Ako Kijev pokrene veliku ofenzivu, Rusija neće dozvoliti genocid u Donbasu

donbas
18 komentara

Vlasti u Donjecku su potvrdile da su ruski časnici, koji su na zahtjev Kijeva  prestali s radom u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC), napustili Donjecku Narodnu Republiku.

“Danas su ruski časnici uspjeli izaći iz našeg teritorija i prijeći liniju kontakta. Trenutno su u Soledaru na ukrajinskom teritoriju”, rekao je Ruslan Jakubov, čelnik DNR u SCCC, koji će vjerojatno prestati s radom.

Dodao je kako su, zajedno s ruskim časnicima, teritorij Donjecke Narodne Republike napustili i predstavnici Ukrajine u SCCC, koji su bili raspoređeni na promatračkim mjestima za zajedničko praćenje primirja.

Odlazak ruskih časnika je planiran za 18. prosinca, ali zbog manjka sigurnosnih jamstava Kijeva rusko vojno osoblje nije moglo prijeći ukrajinski teritorij.

Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC) je utemeljen Sporazumom iz Minska. Uključivao je predstavnike samoproglašenih republika, Rusije i Ukrajine. Glavne zadaće centra su bile praćenje usklađenosti s provedbom Sporazuma iz Minska, interakcija sukobljenih strana, interakcija SCCC-a s OESS-om, sudjelovanje u rješavanju sporova vezanih za provedbu Sporazuma iz Minska i pomoć u njihovoj provedbi, kao i sudjelovanje u procesu pregovaranja o provedbi samog sporazuma.

Rat protiv Donbasa će dovesti do propasti ukrajinske države

donbas
FOTO: SCCC Donbas

Protjerivanje ruskih časnika iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja (SCCC) u Donbasu će dovesti do toga da će se Kijev izravno suočiti s Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, jer ostaju bez izravne interakcije i bez posrednika.

Kijev gotovo sigurno neće razgovarati s republikama Donbasa, nego će pokrenuti vojne akcije. Prvog dana prekida rada SCCC-a se već bilježi porast intenziteta granatiranja, iako se ove akcije još uvijek mogu opisati “provokacijama na daljinu”.

U vjerojatnost eskalacije sukoba je gotovo siguran potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, senator Franc Klintsevič.

“Vlasti Ukrajine, osobito Petro Porošenko, sada misle da su im ruke odriješene. Ne isključujem da će zbog najavljenih isporuka smrtonosnog oružja iz Sjedinjenih Država i Kanade, završetka obuke ukrajinskih snaga, uvoz teškog naoružanja,a a prije svega zbog dovlačenja topništva i streljiva na liniju razgraničenja ukrajinska vojska pokrenuti “akciju čišćenja” velikih razmjera. Mislim da ćemo se suočiti s velikim ratom”, rekao je Klincevič.

Prema njegovom mišljenju, ako Porošenko da zapovijed za ofenzivu, opstanak Ukrajine će biti veliko pitanje.

“Čak i najfanatičniji ukrajinski vojnik razumije da će situacija po njega završiti loše. Ljudi koji žive u Lugansku i Donjecku će štititi svoje obitelji i domove. Bit će mnogo krvi. I oružane snage Ukrajine, čak i ako se transformiraju, neće moći pobijediti. S izbijanjem neprijateljstava, a već osjetimo miris krvi i baruta, Ukrajina će prestati postojati kao država. Zemlja je već na rubu kolapsa, a rat neće uzrokovati izrazito negativan stav samo kod Ukrajinaca, nego cijele međunarodne zajednice”, dodao je potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije.

“Ako Kijev krene na Donbas, Rusija neće dozvoliti genocid”

t 90
FOTO: T-90

Senator je siguran kako Kijev neće ni pokušati pokrenuti dijalog s vlastima Donjecka i Luganska.

“Kijev će krenuti na Donbas oružjem, koje je već spremno. Situacija je vrlo opasna. Jasno je i da će Rusija morati donijeti ne baš jednostavne odluke”, rekao je Franc Klincevič.

Potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije je naglasio da bi Rusija, ako situacija doista eskalira u veliki napad ukrajinske vojske na Donbas, jednostavno trebala intervenirati.

“Mi nemamo pravo dozvoliti da se provede genocid nad ruskim narodom. Siguran sam da ćemo u tom slučaju morati intervenirati”, upozorio je senator.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je priopćilo kako su pokušaji da problem se riješi bilateralno, u “Normandijskom formatu” ili kroz kontaktne skupine u Minsku propali.

“Odgovor će biti oštar i snažan i Kijev će ga čuti i osjetiti”

Predsjednika ruskog Centra za etničke i međunarodne studije  Anton Bredihin  je komentirao prestanak rada ruskih časnika u okviru Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja.

“Odlazak ruskih časnika iz misije nije samo alarmantan znak za Kijev, to je znak da će se situacija u Donbasu u bliskoj budućnosti promijeniti. I očito ne na način kako bi željela Ukrajina. ukrajinskoj strani. Ukrajinska strana je stvoriti sve potrebne uvjete da onemogući rad ruskih časnika. Ali što su učinili? I ovdje se možemo potpuno složiti sa stavom Sergeja Lavrov. Vrijeme je da se vlastima u Kijevu kaže: Jeste li svjesni posljedica? A one mogu biti više nego žalosne”, objasnio je Anton Bredihin.

Jasno je da se odlaskom ruskog vojnog osoblja zamrzava rad Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja i uništava se njegova učinkovitost. Od danas ova strukture više neće postojati.

Međutim, odlazak ruskih časnika i promatrača može odriješiti ruke i vodstvu Donjecke i Luganske Narodne Republike. Iz nekog razloga, Kijev kao da ne razumije da je stvorio nove probleme ruskoj manjini i Ukrajincima ruskog govornog područja na istoku zemlje.

Porošenko
FOTO: Petro Porošenko

Kijev je uvjeren u američku i pomoć iz Kanade, ali su tijekom protekle dvije godine Donjecka i Luganska Narodna Republika stvorile respektabilne oružane snage s visoko motiviranim lokalnim stanovništvom.

U međuvremenu, na jesenski mobilizacijski poziv ukrajinske vojske se odazvalo jedva 30% vojnih obveznika.

Također je važno da se sve događa u jeku aktivne rasprave o inicijativi za uvođenje mirovnog kontingenta Donbas. Očigledno će se ukrajinska strana morati pomiriti i prihvatiti činjenicu da će mirovne snage zapravo biti ruska vojska.

Postojećem malom kontingentu za praćenje primirja nije bilo omogućeno da profesionalno obavlja svoje zadaće. Ali ulaskom ruskog mirovnog kontingenta i u slučaju početka ofenzive ukrajinske vojske, oružje u Donbasu više neće šutjeti.

“Odgovor će biti oštar i snažan, da će se uskoro čuti i osjetiti čak u Kijevu”, zaključio je Anton Bredihin.

Ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je izuzetno zabrinut zbog situacije koja se stvorila oko Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja. Prema njegovim riječima, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava sabotirati rad ove strukture. Na kraju je to i uspio.

“Sada se stvorila opasna situacija. Ukrajinska strana i osobno predsjednik Ukrajine Porošenko su 2014. pokrenuli osnivanje takvog centra, da bi potom ruske časnike u njegovom doveli u nepodnošljive uvjete. Slali su im neprihvatljive zahtjeve i sam centar je prestao postojati”, izjavio je Sergej Lavrov.

Kijev će, ohrabren opskrbom smrtonosnim oružjem od strane Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, vjerojatno pokrenuti ofenzivu na Donbas.

Kao što je rekao Franz Klincevič, “od danas možemo svjedočiti izbijanju velikog rata”. Iako je Rusija u više navrata naglasila kako nije strana u sukobu u Donbasu i da postoji mogućnost da tamo sudjeluju dragovoljački odredi iz Ruske Federacije, ali ne i redovite jedinice ruske vojske, Klincevič je jasno dao do znanja da će u slučaju velikog napada ukrajinske vojske na Donbas, Moskva biti prisiljena donijeti tešku odluku, jer neće dozvoliti genocid nad ruskim narodom. Jasnija poruka nije mogla biti upućena, i to od strane visokog ruskog dužnosnika zaduženog za područje obrane i sigurnosti.

Kijev najavljuje deokupaciju Donbasa , dok vojska obveznike lovi po barovima

Kijev- otjerao ruske časnike iz mirovne misije u Donbasu – Kakav će biti odgovor Moskve?

dnrdonjecka narodna republikaNATOSCCC
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

U slucaju napada fasista na ruski narod donbasa i luganska gotovo sam siguran da ce ovaj put zaigrati mecka i to onako kako samo ruska zna i umije , te da ce crvena armija zagnojiti nacistiskim placenicima plodnu zemlju za proljetnu sijetvu , te konacno pokazati i dokazati ukrajinskim fasistima i nato paktu da nikakve oluje ne dolaze u obzir kada je u pitanju ruski narod .

P.S. Nadam se da ce normalni ukrajinci odbiti sudjelovati u nacistickom krvavom piru , te da nece krenuti puskom na svoju slavensku bracu a ova saka placenika i ukrajinskih fasista ako krenu , upoznati ce pakao .

Weteran
6 godine prije

Znaju dobro oni u Kijevu da protiv sebe nemaju na brzinu obučene rudare, pekare, stolare …
Znaju, ali znaju isto tako da svoji besni psi moraju da grizu!?
Konačni ishod nije nepoznanica. Čekamo da vidimo Kada i Kako ?

Georgij Žukov
6 godine prije

Citiram odnosno kopiram dva komentara postovanog druga Andreja i Dalmate koje su napisali prije 8 mjeseci i 7 dana 🙂 Citat Andrej: Borba za Donbas je borba protiv imperijalizma. Uhvaćene plačenike koji sudjeluju u redovima ukrajinske vojske treba izvesti pred prijeki sud i strijeljati. Za svakog civila nastradalog zbog posljedica neselektivnog granatiranja, potrebno je pred prijeki sud izvesti 10 placenika. Strijeljanja moraju biti javna. Uhvacene pripadnike kijevske hunte izvesti pred prijeki sud i strijeljati u nazocnosti predstavnika OSCE-a i IMF-a. Rodbina moze preuzeti tijela, ako plati metak, te izlazak streljackog voda. Onima kojima se gorespomenute mjere cine brutalne savjetujem da za jedan dan zamijene udobnost svojega dnevnog boravka za granicna podrucja Donbasa gdje u uvjetima formalnog mira svaki dan u neciji dnevni boravak doleti balisticki projektil, pa time htjeli – ne htjeli sudjelujete u bizarnom loto izvlacenju vaseg kucnoga broja. One koji su skloniji rjesavanju konflikta krscanskim okretanja drugoga obraza… Čitaj više »

17 novembar
6 godine prije

ovo se moze posmatrati da svi rade u dogovoru. narod sa obadvije strane drze u strahu od neki invazija dok istovremeno rusija uzima rudna bogastva i preprodaje drugoj strani dok sa druge strane zapad sjece sume privatizuje ukrajinu odvode ljude za organe i druge stvari . narod niko nista ne pita i ovo je dogovor korporacija i oligarha da uniste ukrajinu isto kao i jugoslaviju i druge zemlje . samo intresi i depopulacija stanovnistva

Ivo
6 godine prije

Rusi su do sada sve odigrali maestralno i aplicirali točno odmjerenu količinu sile. Nema razloga da će ovaj puta biti išta drugačije. Što će točno napraviti kad ukronaziji krenu (a krenuti će) vidjeti ćemo, moje predviđanje je izlazak Ruske vojske na liniju Chervintzi – Termopil- Rivne, protjerivanje pronacističkih elemenata u novu ukronaci državicu sa sjedištem u Lvivu, i inkorporaciju većeg dijela ukrajine u Rusku federaciju. Vojno to realno mogu izvesti, NATO može samo škrgutati zubima dok se to događa. Još ako diplomatski ponude manje dijelove ukrajinskog teritorija susjedima s aspiracijama prema istome (Mađarska i Poljska), ubiti će roj muha u jednom šutu. Naravno, bilo bi bolje da do sukoba uopće ne dođe, ali nema teorije za to – mekkejnove lutke u Kijevu u biti i nemaju izbora, moraju odigrati kako gazda kaže.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Dobar je on strateg.Strpljiv, sa druge strane nervozni i nestrpljivi krimosi.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Vidoje,čestitam.Vrhunski odrađen posao.Konačno su dobrog trola poslali na ovaj portal.Odveo si raspravu”” u ništa”” i sada glumiš nevinašce i još tražiš nekakvu jednu istinu ,po mogućnosti da bude tvoja.Provaljen si.

Admin
6 godine prije

Malo smo pustili ovu dvojicu da vidimo tko su, jer na novom portalu više neće imati pristupa.

Jedan je iz Slunja, rođak onog Milančeta koji se javlja s 10 imena (ponekad zna biti i žensko), a drugi je iz Njemačke.

Amistad
6 godine prije

Ajde sjaši covece vec jednom s tim genocidom.
Najprije si procitaj sta je definicija genocida a onda pogledaj sa kojim rijecima zapocnu sve price svjedoka tog “genocida”……odvojili su zene I djecu…..kraj price!!
Zlocin se desio, genocid NIKAKO!!!

17 novembar
6 godine prije

georgij zukov i gdje su nama muda isto kao i ukrajincima . nismo u stanju da skinemo naziv ulice nekog nacionaliste a kamoli sta drugo .

mmne
6 godine prije

pazi ovako treba im 5 dana do kijeva i 10 do lvova(?)…e sad nije trebalo da ih upozoravaju vec da ih puste i da jednom zauvek apsolviraju ukrajinu….hm…lose za juzni tok jer ostaje ukrajinski cevovod u funkciji?

davor
6 godine prije

Možda je sad pravo vrijeme da pošaljemo Plenkovića u Kijev na novi internship. Što se tiče Rusa oni nemoraju voditi neke veće akcije dovoljno je uhapsiti i isporučiti neke kriminalne persone na teritoriju Ukrajine u stilu kako to rade FBI, Simon Wiesenthal i njihove tvrtke kćeri za očevid, razno razni Interpoli itd. Tada će se vrlo brzo hajka raspustiti i bit će obnovljen dijalog. Ali Klincevič je svakako postao međunarodno ime što se tiče konzultacija, njegova sva upozoravanja dosada su se obistinila

opet ja
6 godine prije

Ako krenu na Ruse to će biti ravno samoubistvu. Rat ne mogu da dobiju, mogu samo još više da izgube. Rusija se ipak sve vreme drži ograničeno radeći samo ono što je neophodno. Ali, moramo da budemo svesni da je provokacija oko Sirije najverovatnije propala, pa je Ukrajina ostala kao jedina mogućnost za uvlačenje Rusije u veći sukob. Ruske okolpno mehanizovane jedinice mogu za max 3 sata da uđu u Kijev, ali se nadam da do toga neće doći jer su svi oni naša braća Sloveni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI