Američki borci koji su se predali u Donbasu

Alexander Drueke
13 komentara

Dvojica američkih državljana izjavila su za RT da su se predala ruskim snagama nakon što su ih napustili ukrajinski komandanti. Par je rekao veteranima poput njih da “dvaput razmisle” prije nego što odu u Ukrajinu.

Alexander Drueke i Andy Huynh razgovarali su za RT iz pritvorskog centra u Narodnoj Republici Donbas, dan nakon što je The Daily Telegraph objavio da su zarobljeni. Britanske novine su ih opisale kao prve američke građane zarobljene tokom borbi za Ukrajinu, a Washington je obećao da će osigurati njihov povratak.

Dvojica veterana – Drueke je služio na dvije turneje s američkom vojskom u Iraku, dok je Huynh radio u logistici za marince na Okinawi u Japanu – zarobljeni su samo nekoliko sati nakon što su prošle sedmice poslani na linije fronta u blizini Harkova. Pod komandom ukrajinske tajne policije, SBU, Huynh je rekao da su njih dvojica poslali da pokrivaju ukrajinsko povlačenje.

„Rečeno nam je da objavimo malo previde“, prisjetio se Huynh, opisujući kako je bio naoružan češkom CZ puškom i bacačem za raketne granate (RPG). Kolone Ukrajinaca povukle su se pored svoje tačke, praćene oklopnim vozilima i tenkovima koji su pripadali ili Rusiji ili DNR.

“Kada je [tenk] pucao prvi put, pripremao sam svoj RPG,” rekao je Huynh. Tvrdio je da je tenk nekoliko trenutaka kasnije pucao na drugu poziciju, a misleći da puca na njega, Huynh je podigao oružje i ispalio raketu na vozilo, ali je promašio. Pošto su ukrajinske trupe otišle, Huynh i Drueke su “pobjegli i sakrili se u borbenoj rupi”, dok su ruska vozila i pješačke patrole prolazile.

„U početku smo trebali da vršimo [izviđanje] bespilotnim letelicama“, rekao je Drueke za RT, „ali kada smo stigli na našu lokaciju, već je bila u toku svojevrsna bitka. Naši planovi su se promenili…i jedan saigrač i ja smo ostali u šumi.”

Kada je obala bila čista, Amerikanci su krenuli u šetnju kroz šumu nekoliko sati prije nego što je Drueke rekao da su „pogrešno skrenuli ili pogriješili i stigli u selo. Prišla nam je ruska patrola i odmah smo im se predali.”

Trenutno u zatočeništvu, ulozi za Druekea i Huynha su visoki. Prošle sedmice, saveznička Donjecka Narodna Republika osudila je na smrt tri strana borca ​​zarobljena tokom bitke za Mariupolj, uključujući dva Britanca. Vrhovni republički sud presudio je da su oni plaćenici i stoga im nisu dodijeljene privilegije koje bi redovni ratni zarobljenici uživali prema međunarodnom pravu.

Obojica su opisali pošteno postupanje od strane njihovih ruskih otmičara, opisujući kako su im ruske trupe davale hranu, toplu ćebad i cigarete. Međutim, Drueke je rekao da je čuo glasine da bi par potencijalno mogao biti osuđen na smrt.

Drueke, koji je napustio američku vojsku 2014., u početku je krenuo u Ukrajinu bez jasnog plana. Leteći u Poljsku s namjerom da se bavi humanitarnim radom, on je ipak ponio vojnu opremu i rekao da je spreman za borbu, čak i ako vojna služba “nije sve i kraj svega”. Rekao je da, iako je bio nepovjerljiv u izvještavanje američkih vijesti, vjeruje da je borba Ukrajine prikazana na način koji bi mogao “privući veterane poput mene”.

Sada, kada su ukrajinske granate pale na civilne mete u gradu Donjecku sa većinskim ruskim govornim područjem, on je za RT rekao da je shvatio da “postoje dvije strane ove priče i ja ne razumijem jednu od njih”.

Huynh je rekao da je otputovao u Ukrajinu u aprilu i kontaktirao poljskog svećenika koji je nadgledao humanitarnu pomoć, ali je ubrzo uspostavio kontakte u ukrajinskoj ”Međunarodnoj legiji”. Nakon što se pridružio legiji, ubrzo je otišao, navodeći korupciju i neorganiziranost u redovima.

„Komandanti su bili veoma korumpirani, a trupe veoma loše pripremljene i snabdjevene“, rekao je on. Drueke je također započeo svoju dužnost u Ukrajini sa legijom, gdje je rekao da je “nezadovoljan kalibrom ljudi koje su tamo imali”.

Obojica su putovali zemljom tražeći kompetentniju jedinicu kojoj bi se pridružili, prije nego što su završili u takozvanoj ”Task Force Baguette” u istočnoj Ukrajini, stranoj plaćeničkoj jedinici koja se sastoji uglavnom od američkih i francuskih veterana. Jedinica je u srijedu potvrdila da su Drueke i Huynh – koji se nazivaju svojim nadimcima ”Bama” i ”Hate” – zarobljeni.

“Gledajući propagandu sa Zapada, ona govori kako je cijela Ukrajina slavna, a kada sam došao ovdje vidio sam kako to nije istina”, rekao je Huynh za RT. “Ukrajinci kažu da su najbolji, ali iz onoga što sam vidio vidio sam mnogo korupcije.”

Drueke je svoj intervju završio upozorenjem. “Kolege veterani poput mene koji razmišljaju o dolasku: nemojte.”

“Razmislite jako dugo i dobro o tome zašto to radite i šta se može dogoditi, i da li je ovo zaista vaša borba,” rekao je. “Ako se izvučem iz ove situacije, imam mnogo stvari o kojima moram razmišljati.”

U vrijeme pisanja ovog teksta, SAD nisu službeno priznale hvatanje Druekea i Huynha. Prema ruskim podacima, 6.956 stranih državljana iz 64 zemlje stiglo je u Ukrajinu od februara da se bore za Kijev. Od toga je oko 1.956 ubijeno, dok je 1.779 napustilo zemlju, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

rusijaSADukrajinaZarobljeni vojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brus
1 godina prije

On vrijedi kao 100 Hrvatskih Dog of War

1 godina prije

Hja, sad je humanitarac. I nije pogodio tenka…
Došao je u Ukrajinu da pomogne bakicama preko ceste, da nosi djeci školsku torbu, sve za 999,99$ na dan! Da je oficir, 1999,99$ na dan.
No, na netu je video, sad se je usro…
A Rusi puno ne pričaju, samo jih voze na “saslušanja”..

tihobl
1 godina prije

Bolja je emisija na helmcastu. Tu je rekao da je strucnjak za bioloski i hemijski rat.

1 godina prije

Kad dođe u Rusiju, propjevat če kao slavuj….
Naime, i Rusi znaju, da su to profesionalci, školovani za slučaj da budu uhvačeni, šta smeju da kažu, kako zavoditi.
Ali sa pravom voltažom i frekvencijom na mudima…
Ali zna dečko i to, u Guantamu su specijalisti, koji drže predavanja širom SAD.
Meni je držao predavanje u Njemačkoj iz područja bezbednosti amerikanac, koji je bio u Fort Knox…. Šta ti sve znaju, hahahahaha…

Inzersdorf
1 godina prije

Ne bih im bio u kozi, nikako

eks
1 godina prije

Amerikanci imaju taktiku da specijalce i redovne pripadnike američke vojske i NATO snaga deklarišu kao dobrovoljce, plaćenike , ili ih vode u sastavu regularnih snaga Ukrajine, kako bi izbegli situaciju u kojoj se nadju kada ovi poginu, ili budu zarobljeni. Na taj način formalno pravno se ogradjuju da su USA i NATO direktni učesnici u oružanim sukobima . Lukavo, ali ne i za one koji imaju pameti. Tako rade na svim ratištima gde je USA učestvovala.

Max
1 godina prije

Prevarene budale.

nessy
1 godina prije

Jedan od one dvojice britanaca je izjavio, da nije planirao biti zarobljen. Jadnik, rusi su mu pomrsili planove. Mislio je da ide u “Call of Duty”, ubrati nesto para, ubiti sto vise rusa, i vratiti se kao heroj. Koliki naivac moras biti za ici ratovati protiv Rusije, a nije tvoja zemlja ugrozena. Svi ovi NATO ‘veterani’ su navikli na borbu sa daleko inferiornijim protivnikom. Ovdje su se malo zahebali. Neka, u iducoj inkarnaciji ce dvaput razmisliti.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ruskih otmičara? Sigurno su i ova dva bila kuhari.

cro pad x
1 godina prije

KAKVI BORCI BORCI SU OVI DOMACI A STRANCI SU PLACENICI.OVAKO JE TREBALO NASLOV NAPISATI AMERICKI PLACENICI SE PREDALI RUSIMA A NE BORCI.NAVIJATE A .IZGLEDA

Rimtutituki
1 godina prije

Niko da nominuje soona u sobi.svi plaćenici,svi do jednog su ” nasli” ukrajinke,kojima je savjetovano da je to najveći vid borbe,a njima mrsko. Talijani imaju jednu dobru,tira più un pelo di figa che sette cavali, slabo sam je razumio sa 20god,ali sa 40 jako dobro čak i na sebi. Vise vuče jedna picina dlaka,nego 7 konja,i jest tako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI