Ambasadore EU treba izbaciti

Dmitrij Medvedev
20 komentara

Ambasadori zemalja članica Evropske unije trebali bi biti protjerani iz Rusije, rekao je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, navodeći njihovo odbijanje da razgovaraju o miješanju u izbore s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

“Ambasadori država EU u Rusiji odbili su sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova. Navodno, slijedeći neke savjete iz Brisela”, napisao je Medvedev na X (bivši Twitter) u ponedjeljak. “Ovo je potpuno protivno samoj ideji postojanja diplomatskih misija i zadataka ambasadora.”

“Sve ove ambasadore treba izbaciti iz Rusije, a nivo diplomatskih odnosa treba degradirati”, napisao je Medvedev, koji je trenutno zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije. On je diplomate EU nazvao “političkim imbecilima koji ne shvataju svoje stvarne zadatke”.

Govoreći na omladinskom skupu u ruskom crnomorskom gradu Sirijusu u ponedjeljak, Lavrov je rekao da je Moskva “pozvala” izaslanike EU na sastanak kako bi ih upozorila da se ne “miješaju” u predstojeće predsjedničke izbore. Vlasti su prikupile “mnogo materijala” o stranoj podršci “opoziciji” u Rusiji, rekao je ministar, ne objašnjavajući detalje.

“Samo sam želio reći ambasadorima da preporučujemo da se takve aktivnosti ne sprovode”, rekao je Lavrov. „I znaš šta? Dva dana prije planiranog događaja, primili smo diplomatsko pismo u kojem je pisalo: ‘Odlučili smo da ne prisustvujemo’.”

Možete li zamisliti diplomatske odnose sa zemljama čiji se ambasadori plaše da prisustvuju sastanku sa ministrom zemlje u kojoj služe?

Ruska poslovna novinska agencija RBK citirala je misiju EU u zemlji kao potvrdu da su izaslanici ignorisali poziv. “Bili smo pozvani da razgovaramo o odnosima između EU i Rusije, ali sada ministar Lavrov kaže da želi da nam drži predavanje. To dokazuje da smo bili u pravu što smo odbili poziv”, rekao je portparol.

Misija EU je također navela “nizak nivo povjerenja” kao rezultat tekućeg sukoba u Ukrajini, kao i nedavnu smrt zatvorenog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Odnosi između Rusije i mnogih zapadnih zemalja su posljednjih godina pali na istorijski minimum zbog sukoba oko Ukrajine i drugih pritužbi, uključujući neslaganje oko sigurnosti u Evropi i širenja NATO-a.

euMedvedevrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Ali zato taj isti Zapad ne samo da protestvuje zbog “mešanja u njihove izbore” za koje nema nikakve dokaze (jer mešanja nije ni bilo) već uzimaju sebi za pravo da oni određuju da li su neki izbori u drugim državama bili regularni ili ne!!!

Medvedev je sada bez dlake na jeziku i iznosi stvari baš onako kako mnogi u Rusiji misle (čak bi se moglo reći da formira javno mnenje) ali ga je ovaj put Zaharova nadmašila: “Nemačka bi se mogla suočiti sa „strašnim posledicama“ ako se nešto ne preduzme u vezi sa načinom razmišljanja koji je doveo do razgovora generala Luftvafea“———————-
Došli smo do linije bez povratka – dovoljan je samo jedan korak preko. Čak i slučajan.
Nije problem što ovo ludilo ne može da se zaustavi, može i to vrlo lako ali ne postoji volja da se to uradi ni sa jedne strane…

Dux
1 mjesec prije

Sad više nema sumnje da će se u Ukrainu poslati NATO snage, pitanje je vremena…,nažalost Europa ne shvaća da je to put bez povratka. Rusi su svjesni da će se to dogoditi i sigurno su spremni na takav scenarij. Americi treba veliki rat da opravda sve ” gluposti” koje je učinila… nažalost loše nam se sprema.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Konačno 👍 . I premda sve to izgleda na prvi pogled , previše drastično , radi se naprosto o matematici ! Formuliranoj u perspektivama , daljeg razvoja Russian Federation u narednin 5 desetljeća ! U svim formulacijama , suradnja sa državama , sadašnje EU se deinstitiucionalizira do razine ad hoc bude li uopće potrebe … Radi se o tomu da R F. sebe pozicionira kroz ekonomsko – tehnololšku suradnju spram Azijsko – Pacifičke regije i fokusiranja na Južni Pol a sve to kroz :BRICS i Šaggajski , vojno – bezbjednosni sporazum .. Procijenjeno je da je Europa , premala , prestara u tehnološku zaostatku te socijalno – degenerirana …Dakle – bezperspektivna .. Čine se i niz planova o prihvatu ,budućih , tradicijsko – orijentiranih , izbjeglica iz EU , slično sada , milijunima , ovih iz nekadašnje Ukraine ali i drugih zemalja u odnosu na dob , naobrazbu , klimatsku… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Za što ambasadori EU članica u Rusiji primaju plaću kada se ne žele odazvati pozivu ministra vanjskih poslova Rusije?
Za dosta njih izgleda samo za špijunažu.

tuf
1 mjesec prije

Točno. Potpuno je protivno samoj ideji postojanja diplomatskih misija. Ako hegemonski divljaci nisu spremni niti na osnovnu komunikaciju onda čemu uopće održavanje privida.

Gad
1 mjesec prije

Izbaciti i to nogom u stražnjicu.

Max
1 mjesec prije

Pa neka ih istjeraju.

gargamel
1 mjesec prije

Ovaj mi svakim danom postaje simpatičniji. !

gargamel
1 mjesec prije

Ispada da Nato ima kontigente u ljudstvu i neiscrpne rezerve naoružanju, pa mogu da prete .Več sam jednom naglasio, da če najverovatnije mobilisati imigrante, što parama, što ucenom, ili nazad u Afriku i sadi papriku, ili na prvu liniju.Naravno da bi ja i mnogi bili za to, da se smradovi jednostavno degažiraju van granica Rusije, priznajem da mi ide na jetru ova besmislena retorika. Isto tako treba sve te parazite isterati iz svih država , koje nemaju prijateljske odnose. Neka mi neko objasni, kakvu korist ima Srbija , koja je poslala Miličku u Zagreb, ili kakvu je korist imala Srbija od Porfirija. Neka se sve svede na konzularno delovanje preko neke treće zemlje, ovako glumiti , mislim suvišno dalje……

ogo
1 mjesec prije

Na prvu liniju fronta pa nek se snalaze

abc
1 mjesec prije

Kakvog smisla ima održavati strane ambasade, ako one ne žele kontaktirati sa vodstvom države ili čak djeluju kao špijunski štabovi i pokretači obojanih terorističkih napada na legalno izabrane vlasti?
Rusi istjerajte tu zapadnu zločinačku bagru, jer vam pravi samo štetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI