Ako SAD žele da prodaju više prirodnog gasa Evropi, moraju da igraju po istim pravilima

SAD - Evropa - Gas
6 komentara

Bogate nekonvencionalnim prirodnim gasom, SAD su neto izvoznik od 2017. Žele prodavati mnogo više tečnog prirodnog gasa u Evropi, ali postoji problem: Rusija dominira na tom tržištu. Šta je sljedeće?

Donald Trump obećava američkom narodu da će Sjedinjene Države postati dominantan izvor energije – da će zemlja podmirivati sopstvene potrebe i potom izvoziti svoju nekonvencionalnu naftu i gas iz škriljaca širom svijeta. Ali predsjednikova vizija naišla je na neke prepreke: za početak, ruski Gazprom već ima duboke tragove u Evropi i razvija cjevovod koji će mu omogućiti da udvostruči svoj trenutni kapacitet – mehanizam isporuke koji je jeftiniji od zamrzavanja gasa i takve isporuke. U ovom trenutku, međutim, postoji i preplavljenost gasom i rušenje tržišta za gorivo.

„Potražnja za LNG (tečni prirodni gas) trenutno je slaba“, rekao je Neil Chatterjee, predsjedavajući Savezne komisije za regulaciju energetike, u konferencijskom pozivu koji je ove nedelje organizovao Atlanski savjet. „Američke kompanije pokušavaju da osiguraju dugoročne ugovore i SAD su sada neto izvoznici energije. Ovo ima pozitivne ekonomske i geopolitičke koristi: to je alternativa Rusiji i korisno je za naše saveznike. Doći će do ponovnog porasta potražnje. ”

Ali opadajuća potražnja stvara neizvjesnost među proizvođačima LNG-a. Iste nervoze važe za Gazprom. Dok Rusija isporučuje 39 odsto evropskog prirodnog gasa, na kontinentu se nalaze alternativni dobavljači – Norveška, Alžir, Katar i Nigerija – i obezbijedili su oko 5 odsto više od 2018. do prve polovine 2019. godine, kaže Eurostat. SAD takođe pružaju 3,4 procenta na tržištu za koje smatraju da može biti otvoreno: trećina svog LNG-a otišla je u Evropsku uniju između januara i novembra 2019., kaže Evropska komisija.

Trumpova administracija tvrdi da je u interesu Evrope da diverzificira svoju mješavinu prirodnog gasa – da će konkurencija natjerati Rusiju da smanji cijene i napravi ustupke. U tom cilju, SAD su pokušale da spriječe izgradnju Sjevernog toka 2; 10,5 milijardi američkih dolara vrijedan naftovod koji se proteže 745 milja od ruskih gasnih polja do njemačke baltičke obale. Trenutno izgradnja zaostaje dvije godine prema rasporedu, mada bi mogao da bude završen 2021. godine.

Gazprom predviđa stalni porast količine prirodnog gasa kojim sada snabdijeva Evropu, ali Međunarodna agencija za energetiku smatra da bi količine mogle malo pasti, na 33-36 odsto tog tržišta.

Igranje politike

Rusi kažu da se Amerikanci igraju politike. A Evropska unija ih podržava. Sjeverni tok 2 kasni – djelom jer su SAD u decembru 2019. Rusiji uvele trgovinske sankcije da bi primorale Evropu da kupuje američku naftu. To takođe znači da bilo koji drugi dobavljač ili finansijer ima potencijal da bude pritisnut sankcijama. Dakle, Rusija mora da završi gasovod sama, ali američki zvaničnici kažu da joj nedostaje tehnologija za dovršetak posla.

„Predsjednik Putin je bjesan zbog Sjevernog toka 2“, kaže Angela Stent, stariji kolega iz Brookings Institution. „Rusi američki škriljac vide kao velikog konkurenta.“ Njemačka kancelarka Angela Merkel takođe je kritična prema sankcijama, rekavši da imaju “ekstrateritorijalni efekat” koji utiče na njemačku komunalnu kompaniju Uniper, koja pomaže u finansiranju gasovoda. To bi moglo uticati i na Shell, OMV i ENGIE, koji imaju novac na stolu.

Najveća evropska tržišta za SAD su Velika Britanija, Španija i Francuska. Ali Njemačka je najunosniji ulov – zemlja koja je u procesu gašenja svih nuklearnih i ugljenih elektrana. Cilj im je zamijeniti veći dio te energije obnovljivim izvorima energije. Prije nego što to bude moguće, izgleda da će prirodni gas popuniti prazninu. Čak i nakon toga, prirodni gas će igrati glavnu ulogu u svom portfelju električne energije jer će biti potreban kao podrška energiji vjetra i solarnoj energiji kada vremenski uslovi nisu pogodni.

Njemačka je uvezla prirodni gas vrijedan gotovo 15 milijardi dolara u 2019. godini, ali je 2020. platila 40 procenata manje, navodi njena Federalna kancelarija za ekonomska pitanja i kontrolu izvoza. Ipak, ako SAD žele dio toga, moraju sniziti cijene. Trenutno, od trenutka kada se prirodni gas ukapljuje, zamrzne i dopremi u Evropu, trošiće se od 3 do 4 USD po milionu Btus-a (ili britanske termalne jedinice – odnosno, mjerne jedinice za energiju), prema Akcionarima Unite.com. A Rusija može da ga preda tamo za manje od 3 USD.

Koronavirus je taman oblak na cijelom tržištu. Prije nego što ju je pandemija pogodila, Evropa je širila svoje terminale za uvoz LNG, a SAD su odobrile još desetak izvoznih terminala, povrh pet trenutno aktivnih. Niža potražnja, u kombinaciji s viškom zaliha, čini cijene prirodnog gasa jeftinijim nego ikad. A to pogađa i Gazprom i američke izvoznike LNG-a.

“Jedna od stvari koje smo uradili na prostoru za LNG je odobrenje 12 postrojenja za izvoz LNG-a u prošloj godini,” kaže Chatterjee, o radu koji je uradila Federalna regulatorna komisija za energetiku.

Evropa će bez sumnje imati koristi od konkurencije. Ali SAD neće dobiti nova tržišta maltretiranjem Rusije i pokušavanjem blokiranja njenog gasovoda Sjeverni tok 2. Da bi pobijedili, Amerikanci to moraju učiniti na staromodan način: stvoriti bolji proizvod po nižoj cijeni. A za sada je to težak zadatak.

Evropaprirodni gasrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
D-B
3 godine prije

Ameri ne prodaju svoj gas vec gas iz okupiranih drzava NATO dok Rusija prodaje svoj i u tome je problem !

komentar
3 godine prije

Trebaju samo zaustaviti ruski plin ili se kartelizirati sa njima, pustiti ruse da ostanu u siriji barem još 10 godina tako da plinovod i naftovod iz zaljevskih demokracija ne može proći, libiju držati u stanju polu vrućeg rata, naoružati islmiste tako da zadaju glavobolje Haftaru. Tek pod ovim uvjetima usa može prodavati plin evropljanima osim toga ne postoje brodski kapaciteti za prevoz plina preko atlantika tako da i to otpada. Usa ne može podavati plin vropi osim da ga nepreprodaje kao ugljen iz Donbasa.

Snicla
3 godine prije

A zašto bi stvarali bolji proizvod po nižoj cijeni kad može i jednostavno. Toljagom po glavi tko hoće kupovati od Rusa. Ili Kineza. Ima da se kupuje demokratski plin i demokratske bombe. Inače ako ih ne kupiš padat će tebi po glavi.

Lektorikus
3 godine prije

Greska u tekstu: “10,5 milijardi američkih dolara vrijedan NAFTOVOD”
Treba da stoji GASOVOD (ili PLINOVOD)

komentar
3 godine prije

Postoji opcija sa plinovodom, kada usa uzme grenland onda preko kenjade poući cijevi na grenland do islanda pa do engleske ili norveške. To bi bio plinovod ipo.

Max
3 godine prije

Neka svi prodaju ali pošteno i bez ucjena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI