Američki poziv odgodio izraelski ‘odgovor’ na napad na Iran

Izraelski borbeni avioni
16 komentara

Izrael je planirao uzvratiti Iranu odmah nakon napada dronovima i raketama koje je Teheran izvršio u subotu, ali je premijer Benjamin Netanyahu odlučio odgoditi nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, izvijestili su izraelski mediji.

Prema javnoj radioteleviziji Kan, Netanyahuov ratni kabinet već je odobrio niz odgovora – ovisno o opsegu iranskog napada – koji bi se dogodili već u nedjelju.

“Odgovor više neće biti onakav kakav je planiran, diplomatska osjetljivost je pobijedila”,  rekao je za novinski list visoki izvor u vladi. “Bit će odgovora, ali čini se da će biti drugačiji od onoga što je planirano.”

Još uvijek postoji dogovor da će Izrael odgovoriti, citirao je Kan neimenovanog zapadnog diplomata, ali odgoda sugerira da će biti slabiji nego što je prvotno zamišljeno.

Iran je u subotu lansirao baraž bespilotnih letjelica, zajedno s balističkim i krstarećim projektilima na Izrael. Prema Teheranu, bombardiranje je bila zakonita odmazda za izraelsko bombardiranje iranskog konzulata u Damasku u Siriji ranije ovog mjeseca, u kojem je ubijeno sedam visokih časnika Islamske revolucionarne garde (IRGC) snaga Quds. Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) general-pukovnik Herzi Halevi rekao je da će akcije Teherana “naići na odgovor”. Međutim, izraelski list Mako izvijestio je u ponedjeljak navečer da vlada još uvijek radi na planu koji bi bio prihvatljiv za SAD, “u skladu” s pravilima Washingtona i kalibriran na takav način da “ne degenerira regiju u rat.”

Većina izraelskog vodstva podržava napad na Iran, prema vijestima web stranice Ynet, ali neki poznati političari – kao što je čelnik stranke Shas Aryeh Deri – govorili su protiv eskalacije.

Iran se priprema za mogući izraelski napad, najvjerojatnije protiv imovine povezane s Teheranom u Siriji, istovremeno upozoravajući na takav smjer akcije.

“Na najmanju akciju protiv interesa Irana definitivno će se odgovoriti oštrim, opsežnim i bolnim odgovorom protiv svih njezinih počinitelja”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

iranIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
13 dana prije

Zec ne može letjeti bez kandži orla.

Noname
13 dana prije

Iran je identificirao lokaciju svih izraelskih nuklearnih postrojenja i spreman je napasti na njih u svakom trenutku.
To je priopćilo zapovjedništvo Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC).
Teheran je spreman odbiti svaki izraelski napad na svoja nuklearna postrojenja i sam će napasti nuklearna postrojenja izraelskog neprijatelja u slučaju agresije, upozorila je iranska vojska.
Iran također zadržava pravo preispitivanja svoje nuklearne politike u svjetlu prijetnje od Izraela.

anik
13 dana prije

Mislim da je to zadatak Izraelu od strane kolektivnog Zapada. Da če SAD “pomoći” nebogljenom i sa sve strane “ugroženom” Izraelu protiv “strašnog” i krvožednog Irana. I ostalih muslimana, naravno. Znaju da u Ukrajini ne mogu više pobjediti, pa zato druga fronta.

tihobl
13 dana prije

Ma kakav Bajden.
Iranci su rekli da ce sledeci odgovor biti 10x jaci 2000 dronova i raketa, a onaj iza njega opet 10x jaci. To je ohladilo cionisticki kabinet.

Ante
13 dana prije

Spotaknuli su se o Ukrajinu zato smiraju malog ratobornog pjetlića.

eks
12 dana prije

Portparol Stejt Departmenta je izjavio da je Izrael suverena država i da USA ne diktira koje odluke treba da donese , kao što ne diktira ni drugim suverenim državama. Nakon te izjave nije mogao da se uzdrži i nasmejao se .

Josip
12 dana prije

Steta, jer bi tada Iranci srusili sve sto imaju na izraelsku bageu. Toj gamadi konacno netko mora stati na kraj.

ronaldo
12 dana prije

Bas me iznenadilo da su na tolikoj udaljenosti iranske rakete pogodile vojni aerodrom zar je moguce da to iranci mogu pa toliko su se sprdalisa njihovim raketama . Kako je moguce da izrael nije odmah uzvratio hahhah bas cudno inace oni svima uzvrate ali izgleda da su nesto primjetili kod iranaca dok se misle hoce ili nece.

ronaldo
12 dana prije

Istoriju je od 2ww je neko lazno pisao cisto sumnjam da je gospodin hitler gušio plinom te žohare gledajuci kako ih sada ta hitlerova zemlja podrzava .

tatamata
12 dana prije

sta su im rekli preko telefona …..???? ako napadnete i nas ce po pichki ???

Lucija, prva
12 dana prije

“Srbija je odbila da kupi ruske borbene avione zbog sankcija. O tome piše Financial Times. Umesto toga, zemlja će kupiti francuske avione za 3 milijarde evra. Beograd ima više od 90 odsto dogovora sa Francuskom o detaljima ugovora o kupovini 12 lovaca Rafala za Vazduhoplovstvo Srbije, piše Fajnenšel tajms , pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Srbije. Ove kupovine se nazivaju simbolom posvećenosti zemlje Zapadu. Srbija planira i kupovinu FRANCUSKIH RADARSKIH I RAKETNIH SISTEMA i transportnih aviona Erbas, prenosi vest ruska Gazeta. Istovremeno, 2030-ih godina ističe životni vek lovaca MIG koje je Srbija već nabavila od Rusije.” Kontrolira li netko Vučića? Po što ne on išao u Francusku nedavno? Čak i ja se sjećam kako su ga tretirali na godišnjici 1. svjetskog rata, a kamoli ne bi u Srbiji. Trebao se pokupiti na avion i iz njega poslati notu Francuskom veleposlanstvu da se gubi iz Srbije. Da se razumijemo,… Čitaj više »

Lucija, prva
12 dana prije

Izrael je ispalio projektile na Iran.

Prije kojih pola sata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI