Američki Senat blokira finansiranje Ukrajine

SAD Senat
15 komentara

Paket potrošnje koji je predložila Bijela kuća, a koji je uključivao preko 60 milijardi dolara za finansiranje Kijeva, nije prošao u srijedu u Kongresu, nedostatkom od 60 glasova potrebnih za nastavak.

Konačni glas je bio 49 za i 51 protiv; republikanska opozicija glasala je protiv zakona zajedno sa senatorom nezavisnim Berniejem Sandersom, od Vermonta koji inače glasa sa demokratama. Lider većine Chuck Schumer, njujorški demokrata, također je glasao protiv kako bi mogao kasnije ponovo iznijeti zakon, navodi The Hill.

Bijela kuća je prvobitno zatražila 105 milijardi dolara za hitno dodatno finansiranje „nacionalne sigurnosti“ u oktobru, odlučivši da pomoć Ukrajini udruži s novcem za Izrael, Tajvan i „sigurnost granica“ kako bi se obratila republikancima. Većinski dom GOP insistirao je na rješavanju svakog pitanja u posebnom prijedlogu zakona o izdvajanjima – što je Senat kojim dominiraju demokrate odbio .

Ranije tog dana, predsjednik Joe Biden pozvao je Senat da odobri prijedlog zakona, optužujući republikance da žele “bukvalno klečeću Ukrajinu na bojnom polju i oštetiti našu nacionalnu sigurnost u tom procesu” i da sredstva za Kijev drže kao “taoca” granične politike.

“Bukvalno cijeli svijet gleda: šta će SAD učiniti?” Bajden je rekao novinarima, sugerirajući da bez američkog vodstva G7, EU i Japan možda neće nastaviti podržavati Kijev, efektivno odnijevši pobjedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

SAD su poslale preko 100 milijardi dolara pomoći Kijevu od eskalacije sukoba s Rusijom u februaru 2022., uključujući oružje, municiju, zalihe i gotovinu za jačanje ukrajinske valute i isplatu penzija i plata u vladi. Ministarka finansija Janet Yellen rekla je u utorak da će Ukrajina biti poražena bez dodatnog finansiranja i da bi to bila u potpunosti krivica Washingtona .

Govoreći uoči glasanja u srijedu navečer, Schumer je pozvao republikance da se ne pridružuju  “tvrdoj desnici” za koju je tvrdio da koristi pitanje granice kao “ništa drugo nego izgovor” za ubijanje finansiranja Ukrajine. Republikanci su, međutim, tvrdili da demokrate ne shvataju dovoljno ozbiljno njihovu zabrinutost.

“Možda će biti potrebno neuspješno glasanje za zatvaranje da shvate da smo ozbiljni, a mi smo spremni to učiniti”, rekao je senator John Cornyn iz Teksasa ranije ove sedmice. Cloture je procedura Senata u kojoj je za prijedlog zakona potrebno 60 glasova.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanac iz Louisiane, rekao je u utorak Bijeloj kući da će jedan od preduslova za odobravanje pomoći Ukrajini biti donošenje HR2, Zakona o zaštiti granice iz 2023., koji opisuje situaciju na granici s Meksikom kao „nesavjesnu i neodrživa katastrofa.”

Više od 6,5 miliona ljudi ilegalno je prešlo granicu otkako je Bajden preuzeo dužnost, rekao je, uključujući skoro 300 „na listi za praćenje terorista“.

Demokrate su se protivile promjeni bilo kojeg od pravila o azilu ili uvjetnom otpustu, koja trenutno dozvoljavaju svakome tko pređe granicu da zatraži azil i bude pušten u unutrašnjost zemlje, tvrdeći da bi to bilo “nehumano”.

demokraterepublikanciSADSenatukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

…Украјина без Крима не вреди ни пет пара за НАТО…Немогуће је да било ко из НАТО нешто гарантује Украјини јер никога није брига за тамо неки Житомир…

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Od Siječnja , prestaje financiranje … Vjerojatno će to dovesti do rušenja vlade Zelenog i uopće , cijele te sada već neizabirane nomenklature .. Potaknuti će unutarnjih sukoba , izmeđ , samih Ukrainaca i Grko – Katolička / Galicijska djela , koji se i sada mrze da jedni , drugih , očima vidjeti ne mogu… Galicijani sa centrom u Lavovu će zatražit zaštitu …. NJEMAČKE ⚠️ ! Što će POLJSKA – REZOLUTNO ODBIT ! Madžari i Slovaci će uz prešutnu suglasnost Rusa uć u Užgorod i okolne zone da zaštite svoje i .. Kraj … U svemu će najgore proć baš Galicijani , koje , nakon svega , očekuje …. Ak ima pakla na zemlji – e onda će ga tamo bit 😱 😳 🥴 !!!!

tihobl
4 mjeseci prije

Украјина тражи од Сједињених Држава нове противракетне системе THAAD, ловце F/A-18 Hornet, ударне хеликоптере AH-64 Apache и UH-60 Black Hawk, војно-транспортне хеликоптере С-130 Hercules и C-17A Globemaster III.

tihobl
4 mjeseci prije

Амерички аналитичар Брендон Вајчерт:

„Русија скупља више од хиљаду пројектила за удар дубоко у Украјину. Руси ће једноставно сломити Украјину. Сва ова збрка могла је да се избегне да смо после успешне одбране Кијева прошле године постигли примирје“

tihobl
4 mjeseci prije

Савет Федерације извештава: Путинов избор ће се одржати 17. марта

tihobl
4 mjeseci prije

Џон Кирби:

“Америчка војска ће вероватно морати да се укључи ако Владимир Путин добије стратешку победу у Украјини”.

Sto cekas, salji odmah 101. konjicku iz Rumunije.

tihobl
4 mjeseci prije

Ukropi motorkom rezu smrznutu zemlju da iskopaju rov.
Hitler se kasno sjetio da posalje zimske uniforme, a Zelenski da iskopa rezervne linije. Obojica su bili uvjereni u brzu pobjedu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI