Američka granica važnija nego Ukrajinska

kevin McCarthy
2 komentara

Lider Predstavničkog doma republičke stranke Kevin McCarthy rekao je u intervjuu za CBS u nedjelju da, iako ostaje posvećen pomaganju Ukrajini tokom njenog sukoba s Rusijom, rješavanje pitanja sigurnosti granica Sjedinjenih Država treba biti veći prioritet za američke zakonodavce.

“Prioritet za mene su Amerika i naše granice”, rekao je McCarthy, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, u emisiji CBS-a “Face the Nation” u nedjelju. „Sada podržavam mogućnost da se osigura da Ukrajina ima oružje koje joj je potrebno, ali prvo čvrsto podržavam američku granicu.”

McCarthy je govorio samo nekoliko sati nakon što je Kongres kasno u subotu postigao dogovor o budžetu u posljednjem trenutku kako bi se spriječilo ono što bi bilo skupo i remetilačko zatvaranje američke savezne vlade.

Zaustavljanje, kojim se finansira vlada do sredine novembra, nije uključivalo 6 milijardi dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini koju je zatražila Bijela kuća, jer se među tvrdolinijaškim republikancima kovitlaju neslaganja u vezi s podrškom predsjednika Joea Bidena Kijevu tokom njegovog sukoba s Moskvom.

Određeni broj visokih republikanaca, uključujući lidera manjine u Senatu Mitcha McConnela, podržavali su metode osmišljene za nastavak finansiranja Ukrajine. Republikanci u Senatu, od kojih su mnogi podijeljeni oko ovog pitanja, složili su se da podrže McCarthyjev zakon o budžetu.

Međutim, na pitanje CBS-a o stavu Bijele kuće da trenutno nema adekvatna sredstva da Kijevu obezbijedi dovoljno naoružanja, McCarthy je insistirao da osiguranje vlastitih interesa Amerike – kao što je njena južna granica – mora biti na prvom mjestu.

“Bijela kuća trenutno ima više od 3 milijarde dolara da im pomogne da prebrode to”, rekao je McCarthy. “Ako imaju neki izazov, možemo sjesti i razgovarati o tome.”

Dodao je da je “američka granica važna i da više Amerikanaca umire na našoj granici nego što Amerikanaca umire u Ukrajini” i sugerirao da budući finansijski paketi za Ukrajinu moraju sadržavati odredbe koje će osigurati sigurnost američke granice.

„Radićemo sa ljudima kojima je potrebna“, rekao je McCarthy. “Ali jedina stvar koju Bijela kuća mora razumjeti je da su bolje spremni da osiguraju granicu.”

Washington je Ukrajini isporučio oko 46 milijardi dolara vojne pomoći od početka ofanzive Moskve na tu zemlju u februaru 2022. Predsjednik Bajden je zatražio da Kongres odobri još 24 milijarde dolara pomoći. Oprema koju su SAD nedavno poslale u Kijev uključuje rakete dugog dometa i najsavremenije tenkove Abrams.

republikanciSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Jasno da jest.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Eehh, daa! Amerika, Amerika, Amerika, izlizane fraze poput američki životi su važni( Ouu how yes no! ) i nastavljanje američanskih interesa na štetu drugih !:
Kako bi rekao pokojni “rođo” : Pušing, lizing !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI