Američki general tvrdi da nije mogao doći do Moskve nakon poljskog raketnog incidenta

General Mark Milley
10 komentara

Predsjedavajući Združenog američkog generalštaba general Mark Milley pokušao je i nije uspio doći do svog ruskog kolege, generala Valerija Gerasimova, nakon smrtonosnog raketnog incidenta u Poljskoj, otkrio je novinarima.

“Moje osoblje nije uspjelo da me poveže s generalom Gerasimovim”, rekao je u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom odbrane Loydom Austinom.

Do neuspjelog kontakta došlo je nakon što je projektil pogodio poljsko selo na granici s Ukrajinom i ubio dvoje mještana u utorak. Došlo je usred ruske baraža usmjerene na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu. Predsjednik Vladimir Zelenski tvrdio je da je oružje rusko i pozvao NATO da se kao odgovor na to pozove na odredbe o kolektivnoj odbrani.

Zapadne zemlje su od tada procijenile da je projektil najvjerovatnije bio ukrajinski protivvazdušni projektil koji je zalutao. Ali ukrajinski lider je udvostručio svoju tvrdnju da ga nisu ispalile kijevske snage.

Tokom brifinga za medije, oba američka službenika odbrane su odbila da komentarišu različita mišljenja.

“Imamo puno povjerenje u sposobnost Poljske da sprovede ovu istragu na ispravan način, a dok se ona ne završi, opet, mislim da bi bilo prerano da bilo ko donosi prebrzo zaključke”, rekao je Austin.

Zelenski je kao izvor informacija o porijeklu projektila naveo načelnika ukrajinske odbrane, generala Valerija Zalužnog. Milley je rekao da je razgovarao i sa generalom, ali je odbio da kaže šta mu je rečeno o incidentu.

Ruska vojska je negirala odgovornost i rekla je da se na slikama ostataka projektila jasno identificira kao ukrajinski. Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Kijev da pokušava pridobiti veću podršku Zapada pod lažnim izgovorom i poručilo da će nepristrasna istraga razotkriti ukrajinsku “provokaciju”.

PoljskarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Kokainski sanja o otvorenom napadu NATA na RF , malo mu je ovo ispod pulta ,smrad sotonski.

Tupko Glupko
1 godina prije

Sada kada NATO članice počnu isporučivati Ukrajini dalekometne rakete, bit će ovoga sve više.

Jedini koji mogu zaustaviti ovo ludilo su izuzetni, jer poltrončići i ćate po europskim državama izvršavaju što im kaže Brisel, a Brisel je potpuni vazal Washingtona.

Lucija, prva
1 godina prije

“Americki generali po prvi put otvoreno izjavljuju da su sanse ukrajinaca za vojnu pobjedu koja bi znacila izbacivanje rusa sa ukrajinskog teritorija u dogledno vrijeme gotovo nikakve.
Ovo je realnost, ogromna ruska vojska je u Luganjsku i Donjecku. Vojni uspjesi Ukrajine u Harkivskoj i Hersonskoj regiji, koliko god impresivni bili, ipak su bili donekle i posljedica taktickog povlacenja rusa.
Linije odbrane koje je Rusija vec uspostavila sistemima rovova i utvrdjenja ce biti vrlo tesko probiti. Amerikanci ovo znaju od starta ali rat je u toku gdje oni podrzavaju onog koji se brani i razumljivo je da mu nece reci u startu vodis rat u kojem totalni poraz agresora nije moguc. Ovakve izjave su poziv Ukrajini da pravi planove o obustavi rata i pregovorima sa rusima koji ce znaciti i prihvatanje realnosti da Ukrajina nece ostati cjelovita u granicama prije rata.”

Neki vide da neće dobiti sve, pa bi barem dio…🙂

Max
1 godina prije

Zar je on mislilo da će se Rusi javiti kad on to zaželi? Znali su Rusi da je projektil Ukrajinski i da ga Amerikanci prate i spremali se za slijedeći potez.

Joe
1 godina prije

A kako ćeš doći do njega kad ste sve veze guzicom pozatvorili ?! Drugo , kako sam vidio AWACS-i su točno ispratili trajektoriju tog projektila. Uredno ste vidjeli tko,kad i odakle ga je ispalio, pa zovi onda Zelenog a ne Ruse!

Jomla
1 godina prije

Zar je moguće da Zelenski laže?!
Ma ne mogu da belive, jbt… 😛 😛

Neko ime
1 godina prije

Rusi cekaju da Zelenski konacno izrauba sve zelene majice…pa da neki Bjelinski zamoli za bezuvjetno primirje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI