Američke specijalne operacije u Ukrajini rizikuju veliku eskalaciju

americki vojnici
53 komentara

Ruski izaslanik u Sjedinjenim Državama odgovorio je na nedavne izvještaje da Washington nastoji obnoviti svoje “strogo tajne programe” u Ukrajini, upozoravajući da bi specijalni operateri na bojnom polju značili direktnu američku umiješanost u sukob.

Zamoljen da prokomentariše izvještaj objavljen u petak u Washington Postu u kojem se kaže da bi Pentagon mogao ponovo pokrenuti svoje tajne operacije u Ukrajini, ambasador Anatolij Antonov rekao je da će, iako zvaničnici nisu potvrdili tu tvrdnju, to označiti veliku eskalaciju.

“Diskusije na stranicama jednog od vodećih američkih medija o mogućem slanju specijalnih snaga u Ukrajinu su veoma značajne”, rekao je on . “Ovakve publikacije još jednom svjedoče da ovdje u Washingtonu postoji opsesija neostvarljivim snom da se Rusiji nanese strateški poraz i spremnost da se u ovoj potrazi suoči s neopisivim rizicima.”

Ukoliko američko rukovodstvo odluči da obnovi djelovanje Snaga za specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, to će predstavljati neskriveno učešće regularne vojske u aktuelnom sukobu.

U izvještaju Posta navodi se da vojni zvaničnici sada “pozivaju Kongres” da odobri finansiranje strogo povjerljivih programa, koji su pauzirani nakon što je sukob s Rusijom započeo prije skoro godinu dana. Iako se nikakva odluka ne očekuje do jeseni, Pentagon se navodno nada da će nastaviti projekte negde 2024. godine.

Ostaje nejasno da li će predsjednik Joe Biden odobriti raspoređivanje američkih komandosa, a Post sugerira da bi oni mogli djelovati iz susjedne zemlje. Prije sukoba, trupe američkih specijalnih operacija vodile su dva „programa surogata neregularnog ratovanja“ u Ukrajini, od kojih je jedan slao lokalne ukrajinske operativce u „tajne izviđačke misije na istoku Ukrajine“.

Antonov je dalje optužio Washington da djeluje kao “saučesnik” Ukrajini, rekavši da umiješanost SAD u sukob vodi svijet prema “nepredvidivim posljedicama”.

Washington je odobrio više od 30 milijardi dolara direktne vojne pomoći Kijevu od prošle godine, isporučujući dugačku listu teškog naoružanja i druge opreme. Kremlj je u više navrata pozivao protiv vanjskog uplitanja u Ukrajinu, navodeći da bi oružje samo produžilo sukob, istovremeno obećavajući da će uništiti bilo kakvu zapadnu vojnu opremu koja je dopremljena na bojno polje.

rusijaSADspecijalna jedinicaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

A to znači i Treći Svijetski Rat.

1 godina prije

Često mi se zamera da sam defetista kad kažem da narod nije u stanju da se suprotstavi Sistemu (zbog neinformisanosti ili dezinformisanosti, konformizma…)

Pazite sad: američka vlast otvoreno diplomatski podržava stranu koja ratuje protiv najjače nuklearne sile, podržavaju ih finansijski skidajući kožu sa leđa svom stanovništvu, šalju municiju, pa oružje, pa tenkove, sad će i avione a neke od raketa su već poslali. Sada se govori i o regularnim trupama!

Ja sam zaista fasciniran – o čemu razmišlja prosečan Amerikanac jer nema šanse da do njega ne dopiru ove informacije? Da Rusija “neće smeti”?!? Pa ako je slabija onda je samo veća verovatnoća da će razliku da pokrije “najjačim adutima”!
———————-
Dakle Ameri se ne pokreću iako su jednom nogom u ratu a da očekujemo da se ujedinimo oko pitanja koja su zaista diskutabilna?!? Znaju “majstori” šta rade…

Dragačevac
1 godina prije

Imaju Rusi iskustva sa njima iz Sirije pa i Gruzije, a u Ukrajini su što legalno što nelegalno od 2014.
Nikakav problem za Ruse, biće problem za specijalce na terenu, pošto je ovde obrnuta situacija u odnosu na Afganistan Irak i druga mesta gde su do sada ratovali.

1 godina prije

Čitam da ovi komandosi se drze tamo treće linije fronta…

Gnostic
1 godina prije

Nije govno ,neg’ se pas posr’o.

Roky
1 godina prije

Koliko su samo ameri pobili rusa u ukrajini a rasi ne smiju ni da spomenu.

Perun
1 godina prije

u usa postoji opsesija neostvarljivim snom da se Russiji nanese poraz…..P.S..sjetite se Afganistana i bice vam sve jasno…usa je perspektivni politicki otpad a da to i ne zna…SFSN

Damir
1 godina prije

Neka gamad u sjeni pod svaku cijenu želi izazvati treći svjetski rat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI