Američki špijuni otkrivaju curenje lažnih obavještajnih podataka o Rusiji

CIA
9 komentara

Saopštenja za štampu imala su za cilj da „odvrate“ Rusiju, čak i ako su informacije bile slabe, otkrio je NBC.

Američki obavještajni zvaničnici su objelodanili informacije o sukobu u Ukrajini koje nisu bile “čvrste” i direktno su iznijeli neke tvrdnje, a sve da bi pobijedili u “informacionom ratu” protiv Kremlja, navodi se u izvještaju NBC News u srijedu. Zvaničnici su priznali i hvalili se time da su objavili ove dezinformacije.

Kada su američki mediji citirali američke „obavještajne podatke” da upozore da se Rusija sprema da upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini, i kada je predsjednik Joe Biden ponovio ova upozorenja, oni su učestvovali u kampanji dezinformacija, otkriva izvještaj NBC.

Prema riječima obavještajnih zvaničnika koji su došli do upozorenja, namjera je bila da se obeshrabri Rusija od stvarnog korištenja ovog oružja, iako su oni sami ocijenili da je obavještajna služba koristila „niskog povjerenje“.

NBC citira zvaničnike uključene u objavljivanje takvih obavještajnih podataka „niskog povjerenja“, koji su svoju misiju dezinformisanja opisali kao dio napora da „podrivaju propagandu Moskve i sprječe Rusiju da definiše kako se rat doživljava u svijetu“.

Neka obavještenja su bila tačna. Na primjer, Bidenova administracija je sedmicama insistirala da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava da izvrši napad na Ukrajinu.

Više informacija je izmišljeno: izvještaj da su Putina „obmanuli sopstveni savjetnici“, kako NBC tvrdi, izmišljen je. Kao i tvrdnja američkih zvaničnika da se Putin obratio Kini za vojnu pomoć. Uprkos tome što je izmišljena, potonja je objavljena kako bi se Kina obeshrabrila da zaista uradi ono što zvaničnici tvrde da radi – da pošalje oružje Rusiji, rekli su.

Jedan evropski zvaničnik kojeg citira NBC rekao je da je izvještaj „javna igra za sprječavanje bilo kakve vojne podrške Kine“.

„Nema načina da dokažete ili opovrgnete te stvari“, rekao je penzionisani obavještajni operativac za NBC povodom tvrdnji da je Putina obmanuo njegov sopstveni tim.

Prije izbijanja rata, američki mediji su sedmicama upozoravali da Rusija postavlja temelje za napad na stanovnike koji govore ruski u regionu Donbasa, a da za napad okrivi ukrajinske nacionaliste, stvarajući tako izgovor za rat.

Ovi izvještaji citiraju zvaničnike Pentagona i State departmenta i neimenovane „obavještajne izvore“, od kojih nijedan nije pružio dokaze koji bi potkrepili te tvrdnje. Pod pritiskom, portparol State departmenta Ned Price rekao je da oni koji sumnjaju u tvrdnje nalaze „utjehu u informacijama koje Rusi saopštavaju“. Sada NBC priča otkriva da su tu tvrdnju zaista izmislili američki špijuni.

„To ne mora biti čvrsta obavještajna informacija“, rekao je jedan američki zvaničnik. „Važnije je objaviti prije Rusa, konkretno Putina, prije nego što nešto urade.“

Dok su zvaničnici citirani u izvještaju priznali da su u najmanju ruku preuveličavali svoje tvrdnje, drugi neimenovani američki zvaničnik brzo je odgovorio, insistirajući da su se Savjet za nacionalnu bezbjednost i „obavještajna zajednica” pobrinuli da „potvrde kvalitet” svega što su objavili u javnosti.

Jedan od autora NBC priče je Ken Dilanian, izvještač za nacionalnu bezbjednost za kog se pokazalo da je 2014. imao „saradnički“ odnos sa CIA. Kao rezultat toga, njegov tadašnji poslodavac Los Angeles Times ga je porekao.

američka obavještajna službaNBCrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
2 godine prije

od kad putin šamara po ukrajini nema više korone niti tragova na nebu nema više bjesnih glista niti radioaktivne opasnosti nema više niti gospođe bubaš niti onog sriće

2 godine prije

Ovom izjavom ne da pucaju u noge nego ih seku svojoj propagandi. Svi koji su ovo pročitali sledeći put će se zapitati da li je opet u pitanju ciljana laž…

2 godine prije

Očekivao sam da ovde brže izađe tekst o izbacivanju Rusije iz UN saveta za ljudska prava. Nisam siguran da li je ljudima jasno da je ovo početak konkretnog rasturanja UN kao što nisam siguran da li je ljudima jasno zašto Vašington želi da rasturi UN?

Da objasnim ukratko: UN je “telo u kome se tumači međunarodno pravo”, telo u kome se odlučuje da li su potezi neke države nezakoniti i određuju mere protiv nje ako jesu nezakoniti. U odsustvu takvog tela svako (svaka od dve strane) će tumačiti zakone prema svom viđenju a kako je i pri “zajedničkom radu” bilo velikih nesuglasica sada će sve biti kontra druge strane.
Ili još kraće – gola sila postaje zakon. A onaj ko nema silu… dobiće “vanbračnu decu”.

abc
2 godine prije

UN je več davno izgubio kompas i niko ga ne šljivi ni pet posto. UN je američka korumpirana prčija, koja ima sjedište na parceli cioniste Rotschilda i služi kao zapadno oruđe.

Max
2 godine prije

To su bile prljave laži a ne obaviještajne informacije ali to je otpočetka bolo jasno svakom osim ovcoidima isprana mozga. Pa što će Rusiji Kinesko oružje kad Kinezi kupuje Rusko??! To je kao da Eskim od mene kupuje led .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI