Kijev najavljuje deokupaciju Donbasa, dok vojska obveznike lovi po barovima

Ukrajinski vojnici - samoubojstva
6 komentara

U okviru mirovnog plana deokupacije ukrajinska Nacionalna garda treba biti spremna preuzeti kontrolu nad nekontroliranim područjima Donbasa, na sjednici Vojnog vijeća Nacionalne garde je izjavio ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov .

“Nacionalna garda, kao i ostale agencije za provedbu zakona, uvijek će biti izvan politike. Njihova je zadaća zaštititi prava i slobode građana, osigurati javni red i suzbiti ilegalne aktivnosti. One također moraju biti spremne preuzeti kontrolu nad privremeno okupiranim područjem, prema mirovnom planu za deokupaciju”, izjavu Avakova je prenijelo Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine.

Naime, takozvani strateški “plan deokupacije Donbasa” su ukrajinske vlasti najavile još 2016. godine.

Međutim, tada je zamjenik ministra za područja izvan kontrole Kijeva i interno raseljene osobe Ukrajine, Georgij Tuka, rekao kako plan, između ostalog, predviđa nastavak trgovine s regijom.

Voditelj odjela Vadim Černiš je naveo da plan uključuje “miroljubive načine s paralelnim jačanjem sektora sigurnosti i obrane”.

No, od tada, pa sve do danas, sukobi na liniji razgraničenja između dvije sukobljene strane ne jenjavaju, a ukrajinska vojska svakodnevno granatira zapadne četvrti Donjecka, Gorlovke, sjeverna područja Luganska i provodi upade u demilitariziranu zonu koju bi treba nadzirati OESS.

Na konferenciji za novinare je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako bi ukrajinski nacionalisti, da im se nisu suprotstavile lokalne milicije republika Donbasa, narod u tom području masakrirali kao u bosanskoj Srebrenici.

Avakov bi Donbas “oslobađao” s vojskom duhova

AZOV - Ukrajina

Unatoč visoko moraju političkih dužnosnika u Kijevu, među Ukrajincima nema posebnog oduševljenja za odlazak na “Istočni front”.

Naime, prema nedavno objavljenim podacima ukrajinske vojske, tijekom jesenske kampanje poziva novih ročnika njih oko 70% se nije odazvalo u nadležne vojne komesarijate.

“Ima puno problema s onima koji izbjegavaju oružje i pristupiti vojsci. Oko 70% ročnika se nije odazvalo na pozive vojnih komesarijata. Gotovo trećina njih nalazi se na željenom popisu”, priopćili su iz zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine.

Danas je priopćeno da je jesenski poziv predviđao pozvati 10 000 vojnih obveznika, ali je onda brojka podignuta na 12 400.

Zaposlenici službe za registraciju i slanje u vojsku su pokazali neviđenu revnost i tražili su mladiće po noćnim klubovima i barovima. “Regrutirane” se na taj način pokušalo prisiliti da prođu medicinski pregled, bez kojeg se mladića nema pravo zvati u oružane snage.

Ovo je najgori odziv ikada zabilježen u Ukrajini. Popisi s imenima ročnika su čak stavljeni na društvene mreže. Unatoč svemu,  kao što je navedeno u Kijevu, nakon prve dvije faze upozorenja regrutacija nije uspjela. U glavnom gradu Ukrajine se odazvalo samo 3,9% onih koji su pozvani u vojnu službu,  dok su ostali ignorirali “pozive” vojnim komesarijata. Vojska je potom odlučila pronaći, zadržati i isporučiti izbjegle vojne obveznike. Na kraju je na državnoj razini prikupljeno najviše 30% obveznika.

Poziv za hitnu vojnu službu je postojao u Ukrajini do 2013. Na posljednje predratne pozive je broj ročnika bio oko 7500 ljudi. Njih se novačilo bez poteškoća. U listopadu 2013. godine je tadašnji predsjednik Janukovič potpisao uredbu kojom se od 1. siječnja 2014. poziv obustavlja, a vojska bi se trebala popunjavati  isključivo na temelju ugovora.

Ukrajina - tenkovi

Međutim, nakon prevrata i početka rata u Donbasu je ovaj praksa obnovljena. Trajanje vojne službe je produženo na 1,5 godinu, a maksimalna dobna granica za poziv se s 25 podigla na 27 godina. Istina, prema novom zakonu se u vojsku više ne pozivaju mladići s 18, nego s 20 godina.

Ukrajinski vojni dužnosnici su podsjetili mladiće kako se za izbjegavanje obvezne vojne službe može dobiti do tri godine zatvora.

Iako je Arsen Avakov ministar unutarnjih poslova i formalno je Nacionalna garda pod njegovom nadležnošću, prema dekretu iz 2014. Avakov imenuje zapovjednika, kojeg onda potvrđuje predsjednik države, a Nacionalna garda djeluje kao oružana sila u okviru vojske i pod uvjetima Pravilnika o građanima Ukrajine u vojnoj službi u Oružanim snagama Ukrajine. Nacionalnoj gardi se pristupa po ugovoru ili, zbog trenutnih okolnosti, na poziv. U vrijeme najvećih sukoba 2015. je Nacionalna garda imala 50 000 boraca, od kojih su kasnije mnogi napustili službu. Formacija je ujedno služila i za reguliranje statusa na bojištu neonacističkih i nacionalističkih skupina Desnog sektora i Samoobrane Maidana.

Ovo je jedina oružana formacija koja je u stanju skupiti relativno velik broj dragovoljaca u slučaju napada na Donbas, što objašnjava ratnohuškačku retoriku ministra Arsena Avakova, dok redovna ukrajinska vojska ni silom ne uspijeva popuniti svoje redove.

AzovdonbasReintegracija Donbasa
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Stanje opisano u gornjem članku podsjeća me na situaciju iz sljedećeg vica: – Stoji na ulici časna sestra, kad do nje odnekud dotrča zadihani mladić, te je panično zamoli: – “sestro pomozi, jure me dvojica vojnih policajaca, žele me poslati u Irak. Molim te sakrij me ispod svoje haljine. Časna sestra ga sakri i samo što je to učinila, iza ugla izbiše ona svojica vojnih policajaca, te je upitaše da slučajno nije vidjela jednog mladića kako bježi i kuda je otišao. Ona ih uputi pogrešnim smjerom i tek što zamakoše za prvi ugao, onaj mladić se izvuće ispod haljine i toplo se zahvali časnoj. Na kraju joj i reče: – “časna, bez uvrede, ali dok sam bio ispod haljine, primjetio sam da imate dobre noge”. Na to će mu časana: – “da si išao još malo glavom prema gore, primjetio bi i dva dobra jajeta – mene hoće da pošalju… Čitaj više »

oko
6 godine prije

Na zalost isto je i na drugoj strani gde je ojacani vod ceta , dve takve cete bataljon , 2,5 takvih bataljona brigada i gde nema 90% onih koji su bili 14-15 vec sluze ljudi motivisani platom .

Cigo
6 godine prije

Skontali da se ne isplati ratovat za mafiju. Bravo

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Polako.Dok uvježbaju divlje svinje i modernizuju limeni kovčeg na točkovima za kretanje po blatu a ne samo prugom.??

Epulon
6 godine prije

Se va štate nin je trohleno, lih zayk ni! Redikuli žgojny.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI