sistemi su ociledno devastirani sirom sveta uz par izuzetaka kao Kuba, Koreja, mozda Kina i delimicno Rusija. Ostale bogate zemlje kapitalizama odavno ulazu u delove zdravstva koje donose profit. Siromasne i ono sto bi mogle ne ulazu jer preusmeravaju u druge… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Tink

Tink, ja razumem o čemu ti govoriš, ali mislim da u vezi sa Babićem grešiš. Čitam ga od advance-a, tj. početka rata u Siriji, Babić uvek govori ono što misli i nije kolebljiv. Zato ga ljudi prate. Polovina nas je ovde došla njegovim tragom. Ne slažem se ja uvek sa njim, ali ga poštujem.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Helena

Naravno Helena i ja ga postujem zato sam ovde i takodje imam svoje misljenje, koje naravno ne mora biti ispravno, nismo valjda ovde da bi se uvek bezpogovorno slagali u svemu, svako dobro.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Helena

Helena, Babić ima ideološko sljepilo ponekad, Ajk mu teoretičar urote, nisam dalje ni čitao. Totem mu je Marks koji je radio za te koje spominje Ajk a Babić se uhvatio te podvale ko da je dvadesetogodišnjak. Dolje mu je Kihot spomenuo odojka, pogodio je skroz opisom.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Subaru i za tebe i za mene ljudi misle svašta. To je njihovo pravo. Svi imamo svoje stavove, nekom se dopadaju, nekom ne, neko se sa njima slaže i obrnuto. Svi mi smo nekad slepi i promašeni i grešimo, ne zanosimo se i ne gordimo se u svojoj savršenosti, ili u umišljaju kako smo bolji. Ali, ja ovde ne raspravljam o tome, već ukazujem da ljudi ne čitaju tekstove, a komentarišu ih. I to je ok, pogrešno pročitati, pogrešno razumeti, ali ne i ne priznati očiglednu grešku. Izvinjavam se, ja i tuđe i svoje slabosti prihvatam, ali nije u redu kada ljudi ne razmišljaju ni o čemu, ni o kakvim posledicama, kada misle da mogu da pričaju šta hoće o bližnjem našem, o čoveku. I još se brane rukama i nogama kako imaju pravo da misle svojom glavom. Naravno. Imaju pravo i da ne razmišljaju uopšte. Većina tako i živi, ali to ne treba da plaća neko drugi. Ta površnost glavu skida, Subaru. Prvo nečiju tamo, na kraju i našu.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije

Subaru, šta je ovo došlo? Ova prošla dva tri dana Šumi, Laki, (na putu je i Siniša), a danas Babić i Helena. Počinjem i u sebe sumnjati da imam trolovsku klicu. Ovaj Covid-19 dođe više kao indikator B iz bezvremenskog “Izbavitelja” Krste Papića. Molim Boga da Dalton i Moreno ostanu uključenog mozga.

p.s. Imam teoriju u vezi Babića koja budi nadu, ali u ovom moru dezinformacija malo je tko pametan.

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
1 godina prije
Reply to  Mrčikola

Ma Babić je samo indoktriniran-programiran pa ima nagon za povračanje od Ajka i prakse zavjernika, mislim da je ispravan i dalje. Helena je isto ispravna. Laki je isto ko i Babić programiran i nije na strani tame. Siniša je dijete sa sela i radi u Banja Luci i striktno se drži zapovjedi koje mu je uvalio u podsvjest šef pa da nebi ostao bez posla jer ne sluša mejnstrim mora promovirati “službenu” obmanu po zadatku i ovdje. Ima u njegovom narodu izreka, poniznu glavu sablja ne sijeće i tako njegovi preživješe hazarski lažni islamski turski vakat. Pošto je on čovjek iz naroda onda ide linijom manjeg otpora da preživi i ovaj vakat iako živi u svojoj Srpskoj. Šumi ne zna gdje bi, malo tamo malo ovamo, jel po zadatku tko bi ga znao iako je tamo na selu gdje živi siguran ko i Miroljub Petrović koji se odavno odmentuo u “hajduke” oko Leskovca. Trta Šumi da mu tama koja vlada milenijima nebi nešto zamjerila što neovlašteno, Ajk ima dozvolu za to a Šumi ne, širi istinu pa se sam konformizira da ne strši u gomili internetskoj. Izbavitelj je opis onih koji vladaju svijetom i prikazani su ko štakori koji se… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije

Odlično; ovo je na tragu nade iz post scriptuma.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

“ako – onda”. ne vidis sarkazam?

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije

Treba vremena da se ovo procesuira, nije do kraja prenešena misao u riječi. Negdje na pola teksta kaže: “I za kraj..” (?)

Hoćete me sad obrisat i blokirat ako izrazim sumnju da je ovo translate kompilacija? Prvi želim da nije i da nećete.

Usput, ako mislite da je normalno da cijelo društvo stoji doma, sačekajte 2 tjedna.

Krotko pozdravljam i svako dobro!

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Za svaku kataklizmu treba adekvatan odgovor. Ako gori jedna livada sa dva stabla,nećete poslati tri Canadaira da gase požar…ako padne pljusak,nećete radit nasipe…ako vas napadnu dva piratska čamca,nećete poslat bojni brod… Upravo takva reakcija je na COVID 19 u Hrvatskoj…suluda…ekonomija je pred kolapsom,djeca će izgubit školsku godinu,a ljudi će umirati od straha…Već su svi zluđeni i sumanuti od neizvjesnosti.

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Alex

Pa ne bas. Gledati ces apokalipsu uzivo u nekim zemljama koje nisu digle kanadere na vrijeme.

Torn
Gost
Torn
1 godina prije
Reply to  Becko

Bolest
Glad
Rat
Smrt
To su četiri jahača apokalipse! Ja bi rekao da su sva čtiri u sedlu.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Torn

Torn,zbog takvog načina gledanja na stvari ćemo na*ebat!

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex na*jebat ce mo ako ne budemo vidili sto se dogada , a kad se dogodi onda ce bit kasno ,koliko toga treba jos biti unisteno i oduzeto da recemo da se dogada?

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Torn

Da Tom samo se jos ne vide svi jer su iza brda.
Ali da su u sedlu …to je definitivno tocno.

nnn
Gost
nnn
1 godina prije
Reply to  Torn

Mala digresija,zaboravio si prvoga, pohlepu. Koja je dovela do toga svega. Bolest i glad su utjelovljeni u jednome.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Becko

Becko, zato stručnjaci moraju donositi odluke,a ne političari.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Alex

A ni dnevni komentatori. Btw, strucnjaci i jesu donijeli ovu odlicnu odluku u Hrvatskoj. Pozdrav iz Italije

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Alex

@Alex
Mislim da i mnogi od nas primjećuju jednu (da je nazovem) nebulozu koja se odnosi na broj testiranih u HR. I sad oni meni pametuju koliko je dnevno zaraženih. Pa kad ste tako “poduzetni” zašto ne kažete koliko je do sada testiranih?
Primjer: Njemačka dnevno testira 80,000 ljudi. A HR????
I ako je točno ono što je napisano za inkubaciju i zaraznost nakon nekoliko dana a da ne pokazuješ nikakve simptome, čemu sva ova frka?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling,upravo to je poanta! Postali smo žrtve straha od smrti,koji je,po Freudu,baza svih strahova. A strah je ubojica razuma! Dakle, ljudi se ponašaju kao progonjene životinje,počeo je stampedo,a hdje će i kada stati…Dok razum ponovno preuzme stvari.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex
Od danas preskačem sve tekstove i video klipove koje se odnose na ovu temu. Pun mi je kufer svakojakih pametnjakoviča. Iskaču iza svakog grma. Otvoriš bilo koje novine ili sajt i ne možeš pročitati a da nije povezano s virusima i likovima koji iznose bombastične vjesti i video klipove. Pa dosta više. Popeli ste se ljudima na vrh one stvari.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling,upravo zato sam na ovom portalu…ostali zaudaraju na strah.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Alex

Strah je ili ubojica ili pokretac. Ovisi iskljucivo o tebi. A ja vidim da se ljudi ponasaju iznimno humano i misle na sve one koje ugrozavaju potencijalno vlastitom neodgovornoscu.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Toni

Toni,ne budi naivan. Ljudi se ponašaju humano zbog straha…za vlastito dupe… komplicirano,psihoanaliza… Malo tko bi se od tih humanih odrekao i minimuma svog komfora u korist nekog drugog… pranje savjesti, to je to. I glumatanje na zapadnjački način… Utjecaj sapunica…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Toni

da,a strah nastaje iz neznanja,.E da je Tito ziv za 3 tjedna pandemije nema.
i samo jedno da kompariram,zasto u Njemackoj zdravstvo gilt?Pruska zaostavstina, Tito je imao isti sistem.
Jaka socijalna drzava brine na svim poljima potreba za ljude jedne drzave.I tu imamo primijer Njemacke,boli njih uvo sta komentiraju i pljuju po Njemackoj,Njemacka nema problem sa putino filijom,njoj treba energija iz Rusije i ona to radi,ne slusa EU koja je potprol SADe.
Hvala Bogu da nam je iskustvo iz propale SSRJ ostavilo iskustvo kako se treba ponasati u kriznim situacijama,NNI,ali ovi liberali su napravili globalno zlo na svijetu a i kod nas,samo nas je jedna stepenica zaustavila da se stubokom ne survamo u provaliju.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Alex

Davno sam to napisao.

aaaa
Gost
aaaa
1 godina prije
Reply to  Alex

Pa poslali smo mi vatrogasce na Kornate kad je trava gorila.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  aaaa

Rezultati se još nisu vidljivi do kraja…još se proces razvlači…još ne znamo što se doista dogodilo….u Afghanistanu smo govorili o napalmu i šlamperaju u HV.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Alex

@Alex- Tako je.
I zašto smo mi koji sumnjamo u službenu verziju i istovremeno skloni vjerovati da je ovo “društveni eksperiment” automatski u krivu. U RH se o koroni kao epidemiji počelo govoriti u trenutku kad je bilo 40-ak zaraženih (službeno). To je 0,01 promil ukupnog stanovništva. Tko još govori o epidemiji pri omjeru 1/100 000? Dakle ni meni, koji nisam naročito pametan, nije strana misao da je sve predstava. Zastrašivanje, ograničavanje kretanja, davanje ovlasti civilnoj zaštiti i slično i to odmah, bez nekog perioda studiranja postojeće situacije i perspektive iste miriše na smišljeni scenarij. U zemlji gdje za bilo kakvu promjenu treba mala vječnost odluke o suspendiranju ljudskih prava donose se u hodu. Slučajno? Jako sumnjam.
Uspoređivati Kinu i Europu je smiješno. Po bilo čemu. Niti bih volio da živim u sustavu kakav je tamo niti imamo istu povijest i tradiciju. Oni koji se pozivaju na konfucijanizam kao primjer što i kako neka si uzmu vremena pa ga prouče. Ni Kinezima taj sustav razmišljanja nije sjeo preko noći, usvojili su ga nakon više stoljeća. I sad bi mi na zagovor nekoga trebali odmah i sad početi razmišljati kao oni. Biti veći katolik od Pape.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Piretis

O epidemiji sa 40 zarazenih govori netko tko je strasno strucan i ima what it takes, jer zna da ako ih je 40 zarazenih registriranih, da ih okolo hoda bar 4000 neregistriranih. Da su bar tako rano uveli karentenu u Italiji. U Spanjolskoj su usli u karentenu sa 3000 zarazenih, pa sad za 2 tjedna imaju 80000 registriranih i 6000 mrtvih. Do the math. Ne razumijem tu potrebu obescijeniti ono sto se ne razumije.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Toni

@Toni- Obrati pažnju da sam za sebe i sličnomišljenike rekao “skloni vjerovati”. Nisam rekao imam dokaze ili razobličio sam urotu jer nemam i nisam. Kao i drugi imam pravo gledati i zaključiti, makar i pogrešno. Ima tu i nečega što možemo nazvati: odlika da se ne paničari i ne podlegne masovnom strahu. Eto, ja sam se odlučio za to pa što Bog da. Ako me pokosi virus barem neću umrijeti uneređen od straha. I to je nešto.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex, transformacija svijesti svih koji su izloženi ovom socijalnom inženjeringu će biti kao i kod onih ekspreimetnranja sa štakorima i elektrošokovima, od zombija će napraviti biljke, samo gledaj u što će ih pretvoriti.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Gosn Babiću možeš se ti podsmevati Dejvidu Ajku sa njegovim pričama o zaveri ljudi-reptila ali je to kratkog daha. Neko vidi široko, neko ne vidi dalje od svog nosa. Svi imamo svoju percepciju i posmatramo stvari kroz naše filtere. Bitna je cela slika. SAMO CELA SLIKA DONOSI ISTINU! U toj celoj slici mi ne možemo zaobići metafiziku. A u tom svetu postoje anorganska bića koja su na mnogo višem nivou od nas, i pozitivnog i negativnog usmerenja, da tako kažem, odnosno OPD i OPS. U odnosu na njih mi smo kao mravi, ne vidimo ništa osim nekog malog dela puta ispred nas a oni imaju ogromnu moć da manipulišu nama. I koliko je mudro podsmevati se takvim bićima? To može samo čovek u svoj svojoj aroganciji i zaslepljenosti. Što se tiče ser Dejvid Ajka, njegove prognoze su počele da se ostvaruju. Da više ljudi obraća pažnju na teze koje Ajk iznosi bilo bi mnogo bolje za društvo, medjutim ljudi vole da gledaju Ligu šampiona sa flašom piva u ruci ili telenovele u beskrajnom izdanju. To su anesteziranja ljudi. Onaj ko pokuša da ljudima otvori oči i da ih probudi, biva ismejan, popljuvan, nekad i pretučen a takodje i eliminisan. Najteže… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Pitao sam te već jednom , jesu to oni od bezdimne vatre , nisam te zezao !

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Alen

Uzmi prouči materiju Alene i vidi šta kaže o bezdimnoj vatri…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

De da se sad ne napinjem , hajd ako te ne mrzi kratko opiši , ili kopiraj kakav tekst kraći da ne trazim..

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Alen

Alane
bez muke nema nauke. Hoćeš kraći tekst o najkomplikovanijim stvarima? Da se ne bi zamorio u čitanju? To me podseća kad su pitali u jednoj emisiji Nil Donald Wolsha, jer je emisija bila pri kraju, da kaže poruku od Boga u pet reči. I on se malo zamislio i izjavio – u redu, Bog ima poruku za vas u pet reči. I svi napeto očekuju tu neverovatnu poruku od boga u samo pet reči. I Nil kaže poruku – “sve ste me pogrešno razumeli”.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Jbg sad , ja iskreno upitah tako jednostavnu stvar , no vi niste kadri odgovoriti od silnog filozofiranja..
Jesu li ta bića napravljena od bezdimne vatre ili nisu , hebem ga jel tesko na to pitanje odgovoriti..

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Alen

Znaš ako Alene, stupi u kontakt sa tim bićima pa ih pitaj da li su napravljena od bezdimne vatre. To ti je mnogo bolja opcija nego da pitaš nas koji filozofiramo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dakle pojma nemate ! Pa jel to bilo lakse reći nego filozoirati ?
Dječurlija !

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene
mi koji pojma nemamo a mnogo smo edukovaniji od tebe bi hteli da ti damo odgovor koji će te zadovoljiti. A koji će te odgovor zadovoljiti. Šta je ono što bi ti hteo da čuješ? Dal da ti kažem to što ti želiš da čuješ… samo dečurlija može da bude zadovoljna kad im kažeš nešto što oni žele da čuju

Uno
Gost
Uno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, ti si ko i onaj Laki, sve što se ne uklapa u vaše stavove vi ismijavate.
Iskreno, mislio sam da si ti malo širih pogleda…

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Dejan

Elite oduvjek vladaju i kontroliraju. Zato jer su elite. Kontrola je toliko jednostavna i supostavljena je stoljecima prije.
Virus tj epidemija nema nistra stim ali jest jos jedna sutiacija koja ce nekima biti poluga a nekima hrid

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  Dejan

Da dodam, koga zanima neka istraži što može Ayahuasca i slične učiteljice, širok je net i na njem YouTube. Plus, Dejane.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Ayahuaska može mnogo da ti ponudi pri proširenju percepcije, ali nećeš videti samo lepe prizore i rajske svetove.Ja sam prisustvovao nekim ceremonijama ayahuaske i video sam da su ljudi prolazili kroz prave unutrašnje masakre. Aya će ti prikazati ono što je u tebi, otvoriće ti tebe sebi.

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  Dejan

Nisam ni mislio da je sve s njom cvijeće. Je li nakon toga čovjek popravljen ili ga iskustvo može oštetiti? Znam da prejednostavno pitam i odgovor bi bio složen, ako imaš vremena koju riječ..

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Abe Mogu ukratko da ti kažem jer ne mogu da sve stavim na ekran, ne što ću da sakrijem nešto nego zbog dužine teksta, trebao bi da napišem omanji roman. Moje prvo uzimanje je bilo vrlo nezgodno, nisam imao vizije ali sam imao muku, muku i još više muke. Gore od velikog pijanstva.Povraćanje je da kažem izvesno. I ta muka traje dok ne odem na spavanje. A ujutru kad se probudim aya me tako pročisti da sam fizički sjajno, lako, opušteno kao retko kad. Neki drugi su imali vizije krvavih glava, zmija i raznih strahota. Jedna devojka mi je pričala da je posle uzimanja aye “ponela” kući i jedan entitet i nije mogla mesec dana da ga se oslobodi i mnogo joj je problema napravio taj entitet. Ali je to redji slučaj da će se entitet zakačiti i biti uz tebe i dalje. Mada se ona bavila nekim okultnim simbolima. Posle nekoliko godina opet sam probao ayu i imao sam sjajna iskustva: – prvo uzimanje, posle pola sata ležanja kreće neko dejstvo i senzacije po telu. Svi lezimo u sobi, jedan pored drugog i mirujemo. I odjednom u svesti mi se javlja drugi realan drugi svet, neka gola drveća i… Pročitaj više »

Šule
Gost
Šule
1 godina prije
Reply to  Dejan

Gluposti iz prašume od zaostalih vračeva-ti tražiš nešto jače od droge pa su ti to preporučili…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Šule

Čim je priča otišla na čvakanje supstanci u pokušaju traženja nekih dubokomunih sranj.a podsjetio sam se kako je bilo imati 16..

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane, mnogo ti hvala za trud sto si napisao sve ovo. Nekad davno sam čitao mislim neki blog od krese miska na ovu temu, pa je bilo kako se sjećam price o iskustvima, od jednostavnog da su ljudi ostavili cigarete ili alkohol – pa do čišćenja emocionalnog smeća recimo tako, jer vidiš neke stvari kakve jesu. Sjetio si me, spominjane su i namjere koje imaš prilikom seanse i važan je voditelj (šaman?) u seansi. Magično je sve to, ali jasno lekcije se primjenjuju ili blijede i opet si po starom. Blijedo se sjećam jednog tamo prepričanog iskustva, netko vidio stvarnost kakva je. Nešto kao: mi je vidimo ovakvo kakvo vidimo ocima i umom, a neki su vidjeli nešto sto je teško opisati, linije, boje, raster, prostor.. nisam probao pa ne znam je li izmišljaju.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Dejan

“Drugo uzimanje posle dva dana. uzeo sam ayu i otisao u sobu da budem sam. To mi je mnogo bolja varijanta. Postavio sam nameru da mi aya da odgovor na pitanje Ko sam ja? ”
Narkoman, Dejan.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  žrec

žrec
daleko sam ja od narkomana. Ne pijem, ne pušim, vodim zdrav život, a aya je bila sredstvo za mistično iskustvo. Inače je najbolje uzeto tri puta, na svaki drugi dan. I to nije za svakoga. E vidiš, ja ovde iznosim svoje iskustvo, podelim sa drugima. Nekome će to biti vrlo interesantno. I može ga pokrenuti u dalje istraživanje. kamo sreće da sam ja imao u nekim stvarima ljude od kojih sam mogao da saznam njihovo lično iskustvo. A šta je tvoj kvalitet. Da dodješ ovde da provociraš? To je jadno.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije
Reply to  Dejan

Kakve droge ti tu spominješ iz prašume i njihove nus pojave-sve su to nebuloze vas alternativaca i teoretičara zavjera..samo čitate nekakve izmišljene gloposti koje nemaju veze sa čovjekom i njegovim načinom života.Moraš malo Dejo mučnit glavurdom i vidit šta je normalno a šta izmišljeno.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Šule

Šule juče sam ti rekao – popi jedno pivce i smiri živce. I nemoj se opterećivati stvarima koje ne možeš razumeti…

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Slazem se Dejane. Dodao bi jos da Sve je stvar u strah. Strah je hrana. Nije stvar u virusu nego u projiciranju straha i preuzimanju kontrole tj sirenju u ovom slucaju. Imamo dvije osnovne emocije ljubav i strah iz koje proizilaze sve emocije. Ako si ljubomoran to si jer se bojis da ce ti taj netko ukrasti voljenu osobu. Ako si pohlepan bojis se da ce netko imati vise od tebe, i tako mogu davati jos primjera ali svuda mozemo naci isti izvor strah. Sada je prisutan strah od smrti i gubitka voljenih osoba. Znamo svi da smo za to spremni uciniti bas sve. Zato sada toliko ljudi moli ostanite doma, dajte nam cjepiva, kontolirajte nas, radite sve samo da ne umremo. Znaci strah je savršen alat.

Nego kad smo kod metafizike preporucio bih ti knjigu “U potrazi za čudesnim” autor je Uspensky. Imas je na pdf online. Uz to naravno lik i dijelo Georgija Ivanovića Gurdijeva iako vjerujem i da si vec upoznat s ovim.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zen

Zen
Imam tu knjigu u pdf, nisam je još pročitao. Gurdjijev i njegova gnostika je vrlo jako delo. Sjajno delo. I zahteva konstantan rad. Imam sve knjige od Gurgjijeva Uspenskog i Moravjeva takodje. Nešto sam pročitao a nešto traži vremena za čitanje. Praktikovao sam pamćenje sebe ali je to izuzetno teško, posle nekoliko desetina sekundi se vraćam na automatsko ponašanje. Kad se baš trudim budem svestan sebe par minuta pa se zaboravim. Mnogo lako se sklizne u automatizam. Mogu danima da izdržim bez vode i hrane ali da pamtim sebe samo par minuta.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Preporucio bi jos jedno jako dobro štivo od jednog Libanonca po imenu Mikhail Naimy- Knjiga Mirdadova, isto ima u pdf online.
Sto se tice Uspenskog stivo je jako kompleksno i a rad trazi konstantu i upornost kako bi se doslo do rezultata, ali tako je u svemu jel. Ja sam isto pokusavao neke stvari ali sam zapeo u spoznaji i ostavio za neko drugo vrijeme kada mi opet dođe.
Imas cak i film ako nisi znao o Gurdjievu, ne znam kako se zove gledao sam ga davno ali uz malo trazenja lako nadjes ako te zanma.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zen

Knjigu Mirdadovu sam počeo da čitam. A film o Gurdjijevu sam gledao. Gnostika je za prave tragaoce. Znanje, upornost i rad. Korak po korak ka samospoznaji.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Respect, imamo zanimljiv ukus, ako imas kakav mail ostavi tu pa možda možemo da razmjenimo jos dobrih štiva.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zen

zen
evo mail: jovajova2o@gmail.com

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zen

.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Zen

Preporucujem i ” Cetvrti put” od istog autora.

Neko
Gost
Neko
1 godina prije
Reply to  Dejan

Bravo jako dobar komentar Dejan, samo kao sto kazes dok se ovce probude orodje voz. Vaš komentar se tiče duhovnosti, zato mi je ali narod jos nije na tom stupnju razvoja. Sretno

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane ne podsmijeva se on Ajku sve mi se cini da se on podsmijeva nama… I kod njega ti je cas vako cas nako .Ispipava bilo i koristi psiholoske metode iz njemu poznatih razloga .Logicno je vise od njega jer vi komentatori dajete velicinu ovom portalu a za pisat ce se uvijek naci neko.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane, kad vec pisete o tom, dajte neki drugi termin od elita, jer on moze biti i afirmativan sto u stvari jeste, ovi trebaju neki jaci naziv, mozde ne kao stvor sto kaze Subaru al ipak neki tezi jer oni stvarno jesu tama. I pustite tu 2030 kao da danas nisu preuzeli kontrolu, valjda vidite trenutno koliko su u stanju i sta,

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane, Babiću su stavili naočale koje mu kriju fotone zdravog razuma, za njega, to jest naoćale koje nosi, je sve reptilijada teorije urote i gluposti, bitno je da Marx nikad ne zucnu jedno slovo protiv braće bankara, bio čovjek za kreditini novac, ni to Babić ne vidi tko je taj lik koji mu je totem.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Dejan

sviđa mi se način kako razmišljaš!

Marko 75
Gost
Marko 75
1 godina prije

Bjelorusija isto nema nikakvih ograničenja za svoje građane.Ograničenja imaju samo stranci u Bjelorusiji.

xxx
Gost
xxx
1 godina prije
Reply to  Marko 75

namjerno ih je ispustio,jer bi clanak bio nekako logicno nelogican

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

Doša email s novim uputama 🙂

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  crodaemon

Nije valjda ponuda koju nije moguće odbiti, crodaemon?

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Ne, nego nove smjernice

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Pssst… dogovorili smo se da nema cinkarenja… 🙂

Ako budete mirni, šaljemo para za kifle i alpinu.

Lp

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  crodaemon

Došo Iran , Logično miran !
Stigo keš iz teherana , ima korone kako nema !

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Kakav crni Iran. Nemamo više kanala za primit novac. Sada nam NATO dobacuje dronovima i GMO golubovima pismonošama koji mogu ponijeti do 2 kg tereta (novčanica).

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  L. R.

Koji ste vi levati , pa tražite u zlatu isplate kakvi dolari/euri ..
Nemoj da vam slučajno podvale kripto , pripazite se ! 😉

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Što ćemo? Netko mora biti i levat. Ne mogu svi biti genijalci.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  L. R.

5+ za L. R.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Evo par info iz Nizozemske. Ovaj vikend policija kažnjava sva auta koja se zateknu u prirodi. Trazi se da se svi drze rastojanja od 1.5 metra gdje god se nalazili. Poziv je da se ostane kuci ovaj vikend iako evo ja sam sada bio u Jysk i centar je pun ljudi. Trgovine sve rade i pune su robe, ne fali ni brasna niti je ikad falilo. Jedino gdje je falilo robe je u supermarketima u centru grada i na područjima gdje se okuplja veliki broj ljudi ali takvih lokacija je u gradu 4,5. Sve osim kafica i restorana i sportskih objekata ne radi do 6.4. ali ce se to sigurno produziti jer kako pratim broj “zrtava” raste iz dana u dan rapidno. Mnogi nasi ljudi koji su radili u ugostiteljstvu i turizmu su dobili otkaze, tako i moj par prijatelja. Ja imam sreću da radim u industriji voća i povrća tj uvozimo egzoticno voce i povrce iz cijelog svijeta i distribucija po Europi. Ovaj tjedan u minusu 5h jer slabije ima posla. Svi koji nemaju ugovor sa tvrtkom nego preko agencija su dobili otkaze. Nas drze Njemci i Norvežani ali ako i oni zabrane uvoz mogu racunati da trazim novi… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zen

Zen odličan raport iz Nizozemske

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Zen

A evo recimo tekst o tome kako ljudi pljuju policajce i napadaju ih.

https://nltimes.nl/2020/03/28/coronavirus-assault-ten-different-arrests-abuse-police-workers

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Zen

Vrlo slicno je i ovde u Njemackoj , bar u mom gradu sve funkcionira besprijekorno za sada. U nekim trgovinama su stalne nestasice toalet papira 🙂 , sapuna i brasna. Ostalo sve za sada dodlazi na police. Mediji javljaju da je potrosnja porasla u maloprodaji ukupno 40 % na nivou drzave dok su nekim artiklima narasli prometi po 700% i vise. Oni vec planiraju povratak nekih püostrojenja iz kine a i ovo sve gdje su tanki vrlo brzo ce poceti sami proizvoditi.Policijski sat u Njemackoj za sad ne postoji tj. to sto oni nazivaju policijskim satom u nekim pokrajinama je zabrana kontakta s vise od jedne osobe koja nije vas ukucanin. I izlasci van bez opravdanog razloga. Dopusteni su odlasci u kupovinu, na posao, lijesniku, u ljekarne. odlazaka u pomoc prijatelju-obitelji ukoliko su vas pozvali, tjelovjezba ,setnje, trcanje na otvorenom s vasim ukucanima, razmak od 1.5 metar u svim situacijama . I Njemci se toga pridrzavaju , jedino ovi talibanosi glumataju ali i to policija rjesava.Imate smijesne situacije gdje Nijemac zove policiju jer dok je vjezbao u parku je netko protrcao blizu njega (manje od 1.5 m) 🙂 i stotine takvih anegdota o germanskoj ucinkovitost. Malo je mozda za njih… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Becko

Ok sada kuzim da vi koji zivite vani po europama uopce ne razumijete na kojem stupnju je karantena kod nas(a cini mi se da i autor clanka po izrecenom zivi tamo odakle se malo vidi i jos manje cuje).To sto ti opisujes u Njemackoj za nas uopce nije karantena nego blaza neugoda.U Hr ne radi nista osim samoposluge,apoteke i banke(posta) i nekih koji obradjuju raznorazne dokumente i sve to do 17 sati.
Ako zivis u gradu treba ti ausvajs za prigradsko naselje,iz grada u drugi grad ne mozes.Obustavljene su sve vrste civilnog javnog transporta,zracnog,kopnenog i pomorskog.Kao zacin svemu ovome vlada je prije par dana pokusala(na srecu neuspjesno)
uvesti izvanredno stanje uz suspenziju gradjanskih i radnickih prava te nelimitirano nadgledanje elektronskih naprava u vlasnistvu gradjana i sve to u drzavi koja ima 600+ zarazenih i desetak mrtvih.
Piscu clanka bi preporucio da sirom otvori prozore prostorije u kojoj se nalazi i dobro prozraci te dobro pogleda kroz prozor okolo,mozda mu se nece svidjeti kad vidi sta je sve prespavao.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Mucke

Svakako @ mućke , po njihovoj priči kao subota posljepodne , laganica..
Ovde ljudi već zombificirani , hebeni u glavušu em zbog straha , policijskog sata , otkaza , rata kredita , nema brašna , ratne zalihe se spremaju ..

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke… ja o tom pisem i tupim stalno , u Poslusnoj Hrvatskoj je nastala DIKTATURA poslusnika koji dobivaju zapovijedi direktno od NSP.
Ono sto Hrvatska radi svojim gradanima nisu radili ni najgori diktatori.
Treniranje strogoce i ukrocivanju , Hrvatskog covika .
Sto god ovi iz EU naredu Plenkovicu on jos na svoju ruku doda duplo, da bi ga ovi pohvalili i sutra da bi bi neka faca u EU.
Plenkovic na kozi hrvatskog naroda gradi karijeru zivota. A sad je dobi i Milanovica (koji mu je prijatelj od dijetinstva) Tako da je sad tim iz snova , ( Svo zlo stoji u centru Zagreba koji diktira sve ovo ne samo u Hrvatskoj )

Kad ce to ovi nas narod svatit?

35s
Gost
35s
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Plenki + lepi Zoka hmm… to se rece drim tim, jel de? 😇

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Armagedon

‘lijepa’ je sama po sebi čudoviste.. isto lijepa zena koja te stalno vara….po potencijalu bi mogla hranit i zbrinut i10 milijuna dusa, al tesko i ta 3,5 miliona da sbrine.

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ne nego ste se kurcili svi prvih dana. Ovde sve sto je vlada i RKI preporucili/ naredili se postuje od prvog dana. Njemacka proizvodi skoro sve i boje se. Mi sve uvozimo i kurcimo se.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Zen

Mogli bi mi tebi pomagati kako je krenulo , bez zeze !

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Zen

Ma ima posla,moja firma produžila radno vrijeme a usput,ako mi se da,odem i u fuš….Nevalja biti doma i krasti Bogu dane,dosadi s vremenom pa se lijepo zaposliš…..Treba samo izabrati posao koji može uvijek funkcionirati….

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije
Reply to  Zen

I ja sevtatio sa hshishem da imam za karantenu,isto otkaz.

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 godina prije

Na stranu virus i mogući “društveni eksperiment, jedan i drugi tabor. Druga stvar me ubola u oko!
„Da, ja vjerujem da je sve ovo jedna velika prijevara i društveni eksperiment i hoću ovdje „Švedsku“, čak i ako to znači „sve švedsko“, sa svim liberalnim zakonima i meni nerazumljivim stvarima“
Zašto je nužno prihvatiti cijeli “liberalni” sustav Švedske ako smo zadovoljni s jednom njihovom stavkom? Npr. Ako nam se sviđa socijalna politika jedne države, znači li to da moramo preuzeti cijeli njihov sustav? Ako želimo obrazovni sustav kao što ima SAD, znači li to da moramo preuzeti cijelu politiku SAD-a, i njihov zdrastveni sustav i drugo??
Netko se sada slaže sa švedskim načinom borbe protiv Covida i ističe tu državu iz toga razloga, a netko ističe Kineze ili Ruse. To ne znači da žele komunističku partiju na vlasti ili homoseksualne brakove. Možda neki okorjeli liberali ne žele švedski način borbe??? Takvo generaliziranje ne treba nikome niti je poželjno društvu!!!!

Becko
Gost
Becko
1 godina prije
Reply to  Trondhjemite

Trenutni Svedski odgovor na epidemiju nije proizasao iz infektiologijskih cinjenica vec iz politicko socioloskog ustroja kojem je valjda vrh kad imas “Veganski shop za gej pse zrtve seksulanog uznemiravanja i poremecajuem ishrane uslijed klimatskih promjena” :-)))). To da ce oni kad tad morati uvesti karantenu i ostale mjere koje uvode druge drzave bez obzira na politicki ustroj nije uopce upitno . Mozemo se samo kladiti kada.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Nešto mislim, brojne afričke države su poznate kao rasadnici virusa. Primjerice, postoje neke gdje dobar dio žiteljstva živi s HIV-om. I ne vidim nekakve masovne karantene istih zemalja niti se iste pretjerano izbjegavaju. Tako da one nekako ipak žive s tim i ne pati pretjerano ostatak svijeta od toga.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk
Ima “sitna” razlika. Od HIV-a se ne umire u mjesec dana. Postoji još jedna razlika. U kod afrikanaca je seks kao “Dobar dan”.

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Do sada nisam tija komentirat ostale članke jer bi se samo raspisa bezveze..u svakom slučaju svaka čast za ovi članak jer su mi komentatori od prošlih članaka bili blago rečeno za povraćati…Nebi da će ljudi umrit šta će ostat doma 3 tjedna..čujem neko spominje psihičke probleme , majko mila ako nemos izdrzat doma uz svoju familiju onda ti ne triba dijagnoza da ćeš imati psihičkih problema. Sve u svemu ja nisam završio medicinski fakultet niti se školovao za doktora bome kod nas vidim sve doktori ode isto kao i trenera kada komentiraju utakmicu svi sve znaju…sada možete udrit po meni ali ja se držim da struci treba vjerovati a ode su neki pobrkali struku sa politikom i napokon da i ja doživim da političari slušaju struku..Meni osobno karantena ne smeta pridržavamo se uputa svaki dan šetam psa 5 6 km napokon u lidlu mi za vrat ne pušu babe za vratom niko nije zabranija da se ljudi prošetaju da obave kupovinu samo se trebaju odvojiti 2 m…ljudi su počeli voziti bicikle trčati imaju više vrimena za sebe i svoju familiju..obradjuju se vrtovi polja.pomažu mladi starijima nekakve vrijednosti su se vratile koje su bile zaboravljene poradi ispijanja kafa po kaficima i… Pročitaj više »

Gost
Gost
Gost
1 godina prije
Reply to  Nik

I ja sam da se držimo savjeta struke (apsolutne i bez imalo zadrške). Ali želim čuti obje strane (te iste struke). Za sada slušamo samo jednu. Ove druge strane (jednako kompetentne i ne baš tako malobrojne i beznačajne) nema ni blizu nacionalnim televizijama i javnim nacionalnim medijima. Iako među njima ima veoma priznatih znanstvenika infektologa, sveučilišnih profesora, ravnatelja klinika…itd. Stavovi laika nisu bitni i nema potrebe o njima diskutirat, ali volio bih da se odrediš prema stavovima ove druge strane. Držim da samo stručni ljudi mogu zauzeti decidirano stav jednih ili drugih. Ali nama laicima barem bi trebalo biti dopušteno da čujemo jedne i druge i da dobrovoljno zauzmemo stranu.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Gost

Gost, tako je treba slusati struku ali dio struke potpuno drugacije vidi sve ovo, reci ce neko ovih drugih je manje, naravno uvjek je bilo tesko pisati uz vetar, moras se zapisati. Lakse se gurati uz narativ koji je akuelan, nece skoditi moze koristiti, oni kolko toliko moralniji mada nema izmedju ili si moralan ili nisi al ajd, e oni naprosto cute i cekaju da sve prodje, nista cudno takav je mentalni sklop ljudskih bica

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Tink

@tink.. ” takav je mental.sklop”….misliš programiran online ili modificiran prirodnim evolucijskim,po onoj nužda zakon mijenja…a zakon je nužan da možeš samostalno mislit.koji zakon nas puca?
Daj meni da mi krava crkne,samo da se komšijina ne oblizni
Ovo je ubijanje ljudske rase na “duge staze”….kako ?nećemo ni znati da smo živi…ako nas pustu da preživimo.

Hogar strasni
Gost
Hogar strasni
1 godina prije

Radite kao svedjani. Socijalna distanca, osobna higjena, kihati u lakat s unutarnje strane nadlaktice ne u ruku pa se rukovati okolo ili jos gore okupati ljude oko sebe kihanjem. Aerosol vasih kapljica sline siri virus u prostorijama!!!!
Razum ne ludilo. Ludilo puno opasnije od malog virusa jace gripe. Upozoriti kronicne i starije bolesnike. To je to. Svako dobro i srecu svima zelimo sa sjevera daleke Skandinavije. Zivot se mora zivjeti, strah je predsmrtno stanje.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Ostao sam bez komentara. Il je korona stigla u Logično, il je došla pošiljka iz Nizozemske. Ne vjerujem samo da je uplata u juanima, osim ako drug Babić nije fasovao u Centralnom komitetu. Južnokorejska reakcija je za svaku čast, kao i Honkoška i Tajvanska. Ali njihova je reakcija pravovremena samo zbog toga što nisu vjerovali Centralnom komitetu na riječ, nego su se zatvorili prema Kinezima. I Putin je na vrijeme zatvorio prema Kinezima, ali su ga sad iznenadili talijansko-austrijski skijaši. Možda se,drug Bao, alternativno, upisao u HDZ jer je ona o “lijevo-liberalnoj” iz njihovog vokabulara. A sada o činjenicama. Europa i USA su sada u pandemiji upravo zato što su VJEROVALI Centralnom komitetu i njihovim smiješnim statistikama. Hong Kong, Koreja i Tajvan nisu. To je jedina razlika.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Virus je došao kući Moj zaključak je sljedeći: Kada god je svjetska Ekonomija dosezala svoj maksimum (iz čistog razloga jer je neprestani eksponencijalni rast na jednom ograničenom planetu nije moguć), vodili su se ratovi, koji su predstavljali “reset sistema”. Kako jedan globalni rat danas nije moguć, jer bi i Elita koja je za to platila visoku cijenu, onda se pribjegava ratovima poput pandemije koji imaju istu unčikovitost, kao i pravi ratovi (uništavanje kompletnih (hyperproduktivnih) ekonomija i društava) sa nadom da će se na zgarištima koja preostanu stvoriti mogućnost za još jedan mandat Kapitala (oni moćni i bogati će naći načine da spasu barem dijelove svog bogatstva). Corona je neka vrsta (realne) simulacije rata. Neka vrsta matrice u koju se svi dragovoljno predaju. Diktatura bez tenkova i vojske, ali itekako osjetna Dali b svi mogli biti Švedska? Zašto ne. Ovo me podsjeća na diskusiju 2008 u kojoj je bilo “Ako banke propadnu, sutra sunce neće izaći. Tavo nešto bi bilo nerazumno” Ovaj strah od “nerazumnog” automatski eliminiše sve alternative i nastaje fašizam. Jedan nevidljivi neprijatelj je sve što jednom snalađljivom političaru treba. Zapravo klasična Buka. Zašto nebi mogli biti Švetska? Političari koji se naviknu na Vanredno Stanje u kojem oni nekritički… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  farree

farree
Velika je razlika u uništavanju privrede kroz rat i onog karantenom. U prvom se uništavaju materjalna dobra i ginu mladi ljudi što dovodi do potrebe za radnicima i proizvodnjom. U drugom slučaju niti jedan od ova dva uvjeta se ne pojavljuje. Umiru stari koji i tako više ne spadaju u kontigent radne snage, potrebe za izgradnjom i proizvodnjom nema i efekt je suprotan od “željenog”.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije
Reply to  neznanje

Simulacija ostaje simulacija, naravno da nije “perfektna”. Nada je da će opustošenu ekonomiju naslijediti nova

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Farree

Ekonomiju gradiš na potrebi, i mogućnosti da se ona zadovolji kroz rad, a ne na ideji. Kod ekonomske propasti ima potreba svih mogućih vrsta no proces proizvodnje i razmjene je toliko narušen da se posljednja, stvarno velika kriza, riješila tek kroz uništavanje u II svjetskom ratu. Da nije bilo rata, mnogi se ekonomisti slažu, kriza bi trajala dvadesetak godina ( ili čak nikad ne bi svršila). Na ovom potalu se jako često piše o štampanju novca. Kad počneš tražiti u literaturi kako se stvara novac nađeš se na čudu. Ima toliko puno definicija novca da mi uopće nije jasno kako se može odrediti koja bi količina novca na tržištu bila realna. Nedavno je bila emisija na Radio Zagrebu o tom problemu i malo mi je lakše nakon nje. Shvatio sam da nisam jedini koji to ne zna. Nitko ne zna.

farree
Gost
farree
1 godina prije
Reply to  neznanje

Novac je “Virtaulitet”, nešto što postoji samo u religioznim sferama. 99.99% “novca (M1, M2, M3….Mn)” je samo upis u neku bazu podataka. pošto bogati više vjeruju u Raj na ovom svijetu, oni su se potrudili i pretvorili veliki dio tih virtalnosti na koju polažu prava u zlato, tako da je ono nestalo iz globalnih trgovina (berzi).

Najvažnija primjena novca je uspostavljanje i održavanje piramide moći. Novac omogućuje onih 0.01% Moć nad ostalim. Ekonomija, pravo, politički sistem pa i sama država su samo infrastrukture te moći. Oni trebaju da garantuju održanje Statusa Quo, odnosno svijeta u kojem gomila mali sakuplja svoj rad i “novac” i daje njima (nešto poput žrtve bogovma kod Sumera (jako stare igrice)), da oni uživaju u svim blagodatima Bogova na zemlji. Zapravo se cijelokupna historija Čovječanstva jedna zavjera. Zavjera bogatih ljudi koji su tijekom svog života nastojali ne smo uvećati svoje bogatstvo nego ga i prenjeti na sljedeću generaciju.

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
1 godina prije
Reply to  farree

Lucidan opis milenijskog zacementiranog stanja na planetu Farree, bravo.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  neznanje

Na Radio Zagrebu ste slusali o temi stvaranja novca i malo Vam je lakse jer niste jedini koji to ne zna, nitko ne zna! Ozbiljno?! Nije ni cudo da nam je ovako kako je. Dakle, nemate pojma o toj temi jer se o toj temi ne uci u skolama, namjerno. To je prvi razlog. Drugi razlog zasto nemate pojma je jer je bitnija piva i liga prvaka ili nesto slicno sto vam odvraca mozdane vijuge od toga. Trece, nemate blage veze jer je sistem poslozen da se, u principu, nemate vremena posvetiti takvim temama. Cetvrti razlog je – “ono o cemu se ne pise, nije zanimljivo” Peti razlog je, Radio Zagreb, htv, Nu2, otvoreno i kojekakve kretenske emisije koje sluze da pozoves nekog mamlaza koji ce pricati besmislice na nivou da mase misle kako je jako pametan. Sto nad dovodi do moje prve recenice u kojoj sam Vas citirao. Dakle, bez financijskog suvereniteta nema, ponavljam NEMA slobode ni za jedan narod. Dakle, ono sto je jako bitno je da sustav mora biti zatvoren i novac mora cirkulirati. Takodjer, ukratko cu vam objsniti kako se danas stvara novac. U Hrvatskoj danas, ima ukupno mase novca 100. Nasa vlada nas (protuustavno) zaduzi… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Pero

farree i Pero
Ne ulazim u tehnologiju novca. Slijedeća poveznica je interesantna. O ovoj emisiji govorim premda ih je u posljenjih desetak godina bilo par, no nećeš ih naći na “Slušaonici” Ja sam ih skinuo no trebalo bi mi dva dana da ih nađem među par tisuća neobilježenih naslova.
https://radio.hrt.hr/ep/dvije-teorije-o-nastanku-novca-i-njihove-ideoloske-osnove/328139/
Nadam se da će Vam preslušavanje otvoriti neke nove vidike. Pretpostavljam da sve znate o porjeklu novca. To je literatura koja se oduvijek lako nalazila no filozofija novca i posljedično zašto je nemoguće odrediti realno potrebnu količinu novca na tržištu se teško nalazi. Barem jja do sad nisam imao sreće.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  neznanje

Poprilicno sam siguran da je moguce pratiti potrebu ali ne u lipu vec ajmo reci sa nekakvih max 10% odstupanja.
Osim ako nije sve digitalno.
Poanta je u gledanju parametara i gdje novac i zasto ide.
Sto se proizvodi itd.
Npr, stocarstvo. Naravno da ne mozes znati koliko je svaka jedinka rodila novih.
Ali moze se uzeti nekakav prosjek u kojem postoji odstupanje.
Stocarstvo, poljoprivreda i gradjevina najbrze dizu zemlju.
I najlakse je preko njih ubaciti novac u opticaj.
Jedna krava sama od sebe daje telca, dakle novoostvarena vrijednost.

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
1 godina prije
Reply to  Pero

Slavko Kulić je još prije četvrt stoljeća ukazivao na financijsku i druge omče tame oko naših vratova.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije

Ako neko promini misljenje za 360 znaci da je nesto utijecalo na to , u vise mavrata je to ucijene , prijetnje familiji itd Jeli vi mislite da ce da ce SILE ZLA stati po strani i pustiti da se otkriju njihovi podli postupci opasni za cijeli svijet. Najprije ce pokusati doznat izvor otpora i ko je u njemu a kad dobije informacije koje im trebaju bit ce to i zatvoreno …. i obracun sa doticnim . Ima dovoljno spiuna na svakom portalu tako da imto nije uopce problem . Organizirajte se , pripremite se za prezivjavanje jer kad nestane hrane nastat ce KAOS . Ne zerim siriti ni paniku ni strah vec govorim sto je logicno . Ako niko ne radi , odakle ce se dobivati osnovna srestva za zivit , Iz Eu ? Zar vam Italija nije cisti primijer . Ne ocekivajte niciju pomoc jer Cijeli svijet ne radi i ne proizvodi , a potraznje su velike pogotovo u visecanskim obiteljima . Vlada nas je svih prodala za saku Kuna i za njihovu sebicnost i pohlepnnu interese. Pripremite sadnice i zemlju. Kad nestane hrane Korona ce doc u drugi plan ali tada ce bit kasno. U gradovima ce… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Ako promeniš mišljenje za 360 , onda si na istom gde si bio, na početnom. Nisi ništa promenio. Ali , ako promeniš mišljenje za 180 , onda si suprotno od početnog. Toliko iz geometrije .

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  eks

eks hvala na ukazanoj geometriskoj pogreski , ka i uvik 🙂 jesan napisa glupost ,kad zurim uvii pogrijesim . Apsolutno san misli na 180 . znas kad si malo stariji gubimo fokus 🙂 Moz zamislit kad budem ima 160 godina…..

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Eh…. g Babic kaze: “…. Logika? Nema je. ….” Prosto nevjerovatno! Ajde malo da se pozovemo na logiku ? Svi mi… . SVI smo gledali konzervu=brod krzuer sa bogatim Japancima, Kinezina, NIamcima i posadom prije koji mjesec! Brod konzerva – bio je zarobljen uz japansku(korejsku) obalu. Totalni karantin!!! … Evo na Cio-pediji malo detalja (premda uvijek sa cio-pedijom biti izuzetno oprezan)… https://en.wikipedia.org/wiki/Diamond_Princess_(ship)#cite_ref-22 Dakle na brodu sveukupno bilo = 3711. “Pozitivno” na korona virus (dakle “zarazenih”) = 712 Umrlo =10 (SVI umrli u njihovim 70tim ili cak 80tim! NITI JEDNA JEDINA obdukcvija nije napravljena na tih 10 umrlih starih ljudi – tako da NIKO sa sigurnoscu ne moze reci da li su umrli od korone ili od tuge…) … Na 3711 ljudi, 10 umrlih —> cini 0.269469146% od ukupnog broja putnika!!!!! ili 2.69 promila!!!! (prakticno MANJE od 3 covjeka na 1000 ljudi!) … Ja stvarno ne vidim – GDJE g. Babic – “vidi/ne vidi” logiku???? Takodjer ne vidim – KAKVE jos “dokaze” treba imati g. Babic ili bilo ko od nas – pored vise nego REPREZENTATIVNOG uzorka od skoro 4000 ljudi od koji su SVI bukvalno bili podvrgnuti i virusu i karantinu???? .. Bilo bi bas dobro kad bi g. Babic… Pročitaj više »

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Prijedlog. Sačekajmo slijedeci tekst g. Babica pa donosimo zaključke.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Jednog dana,ako docekamo,o ovome ce sigurno biti snimljeno tucet dokumentaraca i barem jedan bB film.Vjerovatno ce to biti prvi horor nagradjen oskarom.Zatvorena limena kanta sa recirkuliranim zrakom za sve u odjelu “äccommodation” i limitiranoj kolicini vode,hrane i goriva ,to ti je isto kao da svi borave u jednoj prostoriji, najgori moguci scenarij.Slicne brojke kao sa Diamond Princess stizu i sa jos 6-7 kruzera koji posljednjih 15-ak dana plutaju u blizini obale na raznim krajevima svijeta i nitko im ne da uplove u neku luku gdje bi mogli naci nekakvu pomoc(izuzetak brod Artemia danas).Brojke(zarazeni,mrtvi i ostali) koje sam vidio danas za Diamond Princess ,Artemiu i Zandamm idu zestoko u prilog teorije o imunitetu krda.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Istrazuj, nije cudna i nije promena stava, mozda samo modifikovana. On zeli ukazati na neprincipijalnost. Vecina nas ovde nema razumevanja za ono sto se veze za Svedsku i Holandiju da sad ne ponavljav vise puta ponovljeno zasto. E sad kada se u te dve drzave primenjuju drugacije mere od ostaka sveta ili bar veceg njegovog dela svima nama navodno su oni uzor ponasanja zato sto verujemo da je ovo sve izrezirano a sad vidimo da se otelo kontroli i pretvorilo se u stihiju sa nesagledivim posledicama. Ja sam tako razumeo njegov komentar, licno mislim da on nema odredjen stav o tome svemu sta se desava tako da ne mze biti ni na jednj strani, ako uopste posyoji takva podela

asdfgh
Gost
asdfgh
1 godina prije

Evo malo poduži interview sa glavnim korejskim stručnjakom za COVID-19 Kim Woo Ju-om. Traje 35 min. ali isplati se pogledati.
https://youtu.be/gAk7aX5hksU

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  asdfgh

imgur.com/Gu563HI

Evo izvukao sam najvažniji dio. Jako veselo priča o cjepljenju cijelog svijeta.

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

bolje biti u redu za marihuanu nego u redu za srac papir,e to je predivan prizor nacije koju ceka usrana buducnost

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Babićev “Kopernikanski obrat”!!!!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Zagor

Pivot ka …… ?

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Duboko poštovanje poradi ovog teksta gospodine Babiću.

Balkanac
Gost
Balkanac
1 godina prije

Zivim U NL i slažem se da skoro svaka država radi nešto na svoju ruku sto misle da je najbolje za njih. Sto se Nizozemaca tiče,da rizik je sto rade,ali 75% je umrlo dosad kod svojih domova a ne u bolnicama radi drugih bolesti sto su imali.I nadam se da će škole početi opet 6 aprila,ali analize roditelja koji su ozdravili od virusa koji imaju djecu najvjerovatnije će kasniti .I da,imam dijete radije bi je pustio sutra u školu nego da se čeka na vakcinu(koja će biti ko zna kakva) da dobije imunitet,jer biće ovakvih virusa puno više nego sto svi mi mislimo. A sad Babiću o ovome; “Predivan prizor nacije koju čeka „svijetla budućnost“. Mi smo u NL poslije finansijske krize krenuli na štednju.Bilo je 2-3 godine zajebano,ali poslije je krenulo na bolje.Od 16/03 sam kod kuće I vlada do 01/06 plaća 90% moje plate a ostatak poslodavac.Opcija je da de produži do 01/09 a ako bude potrebno još 6 mjeseci poslije.Radno vrijeme mi je 32 sata sedmično,plata 2.476.00 neto mesečno,plus penzija od poslodavca koji on naravno I dalje će plaćati,kao što će biti dupla plata u 5 I 12stom mjesecu.Ovakvih nas ima oko 9 miliona koji radimo I… Pročitaj više »

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Veliko hvala gospodine Babiću. I inače vas nisam posebno preferirao s obzirom da ne možete reći što želite ispod petstotinjak rečenica. Od danas ni nemam potrebe više.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

“Isti oni koji su ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije”

Kada se postavi loša premisa, onda ju je nemoguće braniti. Zato je gospodinu Babiću cijela ideja pala u vodu. Ogorčeni protivnici lijevo-liberalne ideologije se bore protiv njihove diktature. Ista ova karantena je diktatura. To je poveznica, a ne Vaša dječja logika “Švedska voli LGTBQWE sranja, Švedska nema karantenu, oni koji ne žele karantenu vole LGTBQWE sranja.”.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury- Ljudi to ne kuže. Ne znam je li krivo Šuvarovo usmjereno obrazovanje ili nešto drugo ali logika je zeznuta stvar.
Neki dan, ne sjećam se tko, napisao je jednu vrlo duhoviti rečenicu, otprilike ovako: Situacija sa Koronom je krajnje ozbiljna, umiru nam ljudi koji nikada prije nisu umirali. Kada bi gledali logički sve štima, ako pogledamo smisao onda je svemirska glupost (u svakom slučaju izjava dana).
Ovdje u tekstu imamo problem što se u startu zna tko je dobar a tko loš. Šveđani su fuj, Kinezi uj. Meni to miriše na predrasudu. Neće biti da je baš sve švedsko loše a kinesko super.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Piretis

@ Piretis

Meni se čini da su 4 opcije povezane uz ovaj članak:
1.) Ili je članak produkt vrlo lošeg razmišljanja “ili si s nama ili si protiv nas”.
2.) Ili je članak doslovce ono što prodaju portali poput Index-a.
3.) Ili je članak produkt (jedan kolega već spomenuo) ideje da karantene u Švedskoj nema zbog njihovog naprednog liberalizma što uopće nije bitno. Apsolutno je svejedno da li nemaju karantenu zbog liberalizma ili je nemaju zbog preporuke struke. Poanta je da je nemaju. A autor jako dobro zna (iz komentara prošlih članaka) zašto ju naši ljudi ne žele.
4.) Ili je članak, što sam u prethodnom komentaru spomenuo, problem dječje logike.

Možda je i kombinacija. Kako bilo, članak je jako problematičan. A saznati ćemo samo ako gospodin Babić ima muda objasniti što je htio reći. Nezahvalno je zaključivati u tuđe ime.

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, možda je članak pisan pod temperaturom?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury- Prvo, već godinama pratim Babićeve tekstove. Još od Advance-a. Zbog njega sam prvi put došao na ovaj portal. I zbog tog minulog rada imam dosta visoko mišljenje o autoru.
Međutim prije izvjesnog vremena se da primijetit crno bijeli ton u njegovim tekstovima. Nekad mi je doista neugodno kad vidim hvalospjeve na rusku i kinesku adresu a drvlje i kamenje na Zapad. Dobro to, njegova je specijalnost vanjska politika pa ima pravo imati favorita. Ali kada se prije nekog vremena počeo baviti pitanjima religije i crkvi te i tu primijenio princip dobri i loši, što je izazvalo pravu lavinu komentara uključujući i moje, počeo sam mijenjati mišljenje.
Što se tiče objašnjenja što je autor htio reći to je jako teško očekivati. Postoji uvijek neki ex cathedra stav onoga ko je tekst napisao. A i razumljiv je takav stav. Zamisli koja bi se tek tada polemika razvila kad bi se i pisac teksta uključio među komentatore.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Piretis

@ Piretis

“ima pravo imati favorita” – ne, nema to pravo. Ima pravo na objektivnost (najvijati se može i bez kompromitacije objektivnosti). Inače može pisati i na Index-u.

Ne pozivam ga da se uključi u komentare. To bi bilo suludo. Može napisati članak i pojasniti se. Ne mora ni to. On će sam procijeniti koliko mu šteti ovaj članak.

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije

Crno bijeli svijet. Ako je netko u nečem loš, onda je u svemu loš, a ako netko u jednoj stvari postupa ispravno, onda ga se ni u čemu ne smje dovoditi u pitanje. To što su se u istoj ekipi našli svi od Tokija do Milvokija osim Nizozemske i Švedske ne govori ništa o opasnosti od korone. O opasnosti od korone mogu govoriti samo jasne statistike, a njih nema! Zašto su Švedska i Nizozemska krenule vlastitim putem, može imati uporište u sasvim drugim promišljanjima koja nemaju veze sa crno-bijelim svijetom lijevih i desnih. Druga stvar, hedonizam i individualizam su dva sasvim različita koncepta. Biti protiv prekomjernog hedonizma koji nam nameću lijevo-liberalne vlade, ne znači da moraš biti i protiv individualizma. Lijevo-liberalna ideologija danas pokušava sve odozgo regulirati, a to nema nikakve veze sa slobodama i individualizmom. Sasvim suprotno, i oni vode čvrstom rukom, samo na globalnoj razini i sa suprotnim predznakom od nacionalnih država. Ako želim suverenu državu, to ne znači da zamišljam nekog tko će me tretirati kao broj, kotačić, dio mase. Zamišljam državu koja pruža nužni okvir i podiže svijest o osobnoj odgovornosti svakog od nas kako za sebe tako i za svoju okolinu. Čvrsta ruka još nikad… Pročitaj više »

Herz
Gost
Herz
1 godina prije

Laki Topalović, I want you, I need you.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Hej, hej, pa ne možeš ponuditi samo dvije krajnosti. Ne postoje samo dva modela, dva načina.
Ne znači da odobravam u potpunosti niti Švedski ali niti Srpski modalitet.
Koji je vama qurac kad vidite samo dvije krajnje opcije.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Kad sve ovo sa pandemijom prođe, Kineze će da oderu od batina. Zato ovaj opravdački stav. Moraju da odriješe kesu, jer im se loše piše. Svijet se dugo raspravljao o monopolima nafte i plina, a to se sada pokazalo pogrešnim. U međuvremenu je Kina uvela monopol na robovski rad i kada je pukla epidemija kod njih, u svijetu je počelo da nestaje roba i primarnih sirovina. Naravno, pouka je da se Centralnom komitetu oduzme monopol na robovski rad. To se može postići na dva načina. Prvi je da se razvlasti Centralni komitet jer nije ispoštovao ugovorne obveze, ali sudeći po ovom članku Centralni komitet će nas uvjeravati u razne bajke, pa će to, za sada, sporo ići. Drugi način je naravno da se robovski rad uvede i u drugim državama. To će naravno pospješiti ekonomski cunami koji je pred nama. Naravno, ukidanjem svjetskog monopola Centalnog komiteta na robovski rad i u ovom slučaju otežače položaj Centralnog komiteta. Što znači da opet moraju da odriješe kesu, pa će ovakvih pamfleta biti i više.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  hiber

Ukratko , daj pare ! Ima mali problem. Kinezi jako vole pare , bas jako…

Red Do
Gost
Red Do
1 godina prije

Cekaj, malo…
Koji smo mi, a koji su oni?
Jesmo li napustili fazu fasizma? :/

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Babicu… Babicu…
Pa evo što ce tebe optuziti da lazes, ali povlacis i ovaj portal za sobom.
Citiram Babica:
“I zbog toga su oružane snage Švedske na vlastitu inicijativu, u bazama koji su raštrkane na poluotoku, počele dizati bolnice za prvu pomoć”
Ovo kazu najtiraznije Švedske novine…
Citiram:
“Skälet är att Socialstyrelsen har uppdraget att prioritera var resurserna behövs bäst, de har begärt att det ska upprättas i Älvsjö. Naturligtvis har vi bifallit den hemställan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.”
Prevedi Babicu, guglom ako ne znas jezik i izvini se citaocima i portalu.
Širiš fake news!

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Stock

Dalje od ovog gore nisam ni citao jer vidim cemu vodi.
Moze sada LR i cijela redakcija stati u odbranu Babica i pricati pricu kako nisu na tudjoj sisi, ali dragi moji Logicari, Babic vam ne govori istinu.
Vojska nije na svoju ruku i “vlastitu inicijativu” nista poduzela nego je DOBILA ZADATAK da odradi sto joj je ovaj Socialstyrelsen NAREDIO jer taj organ, zajedno sa Folkhälsomyndighet-om odgovara za ovu krizu.
Politicari samo sprovode u djelo njihove odluke i, kako oni kazu, prijedloge.
Jer kako bi drugacije?
Pobogu, na celu ove drzave je varilac (dobro…kazu da je Tito bio bravar…koji je savrseno svirao klavir, pricao 100 stranih jezika i imao manire jednog plemica). Ne zelim podcjenjivati njegov zanat, posteno ga je radio…na kraju krajeva, koja je razlika izmedju njegovog zanimanja i diploma kupljenih preko interneta?
Poenta je u tome da ni on, niti ovi drugi, a ni oni treci koji su zavrsili zaprave ekonomske, pravne i tehnicke fakultete, a vode drzave, nemaju znanje u ovoj oblasti. I da li oni trebaju odlucivati o sudbinama miliona ljudi?
Po Babicu – ne da trebaju nego cak i moraju. Cudno za nekoga ko se zeli prikazati kao ljevicar i progresivac, zar ne?

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Stock

Dakle… Svedska se odlucila na ovakve mjere jer su strucnjaci koji rade u ova dva organa tako odlucili. Neko mora odluciti, zar ne. I to su odlucili ljekari i epidemiolozi, a ne politicari. Da li su odlucili ispravno – pokazace vrijeme. Volio bih da imam mogucnost postavljanja slika pa da vam pokazem njihov plan… probacu rijecima… Da bi se izbjegao ogromni pritisak na, ionako optereceno zdravstvo, islo se polako sa raznoraznim “prijedlozima” koje je vlada sprovodila u djelo. Prvo je krenulo sa zabranom okupljanja vise od 500 ljudi da bi ta cifra danas bila 50. Ko moze da radi od kuce – dobio je zeleno svjetlo da to i uradi cime se smanjila guzva u javnom prevozu i susretanja na poslu. U medjuvremenu, zdravstvo dobija na vremenu i izbjegava se nekontrolisani priljev bolesnika u bolnice. Ne zaboravite, to su uglavnom starije osobe sa jednom ili vise kronicnih bolesti koje samo cekaju da ih nesto pokrene i da odrade svoje. I te osobe, uglavnom, zavrsavaju u bolnicama. I na respiratorima. Kako se zaraza siri, tako je i vojska dobila zadatak da svoje resurse ubaci u igru i dnasa je nekoliko takvih bolnica vec u pogonu. Zjape PRAZNE! Sto ne znaci da… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Stock

Kako vidim i cujem i u nasim krajevima se provode tzv. samoizolacije i ljui ih se pridrzavaju. Strah za svoju guzicu radi svoje.
Tako je i u Svedskoj i ljudi se ne izlazu nepotrebnim izlascima, ali jedan veliki broj razmislja ovako… Ne zelim da zarazim nekog drugog, ako ja to imam. Mislim da je takav nacin razmisljanja hvale vrijedan i to nema nikakve veze sa LGBTQ8 furkama, Gretom i slicnim sranjima kako se to, u rukavicama proteze u Babicevom clanku i pojedinim komentarima.
Manjak zdravstvenog osoblja, kao i svugdje u Svijetu, moze biti problem i zato je vlada, ponovo na osnovu “prijedloga” zatrazila da se svi koji imaju nekog znanja u zdravstvu, ili su zavrsili nesto oko zdravstva javi da bi popunili slobodna mjesta ili mjesta koja ce se ukazati ovim novim mjerama.
Ne mogu osvojiti od zahtjeva. Cak i penzionisane medicinske sestre, doktori, babice se javljaju.
Moram priznati da sam pozitivno iznenadjen. Ovakvu reakciju nisam ocekivao. Veliki respekt.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

baš dobro što imamo švedsku i nizozemsku vladu to jest bar jednu hrabru tako da na kraju budemo mogli usporediti.i vjerujem da su one u pravu.
ali isto tako da sam ja premijer nebih imao hrabrosti da ne uvedm sve te kineske i korejske mjere.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  mislim

@ mislim

Ali zašto je potebno biti ili Švedska ili Kina? Što su to jedina rješenja?

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Mercury

pa neznam koja su najbolja rješenja ali danas kad sam išao u dućan palo mi je napamet ako na kvaki kako kažu može virus da živi 5 dana onda na svakim vratima bi trebao biti jedan vratar ,a ne da tisuću ruku dira ta vrata.
eto to bi bila jedna od mjera koju bih ja uveo kao premijer i plus koliko javnih vrata toliko novih radnih mjesta

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Mercury

pa neznam koja su najbolja rješenja ali danas kad sam išao u dućan palo mi je napamet ako na kvaki kako kažu može virus da živi 5 dana onda na svakim vratima bi trebao biti jedan vratar ,a ne da tisuću ruku dira ta vrata.
eto to bi bila jedna od mjera koju bih ja uveo kao premijer i plus koliko javnih vrata toliko novih radnih mjesta

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  mislim

@ mislim

Svakako imaš dar za humor. Sviđa mi se.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Mercury

pa neznam koja su najbolja rješenja ali danas kad sam išao u dućan palo mi je napamet ako na kvaki kako kažu može virus da živi 5 dana onda na svakim vratima bi trebao biti jedan vratar ,a ne da tisuću ruku dira ta vrata.
eto to bi bila jedna od mjera koju bih ja uveo kao premijer i plus koliko javnih vrata toliko novih radnih mjesta

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  mislim

premijer si i moraš donjeti brzinsku odluku, a isto tako si i čovjek koji nije siguran .
samo luđaci su sigurni u svoju stvarnost.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  mislim

@ mislim

Odluke se temelje na podacima koji su trenutačno dostupni i mijenjaju se sa priljevom novih podataka. Sukladno tome, Kina nije imala izbora, ali druge države jesu. Po tebi ispada – shoot first, ask questions later. Nemoj se ljutiti, ali ne bih volio da si mi igdje nadređeni.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije

Dejvid Ajk priča teorije urote, e moj Babiću jesu te programirali ko windovse. Slijep si pored očiju.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

stari moj da ti znaš što sve windowsi flegaju kao virus, a u stvari korisni alati. hahahahahahha. Mislim da Babić nikad nije bio logičan, samo nam se svima sralo/sere od amerikanaca a on ih zna lijepo oprat. kad treba kinesku kabalu i dresiranje miljardu i 300 miljuna ljudi u dronove tad je spor na logici, zdravom razumu i vjerovanju onome što mu oči vide. jednom kad se um programira, istina izaziva odbojnost i povračanje.

xxx
Gost
xxx
1 godina prije
Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije

Meni se cini kad ovo prode , ako prode , a trebalo bi , da ce se Kinezi za sigurno osvetit za napade na njih. takoder mislim da su to i niski udarci pogotovo kad je ovaka situacija , gdije bi cijeli svijet trebao biti zajedno u rijesvanju problema . ali posto to nie slucaj , nego i dalje se podmecu klipovi i sa extrimnom sebicnoscu , puca se jedan drugom u leda (naprimjer :pomoc za Italiju koja se presrece i krade) jos vise me uvjerava da su ovo sve namisteno radi kontrole i moci od neljudi koji kontroliraju svijet. isto sam uvijeren da s ovim virusom se zeli ubiti vise muha od jednom . 1. Zaustaviti Kinu koja ekonomski galopira , ako to ne uspije ide se na rat s njom u slijedece tri godine. vijerojatno i manje , E sad a ko Kina to osijeti a virujem da je , ona bi cak mogla i prije napasti zapad tj samu Ameriku. 2. Druga svrha ovog virusa , kazniti sve neposlusne clanice , Pogledaj te di su virusi napravili najvise stete. (Hrvatska je u vrhu poslusnika tako da ne vijerujem da ce imati neke vece stete , jedino mi… Pročitaj više »

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Alabama…………

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Gosp. Babicu hvala na clanku. svaka cast!

Trpimir
Gost
Trpimir
1 godina prije

Trpimirkuhta @L. R.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Gosp.Babić nemojte još i vi tako.Pa Šveđani su psihopatska bolesna nacija i od njih ništa pametno

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

https://thefreedomarticles.com/new-war-on-bioterror-everyone-suspected-carrier/
Nije zlato sve što sja…i u svakom kukolju ima žita…
Now, in the new war on bioterror, everyone is a potential suspect. Since viruses are so microscopically tiny, there’s no way to know if anyone is a carrier or not without being tested (and even then, the PCR test has some serious flaws). People not showing of signs of sickness could still be asymptomatic carriers. Do you see where this is going? What is to stop the government from making you a (public health) enemy and stripping your rights based on the assertion that you are a carrier? The psychological operation in play here is that they want you to submit to quarantine, accept less freedom and roll up your arm sleeve to get a mandatory vaccination with embedded Bill Gates digital ID2020 chips – all to play your part in the new war on bioterror.

petar777
Gost
petar777
1 godina prije

…duhovni naučnik i ezoterni kršćanin Rudolf Steiner iznosi kao rezultat jednog od mnogih istraživanja da je recimo kuga nastala zato što je tadašnja Europa bila duboko prožeta velikim strahom od Mongola,navodeći da je ta bolest doslovno materijalizirani strah …za skeptike -100 godina prije pojave kravljeg ludila u jednom predavanju reče “ako govedo hranimo mesom ono će poludjeti”-takve stvari nisu izrečene iz transa ili gledanjem u kristalnu kuglu već svesnim Ja uronjavanem u suptilne međuodnose duhovnog i fizičkog…tako slutim da ovo sijanje straha i nesigurnosti vrlo pomaže inkorporaciji zla-ali ako i manji broj ljudi odluči sačuvati zdrav duh i dušu oni su već sada lagano poraženi jer kako se širi bolest tako se širi i zdravlje (odraženost-suprotno od zaraženosti kako duhovno tako i fizički) meditacija-Steiner: meni pomaže,eto… pa ako pomogne još nekom još bolje trebamo izlučiti iz duše sve strahove i užase koji nam mogu doći iz budućnosti trebamo postići vedrinu o svim događanjima i osjećajima o budućnosti mi trebamo gledati unaprijed potpuno staloženo prema svemu što nam može doći i moramo misliti jedino da što god dođe dano nam je riječju upute prepune mudrosti to je dio onoga što moramo naučiti u ovom dobu naime da živimo iz čistog povjerenja… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  petar777

K’o da dijeda slušam…
Vidi se da je porijeklom iz ovih krajeva…

... ili hrvatski sveceniki
Gost
... ili hrvatski sveceniki
1 godina prije

24sata.hr/news/mobilna-euharistija-svecenik-i-ministranti-kruzili-po-jarunu-683842

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
1 godina prije
Reply to  Zagor

Prvo su plastikom i iz nje bisfenolima i ptalatima, koji imaju skoro identičnu kemijsku formulu kao i estrogen, pičkizirali muške jer su kroz zapakiranu hranu, tekućine itd. u plastici direktno uzimali ženski hormon a sad još i sa virusom im oduzimaju 50% razine testosterona da im se ne diže i da ih još više pičkiziraju.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Što milse ameri o svojoj vladi… a ne na lokalnom ” indexu i jutarnjem…alternative ima svugdje samo što i “Webmaster” neće dozvoliti rasplet mreže,ni po cijenu 123456789123…”beznačajnih” života….
When the USG declares war on something, it never goes well. The war on cancer didn’t stop cancer and the war on drugs just put more people (many of whom were either non-violent criminals or needed mental health help) behind bars. The USG may not use the exact phrase “war on bioterror” but it appears as if we have now stepped into a new world. Just like the Patriot Act was prepared well in advance and hurriedly rushed into law, is there a new bioterror act (which has secretly been prepared far in advance) about to sprung upon us with draconian new regulations? Is the mass population both in the West and around the world going to be taken in by the hype, fear and panic to allow governments to trample upon their rights? Will you fall for it when authorities argue that every single person is potentially a suspect (i.e. a suspected carrier)?

*****

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Hehe, liberali žive normalno, ne slamaju svoju ekonomiju i imaju najmanje zaraženih i najmanje umrlih. A diktature i one koje bi to htjele biti, e tamo se umire masovno. Čak i u korona virusu se pokazuje da su liberali pametniji. A vi zagovarajte uvođenja diktatura do mile volje.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son, diktatura je veca kod tzv liberala, sa druge strane i to poredjenje koje ste naveli nema uporiste, zato sto i Belorsija ide potpuno drugim putem od vecine, a tamo je nesumnjiva autokratija(nista negativno ne mislim o tome) tako da to poredjenje ne stoji.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije

Evo zacina za kraj , za uspijeh nas dijeli jedan “mali” rat POČELO JE! BRITANSKI EKS-PREMIJER: SVETU JE ZBOG PANDEMIJE I EKONOMSKE KRIZE POTREBNA JEDNA SVETSKA VLADA Bivši britanski premijer Gordon Braun predložio je da se uspostavi „svetska vlada“. 2008-me i 2009-te on je bio na čelu britanske vlade, kada je svet prolazio kroz svetsku finansijsku krizu. Londonski The Guardian ovako je svojim čitaocima predstavio teze i logiku eks-premijera: „Gordon Braun je pozvao svetske lidere da formiraju privremenu formu globale vlade radi savladavanja medicinske i ekonomske krize koje je izazvala pandemija COVID-19. Bivši premijer-laburista je uveren da postoji potreba da se stvori ciljna grupa u koju bi bili uključeni svetski lideri, medicinski eksperti i šefovi međnarodnih organizacija. A da ta grupa treba da ima izvršna ovlašćenja za preduzimanje i koordinaciju potrebnih mera“. Ovo bi se moglo ignorisati kao samoreklamerstvo zaboravljenog britanskog političara da nekima koji su nesumnjivo moćni nije otrebno da forsira Braunovu inicijativu. I da se ne radi o reaktuelizovanju stare ideje koja je bila isplivala i 2008-me, ali nije bila realizovana. Zato verovatno nije iznenađenje što je sa idejom „svetske vlade“ istupio upravo Braun. Britanski mediji su iz njegove biografije iskopali momenat kada on zamalo nije postao „planetarni… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Kako kugu zaustavit!?

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Babić je ovaj puta fulao !!

Niks
Gost
Niks
1 godina prije

Babiću pratim te dugo i većinom si u pravu, I da smatram da su Šveđani sada s ovim u pravu i da živio bih prije u Švedskoj nego U Kini. Kao i većina ovamo komentatora iako ćemo poduprijeti Kinu kad mislimo da je u pravu. (ti možda u Kini, što je ok). Znači ti meni želiš reći da ako je Švedska u jednom u pravu trebam sve uzet njihovo, ako moj susjed preko puta je vrhunski majstor za aute ali je gay. TREBAM li i ja postati gay ako preporučim ga nekom za popravak ili odvezem auto kod njega. TO je tvoja logika!??? Nisam ovo očekivao…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Niks

Ja bih prije živio u Kini nego u bilo kakvom neoliberalnoj zemlji snova, pa tako i ljubljenoj Švedskoj.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Nekako vise vjerujem Srecku Sladoljevu i slicnima od bilo koje nase i svjetske komunjare ili novinara.

Bill
Gost
Bill
1 godina prije

Babic je fulao:
1. Ocito misljenje bazira na krivim i napuhanim statistikama
2. Mozda je podvinuo rep u navali propagande utemeljene na krivim statistikama
3. Ne raspravlja o cinjenicama vec politici, slicno kao sto se dogodilo sa Gretenizmom
4. Zanemaruje se da je jos uvijek ucinak propagande debelo veci nego virusa
5. Zaborvlja “que bono”
6. U orijentaciji zeli biti protiv Svedske i slicnih, to je primarno, sekundaran je sadrzaj problema
7. Ne komentira sve vec receno vezano uz cinjenicu da je broj umrlih od korone samo ubrzao smrti ljud koji su vec bili u kriticnom stanju zbog drugih zdravstvenih problema, vezano za tocku 1 – pogledajte statistike smrtnosti u njemackoj koja jos uvijek nije testirala cijelu populaciju
8 . U ovom slucaju ne vjeruje u zavjeru, u slucaju Rusije svi su u zavjeri protiv Putina
9. Moguce da trolla, malo vjerojatno
10. Moguce da mu je netko pokucao na vrata – u ovom slucaju najebali smo ko zuti

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
1 godina prije
Reply to  Bill

Dobar si detektiv.

Maca
Gost
Maca
1 godina prije

Kognitivna kompleksnost je karakterizirana sposobnostima da se sagledaju cinjenice sa vise strana bez obzira sto se nekada ne slazemo sa oredjenim stavovima ili razmisljanjima, netko je dao dobar primjer sa susjedom automehanicarem koji je gay. U takvoj situaciji ne znaci da i ja moram biti pro gay da bi ostavio susjedu auto na popravak. S druge strane ako ostavim auto na popravak ne znaci da podrzavam gay politiku. S trece strane ako ne podrzavam gay politiku ne znaci da imam nesto protiv prava tih ljudi vec samo protiv nacenle politike. Iz mojeg iskustva, na balkanu generalno nedostaje kognitivne kompleksnosti jer se ljudi svrstavaju u tabore sto je zapravo glavni cilj vlastodrzaca. U vecini slucajeva, rasprave o bilo kojoj vrucoj temi sa kolegama koji zive na balkanu uvijek su savrsile u modusu da necije misljenje mora pobijediti a nikada u modusu “let’s agree that we disagree”, i nikada u modusu u kojem se izvlace vrijedne cinjenice od bilo koje strane u zelji sto boljeg razumijevanja tudje perspektive i u zelji konstruktivne rasprave. Stavite ljude u emocionalno vrijednosne ladice i tada mozete lako kontrolirati diskurs, stavise, tada ce se ljudi kontrolirati i manipulirati medjusobno bez ikakovog velikog troska za onog koji je… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Maca

Stoji,ne samo na balkanu već, kao što vidimo posvuda ista priča,frekventirana na regionalnu razinu svijesti.
Što više imaš,više se “boriš” da prodaš svoj stav kao jedini ispravan.
Što više “ponudiš” dovodi te u poziciju kupca,i tako u krug…sve do digitalnog 10.kruga…
Mrvice koje zbog centrifuge padnu sa stola grabe opet pozicionirani…i opet ponovo i ponovo .

Jovo
Gost
Jovo
1 godina prije

Trenutnu situaciju vidim kao eliminacijski ispit inteligencije protiv gluposti. Jako puno ljudi ce pasti ovaj ispit koji ce definirati tijek njihovih zivota u buducnosti. U ekstremnim situacijama kao ova, kontrasti dolaze do izrazaja i nekada po prvi puta vidite s kim imate posla. Sto je najgore, ovaj ispit nije samo filtriranje pojedinaca vec generalni ispit cijele populacije.

POVEZANE VIJESTI